Skocz do zawartości
IGNORED

Stabilizator napięcia 230V - wasze doświadczenia w audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Kupilem stabilizator marki Volt. Nie polecam. Po podłączeniu do niego wzmacniacza atoll in200 w głośnikach pojawiły się jakieś ciche ale jednak hałasy brumienie czy syczenie. Odłączyłem go czym prędzej. Podłączyłem do niego komputer skoro już kupiłem to badziewie. Zabawne jest też to że na listwie zasilającej pokazywało mi napięcie w sieci ponad 240 voltów ale na tym stabilizatorze max co widzę to 237 i stabilizator je obniza do 232 - czyli klasycznybprzerost formy nad treścią. Nie polecam. Może są takie które działają prawidłowo ale pewnie kosztują dużo ponad 300 zł bo tyle mój kosztował. 

• 4 miesiące później...

Cześć, kupiłem właśnie stabilizator napięcia Volt AVR pro 1000. Mam bardzo duże napięcie w gniazdku rzędu 250V. Sprzęt mam już podłączony do kondycjonera Keces, który robi dobrą robotę ale tylko częściowo bo napięcie za nim obniża się do ok 244V. Planuje przed kondycjoner wpiąć stablizator Volta. Posłuchamy jakie będą efekty. Dam znać co się zmieniło. 

Edytowane przez Ministerolnictwa
2 minuty temu, Ministerolnictwa napisał:

Cześć, kupiłem właśnie stabilizator napięcia Volt pro 1000. Mam bardzo duże napięcie w gniazdku rzędu 250V. Sprzęt mam już podłączony do kondycjonera Keces, który robi dobrą robotę ale tylko częściowo bo napięcie za nim obniża się do ok 244V. Planuje przed kondycjoner wpiąć stablizator Volta. Posłuchamy jakie będą efekty. Dam znać co się zmieniło. 

to czekamy🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Bardzo dobry temat. Założycielowi wątku dziękuję za założenie a uczestnikom za porady i dywagacje. 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

8 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

Cześć, kupiłem właśnie stabilizator napięcia Volt AVR pro 1000. Mam bardzo duże napięcie w gniazdku rzędu 250V. Sprzęt mam już podłączony do kondycjonera Keces, który robi dobrą robotę ale tylko częściowo bo napięcie za nim obniża się do ok 244V. Planuje przed kondycjoner wpiąć stablizator Volta. Posłuchamy jakie będą efekty. Dam znać co się zmieniło. 

Czemu nie wysyłasz zgłoszenia do operatora twojej sieci ?

Przyjadą ,zapewne obniżą napięcie na transformatorze i po problemie

5 godzin temu, frank1 napisał:

Czemu nie wysyłasz zgłoszenia do operatora twojej sieci ?

Przyjadą ,zapewne obniżą napięcie na transformatorze i po problemie

Wiesz, nie pomyślałem że tak się da 😄

Dzięki za podpowiedź. 

Godzinę temu, Ministerolnictwa napisał:

Dzięki za podpowiedź. 

dobrze by było,gdyby jednego zostawili przy tym transformatorze,aby w razie czego szybko zareagował na zmianę napięcia
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 godzin temu, Ministerolnictwa napisał:

Dzięki za podpowiedź. 

Napięcie masz zwiększone bo sąsiedzi mają fotowoltaikę i falownik ustawiony pewnie na maksa. Jest to niezgodne z prawem. Puść famę po sąsiadach, że zakład energetyczny jeździ i sprawdza ustawienia na falownikach. Miałem podobną sytuację chyba dwa lata temu. Po "akcji" jest obecnie w sieci stabilne 230V+/-3V.

Ciekawe czy coś dziś zadziała  jak dawne " stabilizatory napięcia? 

Mam taką sytuację? napięcie w sieci dochodzi do 250 v i mieści się w normie  +-10%  od 230v.

3 minuty temu, bogus18 napisał:

Ciekawe czy coś dziś zadziała  jak dawne " stabilizatory napięcia? 

Mam taką sytuację? napięcie w sieci dochodzi do 250 v i mieści się w normie  +-10%  od 230v.

Chcesz zabezpieczyć cały dom czy tylko audio? Jest tych zabezpieczeń cała masa.

Wymieniany powyżej Volt nie można stosować do urządzeń gdzie są silniki. Więc zmywarki, pralki, lodówki nie uratujesz tym stabilizatorem.

Natomiast w audio degraduje dzwięk. 

Ale TV jak najbardziej zabezpiecza. Mam wstawiony w szafce najmniejszą ich wersję. Już raz uratował podczas jakieś burzy w okolicy. Zrobił się czerwony, ale nie pękał na robocie.

Natomiast wcześniej jeszcze bez stabilizatora w TV padła matryca, dopiero wówczas rozpocząłem obserwację napięcia.

11 minut temu, lamario napisał:

Chcesz zabezpieczyć cały dom czy tylko audio? Jest tych zabezpieczeń cała masa.

Wymieniany powyżej Volt nie można stosować do urządzeń gdzie są silniki. Więc zmywarki, pralki, lodówki nie uratujesz tym stabilizatorem.

Ale TV jak najbardziej zabezpiecza. Mam wstawiony w szafce najmniejszą ich wersję. Już raz uratował podczas jakieś burzy w okolicy. Zrobił się czerwony, ale nie pękał na robocie.

Natomiast wcześniej jeszcze bez stabilizatora w TV padła matryca, dopiero wówczas rozpocząłem obserwację napięcia.

Mam blisko sąsiada z foto panelami i jak słonko 🌞 świeci to napięcie U mnie wzrasta 

Edytowane przez bogus18

Swoje doświadczenie ze zbyt wysokim napięciem opisałem tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od tamtego czasu trafo znalazło się w obudowie, w której mam 2 gniazda: jedno dla listwy audio na bazie filtrów ATL Audio, drugie dla sprzętu sieciowego.
Główny efekt jak widać. Pierwsze 3 to jest to, co dostaję do mieszkania w podziale na obwody, kolejne dwa to owe 2 gniazda.
Dodatkowy efekt - wyraźnie niższa temperatura urządzeń.
Wahania u mnie to +/- 1.5%.980ab93783120da069546767007cbfe8.jpgd9fd4b3d709fc098ead47190c916199d.jpg

Sent from hell using Tapatalk

Ukryta Zawartość

16 minut temu, bogus18 napisał:

DZIĘKI za informację. 

Oczywiście mam na moim transformatorze ( lnii doproadzajacej )   sąsiada  z panelami i sytuacja z podwyższonym napięciem  występuje w dni słoneczne. 

Ps .Sorry  nie zauważyłem że  post  już jest 🙂

Edytowane przez bogus18
6 minut temu, nurni napisał:

Swoje doświadczenie ze zbyt wysokim napięciem opisałem tutaj:

Ukryta Zawartość

Od tamtego czasu trafo znalazło się w obudowie, w której mam 2 gniazda: jedno dla listwy audio na bazie filtrów ATL Audio, drugie dla sprzętu sieciowego.
Główny efekt jak widać. Pierwsze 3 to jest to, co dostaję do mieszkania w podziale na obwody, kolejne dwa to owe 2 gniazda.
Dodatkowy efekt - wyraźnie niższa temperatura urządzeń.
Wahania u mnie to +/- 1.5%.980ab93783120da069546767007cbfe8.jpgd9fd4b3d709fc098ead47190c916199d.jpg

Sent from hell using Tapatalk

a u mnie szlag trafił trafo SN.

PGE przyjechało wymienic na trzy razy mocniejszy.podszedłem..pogadałem...i obniżyli mi napiecie do 230V.Tak normalnie bezproblemowo.

I jak pisałem w Twoim temacie ze jest to możliwe...tylko trzeba CHCIEĆ.

Teraz mam w słoneczny dzien...jak pracuje fotovoltaika 237V.

Można...MOŻNA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

50 minut temu, lamario napisał:

Napięcie masz zwiększone bo sąsiedzi mają fotowoltaikę i falownik ustawiony pewnie na maksa. Jest to niezgodne z prawem. Puść famę po sąsiadach, że zakład energetyczny jeździ i sprawdza ustawienia na falownikach. Miałem podobną sytuację chyba dwa lata temu. Po "akcji" jest obecnie w sieci stabilne 230V+/-3V.

Ja w centrum miasta mieszkam w kamienicy, tutaj paneli nie uświadczysz.

37 minut temu, lamario napisał:

No to mnie zmartwiłeś.

49 minut temu, lamario napisał:

Natomiast w audio degraduje dzwięk

czemu?

To nie jest takie proste obniżyć na żądanie napięcie w sieci. Niedawno była awaria, przyjechali panowie z PGE załączyć zabezpieczenia w skrzynce pod trafo. Zagadałem ich, że mam 245V, oczywiście standardowa odpowiedź, że fotowoltaika, że mieści się w normie +10% czyli jest mniej niż 253V i ogólnie to środkowy palec. Mieszkam na 4 posesji od trafo, więc panowie mi kitują, że nie mogą zmniejszyć bo teraz akurat słońce świeci i mam wyżej napięcie i u innych trochę dalej od trafo będzie za niskie wieczorem jakby obniżyli. Ja im na to, że ja mam w nocy 243V -244V i tylko księżyc świeci. No to pisz pan prośbę do PGE, ale uprzedzając odpowiedź, wiemy że będzie negatywna. Oczywiście to taka rozmowa z panami z busa a nie kierownictwem. Muszę zagadać znajomego z PGE jak to zrobić, by jednak przepięli na inny odczep.
No właśnie,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - co niby degraduje?

