Skocz do zawartości
IGNORED

Pomóżcie dobrać sprzęt

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem nowy gramofon Pro-Ject Evo bo zawsze chciałem powrócić do analogów. No i zaczęło się ,słuchanie na starym wzmacniaczu SU-V45A Technicsa i Altusach to po prostu tragedia. Nawet korektor również Technicsa nie pozwala odsłuchać płyty na pożądanym dobrym poziomie. Dawniej było trochę prościej skazani byliśmy na Radmora ,Cleopatrę albo w Pewexie to co już wymieniałem. Teraz mnogość wzmacniaczy i różnego rodzaju kolumn jak się w tym odnaleźć i jak to dobrze ze sobą zgrać. Moja muza to głównie Hard Rock, Hevi Metal ale też Psychodelika i muzyka elektroniczna. Pomóżcie dobrać jakiś dobry zestaw głównie wzmacniacz i kolumny

w jakim pokoju słuchamy ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minut temu, mark808 napisał:

Obecnie 17m ale to się pewnie zmieni a sprzęt zostanie ten sam

A jaki będzie metraż docelowy ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, quatross napisał:

Posłuchaj według mnie wzmacniaczy ROTEL, co do kolumn to podobno B&W są dobre do takiej muzyki .

Rotel+B&W+metal - radzę być ostrożnym z taką poradą.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Wcześniej to szło przez korektor. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie co było. Skoro wszystko było zepsute.

W tej cenie szukasz sprzętu nowego czy używanego?

Ja też byłbym ostrożny w dobieraniu bowersa do muzyki typu metal.

Co innego jeśli takie zestawienie posłuchasz i będzie ci to odpowiadać ale w ciemno byłbym ostrożny.

Może upolować monitory kef R3 albo jaśniejsze monitor audio Silver 100 które bez problemu dadzą sobie radę w takim pomieszczeniu i do nich kolejno xindaka albo Roksan attessa.

Bardzo dobrze cenowo wychodzą także monitory elac 403. Mimo swojej wielkości to są paczki które potrafią bardzo solidnie zagrać nawet w większych pomieszczeniach.

Jeśli kolumny podłogowe wraz z wzmacniaczem w tym budżecie to heco Aurora 700 / elac uni fi FS czy acoustic Energy ae120 z wzmakiem Rega, magnat mr780. 

Co ciekawe - też od tych elementów zaczynałem - Altusy 75 i SUV45, co prawda z innym

korektorem, ale wrażenia ... 😞  i kolumny przerobiłem. Z sukcesem. 

Gdybym dziś miał wybierać z nowych elementów, to pewnie poprzestał bym na gratach

z amerykańskim rodowodem, czyli Emotiva BasX TA1 i Polk Audio Reserve R200.

Nazywają to wzmacniaczem, ale ma tuner, DAC, Phono - MM i MC oraz BT.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Razem w budżecie, pasmo jak z kolumn podłogowych i do wszystkiego.

Ale będzie pewnie zaraz kilkanaście lepszych pomysłów ..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, mark808 napisał:

Po prostu po tylu latach Altusy już nie grają jak dawniej ,a ten wzmac. Tecnicsa bez korektora to przepaść 

Ja bym proponował KEF R3 Meta (są teraz za 6K) i wzmacniacz SMSL AO300 za 1099 zł.. Potem można go wymienić. Za te 1099 zł gra świetnie. Do tego możesz dokupić WiiM Pro Plus i masz załatwiony streaming. 

Jak gramofon nie ma przedwzmacniacza to do tego pre Esdarek MM-3. 

Kolumny raczej się nie starzeją, więc jeśli szukasz np. więcej cykania ( obym się mylił )

to pozostają Ci jedynie stare Klipsche czy Paradigmy, bo nowe ich modele już tak

"na bogato" nie grają 😉 A innymi możesz być zawiedziony ...

Możesz też potrzebować po Altusach dłuższej kwarantanny 😉 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Wcześniej to szło przez korektor. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie co było. Skoro wszystko było zepsute.

Rozumiem, ale się podobało. A teraz się zacznie audiofilska niekończąca się przygoda. 😀 

Obym się mylił i kolega szybko znalazł to czego szuka. Z drugiej strony przygoda też potrafi być fajna.

