Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc i poradę

zorro102

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym na wstępie pozdrowić wszystkich odwiedzających to forum.

Jestem początkującym audiofilem;wcześniej zagorzałym kinomaniakiem (nadal lubię kino ale mnie się już trochę "przejadło")

Mam następujący problem posiadam zestaw : Ampil.AV Yamacha RX 520 RDS DVD Yamacha S 530 (wymienione za poczciwą 520-padła) Kolumny to front Wharfedale Diamond 8.3 tył Wharfedale Diamond 8.1 centr i sub też Wharfedale Diamond. Front i centr połączone Kablem Sonic Link AST 200 tył Sonic Link AST 75. Inkorekt Analog Sonic Link Cyf . Toslink. Problem mój polaga na tym że chciałbym zacząć wreszcie "normalnie" słuchać muzyki. Nasłuchałem i naczytałem się wiele o tym iż muzyki nie da się słuchać z ampil. do kina domowego - zgodzę się z tym. I tu mam dwa pytania

1 Jaki kupić wzmacniacz stereo i CD (1000-2000zł- wzmacniacz 1000-1500zł -CD ) który był by odpowiedni do Wharfedale Diamond 8.3, (oczywiście też jakie kable i inkorekt - nie za drogie) zależy mi głównie na łagodnych i czystych wysokich tonach, plastycznej średnicy, dobry głęboki bass, przestrzeń,muzykalność, analityczność - raczej preferuje ciepłe brzmienie Słucham różnej muzyki od klasyki po Rock dlatego zależy mi na tzw .uniwersalności.

2. Czy da się uzyskać choć namiastkę tego o czym pisałem wyżej z Ampil. Yamachy 520 i DVD 530.(głupie pytanie??!!!) - choć do czasu zakupu- wzmacniacza i Cd,jeśli tak to w jaki sposób to osiągnąć . Zestaw ten generalnie gra ostro i natym okablowaniu które mam średnica wpada często w wysokie tony.Czy pomogła by tutaj zmiana okablowania???

Poroszę o poradę

z góry dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/1658-prosz%C4%99-o-pomoc-i-porad%C4%99/

Witaj,

Ostatnio sprzedałem cd gosciowi, który tez miał zestaw yamahy do KD. troche posłuchalismy i dvd wypadlo niestety kiepsko.

Nie znam Twoich kolumn, ale znam Yamahę i Sonic Linka. Nie sądze żeby zmiana okablowania coś pomogła. Sonic Link jest trochę ocieplony, trochę też przytłumiony niestety - raczej nie rani uszu.

-> zorro...jak już odkryłeś, że Yamaha gra ostro to, że tak sie wyrażę, koniec...zmiana okablowania NIC nie pomoże...nie tędy droga. Charakteru systemu nie można zmienić kablem, a poza tym na tańszych systemach zmiany kabla są praktycznie nieodczuwalne, więc daj sobie spokój.

Co do rekomendacji wzgl. komponetów to cechy przez Ciebie wymienione nie występują w tej klasie cenowej. Owszem są takie klocki ale parę półek wyżej. Co do tańszych klocków to na tym forum w zasadzie cały czas powtarzają się te same nazwy i nic nowego nie można dodać Cambridge Audio, Harman/Kardon, NAD. Sądzę, że najbardziej z tego wszystkiego pasowałby NAD, ale najtańsze NADy zaczynają się bodaj od 2tys. Może z drugiej ręki albo z przeceny (poszukaj w ogłoszeniach w HFiM, mnóstwo sklepów stara się teraz opchnąć zalegający sprzęt) lub też koledzy doradzą coś innego.

Pzdr.

• Redaktorzy

Tak tez mysle, ze zestawienie Wharfedale/NAD moze byc calkiem akceptowalne brzmieniowo. Diamondy to bezpieczne kolumny, dosc cieple, nie powinny sprawic nieprzyjemnej niespodzianki, NAD jest troche bezosobowy, ale rzetelny, mysle ze z diamondami mogloby7 byc przyjemnie. NAD CD521i, do tego jakis mocniejszy wzmacniacz Nada z drugiej reki (np. 370) - pokoj duzy, i przydalby sie wzmacniacz potrafiacy trzymac bas kolumn za pysk. Cos tedy. A kiedy sprawdzisz, jak to gra, sam postanowisz, czy nie zmienic kabli np. na Flatline dla dodania lekkosci i szczogolow, czy odwrotnie - na cos co ociepli i uprzyjemni calosc.

Dzięki za porady.Jeżeli macie jeszcze jakieś sugestie dotyczące wzmacniaczy i cd prosiłybym o poradę - nawet z wyższej półki cenowej.(posłuchać zawsze można)

Co do Cable-Talk miałeś na myśli kable głośnikowe czy inkorekt???

Niedawno, na Żelaznej 69 w Wa-wie słuchałem zestawu CA z nowyn CD (SE) i musze przyznać, że jego brzmienie podobało mi się. Grało to z mało ( a właściwie wcale) szczegółowymi Operami, które również wyraźnie nie radziły sobie z basem na nowych płytach Knopflera, a Ty masz przecież inne kolumny...

Jet tam niejaki pan Piotr G. - powinien Ci coś mądrego doradzić. Ja uważam go za faceta, który umie doradzić, skonfigurować i dość optymalnie zestawić system. Zatem spróbuj... polecam.

PS. Nie zapomnij zabrać pary swoich kolumn na odsłuch, a najlepiej - umów się. Pamiętaj, że obok masz Audiosystem i Audioklan.

A parę klocków z II ręki CA powinieneś kupić za jakieś 2,2 - 2,5kzł, myślę.

Nie polecam tylko wersji cd CA D500, lecz wyłącznie nowszą.

W Audioforte na Rejtana można kupić srebrny zestaw CA D500SE/A500, z drugiej ręki w atrakcyjnej cenie. Grają wyśmienicie i są w doskonałym stanie. Wiem coś o tym, bo sam je wstawiłem w komis ;-)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.