Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

Ale po co mi takie oczywistości pokazujecie? Ja nie lubię jak jest dużo basu. Lubię jak lekko podkreśla tym.

Po co te „oczywistosci“ pokazujemy?
Bo ciagle jeszcze tych „oczywistosci“ nie pojales
W dalszym ciagu mieszasz, mylisz i utozsamiasz ilosc“ (duzo basu) z jego „jakoscia“ (rozciaglosc/zakres basu)
Quantity a Quality to nie jest to samo
Mozna miec „lekko podkreslony“ bas, a mimo to siegajacy najnizszych oktaw
23 minuty temu, brrumm napisał:

Moje podłogówki z jednym przetwornikiem 8” bez problemu „najniższe dźwięki gitary basowej” odtwarzają.

A my piszemy o monitorkach z midwooferem 5,5''

Że niby co?

Że przeczytaj zanim napiszesz, bo nawet obrazki były.

Jak nisko gra gitara basowa? Jak nisko jest cięta? 
Zapytaj @przemak’a. Gra na basie i reżyserem dźwięku jest. Czy do słyszenia gitary basowej sub jest potrzebny? 

Ja nie muszę pytać Przemaka, Ty zapewne bez jego potwierdzenia mi nie uwierzysz... ale spróbujmy:

Najniższy dźwięk zwykłej gitary basowej to D1 czyli okolo 40Hz. Ale jak podłączysz do piecyka to się okaże, że najgłośniej zagrana jest pierwsza harmoniczna czyli 80Hz, a 40Hz nieco ciszej. A teraz popatrz na wykres:

IMG_1481.jpg

Monitorki z subem i zatkanym BR obie częstotliwości odtworzą z właściwą głośnością i dźwięk D1 zabrzmi naturalnie. Czy monitorki bez suba ale otwartym BR zagrają D1 gitary basowej? Tak, ale 80Hz/+4dB a 40Hz/-10dB, więc jeśli D1 nie zleje się z innymi instrumentami (chociażby stopą perkusji) to zabrzmi twardo i pudełkowato.

9 minut temu, brrumm napisał:

Zobaczył filmik, czy objaśnić Ci trzeba?

Trzeba było więc to dla Ciebie zrobiłem. Już wszystko jasne?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

A my piszemy o monitorkach z midwooferem 5,5''

Właśnie po to masz górkę na basie, z którą tak walczysz, żebyś lepiej bas słyszał. Masz jeszcze gałkę bass. Jak to wszystko połączyć, to cegły w ścianach się poluzują 😉

Gdzie mylę sub z bas reflex?

Po prostu lubię taką ilość basu jaką daje 13 z zatkanym bas reflex. W 90 procentach zestawów jakie słyszałem było za dużo basu jak dla mnie. Nie wiem gdzie coś mylę.

Ja w sumie wyraziłem tylko zdziwienie, że nie wszystkie suby mają filtr, a zrobił się z tego jakiś wykład z wykresami. Ja wiem co robi zatykanie bas reflex i zatykam bo tak mi pasuje.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

6 minut temu, Misio38 napisał:

Gdzie mylę sub z bas reflex?

Tu:

14 godzin temu, Misio38 napisał:

otwory BR mam w nich zatkane, więc nie używam subów

I tu:

7 godzin temu, Misio38 napisał:

nie lubię jak jest dużo basu

I... nie chce mi się szukać.

8 minut temu, Misio38 napisał:

Nie wiem gdzie coś mylę.

Mylisz się sądząc, że z subem będzie więcej basu - jest tyle samo, tylko wyższej jakości.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Mylisz się sądząc, że z subem będzie więcej basu - jest tyle samo, tylko wyższej jakości.

Juz nawet nie chodzi o jego jakosc tylko rozciagniecie do najnizszych czestotliwosci w celu uslyszenia wszystkich instrumentow basowych w pelnej krasie.

28 minut temu, Misio38 napisał:

Po prostu lubię taką ilość basu jaką daje 13 z zatkanym bas reflex. W 90 procentach zestawów jakie słyszałem było za dużo basu jak dla mnie. Nie wiem gdzie coś mylę.

Nie wiem jakie masz kolumny i jakiej muzyki sluchasz, moze sie podzielisz ta informacja.

Zamykajac bas reflex nie tylko sciszasz bas ale rowniez ograniczasz pasmo przenoszenia Twoich zestawow. Jezeli sluchasz muzyki w ktorej bas nie wystepuje to ok, ale w kazdym innym przypadku doprowadzasz do tego ze pewnych instrumentow nie slyszysz, lub slyszysz ich czesc. 

Zadaniem suba jest odtworzenie tej czesci pasma ktore nie moze byc odtworzone przez kolumny. Po to jest regulacja glosnosci na subie zeby kazdy mogl sobie dopasowac ilosc basu do wlasnych upodoban.

Pokazalismy powyzej, ale dla ciebie to za skomplikowane
16 godzin temu, Misio38 napisał:

Nie dramatyzuję. Po prostu byłem przekonany, że przez każdy sub można przepuścić sygnał na kolumny i zrobić odcięcie

Hmm,u mnie pisze,że:

Czy to znaczy,że jak podłączyć do hi-level in to sub odcina doł kolumn zgodnie z ustawieniem zwrotnicy w subie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.thumb.png.2b7461ac6e904415998a7b9872a8a33f.png

Musze to sprawdzić.
Nie używałem tego typu połączenia z uwagi na dwie pary kolumn.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Nie, z tego opisu to nie wynika.

Malo tego, jest to malo prawdopodobne, bo na drodze pasywnej jest taki plynnie-zmienny filtr gornoprzepustowy dla kolumn nie latwy do zrealizowania.

14 minut temu, xajas napisał:

Malo tego, jest to malo prawdopodobne, bo na drodze pasywnej jest taki plynnie-zmienny filtr gornoprzepustowy dla kolumn nie latwy do zrealizowania.

No tak myślę,bo kiedyś na próbę miałem tak przez parę dni,ale sprawdzę,to nic nie kosztuje.

na razie sub podłączony mam za pre po rca.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 godzin temu, xajas napisał:

Pokazalismy powyzej, ale dla ciebie to za skomplikowane

Przede wszystkim to w ogóle nie rozumiecie co się do was pisze. 

8 godzin temu, BlueDot napisał:

Nie wiem jakie masz kolumny i jakiej muzyki sluchasz, moze sie podzielisz ta informacja.

Slayer itp., Jarrousky itp., Carmignola itp.  Coltrane itp., itd. Do tego raz na tydzień oglądam film.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

Dziwne ze wszyscy zrozumielismy Cie tak samo.

Moze wyjasnie Ci to tak. Po dodaniu suba nie bedziesz mial wiecej basu tylko bedziesz mial caly bas.

To tak jak bys jechal z Warszawy do Zakopanego a wysiadl w Krakowie i powiedzial ze tyle gor Ci wystarczy.

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Moze wyjasnie Ci to tak. Po dodaniu suba nie bedziesz mial wiecej basu tylko bedziesz mial caly bas

Dodam tylko, że prawidłowo dostrojony sub gra tak, jakby go w ogóle nie było: basu nie jest więcej, nie jest głośniejszy, ale brzmi pełniej (zwłaszcza gdy porównamy z otwartymi BR).

4 godziny temu, Misio38 napisał:

nie rozumiecie co się do was pisze. 

Rozumiem Cię tak dokładnie, że zapraszam na odsłuch, bo na razie to jak marudzenie ślepca, że Ferrari jest czerwone.

Slayer itp

Jakie masz kolumny?

10 godzin temu, xajas napisał:

W takim razie po co jest high level out?

Pic na wodę fotomontaż?

13 godzin temu, Misio38 napisał:

Jak nie lubisz niskiego basu to masz problem z głowy i sporo oszczędności w kieszeni 🙂

12 minut temu, Ajothe napisał:

Jak nie lubisz niskiego basu

Na tę chwilę to kolega myli podbicie 100Hz przez BR, z uzupełnieniem 20-80Hz subem.

40 minut temu, Tokina napisał:

Pytanie tylko, czy rozumiesz co piszesz? 🙂

Przede wszystkim to nawet nie stara się zrozumieć tego co czyta... o ile oczywiście czyta, a nie tylko ot tak sobie klepie w klawiaturę.

Ja chyba Ciebie rozumiem. Kolegów też chyba rozumiem. Wymieszało się wiele wątków i trudno się zrozumieć. Ty napisałeś, że wystarcza Ci basu, tyle ile go masz. Nie ma też dokładnego miejsca, w którym kończy się bas. Przynajmniej subiektywnie w jakimś ograniczonym zakresie oczywiście. Albo że np. wszystko co powyżej 80Hz basem już nie jest. Koledzy z kolei omawiają bas w kontekście zakresów, których bez subwoofera nie będzie słychać lub będzie słaby, a ten wyższy z samych monitorów trudno nazwać „basem”. Teraz, co uznać za wyższy? Kiedy dawno temu, kolumny z 10” niskotonowcem wymieniłem na takie z dwoma trzynastkami, ale lepszej jakości, te nowe jako takie grały dużo lepiej. Problem stanowił brak niższego basu, tym bardziej, że byłem przyzwyczajony do takiego, jaki mogłem usłyszeć z poprzednich ZG. 
Znam osoby, które od lat słuchają muzyki z małych monitorów i nie potrzebują bardzo niskiego basu. Zmieniają na inne firmy, klasy, wydając dużo kasy, ale zawsze są to podstawki. Też mówią, że im tyle basu wystarczy. 
W temacie tego wątku nie ma mowy o monitorach bez subwoofera, więc Twoje komentarze jakby tutaj nie pasują i wychodzi kogel mogel. Tak to widzę, ale chyba rozumiem o czym mówisz 🙂

w takim razie po co jest high level out

Dla ulatwienia okablowania

Nie musisz wtykac dwoch kabli do jednego gniazda (wzmacniacza)
2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Dodam tylko, że prawidłowo dostrojony sub gra tak, jakby go w ogóle nie było: basu nie jest więcej, nie jest głośniejszy, ale brzmi pełniej (zwłaszcza gdy porównamy z otwartymi BR).

W pełni zgadzam się z opinią.

Godzinę temu, brrumm napisał:

Znam osoby, które od lat słuchają muzyki z małych monitorów i nie potrzebują bardzo niskiego basu.

Zazwyczaj jest to efekt mylenia niskiego basu, z podbiciem wysokiego przez BR i spotęgowanym modami pomieszczenia - efekt? Szklanki dzwonią a nieszczęśnik twierdzi, że jego monitorki mają dużo basu, za dużo basu. Caly czas czytamy o wystarczającej ilości, podczas gdy sub poprawia jakość basu.

Aby ukrocic ta w miedzyczasie troche bezsensowna dyskusje o tym, kto potrzebuje subwoofer i zaprzestac „zmuszac Misia do szczescia“, przeprowadzilem maly pogladowy eksperyment.
Celem eksperymentu bylo stwierdzic

A) na ile uzycie subwoofera wplywa na poprawienie jakosci reprodukcji muzyki zawierajacej pelne spektrum czestotliwosci (czyli takze bardzo niski bas), takiej jak np. Elektoniczna, EDM, Jungle, Drum&Base, organowa, itd

B) ktore gatunki muzyki rzeczywiscie zawieraja to pelne spektrum i przez to wymagaja takiego systemu, ktory jest w stanie to pelne spektrum oftworzyc

Nie byl to jakis superduper naukowo-kompleksowy test.
Max prosty. Przeprowadzony w kuchni (bo tak mi najwygodniej), zrodlem muzyki jest iPad (napedzajacy monitory+subwoofer), a analiza spektrum odtwarzanej muzyki leci na drugim iPadzie
Dla mniej zorientowanych: to niebieskie pole to „peak hold“, czyli maksymalne wartosci w przebiegu odtwarzania nagrania, a biala linia to chwilowy screen shot

No to do zabawy

Czesc A)

1. Zaczynamy od muzyki elektronicznej z „pelnopasmowym“ spektrum -> Yello
Subwoofer jest wlaczony

Ukryta Zawartość

IMG_1510.thumb.png.75b918d4d684fa339b6744629bd154f7.png

Sprektrum siega ponizej 32Hz (to jest to, co moj subwooferek jest w stanie odtworzyc).
Na wiekszych powaznych systemach ta granica jest na pewno nizsza

2. A teraz wylanczamy subwooferek, graja tylko monitory

IMG_3334.thumb.jpg.653755d3862637526fc95e1d76408e42.jpg

Spektrum konczy sie stromo miedzy 40-50Hz.
To jest to, czego nam brakuje

IMG_1531.thumb.jpg.9d1c69c40f94424635357b3264d6cfcf.jpg

Czesc B)

Wymagania muzyki typu elektroniczna widzielismy powyzej.