.

Cześć 🙂 Będziesz miał trochę zabawy pewnie z szukaniem swojego grania 🙂 Czy znasz jakieś zestawy, które spodobały Ci się brzmieniowo? Koledzy wyżej podali kilka ciekawych opcji, zachęcę dodatkowo do obejrzenia naszego filmu, gdzie jest nieco drożej, ale zawsze możemy porozmawiać na temat cen 😉 

Gorąco zachęcam też do umówienia się na odsłuch w naszym salonie, sprawdzisz opcje z filmu i wiele więcej 🙂 na pewno uda się znaleźć odpowiednie granie dla Ciebie. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

27 minut temu, J4Z napisał:

teraz się zacznie audiofilska niekończąca się przygoda. 😀 

A moze kolega jest miłośnikiem muzyki a jie sprzętu RTV-AGD, i zamiast niekończących się i do niczego zmierzających wycieczek w ślepe zaułki chciałby kupić system jeden a dobry?

Pytanie zasadnicze czy to altusy z biegiem lat zmieniły swoje brzmienie czy to twój słuch uległ zmianie i obecnie pewnych niuansów nie dostrzegasz. 

Faktycznie zasadnicze pytanie czy obecnie brakuje ci góry? 

Być może "skatowales" swój słuch wysokimi tonami na tyle iż faktycznie będzie problem z dostaniem obecnie tak grających kolumn. 

Klipsch serii reference?

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

A moze kolega jest miłośnikiem muzyki a jie sprzętu RTV-AGD

Tez nie byłem. Miałem zamiar kupić kino i miało grać też w stereo. Myślałem sobie: w porównaniu do tego co mam, będzie wypas.  Zarejestrowałem się na forum, kupilem ampli kina, najtańsze tagi 5.0, najtańszy sub magnata... Nie zagrało... i się zaczęło. 😀

Edytowane przez J4Z

.

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Tez nie byłem. Miałem zamiar kupić kino i miało grać też w stereo. Myślałem sobie: w porównaniu do tego co mam, będzie wypas.  Zarejestrowałem się na forum, kupilem ampli kina, najtańsze tagi 5.0, najtańszy sub magnata... Nie zagrało... i się zaczęło. 😀

Mi na szczęście po kilku fałszywych ruchach się skończyło - mam to co ma, muzyka cieszy, a że mogłoby grać lepiej nie martwi.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Mi na szczęście po kilku fałszywych ruchach się skończyło - mam to co ma, muzyka cieszy, a że mogłoby grać lepiej nie martwi.

Spokojnie Szymon, przyjdzie czas na zmiany.

De gustibus non est disputandum

32 minuty temu, Yankes napisał:

Spokojnie Szymon, przyjdzie czas na zmiany.

Może tak - może nie. Żonglerkę przypadkowymi elementami bo ktoś coś napisał mam już za sobą. Jestem już na etapie, że wiem co chciałbym zmienić, wiem jak to zrobić... są to jednak kwoty, które wolę na ważniejsze sprawy przeznaczyć. Dlatego progresu nie planuję, może raczej skok w bok wynikający ze zmiany kaprysu.

22 godziny temu, mark808 napisał:

Dostałem nowy gramofon Pro-Ject Evo bo zawsze chciałem powrócić do analogów. No i zaczęło się ,słuchanie na starym wzmacniaczu SU-V45A Technicsa i Altusach to po prostu tragedia. Nawet korektor również Technicsa nie pozwala odsłuchać płyty na pożądanym dobrym poziomie. Dawniej było trochę prościej skazani byliśmy na Radmora ,Cleopatrę albo w Pewexie to co już wymieniałem. Teraz mnogość wzmacniaczy i różnego rodzaju kolumn jak się w tym odnaleźć i jak to dobrze ze sobą zgrać. Moja muza to głównie Hard Rock, Hevi Metal ale też Psychodelika i muzyka elektroniczna. Pomóżcie dobrać jakiś dobry zestaw głównie wzmacniacz i kolumny