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Wito76 napisał:

To nie jest takie proste obniżyć na żądanie napięcie w sieci. Niedawno była awaria, przyjechali panowie z PGE załączyć zabezpieczenia w skrzynce pod trafo. Zagadałem ich, że mam 245V, oczywiście standardowa odpowiedź, że fotowoltaika, że mieści się w normie +10% czyli jest mniej niż 253V i ogólnie to środkowy palec. Mieszkam na 4 posesji od trafo, więc panowie mi kitują, że nie mogą zmniejszyć bo teraz akurat słońce świeci i mam wyżej napięcie i u innych trochę dalej od trafo będzie za niskie wieczorem jakby obniżyli. Ja im na to, że ja mam w nocy 243V -244V i tylko księżyc świeci. No to pisz pan prośbę do PGE, ale uprzedzając odpowiedź, wiemy że będzie negatywna. Oczywiście to taka rozmowa z panami z busa a nie kierownictwem. Muszę zagadać znajomego z PGE jak to zrobić, by jednak przepięli na inny odczep.
No właśnie, @lamario - co niby degraduje?

Sąsiedzi z foto.
współczuję
Przegrana walka.

A miało być tak fajnie ekologicznie.

Jak wyłączą Bełchatów (20% prądu w Polsce) to przygotowałbym się na wyłączenia prądu,jak w latach 80tych

Prąd od 8 do 16tej...😂

Czytales co powyzej napisalem,
Czytałem. Może trafiłeś na elastycznych i sympatycznych ludzi. Ci z którymi rozmawiałem traktowali mnie jak intruza. Sam mam fotowoltaikę, ale falownik ustawiony standardowo, bez "upgrade". Choć sąsiad może mieć podbite.
A tak offtopowo, to nie chwaląc się mam kluczyk od tej skrzynki pod trafo na słupie. 10 albo lepiej lat temu dostałem od znajomego elektryka z PGE. Kiedyś przy ataku zimy i śniegu potrafiło pozbawić prądu mnóstwo powiatów i PGE miało setki zgłoszeń, więc czekało się wiele godzin na reakcję. Dostałem kluczyk, bezpieczniki 120A i taki specjalny uchwyt do wyjmowania tych bezpieczników , żeby w takiej sytuacji samemu szybko i cichaczem podejść i wymienić sobie. Raz się przydało. Dzieci były małe , w domu coraz zimniej więc "tata załatwił" prąd. Fajnie to wygląda, dosyć spektakularnie iskrzy przy wkładaniu takiego bezpiecznika. Nie powiem, stresik i emocje są.

7 minut temu, Wito76 napisał:

Fajnie to wygląda, dosyć spektakularnie iskrzy przy wkładaniu takiego bezpiecznika. Nie powiem, stresik i emocje są.

Oj...
Przy takim napięciu Tata może nie wrócić do domu.
Tata ryzykuje.

Nie na temat ale fajne:)

Ci panowie z PGE są elastyczni w takich sprawach. Niedaleko mnie jest taka sala bankietowa i kolega właściciel też ma kluczyk do skrzynki z zabezpieczeniami. Nie wytłumaczysz młodej parze, że nie ma prądu i cierpliwie czekamy na busa z panami z PGE. Za 4h będzie po weselu, tu trzeba działać szybko.

Oj...
Przy takim napięciu Tata może nie wrócić do domu.
Tata ryzykuje.

A co to za różnica czy grzebę w swojej rozdzielni czy "mojej i sąsiadów" i tu i tam 400V. Trzeba wiedzieć co się robi i robić to bezpiecznie.
9 minut temu, Wito76 napisał:

Ci panowie z PGE są elastyczni w takich sprawach. Niedaleko mnie jest taka sala bankietowa i kolega właściciel też ma kluczyk do skrzynki z zabezpieczeniami. Nie wytłumaczysz młodej parze, że nie ma prądu i cierpliwie czekamy na busa z panami z PGE. Za 4h będzie po weselu, tu trzeba działać szybko.

A co to za różnica czy grzebę w swojej rozdzielni czy "mojej i sąsiadów" i tu i tam 400V. Trzeba wiedzieć co się robi i robić to bezpiecznie.

Pewnie żadna.
Różnica między życiem a śmiercią.

Po co grzebał przy prądzie, po co jechał samochodem, po co nurkował, po co wspinał się w górach - nie da się nie ryzykować.

46 minut temu, Wito76 napisał:

Po co grzebał przy prądzie, po co jechał samochodem, po co nurkował, po co wspinał się w górach - nie da się nie ryzykować.

Tata wie co robi.
Tata nie potrzebuje porad.
Tak trzymaj.

Nie spłycajmy tak tematu. Jak trzeba wejść na dach, a miałem ostatnio taką potrzebę, to trzeba. Oczywiście zakładam sobie kask, odpowiednie buty, lina i na tyle ile się da staram się to robić bezpiecznie. To samo z prądem.

• Pokaż nowe odpowiedzi