Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner do oberonów 7, 1 i vocal?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Planuje wymianę amplitunera. Na uwadze mam marantz cinema 50. Kolumny to zestaw Dali oberon 7,1,vocal.Czy ten amplituner będzie pasował do tych kolumn.? Docelowo ma służyć do kina i stereo w równym stopniu. Jeśli ktoś orientuje się w temacie proszę o pomoc. 

4 godziny temu, Stary200 napisał:

Bedzie dobrze, możesz też spojrzeć na Denona X4800

A ten denon ma wejścia hdmi w 4 k 120hz. Bo zamierzam podpiąć ps5 

Do Dali pasuje bardzo dobrze Yamaha, koniecznie bym posłuchał np RX-A4A, który aktualnie jest w bardzo dobrej cenie. To już kawał pieca. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, max720 napisał:

Zależy na mocy , to może Denon 6700 lub 8500 🙂

Ograniczony budżet do 7k. Będzie używany do stereo i kina w równym stopniu. I do ps5 oraz filmów z Dolby atmos i vision

37 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Do Dali pasuje bardzo dobrze Yamaha, koniecznie bym posłuchał np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który aktualnie jest w bardzo dobrej cenie. To już kawał pieca. 

Rzeczywiście kawał pieca. Nawet cięższy od cinema 50 o 3 kg. Ale w stereo mają te sama moc 110 W. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
15 godzin temu, Jackins napisał:

Ograniczony budżet do 7k. Będzie używany do stereo i kina w równym stopniu. I do ps5 oraz filmów z Dolby atmos i vision

Rzeczywiście kawał pieca. Nawet cięższy od cinema 50 o 3 kg. Ale w stereo mają te sama moc 110 W. 

nie patrz na moc, obstawiam, że ten ampli zmiecie Cinema 50 (już kilka takich opinii słyszałem od klientów, którzy porównywali oba modele ;)) 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

13 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

obstawiam, że ten ampli zmiecie Cinema 50

Szczególnie wtedy, jak się nie ma w ofercie Marantza.

13 hours ago, Top Hi-Fi & Video Design said:

nie patrz na moc, obstawiam, że ten ampli zmiecie Cinema 50

Jak ja "lubię" takie stwierdzenia o gnieceniu, zmiataniu pod dywan itp, szczególnie z "ust" konkurencji😂 

Nie znam Marantza ale jako, ze nie macie go w swojej ofercie traktowałbym Wasze zdanie z duzą dozą ostroznosci 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 30.12.2023 o 10:48, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

nie patrz na moc, obstawiam, że ten ampli zmiecie Cinema 50 (już kilka takich opinii słyszałem od klientów, którzy porównywali oba modele ;)) 

To poproszę o kilka argumentów swiadczących o zmieceniu przez yamahe marantza cinema 50. 

W dniu 31.12.2023 o 19:27, Jackins napisał:

To poproszę o kilka argumentów swiadczących o zmieceniu przez yamahe marantza cinema 50. 

Ja cytuję klientów. Przekonaj się sam 😉

Zachęcam tylko

www.tophifi.pl

Koledzy, rozumiem Waszą czujność w stosunku do polecania przez branżę tego co akurat sami mają, ale swoim uchem również zdecydowanie podpowiedziałbym Yamahę do Dali. Oberony są dobre w swojej cenie i do tego wyboru nie mam zastrzeżeń, jednak obiektywnie spowolniają one brzmienie (konkretnie: atak dźwięku), i dokładanie do tej charakterystyki Marantza który kolejnego spowolnienia doda od siebie - to już będą ciepłe kluchy a nie dynamiczne kino domowe, ile by ten Marantz W nie miał na kanał.

• 2 miesiące później...
W dniu 3.01.2024 o 13:03, miś1185 napisał:

Koledzy, rozumiem Waszą czujność w stosunku do polecania przez branżę tego co akurat sami mają, ale swoim uchem również zdecydowanie podpowiedziałbym Yamahę do Dali. Oberony są dobre w swojej cenie i do tego wyboru nie mam zastrzeżeń, jednak obiektywnie spowolniają one brzmienie (konkretnie: atak dźwięku), i dokładanie do tej charakterystyki Marantza który kolejnego spowolnienia doda od siebie - to już będą ciepłe kluchy a nie dynamiczne kino domowe, ile by ten Marantz W nie miał na kanał.

