Skocz do zawartości
IGNORED

Sub czy podlogowki

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Mam w tej chwili mini monitory na sb acoustics 15nbac i 29sdac w obudowie zamkniętej. Ok 11 litrow

Graja super i jestem z nich mega zadowolony ale ciagna od 80hz wiec podstawy basowej praktycznie nie ma

Takiej przestrzeni nie miałem do tej pory i boje sie to stracić po zmianie

Pomieszczenie duze bo ok 30m2

Czy próbować je zgrac z subem lub dwoma czy to nie ma sensu i kupic duze podlogowki na ktore budzet mam ok 6-7 tys zl

Napedza je koncowka mocy CA651W sterowana Daciem Eversolo Z6

Prosba o rade co dalej

Pozdrawiam i wesołych swiat 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/165823-sub-czy-podlogowki/
8 minut temu, piotrek7 napisał:

Kupić porządny przedwzmacniacz bo od tego zaczyna się dobry dźwięk. W dalszej kolejności subwoofery 

Granie bez preampu to swiadoma decyzja. Konocowka plus sterowanie cyfrowe daje bezpośredni dzwiek bez maskowania czegokolwiek. 

2 minuty temu, suxon napisał:

Konocowka plus sterowanie cyfrowe daje bezpośredni dzwiek bez maskowania czegokolwiek. 

Nie na tym poziomie cenowym/jakościowym. Niestety taki wszystkomający kombajn nie jest w stanie dorównać dobremu przedwzmacniaczowi. Sam wcześniej przerobiłem tą lekcję . I tu nie chodzi o maskowanie czegokolwiek tylko rozdzielczość 

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

Nie na tym poziomie cenowym/jakościowym. Niestety taki wszystkomający kombajn nie jest w stanie dorównać dobremu przedwzmacniaczowi. Sam wcześniej przerobiłem tą lekcję . I tu nie chodzi o maskowanie czegokolwiek tylko rozdzielczość 

Znam zestawy za kilkadziesiat tys ktore graja lepiej bez preampu także tego kierunku nie zmienie

Dla mnie to jedyna sluszna droga

Trzymajmy sie tematu wątku

5 minut temu, szymon1977 napisał:

...więc kup sub.

Pytanie jaki i czy musze do tego kupowac zewnętrzne cyfrowe zwrotnice zeby uzyc filtrow high pass aby prawidlowo zgrac sub z monitorami? Nie będzie dziury na midbasie przy tak malym midwooferze? 

Obudowa zamknieta wiec nie bedzie takich problemow jak z bass reflexem

Edytowane przez suxon

Jest u góry działu przyklejony wątek nt suba w stereo, tam pytaj. Jest tam kilku userów, którzy na pewno Ci pomogą.

17 minut temu, suxon napisał:

Pytanie jaki i czy musze do tego kupowac zewnętrzne cyfrowe zwrotnice zeby uzyc filtrow high pass aby prawidlowo zgrac sub z monitorami?

Podobno ze zwrotnicami jest lepiej, ale i bez zwrotnic da się to zrobić akceptowalnie. Efekt końcowy z kolumienkami grającymi od 80Hz powinien być oszałamiający.

17 minut temu, suxon napisał:

Nie będzie dziury na midbasie przy tak malym midwooferze? 

Ustawisz wyżej filtrowanie suba i będzie git.

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Zastanowił bym się nad głośnikami wykonanymi na zamówienie w postaci "podstaw subbasowych" do istniejących podstawkowców. Dobre głośniki basowe przeznaczone do obudowy zamkniętej z własnymi wzmacniaczami i filtrami dolnoprzepustowy mi powinny załatwić sprawę. Finalnie powstaną podłogowe kolumny modułowe o półaktywnej budowie. Dobry pomysł? I nie trzeba będzie rezygnować z kolumn, które 

9 godzin temu, suxon napisał:

Graja super i jestem z nich mega zadowolony

10 godzin temu, piotrek7 napisał:

Kupić porządny przedwzmacniacz bo od tego zaczyna się dobry dźwięk. W dalszej kolejności subwoofery 

Zaden, nawet najporządniejszy przedwzmacniacz nie wyczaruje basu, którego nie są w stanie odtworzyc malemonitory 😉 

Godzinę temu, porlick napisał:

Zastanowił bym się nad głośnikami wykonanymi na zamówienie w postaci "podstaw subbasowych" do istniejących podstawkowców. Dobre głośniki basowe przeznaczone do obudowy zamkniętej z własnymi wzmacniaczami i filtrami dolnoprzepustowy mi powinny załatwić sprawę. Finalnie powstaną podłogowe kolumny modułowe o półaktywnej budowie. Dobry pomysł? I nie trzeba będzie rezygnować z kolumn, które 

Bardzo dobry pomysł !

Zmajstrowanie takich aktywnych "subbasowych podstaw" to żadna sztuka.

Jakie rozmiary maja te aktualne monitory

1 godzinę temu, porlick napisał:

Zastanowił bym się nad głośnikami wykonanymi na zamówienie w postaci "podstaw subbasowych" do istniejących podstawkowców.

Czyli subwoofer dla kogoś, kto uważa, że subwoofer to do KD.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

1 godzinę temu, porlick napisał:

Dobre głośniki basowe przeznaczone do obudowy zamkniętej z własnymi wzmacniaczami i filtrami dolnoprzepustowy mi powinny załatwić sprawę.