Co do tamtych lat się nie wypowiem, bo byłem za malutki, ale niestety miałem i słuchałem sprzęty typu Radmor, Altusy, były też korektory... Ogólnie nic ciekawego. Jeśli chodzi o cięższą, bardziej żywiołową muzykę, to tak jak już ktoś wspomniał - rozejrzałbym się za jakimiś Acoustic Energy. Model dobierz do metrażu docelowego, a teraz się przemęcz(chyba, że nie wiadomo kiedy się zmieni). Na tą chwilę wspomniane AE120 byłoby super. Z odpowiednio dobranym wzmacniaczem jest petarda. Wiele lat słuchałem cięższej muzy głównie na Acoustic Energy(różne modele). Gdybym miał miejsce, to obok obecnych R3 stałyby jeszcze jakieś powiedzmy AE509 głównie do łomotu 😄 

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

W dniu 3.01.2024 o 09:44, audioburak napisał:

Kolumny raczej się nie starzeją, więc jeśli szukasz np. więcej cykania ( obym się mylił )

to pozostają Ci jedynie stare Klipsche czy Paradigmy, bo nowe ich modele już tak

"na bogato" nie grają 😉 A innymi możesz być zawiedziony ...

Możesz też potrzebować po Altusach dłuższej kwarantanny 😉 

Kolumny nie ale w głośnikach występują  takie elementy jak membrany lub uzwojenia a tutaj czas ma już duże znaczenie. To już jednak zostało opanowane i Altusy ożyły jak przed laty. Co do cykania to nie mój przedział wiekowy i nie ta muzyka by rajcowało mnie tzw. unca,unca,unca .W dalszym ciągu jeszcze nie wiem co z wzmac. Bo jednak Technics z korektorem był Ok w tamtym słusznie minionym okresie ale do odsłuchu kaset i taśm magnetofonowych.

20 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Pytanie zasadnicze czy to altusy z biegiem lat zmieniły swoje brzmienie czy to twój słuch uległ zmianie i obecnie pewnych niuansów nie dostrzegasz. 

Faktycznie zasadnicze pytanie czy obecnie brakuje ci góry? 

Być może "skatowales" swój słuch wysokimi tonami na tyle iż faktycznie będzie problem z dostaniem obecnie tak grających kolumn. 

Klipsch serii reference?

Sytuacja w altusach została opanowane niektóre z głośników zregenerowane inne wymienione na nowe i odzyskały życie.Dalej jednak pozostaje kwestia nowego wzmaca. Technics z korektorem był dobry ale w minionej epoce do odsłuchu kaset i taśm magnetofonowych.

W dniu 3.01.2024 o 03:59, J4Z napisał:

A co było poprzednim źródłem? Wtedy się podobało? Możesz opisać co tragicznego jest dla Ciebie w aktualnym brzmieniu?

Poprzednio chodziło to na Technicsie z korektorem ale to było niezłe do odsłuchu z kaset i taśm magnetofonowych.

Może więc Yamaha A S701 z DAC i phono, do niej Indiana Line Tesi 561, JBL Stage 170,

albo Polk Audio Signature S50.

No i zaczęło się ,słuchanie na starym wzmacniaczu SU-V45A Technicsa i Altusach to po prostu tragedia. Nawet korektor również Technicsa nie pozwala odsłuchać płyty na pożądanym dobrym poziomie.

Tyle że nadal nie wiadomo co oznacza "na porządnym poziomie" i czego obecnie brakuje.
30 minut temu, audioburak napisał:

Może więc Yamaha A S701 z DAC i phono, do niej Indiana Line Tesi 561, JBL Stage 170,

albo Polk Audio Signature S50.

Dzięki za poradę chyba tą Yamahę będę chciał najpierw przetestować.Tylko muszę wyczaić gdzie w Krakowie mógłbym ją ewentualnie wypożyczyć do odsłuchu lub ewentualnie posłuchać w jakimś salonie Audio

W Krakowie prawdopodobnie odsłuchasz ją w top hifi oraz w audio trend. Ewentualnie w Niepołomicach masz jeszcze salon art audio. 

Krakowski top hifi kiedyś wypożyczał klocki do domu ale różnie to u nich jest. Zresztą podobnie w audio trend. Moim zdaniem to będzie zbyt wyrazisty wzmacniacz pod te kolumny.

Z nowych proponował bym magnata albo Denona 900.

Chyba że coś używanego 

• Pokaż nowe odpowiedzi