Skocz do zawartości
IGNORED

Używany wzmacniacz w przedziale 6000-8000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.12.2023 o 14:31, Masakov napisał:

tranzystor integra

Moja propozycja to :

Baltlab Epoca 3 .Aktualnie to raczej tylko używany.

2 godziny temu, pantagruel napisał:

Klocki wyspecjalizowane do jednej funkcji zawsze będą lepsze niż upchane innymi "ułatwieniami", imo.

Dlatego też tak naprawdę jedyne co bym dopuszczał to wbudowany DAC. 

Pytanie ogólne : jak względem moich obaw mają się wzmacniacze hybrydowe ? 

Na olx jest ciekawy Unison w cenie 8000 zł, poczytałem o nim i zapowiada się ciekawie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, Masakov napisał:

Rotel RC-1572 + Rotel RB-1552MKII - zupełnie nie wiem jak to gra i jak wygląda to w hierarchii producenta, ale coś w tej cenie można już znaleść 

Ukryta Zawartość

W przypadku Rotela produkty z 5 i 7 to najniższe modele, a dzielone 7-ki to w praktyce tylko zapchajdziura w ofercie. RA-1592 to lekko uproszczone połączenie przedwzmacniacza RC-1590 i końcówki mocy RB-1580 mkII, bez porównania lepsze od dzielonych siódemek.

Ukryta Zawartość

35 minut temu, Masakov napisał:

Na olx jest ciekawy Unison w cenie 8000 zł, poczytałem o nim i zapowiada się ciekawie. 

Ukryta Zawartość

Za drogo, ostatnio sprzedałem unico 90 za 9500zł. Sam wzmacniacz może być ciekawy. Na codzień używam Unico z 2002r, który kupiłem za 3tys z hakiem. 

Co do obaw, tak, musi pograć żeby się nagrzać i zacząć grać swoim brzmieniem, ale tranzystory podobno też. Podobno też lampa szybciej łapię temp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

W sumie co do grzania, to lampy łapią temperaturę, jak wzmacniacz jest włączony, a nie gra, a tak jak wyżej napisałem: on musi pograć. Także wychodzi na to że inne elementy, poza lampami, też muszą złapać temperaturę, ale zaznaczam, że to moje domysły. 

Edytowane przez J4Z

.

Wszystko teraz drogie dwa lata temu myślałem kupić jakiegoś Baltlaba chyba nawet Endo ?  były po 7000-8000 ale historia taniej nie będzie ?

Due google czy allegro wypluwa za 11tys nówkę. Pomyśl za ile można go dostać jak się podzwoni i potarguję. 

.

3 godziny temu, Masakov napisał:

Dlatego też tak naprawdę jedyne co bym dopuszczał to wbudowany DAC. 

Pytanie ogólne : jak względem moich obaw mają się wzmacniacze hybrydowe ? 

Ukryta Zawartość

Świetny wzmacniacz. Mam i z całego serca polecam. Kupujesz kilka par lamp i modyfikujesz brzmienie wedle gustu. Choć nie będzie to takie samo brzmienie jak z Rotela.

Ukryta Zawartość

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

Mimo, że pracują tylko dwie małe lampki, to jakieś tam ciepło czuć. Co do czasu nagrzewania, to zanim wzmacniacz da sygnał na wyjście odlicza 40 sekund. Po tym czasie jest gotowy do słuchania. Nie jest to tak jak w przypadku pełnych lamp, że końcowe muszą się dogrzać, by złapać odpowiednie parametry.

Teraz, J4Z napisał:

Z jakimi kolumnami gra u ciebie?

KEF R3

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

Człowieku, spełniaj marzenia! Jeżeli zawsze chciałeś mieć Maca, żona daje zielone światło, to nic tylko po niego jechać. Odsłuch też Ci nic nie da bo nie będziesz wiedział ile % dżwięku jest z elektroniki czy kolumn - póżniej łatwiej jeżdzić z piecem i słuchać kolumn dla niego niż na odwrót.

Rezerwuj i heja 😉

Gratuluję!

27 minut temu, D4ncer napisał:

Człowieku, spełniaj marzenia! Jeżeli zawsze chciałeś mieć Maca, żona daje zielone światło, to nic tylko po niego jechać. Odsłuch też Ci nic nie da bo nie będziesz wiedział ile % dżwięku jest z elektroniki czy kolumn - póżniej łatwiej jeżdzić z piecem i słuchać kolumn dla niego niż na odwrót.

Rezerwuj i heja 😉

Gratuluję!

Maca za 8 koła, gdzie ?

2 godziny temu, D4ncer napisał:

Człowieku, spełniaj marzenia! Jeżeli zawsze chciałeś mieć Maca, żona daje zielone światło, to nic tylko po niego jechać.

Popieram, spełniaj marzenia. Kup to co chcesz i czym śnisz bo czas ucieka. Kup sobie taką maszynę a jakiej TY myślisz a nie grono forumowe, nie czytaj opinii i recenzji, nie goń króliczka bo on i tak ucieka. Postaw wzmacniacz marzeń, kup płyty i się ciesz. Sprzęt ma być sprawny, cieszyć oko i ucho właściciela.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie gra to zbyt ciemno? Ciepło? 

Ciężko sklasyfikować w kilku słowach. Ani ciemno, ani jasno. Ani ciepło, ani zimno. Użyłbym słowa "gładko", ale to niektórym kojarzy się z zamuleniem i zamazaniem konturów, a to też nie pasuje. Summa summarum okazuje się, że jest neutralny, bo potrafi pokazać wiele o nagraniu. Spier***one nagrania wychodzą tak jak zostały zrealizowane, a dobre wychodzą dobrze.

Ok. Dzięki za informacje. Bo słuchałem takiego zestawienia i bardzo melodyjne, ale właśnie łagodne, momentami brakowało mi pazura. Ale za to dobrze to grało od najniższych poziomów głośności 

Sporo osób tego pragnie. 

Był Mcintosh i już go niema … albo ogłoszenie zdjęte, trudno powiedzieć

Chociaż sprzedający nie odpowiadał na moje zapytanie, to może i nawet lepiej. 

W takim razie obecnie jestem umówiony na odsłuch Burmestera Rondo 991 i accuphase E211. Trudno będzie zdecydować bo sercem jestem za E211 ale zdrowy rozsądek mówi Burmester. Obydwa w tej samej cenie. 

Accu E-211 jest realnie wart koło 5k, to podstawowy model firmy który brzmieniem nie porywa a już w ogóle cena 7k jest mocno wygórowana i w tej cenie można zdecydowanie lepiej. Niech przykładem będzie poniższy flagowy Marantz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

16 minut temu, Tal napisał:

Accu E-211 jest realnie wart koło 5k, to podstawowy model firmy który brzmieniem nie porywa a już w ogóle cena 7k jest mocno wygórowana i w tej cenie można zdecydowanie lepiej. Niech przykładem będzie poniższy flagowy Marantz.

Ukryta Zawartość

Akurat tego Marantza mam w obserwowanych na olx, ale jakoś nie mam przekonania.

Natomiast samo accu byłoby w granicach 6200 zł. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Masakov

Ten Marantz to "top of the top" z kolei Accu to tylko "entry lvl" 🙂 wybór należy do Ciebie.

5 minut temu, Masakov napisał:

Natomiast samo accu byłoby w granicach 6200 zł. 

To nadal wygórowana cena jak za to Accu zwłaszcza że jest bez oryginalnego pilota.

Edytowane przez Tal

Teraz, Tal napisał:

Ten Marantz to "top of the top" z kolei Accu to tylko "entry lvl" 🙂 wybór należy do Ciebie.

Jest jeszcze ciekawy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale jestem na tyle zielony w Marantz że nawet nie zdążyłem jeszcze przeczytać jakie są różnice. 

i cały czas siedzi mi w głowie burmester. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PM-14 S1 SE wart jest tych pieniędzy i jest to bardzo udany wzmacniacz.

13 minut temu, Tal napisał:

PM-14 S1 SE wart jest tych pieniędzy i jest to bardzo udany wzmacniacz.

SE jest wyżej niż KI ?

Godzinę temu, Masakov napisał:

Był Mcintosh i już go niema … albo ogłoszenie zdjęte, trudno powiedzieć

Chociaż sprzedający nie odpowiadał na moje zapytanie, to może i nawet lepiej. 

W takim razie obecnie jestem umówiony na odsłuch Burmestera Rondo 991 i accuphase E211. Trudno będzie zdecydować bo sercem jestem za E211 ale zdrowy rozsądek mówi Burmester. Obydwa w tej samej cenie. 

Mcintosh to chyba najczęstsza Marka wybierana przez oszustów. To trzeba uważać.

Zgadzam się z kolegą tal też wolałbym tego marantza.

Jeśli dobrze pamiętam a na pewno nie udało mi się sprawdzić wszystkich to wersję KI to "jedynie" upgrejd Kena. Generalnie kończyło się to na kilku zmianach wewnątrz i na zewnątrz jak kondensatory czy terminale. Niektórzy nie słyszeli żadnej różnicy. 

Kolego wpisuj w te pędy w olx Calyx cti i bierz tego wariata za paczkę dropsów. Kasy ci zostanie a kupisz zajebisty klocek. Gdybym sam nie miał to ten z ogłoszenia już byłby mój. Sprzedający chyba nie ma miejsca w piwnicy bo naprawdę za 1/3 ceny już go wystawia. Poczytaj w necie także starsze opinie na temat tego piecyka i dwa razy się zastanów zanim zaczniesz cmokać, że "panie to żonie się nie ma prawa z torebką zgrać..."

Dobrze ci radzę. Jeszcze mi browara wyślesz jak już zaoszczędzisz te 4 koła peelenów:)

Edytowane przez rejbis
6 minut temu, rejbis napisał:

Sprzedający chyba nie ma miejsca w piwnicy bo naprawdę za 1/3 ceny już go wystawia.

Tak na pewno. Na pewno nie dlatego, że nie może sprzedać. 

.

2 godziny temu, Masakov napisał:

SE jest wyżej niż KI ?

To są 2 różne wzmaki z 2 różnych epok, tylko w nazwie mają "14"

Pm14s1 se to względnie nowy,  a pm14 ( czy to ki czy mk2)  to staruszek ale najwyższa półka 

• Pokaż nowe odpowiedzi