No ale wskazane byłoby grzebnąć w zwrotnicy monitorów.

Przydałby się wtedy wyższy podział a nie na 80hz.

31 minut temu, xajas napisał:

Zaden, nawet najporządniejszy przedwzmacniacz nie wyczaruje basu, którego nie są w stanie odtworzyc malemonitory 😉 

Bardzo dobry pomysł !

Zmajstrowanie takich aktywnych "subbasowych podstaw" to żadna sztuka.

Jakie rozmiary maja te aktualne monitory

Faktycznie to fajny pomysl

Monitory maja wymiary 18x31x26

Na wielkie podstawy typu 50l nie znajde miejsca

31 minut temu, xajas napisał:

A czy ja to napisałem/zasugerowałem? Wyraziłem jedynie swoje zastrzeżenia do wszystkomających kombajnów z funkcją przedwzmacniacza, które same w sobie nie są przedwzmacniaczami. 

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

A czy ja to napisałem/zasugerowałem? Wyraziłem jedynie swoje zastrzeżenia do wszystkomających kombajnów z funkcją przedwzmacniacza, które same w sobie nie są przedwzmacniaczami. 

Z6 to nie kombajn tylko dac z bezstratną regulacja glosnosci

4 minuty temu, suxon napisał:

Z6 to nie kombajn tylko dac z bezstratną regulacja glosnosci

Przerabiałem podobny temat na przykładzie TEAC NT-503. Też bardzo fajny. Do czasu gdy podłączy się go pod przyzwoity przedwzmacniacz. Wtedy otwierają się oczy. I uszy. All in one na tym poziomie cenowym zawsze oznacza kompromis jakościowy. I zaklinanie rzeczywistości wiele tu nie pomoże. 

5 minut temu, piotrek7 napisał:

Przerabiałem podobny temat na przykładzie TEAC NT-503. Też bardzo fajny. Do czasu gdy podłączy się go pod przyzwoity przedwzmacniacz. Wtedy otwierają się oczy. I uszy. All in one na tym poziomie cenowym zawsze oznacza kompromis jakościowy. I zaklinanie rzeczywistości wiele tu nie pomoże. 

Sprobuj czegos na nowych kościach ktore nie obcinają bitow

Teac to staroc

3 minuty temu, suxon napisał:

Sprobuj czegos na nowych kościach ktore nie obcinają bitow

Teac to staroc

Bryston BP-17 + Denafrips Pontus II. Mi taki zestaw wystarcza. Nie muszę próbować niczego na nowych kościach. I to nie kości decydują o jakości przetwornika  tylko to, jak się je wykorzysta 😉

To tak na marginesie

Teraz, piotrek7 napisał:

Bryston BP-17 + Denafrips Pontus II. Mi taki zestaw wystarcza. Nie muszę próbować niczego na nowych kościach. I to nie kości decydują o jakości przetwornika  tylko to, jak się je wykorzysta 😉

To tak na marginesie

Jesli dac ma robic za regulacje glosnosci to kosci decyduja

2 minuty temu, suxon napisał:

Jesli dac ma robic za regulacje glosnosci to kosci decyduja

Mozesz polecic jakis konkretny model bo sam zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem?

2 minuty temu, BlueDot napisał:

Mozesz polecic jakis konkretny model bo sam zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem?

Generalnie musi byc to dac 32bit czyli raczej nowoczesny wypust na delta sigma

Na pewno matrix audio jest świetny ale to spory budzet

W takiej konfiguracji koncowka i dac sa przezroczyste i barwe musza dawac kolumny

13 minut temu, suxon napisał:

Generalnie musi byc to dac 32bit czyli raczej nowoczesny wypust na delta sigma

Na pewno matrix audio jest świetny ale to spory budzet

W takiej konfiguracji koncowka i dac sa przezroczyste i barwe musza dawac kolumny

Kolumny mam Martin Logan i jak dla mnie graja pieknie. Szukam czegos do 6k, masz jakis pomysl na konkretny model?

Faktycznie to fajny pomysl
Monitory maja wymiary 18x31x26
Na wielkie podstawy typu 50l nie znajde miejsca

Nie trzeba 50l

Wystarczy 30l

Topowy ScanSpeak 12“ kosztuje okolo 320€

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obudowa zamknieta 30 litrow

IMG_1157.thumb.jpg.0369aeaae869a5398e07b44896490e7d.jpg

Pasuje pod monitory

IMG_1158.thumb.jpg.266a95a59af1d722b6afbb87feba00d1.jpg

A do tego gotowe moduly subwooferowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odjazdowe byly by takie jak ponizej (maja nawet superduper DSP)

Ukryta Zawartość

Wtedy mial bys Highendowskie suby, ktore przerastaja reszte twojego sprzetu.

Super pomysl
I nie bedzie przeszkadzac ze bas na bocznej sciance? Wiem ze bas nie jest kierunkowy ale niektorzy krytukuje pomysl woofera na boku

Zdecydowanie nie.

Znajdziesz wiele topwych zestawow z taka konstrukcja.

Przyklad Audio Physics

IMG_1160.thumb.jpg.008768d93f8f907ce69c4ef6fdcaf841.jpg

IMG_1161.thumb.png.c9630eb57bc20803b59465cd450277de.png

A te, ktore ci proponowalem, ze wzgledu na DSP i jakosc przetwornika, bija je bez problemu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisales o 7000zl, to jest 1500€

Peerless

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi