Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Amp - rozwala system?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.05.2024 o 15:11, Piotr Sonido napisał:

Regres. 

Czemu myślisz o zmianie?

no paczuszka już jest...
IMG_20240801_162220.jpg-800x600.jpg-400x300.jpg.efed317abc9f055d2e10075028e75a24.jpg

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

16 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

no paczuszka już jest...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale z czym ? Z tą końcówka w klasie D?

Dobrze pamiętam? 

Zdjęcie takiej randomowej paczki niewiele mówi:)

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale z czym ? Z tą końcówka w klasie D?

Dobrze pamiętam? 

Zdjęcie takiej randomowej paczki niewiele mówi:)

sprawdzam fosi v3 mono
wcześniej miałem pare dni ZA3

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 2.08.2024 o 11:24, Pseudodrummer napisał:

sprawdzam fosi v3 mono
wcześniej miałem pare dni ZA3

Czyli dobrze pamiętam. 

No i jak? 

Podoba ci się takie granie?

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli dobrze pamiętam. 

No i jak? 

Podoba ci się takie granie?

Hmm,ZA3 zwróciłem,dzis zwracam V3 Mono.
Niby miałem pomysł aby zastąpic końcówkę Kenwood Basic m1 (klasa AB).

Końcówka zostaje.
🙂

27 minut temu, ProjectPi napisał:

Czemu?

1 . Gra to bardzo fajnie,jak na te wymiary.
Gdybym miał wybierać,zostawiłbym sobie ZA3.
No ale w moim przypadku taka zamiana nie wnosi jakiejś poprawy jakości,to byłoby zamienienie starego na nowe-tak tylko dla samej wymiany.Fakt,zajmuje to o wiele mniej miejsca niż mój tranzystor.

U mnie końcówka tranzystorowa pełni role roboczą,słucham na niej muzyki jak pracuję,oglądam czasem filmy.
Do słuchania muzyki mam drugą lampową końcówkę,z której jestem zadowolony.

2 . W przypadku Fosi V3 Mono-obawiam sie trochę o trwałośc tego,bo sie grzeje,i to porządnie,jak mówiłem wyżej.Może gdyby nie to to bym zostawił.
Wykonane to dobrze,dobrze działa funkcja "auto"

Chyba,jeśli będę szukał wzmacniacza w klasie D zainteresuję się jakimiś lepszymi konstrukcjami.

Dla kogoś,kto szuka wzmacniacza do sypialni czy niewielkiego systemu (brak miejsca) uważam,że ZA3 nadaje się bardzo dobrze.

@ProjectPi-czy w/g Twojej wiedzy,nie powinienem się aż tak bardzo bać tego "grzania"V3 Mono?

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Hmm,ZA3 zwróciłem,dzis zwracam V3 Mono.
Niby miałem pomysł aby zastąpic końcówkę Kenwood Basic m1 (klasa AB).

Końcówka zostaje.
🙂

Ha! No i wszystko w tym temacie. 

Suchota?

21 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No ale w moim przypadku taka zamiana nie wnosi jakiejś poprawy jakości,to byłoby zamienienie starego na nowe-tak tylko dla samej wymiany.Fakt,zajmuje to o wiele mniej miejsca niż mój tranzystor.

U mnie końcówka tranzystorowa pełni role roboczą,słucham na niej muzyki jak pracuję,oglądam czasem filmy.

2 . W przypadku Fosi V3 Mono-obawiam sie trochę o trwałośc tego,bo sie grzeje,i to porządnie,jak mówiłem wyżej.Może gdyby nie to to bym zostawił.

Chyba,jeśli będę szukał wzmacniacza w klasie D zainteresuję się jakimiś lepszymi konstrukcjami.

Dla kogoś,kto szuka wzmacniacza do sypialni czy niewielkiego systemu (brak miejsca) uważam,że ZA3 nadaje się bardzo dobrze.

@ProjectPi-czy w/g Twojej wiedzy,nie powinienem się aż tak bardzo bać tego "grzania"V3 Mono?

No aż tak wysokie temperatury nie są rzeczą normalną. Nie w tej klasie zasilania 

Przecież po to właśnie zwiększono współczynnik wykorzystania energii. 

Sprawność energetyczną. 

Ale z tym zdaniem że grają podobnie to mnie nieco zaciekawiłeś byłem przekonany że nie weźmiesz tego sprzętu raczej ze względu na różnice w brzmieniu która ci nie spasuje

53 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Referencyjnie, że się tak wyrażę, bać się nie powinieneś, ale długookresowo i w realu... któż to wie.

Na Twoim miejscu spróbowałbym z klasą D z wyższej półki, w stylu Purifi czy lepszych Hypeksow, Apollon robi ładne konstrukcje i jest w EU. Ale i budżet nie ten.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

21 minut temu, ProjectPi napisał:

Na Twoim miejscu spróbowałbym z klasą D z wyższej półki, w stylu Purifi czy lepszych Hypeksow, Apollon robi ładne konstrukcje i jest w EU. Ale i budżet nie ten.

znalazłem:

Ukryta Zawartość

Które wzmacniacze sa lepsze,te na purifi,hypex czy icepower?
Czym się różnią te moduły?

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

znalazłem:

Ukryta Zawartość

Które wzmacniacze sa lepsze,te na purifi,hypex czy icepower?
Czym się różnią te moduły?

Parametrami choćby. Bez wchodzenia w szczegóły, ja wybieram Purifi.

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale z tym zdaniem że grają podobnie to mnie nieco zaciekawiłeś byłem przekonany że nie weźmiesz tego sprzętu raczej ze względu na różnice w brzmieniu która ci nie spasuje

Nie ma az takiej róznicy nad która warto debatować w porównaniu z moją koncówką,która tez nie jest specjalnie jakaś dobra,ot taki standard.
Nie ma suchoty,to brzmienie jest takie czyste i szczegółowe.
Bardziej w bok niz do przodu w moim wypadku.
wstydu nie ma,nic mnie nie raziło w tych wzmacniaczach-ale też nic nie przekonało.

No i w końcu cena jest bardzo mała,bo 700zł za monoblok.

A jak mam kupowac tylko po to aby kupić-to juz wolę wydac więcej i poczuc ewidentna korzyść w jakości.

kto kupuje tanio-kupuje dwa razy.

40 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Nie ma az takiej róznicy nad która warto debatować w porównaniu z moją koncówką,która tez nie jest specjalnie jakaś dobra,ot taki standard.
wstydu nie ma,nic mnie nie raziło w tych wzmacniaczach-ale też nic nie przekonało.

A jak mam kupowac tylko po to aby kupić-to juz wolę wydac więcej i poczuc ewidentna korzyść w jakości.

A jak to wypadło w porównaniu do Haiku? 😄

2 godziny temu, Ajothe napisał:

A jak to wypadło w porównaniu do Haiku? 😄

Porównywałem do tranzystora,do Haiku w sumie nie,nie miałem az tak duzo czasu.
Ale haiku mimo (jak niektórzy mówią,że gra bardziej w strone tranzystora niz lampy) wszystko gra trochę bardziej okrągło,mięsiście,pomimo że to SE.

A najlepiej z tego wszystkiego gra mój stary Phoenix Audio na ECL86.Najładniej i najmelodyjniej,bez ostrości.
Ale niestety w basie niedomaga...

Cóż,paczke właśnie zaniosłem do paczkomatu.

12 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

No zdecydowanie zakup na siłę nie ma sensu.

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Cóż,paczke właśnie zaniosłem do paczkomatu.

Ale to nie zakup z chin?

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No zdecydowanie zakup na siłę nie ma sensu.

Ale to nie zakup z chin?

Z Allegro.

36 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A to od firmy pewnie.

To zwrot ok

Tak.
I w sumie mam wrażenie podobne jak koledzy co toppinga P7 na sąsiednim wątku testują.

W dniu 5.08.2024 o 15:52, ProjectPi napisał:

Referencyjnie, że się tak wyrażę, bać się nie powinieneś, ale długookresowo i w realu... któż to wie.

No i znalazłem film,na którym koleś mówi,że wcale sie nie grzeją,ot do temperatury ciała...

Może miałem jakieś uszkodzone egzemplarze???

93F to 33 celsjusza...
U mnie obudowa prawie parzyły...

W dniu 6.08.2024 o 16:15, Pseudodrummer napisał:

Tak.
I w sumie mam wrażenie podobne jak koledzy co toppinga P7 na sąsiednim wątku testują.

Chyba nie widziałem.

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

No i znalazłem film,na którym koleś mówi,że wcale sie nie grzeją,ot do temperatury ciała...

Może miałem jakieś uszkodzone egzemplarze???

93F to 33 celsjusza...
U mnie obudowa prawie parzyły...

Albo tak testował właśnie 🙂 i o kant D taki wniosek.

Ale no twoje grzanie było jednak dziwne.

• 1 miesiąc później...

Ja nie chcąc zrażać się różnymi komentarzami w tym temacie zamówiłem na pałę WiiM Amp. Dziś przyszedł, dziś testowany i dziś robię zwrot i jutro go odsyłam. 

Ja wiem, że nie ma niby co porównywać chociaż nie posiadam cholera wie jak wysokiej klasy sprzętu. Miałem na test soundbara, którego kupiłem dla taty w prezencie i spodobało mi się ARC stąd padł pomysł na taniego grajka do TV. Normalnie używam dac Chord 2Qute ( zasilanie Tomanek) z Denonem PMA-1315R ( 2x115 8ohm ) i Melodiki BL40 mk2 91db

no nie i jeszcze raz nie. Do przekroczenia 60% głośności Ampa w ogóle nie ma basu ( tak nawet podbiłem do max w tym eq). Nawet przy max głośności co oddaje mniej niż połowa skali w Denonie bass jest słaby, kartonowy i ogólnie dźwięk dla mnie bez wyrazu. Żona jest tego samego zdania, że dźwięk jest bez wyrazu ale przede wszystkim bez wykopu. Niestety w moich warunkach się nie sprawdził. W moich oczach słabo wydana kasa ( bez Arc można żyć, używam Apple Music, którego WiiM nie wspiera, wzmacniacz jest słaby i bez energii ). Pewnie klasa D nie jest dla mnie.

Teraz pytanie. Dobry wzmacniacz w klasie A który przyłoży z niskich głośności? Żeby miał optyka lub HDMI ( raczej bez ARC ) tak do 3 no może max 5 tys? Niekoniecznie nowy.

16 minut temu, bbart5 napisał:

Teraz pytanie. Dobry wzmacniacz w klasie A który przyłoży z niskich głośności? Żeby miał optyka lub HDMI ( raczej bez ARC ) tak do 3 no może max 5 tys? Niekoniecznie nowy.

Chyba żartujesz 😉 Nie ma takich.

Za 5K kupisz używany ARCAM SA30, który spełni wszystkie Twoje oczekiwania. A nawet więcej 😉 Patrz DIRAC.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 8.08.2024 o 06:17, Piotr Sonido napisał:

Chyba nie widziałem.

Albo tak testował właśnie 🙂 i o kant D taki wniosek.

Ale no twoje grzanie było jednak dziwne.

Nie było dziwne.
Wzmacniacz jest tak skonstruowany,że obudowa jest radiatorem.
Od spodu do obudowy jest przykręcony TPA,i POSMAROWANY PASTA TERMO.

Jak rozbierzesz obudowę,bo wymieniasz opamp-no to po paście,bo przecież nikt tego nie smaruje pastą przy ponownym złożeniu...
I potem się grzeje.
To moja hipoteza.

Egzemplarze,które kupiłem w Polsce grzały się bardzo.
Te,które kupiłem w Fosi,dużo mniej się grzeją.I wyszło taniej,oraz dostałem filtr zasilania za darmo od Fosi.

Poza tym kupiłem w Fosi takie wentylatorki do chłodzenia V3 Mono.
Wentylatorki podłącza się przez jedno USB,maja regulacje wł/wył,oraz regulacje prędkości.

Czasami ich używam,ale w zasadzie nie potrzeba.
IMG_20240916_140145.jpg-400x300.jpg.c37094bb9fa31b4662b6de56e3522c45.jpgIMG_20241001_192700.jpg-400x300.jpg.f715f86659365773e22f41d57a5b80fb.jpg

Ukryta Zawartość

IMG_20240916_140355.jpg-400x300.jpg

IMG_20241007_144000.jpg-400x300.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, bbart5 napisał:

Ja nie chcąc zrażać się różnymi komentarzami w tym temacie zamówiłem na pałę WiiM Amp. Dziś przyszedł, dziś testowany i dziś robię zwrot i jutro go odsyłam. 

Ja wiem, że nie ma niby co porównywać chociaż nie posiadam cholera wie jak wysokiej klasy sprzętu. Miałem na test soundbara, którego kupiłem dla taty w prezencie i spodobało mi się ARC stąd padł pomysł na taniego grajka do TV. Normalnie używam dac Chord 2Qute ( zasilanie Tomanek) z Denonem PMA-1315R ( 2x115 8ohm ) i Melodiki BL40 mk2 91db

no nie i jeszcze raz nie. Do przekroczenia 60% głośności Ampa w ogóle nie ma basu ( tak nawet podbiłem do max w tym eq). Nawet przy max głośności co oddaje mniej niż połowa skali w Denonie bass jest słaby, kartonowy i ogólnie dźwięk dla mnie bez wyrazu. Żona jest tego samego zdania, że dźwięk jest bez wyrazu ale przede wszystkim bez wykopu. Niestety w moich warunkach się nie sprawdził. W moich oczach słabo wydana kasa ( bez Arc można żyć, używam Apple Music, którego WiiM nie wspiera, wzmacniacz jest słaby i bez energii ). Pewnie klasa D nie jest dla mnie.

Sa30 od arcama.

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Nie było dziwne.
Wzmacniacz jest tak skonstruowany,że obudowa jest radiatorem.
Od spodu do obudowy jest przykręcony TPA,i POSMAROWANY PASTA TERMO.

Jak rozbierzesz obudowę,bo wymieniasz opamp-no to po paście,bo przecież nikt tego nie smaruje pastą przy ponownym złożeniu...
I potem się grzeje.
To moja hipoteza.

Egzemplarze,które kupiłem w Polsce grzały się bardzo.
Te,które kupiłem w Fosi,dużo mniej się grzeją.I wyszło taniej,oraz dostałem filtr zasilania za darmo od Fosi.

Poza tym kupiłem w Fosi takie wentylatorki do chłodzenia V3 Mono.
Wentylatorki podłącza się przez jedno USB,maja regulacje wł/wył,oraz regulacje prędkości.

Czasami ich używam,ale w zasadzie nie potrzeba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_20241001_192700.jpg-400x300.jpg.f715f86659365773e22f41d57a5b80fb.jpg

IMG_20240916_140416.jpg-400x300.jpg

IMG_20240916_140355.jpg-400x300.jpg

IMG_20241007_144000.jpg-400x300.jpg

Fajnie to wygląda:) 

Komputerowo. 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arcam SA30 widzę się powtarza jutro poczytam. Trochę zakłopotanie czuję bo pierwszy raz widzę klasę G 😮 nie oczytany w nowościach i teraz kisnę z braku wiedzy ale zbadam temat 🙂 już gdzieś przewijał się w temacie wyżej ten wzmacniacz 

W dniu 8.10.2024 o 00:06, bbart5 napisał:

Arcam SA30 widzę się powtarza jutro poczytam. Trochę zakłopotanie czuję bo pierwszy raz widzę klasę G 😮 nie oczytany w nowościach i teraz kisnę z braku wiedzy ale zbadam temat 🙂 już gdzieś przewijał się w temacie wyżej ten wzmacniacz 

To nie jest jakaś specjalna nowość i faktycznie firma korzysta z tego rozwiązania od lat. 

Solidne zasilanie, Dirac na pokładzie. Bardzo dobra cena na rynku wtórnym 

20% rabatu na wiimy 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Niedostępne większość. 

Ciekawe jak pilot jest z jednej fabryki z tymi od Matrix mini.

Czy taki wiim amp lepiej zagra z głośnikami zewnętrznymi niż starawy sonos amp?

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi