Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Amp - rozwala system?

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Ajothe napisał:

Chyba nie tylko w przypadku Diraca tak robisz. 

Podaj przykład. 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Czyli Dirac nie jest najlepszy?

Dla przeciętnego użytkownika jest najlepszy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 25.05.2024 o 16:11, Pseudodrummer napisał:

Nie wiem,nie ma go jeszcze w sprzedarzy.
Chyba na początek sprubuje ZA3,zobaczymy.
Myśle nad jakims zastępstwem dla mojej tranzystorowej końcówki-może właśnie monobloki w klasie d?

Regres. 

Czemu myślisz o zmianie?

W dniu 25.05.2024 o 16:19, Wito76 napisał:
W dniu 25.05.2024 o 16:16, Ajothe napisał:
Nie no, poważnie pisałem, a w pomiarach wypadają nawet lepiej od Smsl Vm2, czyli też lepiej od sabaja A30a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest coś lepszego od najlepszego Sabaja?

Nie ma. 

Wróć! Izolacja i od niedawna Dirac 🙂

W dniu 27.05.2024 o 11:46, Ajothe napisał:

Czyli Dirac nie jest najlepszy?

Jest bardzo dobry ale też już wiele osób nie umie go ustawić. 

Jest w pewnym momencie taka bariera gdzie ludzie zaczynają mieć problem z setupem

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jest w pewnym momencie taka bariera gdzie ludzie zaczynają mieć problem z setupem

To prawda. Niby prowadzi za rączkę ale trzeba się namęczyć z ustawianiem mikrofonu. A potem trochę zmodyfikować krzywą. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

To prawda. Niby prowadzi za rączkę ale trzeba się namęczyć z ustawianiem mikrofonu. A potem trochę zmodyfikować krzywą. 

Dlatego można też spotkać się z krytyka tego systemu. Ktoś sporo zabulil a wysiadł już na entry level u. 

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Dlatego można też spotkać się z krytyka tego systemu. Ktoś sporo zabulil a wysiadł już na entry level u. 

Warto się jednak spiąć i nauczyć procedury kalibracji. 

Edytowane przez Piopio

Teraz, Piopio napisał:

Warto się jednak spiąć i nauczyć kalibracji. 

Jasne że tak. Społeczeństwo się zmienia jest leniwe i oczekuje pług and Play. 

Stąd jest jak jest

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Regres. 

Czemu myślisz o zmianie?

Chyba mi sie nudzi.
Bo gra wspaniale.
Ale jesli to regres-poprzestane na mysleniu....

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Zawsze wtedy można powiedzieć ,że nie gra
I wrócić do kabli.
Tu nie trzeba żadnej,tfu,wiedzy i nauki.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 27.05.2024 o 09:29, Piopio napisał:

Popraw mnie jeśli nie mam racji. 

Nie twierdzę, że nie masz racji. Mam krytyczny stosunek do drogi, która doprowadziła do wniosków.

Nie mając żadnego kontaktu z dirac ani innymi systemami korekcji, mógłbym napisać, że dirac jest najlepszy, a krytykom odpowiadać, "Popraw mnie jeśli nie mam racji." Mówi ci to coś?

W dniu 27.05.2024 o 08:07, piramidon napisał:

Znasz dla zwykłego uczestnika tego forum - lepszy?

Podziel się swoją wiedzą! Chyba nie przychodzisz tu po to , tylko przywalać na lewo i prawo.

Nie wykazałeś się na moje zapytanie w temacie:

Ukryta Zawartość

Nie "wykazałem się" bo i nie testowałem i nie porównywałem ze sobą systemów korekcji akustyki.

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Nie "wykazałem się" bo i nie testowałem i nie porównywałem ze sobą systemów korekcji akustyki.
No i słuszne podejście. Każde forum audio pełne jest wypowiedzi osób, które "nie wiem, nie mam, nie słyszałem, ale się wypowiem". A wątki kablarskie, listwowe czy dotyczące transportów są wręcz zalane takimi wypowiedziami.
1 godzinę temu, Wito76 napisał:

A wątki kablarskie, listwowe czy dotyczące transportów są wręcz zalane takimi wypowiedziami.

A tam się wypowiadam bo testowałem i porównywałem.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 28.05.2024 o 17:54, Ajothe napisał:

Jak gra wspaniałe i się nudzi to rób drugi system, taki, który będzie zupełnie inny 🙂

Robie równolegle.
Mam 3 wzmacniacze i 3 pary kolumn.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, Ajothe napisał:

Fajnie!

Podzielisz się wrażeniami i wnioskami? 

Pewnie,że nie.🙂
Nie mam zdolności mesjanistycznych😇
Jestem amatorem,i to tak głuchym,ze nie słysze kabli.
Po co komu takie rady?

Teraz, Ajothe napisał:

zestawienie zagrało najlepiej

Raczej bez sensu. 
Myślę, że kolega ma set składany pod zupełnie inne pomieszczenie i potrzeby.

Głupio by było na przykład wstawić monitory i pomieszczenia 50 mkw gdzie ma duże 3way i porównywać.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Szkoda, 3 pary to już coś można wywnioskować z żonglowania i się podzielić jakie zestawienie zagrało najlepiej 😋

Żonglowanie zostawiam znafcom.