Jeśli Yamaha to jaki model polecasz do 8,5 koła ?

8 godzin temu, Jackins napisał:

Jeśli Yamaha to jaki model polecasz do 8,5 koła ?

Pytaj salony muzyczne o A6A - możliwe, że w swoich propozycjach cenowych bardzo zbliżą się do tej kwoty. W razie gdyby ceny po negocjacjach nadal były zbyt wysokie - A4A też się sprawdzi. Do A2A bym nie schodził jeśli chcemy też posłuchać stereo a do dyspozycji taka kwota.

Gość

(Konto usunięte)

Minęły 3 m-ce i jeszcze nie wybrałeś??? Masakra… 

😈😈😈

ps. Daj se spokój z takim amplitunerem do tych kolumn, im więcej nie potrzeba jak V6A 

Kupisz dwu krotnie lepsze ampli to znowu kolumny bedą zostawać w tyle… 

6 godzin temu, Stary200 napisał:

Minęły 3 m-ce i jeszcze nie wybrałeś??? Masakra… 

😈😈😈

ps. Daj se spokój z takim amplitunerem do tych kolumn, im więcej nie potrzeba jak V6A 

Kupisz dwu krotnie lepsze ampli to znowu kolumny bedą zostawać w tyle… 

Ampli już wybrałem i to własnie marantz cinema 50 . Ale dokonałem zwrotu sprzętu bo mi źle działał heos mianowicie Wykupiłem subskrypcję tidal hi fi plus z muzyką o wysokiej rozdzielczości . W momencie odtwarzania kawałków o wysokiej rozdzielczości z heosa widnieje mi informacja że jest to format aac (stratny). I taka informacja znajduje się przy każdym odtwarzanym kawałku. 

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, Jackins napisał:

mi źle działał heos mianowicie

Jeżeli ampli jest do wszystkiego to znaczy że jest do niczego! Zapamiętaj to sobie…

Trzeba było zainwestować w Cinema 60 i do tego kupić streamer WiiM Pro!!! Znacznie lepszy niż jakiś gów… Heos

4 godziny temu, Stary200 napisał:

Jeżeli ampli jest do wszystkiego to znaczy że jest do niczego! Zapamiętaj to sobie…

Trzeba było zainwestować w Cinema 60 i do tego kupić streamer WiiM Pro!!! Znacznie lepszy niż jakiś gów… Heos

Tylko dziwne jest to że znajomy ma też cinema 50 i heos z tidalem mu smiga 

W dniu 8.03.2024 o 17:56, miś1185 napisał:

Pytaj salony muzyczne o A6A - możliwe, że w swoich propozycjach cenowych bardzo zbliżą się do tej kwoty. W razie gdyby ceny po negocjacjach nadal były zbyt wysokie - A4A też się sprawdzi. Do A2A bym nie schodził jeśli chcemy też posłuchać stereo a do dyspozycji taka kwota.

W przyszłośći będę zmieniał oberony 7 na opticon 6mk2 . Jest to już półka wyżej tylko jak się zgrają z cinema50 ?

8 godzin temu, Jackins napisał:

W przyszłośći będę zmieniał oberony 7 na opticon 6mk2 . Jest to już półka wyżej tylko jak się zgrają z cinema50 ?

Do Opticon 6 radził bym coś mocniejszego np. Marantz Cinema 30 lub Denon AVC X6800. Niższe modele mogą te głośniki gorzej wysterować.

• 2 tygodnie później...
W dniu 10.03.2024 o 09:15, Jackins napisał:

Moim zdaniem dobrze, ale przyda się końcówka na fronty 🙂 Im sporo wzrastają wymagania co do napędu względem Oberonów. 

Yamaha RX-A6A to fajny kierunek, zapraszam na indywidualne wyceny w razie czego 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.