Teraz przyklad muzyki rokowej sluchanej przez Misia -> Slayer

IMG_3346.thumb.jpg.86272fa2ad79fae7bd69469726ccafa2.jpg

IMG_3348.thumb.jpg.4e04a136e940d7033cd7f8063505cdeb.jpg

Dominujacy jest zakres gornego basu i srednicy. Znaczny spadek basu ponizej 100Hz.

Malo „muzyki“ w zakresie odtwarzanym przez subwoofer

IMG_1532.thumb.jpg.671a4edaadd326536e47eae7c65d7319.jpg

A teraz muzyka organowa -> Obrazki z wystawy Musorgskiego w transkrypcji na organy
Nie, nie slucham muzyki organowej w kuchni , ale uzylem jej, bo to dobry, ulubiony przyklad.
I znowu widzimy, ze spektrum siega ostro w najnizsze rejestry, nieosiagalne nawet dla wiekszych podlogowek.

IMG_3354.thumb.jpg.a567cf59dab79b6d01f964633afd17aa.jpg

IMG_1530.thumb.png.f65ec0b12531a65122b3cc0f49557650.png

Long speech short

To, czy potrzebuje subwoofer, zalezy w duzym stopniu od tego, czego slucham. Jesli slucham malo „wymagajacych“ typow muzyki (z punktu widzenia jakosci reprodukcji) typu Rock, to nie potrzebuje subwoofera. Do tego wystarcza wieksze podlogowki zdolne zagrac glosno, bez znieksztalcen i bez kompresji.

Na tej zasadzie Misiowe zaparcie „mnie nic nie brakuje“ jest w pelni uzasadnione.
W jego wypadku przy jego guscie muzycznym, subwoofer by sie zanudzil na smierc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyobraźmy sobie typowe monitorki 5.5'': BR zrobi górkę na 100Hz, a sub uzupełni zakres 40-80Hz, czyli jakieś 40Hz. No i jeśli mówimy o 20000Hz, to 40Hz nie wydaje się być dużo - nic bardziej mylnego, wszak pomiędzy kolejnymi oktawami jest zawsze dwukrotna różnica częstotliwości. W efekcie wycięcie 40Hz zakresu 40-80Hz, to jak wycięcie 10000Hz z zakresu 10000-20000Hz, w obu przypadkach całe jedno Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si-Do gdzieś umyka.

Edytowane przez Seyv

całe jedno Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si-Do gdzieś umyka.

Umyka, jesli bylo zawarte w sygnale muzycznym, ale nie odtworzone.
Ale jesli nie bylo zawarte (patrz Rock albo wokale a cappella), to nie mialo co umykac
25 minut temu, xajas napisał:

Aby ukrocic ta w miedzyczasie troche bezsensowna dyskusje o tym, kto potrzebuje subwoofer i zaprzestac „zmuszac Misia do szczescia“, przeprowadzilem maly pogladowy eksperyment.
Celem eksperymentu bylo stwierdzic

A) na ile uzycie subwoofera wplywa na poprawienie jakosci reprodukcji muzyki zawierajacej pelne spektrum czestotliwosci (czyli takze bardzo niski bas), takiej jak np. Elektoniczna, EDM, Jungle, Drum&Base, organowa, itd

B) ktore gatunki muzyki rzeczywiscie zawieraja to pelne spektrum i przez to wymagaja takiego systemu, ktory jest w stanie to pelne spektrum oftworzyc

Nie byl to jakis superduper naukowo-kompleksowy test.
Max prosty. Przeprowadzony w kuchni (bo tak mi najwygodniej), zrodlem muzyki jest iPad (napedzajacy monitory+subwoofer), a analiza spektrum odtwarzanej muzyki leci na drugim iPadzie
Dla mniej zorientowanych: to niebieskie pole to „peak hold“, czyli maksymalne wartosci w przebiegu odtwarzania nagrania, a biala linia to chwilowy screen shot

No to do zabawy

Ukryta Zawartość

Czesc A)