Mam dwie końcówki:
Lampową Haiku Audio Origami P el34
Tranzystorową Kenwood Basic M1 

Są podpięte do dwóch par kolumn:
Podłogówek oraz monitorów:
(oczywiście nie równoczesnie)

Porównuje sobie.

Mam też monitory aktywne

A całośc steruje (w zalezności od potrzeb co wybiorę) rme

zobacze co zostawić,a co sprzedac do końca roku.

A,i ten wzmacniacz od @ampman germanowy napedza niezaleznie kolumny do sypialni.
Bardzo fajny wzmacniacz za ta cenę.

8 minut temu, NRK napisał:

Duże aktywne+ Eversolo i można żyć 🤔😀

haha
ja jestem wolny od streamingu

W dniu 28.05.2024 o 17:48, Pseudodrummer napisał:

Chyba mi sie nudzi.
Bo gra wspaniale.
Ale jesli to regres-poprzestane na mysleniu....

Zawsze wtedy można powiedzieć ,że nie gra
I wrócić do kabli.
Tu nie trzeba żadnej,tfu,wiedzy i nauki.

No tak, takie komentarze spotykamy dość często. 

W dniu 30.05.2024 o 21:26, Pseudodrummer napisał:

haha
ja jestem wolny od streamingu

Bronisz się ? 

Z drugiej strony twoja kolekcja twardych nośników musi na to pozwalać. 

Ale tak nic , nic?

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Z drugiej strony twoja kolekcja twardych nośników musi na to pozwalać. 

Ale tak nic , nic?

czasami raz na dwa miesiace posłucham you tube music

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

czasami raz na dwa miesiace posłucham you tube music

No to faktycznie. Uznaje oficjalnie jako nic:)

Nie pójdę już w twoje ślady ale cieszę się że są jescze takie osoby 🙂

Sam robię off-top, ale wtrącę słowo o streamingu: mam około 300 płyt CD, dużo, niedużo, nieważne.

I kiedyś w ogóle nie wyobrażałem sobie przejścia na pliki czy streaming, lubię kontakt z fizycznym nośnikiem, książeczka, teksty, czasem coś ekstra dorzuconego do "box"a lub wydania "special edition". Szczególmie cenię sobie płyty kupione po koncertach, a potem podpisane przez wykonawców (Quorthon, Budzy, Litza, Dead Can Dance i kilkanaście innych)

Nadal słucham swoich płyt CD jak dawniej, ale streaming pozwala mi odkryć nowych wykonawców, algorytmy podpowiadające "robią robotę" w moim przypadku i większość rekomendacji jest w porządku. Jest sporo zespołów, które wpadły mi w ucho na tyle, że je dodałem do ulubionych w aplikacji, słucham ich często, ale nie na tyle, żeby pędzić i kupować płytę.

No i dzięki streamingowi nie muszę teraz "tykać" moich perełek z autografami 😉, na dodatek płyty mi się też nie walają po samochodzie.

Na pliki nie przejdę na pewno, kiedyś próbowałem zgrywać CD do WAV (spoko, mam miejsce), ale automatyczne tagowanie/tytułowanie utworów i płyt wykładało się na zbyt dużej ilości materiału, szczególnie polskiego.

Nie przejdę też na 100% streaming, bo jak już pisałem lubię kontakt z fizycznych nośnikiem.

• 2 tygodnie później...
W dniu 30.05.2024 o 21:14, Pseudodrummer napisał:

Żonglowanie zostawiam znafcom.

Mam dwie końcówki:
Lampową Haiku Audio Origami P el34
Tranzystorową Kenwood Basic M1 

Są podpięte do dwóch par kolumn:
Podłogówek oraz monitorów:
(oczywiście nie równoczesnie)

Porównuje sobie.

Mam też monitory aktywne

A całośc steruje (w zalezności od potrzeb co wybiorę) rme

zobacze co zostawić,a co sprzedac do końca roku.

A,i ten wzmacniacz od @ampman germanowy napedza niezaleznie kolumny do sypialni.
Bardzo fajny wzmacniacz za ta cenę.

Dzięki za uznanie. W międzyczasie postał kolejny w wersji mk2, czyli na retro układzie TAA861 w metalowej obudowie i komplementarnej parze gremanowej AD161/62. Już pierwszy pojechał do klienta i pewnie tylko czekać na pozytywne opinie...

Edytowane przez ampman
Teraz, ampman napisał:

Dzięki za uznanie. W międzyczasie postał kolejny w wersji mk2, czyli na retro układzie TAA861 w metalowej obudowie i komplementarnej parze gremanowej AD161/62. Już jeden pierwszy pojechał do klienta i pewnie tylko czekać na pozytywne opinie...

A gdzie można go zobaczyć?

Nie ma co oglądać, bo wygląda tak samo jak wersja mk1:) Różni się tylko chassis i co na nim się znajduje.

PS. Ze względu na ograniczenia zasilania układu TAA861, jego moc to 2x6W. Mało, dużo, kto ma wysokowydajne kolumny nie zauważy różnicy.

Edytowane przez ampman
  • Pokaż nowe odpowiedzi