1. Zaczynamy od muzyki elektronicznej z „pelnopasmowym“ spektrum -> Yello
Subwoofer jest wlaczony

IMG_3324.thumb.jpg.91a141167968bbde5edaaa04323bf3ea.jpg

IMG_1510.thumb.png.75b918d4d684fa339b6744629bd154f7.png

Sprektrum siega ponizej 32Hz (to jest to, co moj subwooferek jest w stanie odtworzyc).
Na wiekszych powaznych systemach ta granica jest na pewno nizsza

2. A teraz wylanczamy subwooferek, graja tylko monitory

IMG_3334.thumb.jpg.653755d3862637526fc95e1d76408e42.jpg

Spektrum konczy sie stromo miedzy 40-50Hz.
To jest to, czego nam brakuje

IMG_1531.thumb.jpg.9d1c69c40f94424635357b3264d6cfcf.jpg

Czesc B)

Wymagania muzyki typu elektroniczna widzielismy powyzej.

Teraz przyklad muzyki rokowej sluchanej przez Misia -> Slayer

IMG_3346.thumb.jpg.86272fa2ad79fae7bd69469726ccafa2.jpg

IMG_3348.thumb.jpg.4e04a136e940d7033cd7f8063505cdeb.jpg

Dominujacy jest zakres gornego basu i srednicy. Znaczny spadek basu ponizej 100Hz.

Malo „muzyki“ w zakresie odtwarzanym przez subwoofer

IMG_1532.thumb.jpg.671a4edaadd326536e47eae7c65d7319.jpg

A teraz muzyka organowa -> Obrazki z wystawy Musorgskiego w transkrypcji na organy
Nie, nie slucham muzyki organowej w kuchni

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale uzylem jej, bo to dobry, ulubiony przyklad.
I znowu widzimy, ze spektrum siega ostro w najnizsze rejestry, nieosiagalne nawet dla wiekszych podlogowek.

IMG_3354.thumb.jpg.a567cf59dab79b6d01f964633afd17aa.jpg

IMG_1530.thumb.png.f65ec0b12531a65122b3cc0f49557650.png

Long speech short

To, czy potrzebuje subwoofer, zalezy w duzym stopniu od tego, czego slucham. Jesli slucham malo „wymagajacych“ typow muzyki (z punktu widzenia jakosci reprodukcji) typu Rock, to nie potrzebuje subwoofera. Do tego wystarcza wieksze podlogowki zdolne zagrac glosno, bez znieksztalcen i bez kompresji.

Na tej zasadzie Misiowe zaparcie „mnie nic nie brakuje“ jest w pelni uzasadnione.
W jego wypadku przy jego guscie muzycznym, subwoofer by sie zanudzil na smierc.

Bardzo dobry test.

Pasowaloby zrobic taki, podlaczajac raz suba do monitorow a raz do podlogowek i sprawdzic czy jest sens pakowania sie w podlogowki jezeli docelowo i tak mamy zamiar uzywac suba lub dwoch.

Taki test dalby odpowiedz na pytanie postawione w tytule tego watku.

Ja niestety takiego testu przeprowadzic nie moge bo nie mam zadnych monitorow na stanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym umykaniem dźwięków muzyki to tak nie do końca. Przykład gry na gitarze basowej gdzie wyraźnie ją słyszę na głośniczku w telefonie choć powinna według tego co wyżej napisane umknąć bo głośniczek telefonu tak nisko nie schodzi.

?!

Szymon mial na mysli Kinosity. Gdybym je mial, tez bym zrezygnowal z subwoofera

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, xajas napisał:

Szymon mial na mysli Kinosity. Gdybym je mial, tez bym zrezygnowal z subwoofera

Ukryta Zawartość

🤪

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, xajas napisał:

Umyka, jesli bylo zawarte w sygnale muzycznym, ale nie odtworzone.
Ale jesli nie bylo zawarte (patrz Rock albo wokale a cappella), to nie mialo co umykac

Ukryta Zawartość

Bez przesady, zwykła gitara basowa schodzi do 40Hz i brak tych częstotliwości słychać.

32 minuty temu, Ajothe napisał:
43 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wyobraźmy sobie typowe monitorki 13'':

?!

O kur.a, miało być 135mm lub 5,5'' 5,5''

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi