Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

A to ciekawe co piszecie

Ja słuchałem 800tek krótko. 

Wiadomo dostępność średnia.

Ale skoro seria 700 mi nie leży to 800 tym bardziej nie będzie w takim razie.

• 1 miesiąc później...
W dniu 23.01.2024 o 11:45, xajas napisał:

Aby ukrocic ta w miedzyczasie troche bezsensowna dyskusje o tym, kto potrzebuje subwoofer i zaprzestac „zmuszac Misia do szczescia“, przeprowadzilem maly pogladowy eksperyment.
Celem eksperymentu bylo stwierdzic

A) na ile uzycie subwoofera wplywa na poprawienie jakosci reprodukcji muzyki zawierajacej pelne spektrum czestotliwosci (czyli takze bardzo niski bas), takiej jak np. Elektoniczna, EDM, Jungle, Drum&Base, organowa, itd

B) ktore gatunki muzyki rzeczywiscie zawieraja to pelne spektrum i przez to wymagaja takiego systemu, ktory jest w stanie to pelne spektrum oftworzyc

Nie byl to jakis superduper naukowo-kompleksowy test.
Max prosty. Przeprowadzony w kuchni (bo tak mi najwygodniej), zrodlem muzyki jest iPad (napedzajacy monitory+subwoofer), a analiza spektrum odtwarzanej muzyki leci na drugim iPadzie
Dla mniej zorientowanych: to niebieskie pole to „peak hold“, czyli maksymalne wartosci w przebiegu odtwarzania nagrania, a biala linia to chwilowy screen shot

No to do zabawy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czesc A)

1. Zaczynamy od muzyki elektronicznej z „pelnopasmowym“ spektrum -> Yello
Subwoofer jest wlaczony

IMG_3324.thumb.jpg.91a141167968bbde5edaaa04323bf3ea.jpg

IMG_1510.thumb.png.75b918d4d684fa339b6744629bd154f7.png

Sprektrum siega ponizej 32Hz (to jest to, co moj subwooferek jest w stanie odtworzyc).
Na wiekszych powaznych systemach ta granica jest na pewno nizsza

2. A teraz wylanczamy subwooferek, graja tylko monitory

IMG_3334.thumb.jpg.653755d3862637526fc95e1d76408e42.jpg

Spektrum konczy sie stromo miedzy 40-50Hz.
To jest to, czego nam brakuje

IMG_1531.thumb.jpg.9d1c69c40f94424635357b3264d6cfcf.jpg

Czesc B)

Wymagania muzyki typu elektroniczna widzielismy powyzej.

Teraz przyklad muzyki rokowej sluchanej przez Misia -> Slayer

IMG_3346.thumb.jpg.86272fa2ad79fae7bd69469726ccafa2.jpg

IMG_3348.thumb.jpg.4e04a136e940d7033cd7f8063505cdeb.jpg

Dominujacy jest zakres gornego basu i srednicy. Znaczny spadek basu ponizej 100Hz.

Malo „muzyki“ w zakresie odtwarzanym przez subwoofer

IMG_1532.thumb.jpg.671a4edaadd326536e47eae7c65d7319.jpg

A teraz muzyka organowa -> Obrazki z wystawy Musorgskiego w transkrypcji na organy
Nie, nie slucham muzyki organowej w kuchni

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale uzylem jej, bo to dobry, ulubiony przyklad.
I znowu widzimy, ze spektrum siega ostro w najnizsze rejestry, nieosiagalne nawet dla wiekszych podlogowek.

IMG_3354.thumb.jpg.a567cf59dab79b6d01f964633afd17aa.jpg

IMG_1530.thumb.png.f65ec0b12531a65122b3cc0f49557650.png

Long speech short

To, czy potrzebuje subwoofer, zalezy w duzym stopniu od tego, czego slucham. Jesli slucham malo „wymagajacych“ typow muzyki (z punktu widzenia jakosci reprodukcji) typu Rock, to nie potrzebuje subwoofera. Do tego wystarcza wieksze podlogowki zdolne zagrac glosno, bez znieksztalcen i bez kompresji.

Na tej zasadzie Misiowe zaparcie „mnie nic nie brakuje“ jest w pelni uzasadnione.
W jego wypadku przy jego guscie muzycznym, subwoofer by sie zanudzil na smierc.

Moim zdaniem jest to jedna z najważniejszych wypowiedzi na forum.

W sposób obiektywny pokazuje, jak nasze subiektywne wybory lubianego materiału muzycznego prowadzą nas do tak różnych wyborów sprzętu elektroakustycznego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

1 godzinę temu, piramidon napisał:

W sposób obiektywny pokazuje, jak nasze subiektywne wybory lubianego materiału muzycznego prowadzą nas do tak różnych wyborów sprzętu elektroakustycznego.

to jest truizm.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

to jest truizm.

"Truizm to pojęcie pochodzące od angielskiego słowa true oznaczającego 'prawdę'. Nazywamy tak twierdzenie, które jest prawdziwe, wręcz oczywiste, ..."

Adekwatne zdanie dla udowadniania truizmów miał:

W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić ... Friedrich Nietzsche.

Prawda?! 

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

to dołoże drugi triuzm:

Żaden system* bez suba nie zagra tak dobrze jak system z subem

*normalny system,czyli monitory albo podłogówki,i nie za milion złotych.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

19 minut temu, piramidon napisał:

W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić ... Friedrich Nietzsche.

A... Te jednostki co pośród motłochu chodzą ścieżkami prawdy, to bardzo są one pokrętne.. AutoPirat.

Prawda? 

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

to dołoże drugi triuzm:

Żaden system* bez suba nie zagra tak dobrze jak system z subem

*normalny system,czyli monitory albo podłogówki,i nie za milion złotych.

Osobiście zawsze miałem mieszane uczucie co do suba. W końcu po paru latach dałem go na OFF. Jak każdy "normalny" system ma on swoje wady i zalety. W zależności też od sposobu użytkowania.

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

2 godziny temu, AutoPirat napisał:

Osobiście zawsze miałem mieszane uczucie co do suba. W końcu po paru latach dałem go na OFF. Jak każdy "normalny" system ma on swoje wady i zalety. W zależności też od sposobu użytkowania.

Prawidłowo dostrojony sub wad nie ma... tylko jak go w praktyce prawidłowo dostroić?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

40 minut temu, szymon1977 napisał:

Prawidłowo dostrojony sub wad nie ma... tylko jak go w praktyce prawidłowo dostroić?

1 . Są suby,które to ułatwiają.
Np mój,ma odcięcie w okolicy 80Hz,jak podłączyc do niego sygnał z pre-i wyjściem line out z suba (tu sygnał od 80Hz) do wzmacniacza i na kolumny.

Takie rozwiązania sa norma w sprzecie studyjnym,który miażdzy sprzęcik z rynku amatorskiego cena i jakością.

2.Można użyć DSP,jak miniDSP i wiele innych,aby określic punkt odcięcia.
Warto zrobic pomiary pomieszczenia,kolumn itp.
@xajas ma tu chyba największe doświadczenia i wiedzę,założył zreszta parę wątków o dsp i rme,z których można sie wszystkiego nauczyć-tak ja ja to robię.

3.można to zrobić jak większośc osób-ustalając ręcznie do jakiej częstotliwości sub ma grać,mając na uwadze parametry kolumn czy monitorków-podpierając sie słuchem

4.można tez stwierdzić,że "jestem audiofilem" i że sub jest niepotrzebny w dobrym systemie.
To oczywiście bzdura,poparta często albo brakiem doświadczenia z jakimkolwiek subem,albo doświadczeniem z jakims gównianym subem.

Ponieważ każde nagranie rózni sie realizacją,sub POWINIEN być wyposazony w pilota,którym bez grzebania z tyłu możemy dostosowac głośność do aktualnie słuchanego materiału.

I tu pozostaje właściwie Velodyne.
Zabawek z apka na srajfona czy innego fona nie liczę-bo brak pilota to dla mnie dyskwalifikacja w zastosowaniu domowym.

🙂 Niemożliwe. @Pseudodrummer potrafi obszerniej pisać i w temacie. A już zaczynałem Cię brać za trola pospolitego, ale w końcu przeczytałem coś z zainteresowaniem, ...powiadasz Velodyne? ...hmmm, bo wkrótce będę rozmyślał nad czymś.

U mnie Sub w stereo się nie sprawdzał, bo spięty głównie z TV i przy niskim volume, powodowało, że "cykał" - załączał / odłączał się. ..wiem, można auto dać na off, ale musiałbym pamiętać o jego wyłączaniu.

Edytowane przez AutoPirat

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

8 minut temu, AutoPirat napisał:

🙂 Niemożliwe. @Pseudodrummer potrafi obszerniej pisać i w temacie. A już zaczynałem Cię brać za trola pospolitego, ale w końcu przeczytałem coś z zainteresowaniem, ...powiadasz Velodyne? ...hmmm

Velodyne ma chyba ze 190 parę patentów w temacie subów.
Mają większe doświadczenie niż wszystkie firmy razem wzięte.
Mój nastepny to na pewno DD Drive Plus  10 cali w zupełności mi wystarczy.

Ukryta Zawartość

Potem jest długo długo nic i zabawki typu ,rele czy inne svsy

.

Był do kupienia taki DD na allegro za 12 koła,ale niestety sie spożniłem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Ale mi naprawdę nic nie brakuje. Ja po prostu nie lubię zbyt niskich tonów. W słuchawkach już bardziej, ale na klatę nie.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

9 minutes ago, Misio38 said:

Ale mi naprawdę nic nie brakuje. Ja po prostu nie lubię zbyt niskich tonów. W słuchawkach już bardziej, ale na klatę nie.

To nie kupuj suba.

2 hours ago, szymon1977 said:

Zobacz wszystkie odcinki to bedziesz wiedzial jak.

28 minut temu, Sweetepete napisał:

Zobacz wszystkie odcinki to bedziesz wiedzial jak.

To było pytanie retoryczne 🙂

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Ponieważ każde nagranie rózni sie realizacją,sub POWINIEN być wyposazony w pilota,którym bez grzebania z tyłu możemy dostosowac głośność do aktualnie słuchanego materiału.

Nie, sub służy do uzupełnienia pasma kolumn, a nie modyfikacji brzmienia płyty. To o czym mówisz robi się za pomocą EQ pomiędzy cd a wzmacniaczem, a nie gałkami suba.

-----

44 minuty temu, Misio38 napisał:

Ale mi naprawdę nic nie brakuje. Ja po prostu nie lubię zbyt niskich tonów.

A jakie masz kolumny?

55 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Velodyne ma chyba ze 190 parę patentów w temacie subów.
Mają większe doświadczenie niż wszystkie firmy razem wzięte.
Mój nastepny to na pewno DD Drive Plus  10 cali w zupełności mi wystarczy.

Ukryta Zawartość

Potem jest długo długo nic i zabawki typu ,rele czy inne svsy

Velodyne, to jak patrzę, to się nieźle ceni.

Kompletnie nie znam się na subach. Jedyne co biorę poważnie pod uwagę, to Dynaudio, bo jakoś zadowolony jestem z głośników i mam zaufanie do marki. Sub3 x2 lub  z nietypową konstrukcją 1x Sub6 z podwójnym głośnikiem. Niestety mało opinii na necie. Jak znalazłem, to coś o poprzednim modelu Sub3 i właściciel sobie bardzo chwalił, ...że bez porównania bardziej melodyjny, w porównaniu właśnie do SVSa lub RELa. 

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Nie, sub służy do uzupełnienia pasma kolumn, a nie modyfikacji brzmienia płyty. To o czym mówisz robi się za pomocą EQ pomiędzy cd a wzmacniaczem, a nie gałkami suba.

Nie.

10 minut temu, AutoPirat napisał:

Jedyne co biorę poważnie pod uwagę, to Dynaudio, bo jakoś zadowolony jestem z głośników i mam zaufanie do marki

Masz podłogowe Dynki, obstawiam więc, że sub w stereo jest zasadniczo zbędny. Przy prawidłowy dostrojeniu może się nie odezwać przez całą płytę.

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Nie.

🙂 Bawić się nikt Ci nie zabroni, ale nie do tego służą gałki na subie.

Edytowane przez szymon1977

Moje kolumny schodza do 40Hz, ale ze wzgledu na warunki akustyczne mojego pomieszczenia mam dosc spory dolek przy 50-60Hz i uzupelniam to subem z bardzo dobrym rezultatem.

Zadnych efektow ubocznych nie odnotowalem.

3 minuty temu, Sweetepete napisał:

Zadnych efektow ubocznych nie odnotowalem.

Ja też nie 🙂

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Masz podłogowe Dynki, obstawiam więc, że sub w stereo jest zasadniczo zbędny. Przy prawidłowy dostrojeniu może się nie odezwać przez całą płytę.

Co ciekawe nic nie trzeba stroić, tylko wybrać na subie model głośników z którymi się go zestawia.

Do stereo z pewnością nie, ale do KD się zastanawiam. Biorę jeszcze pod uwagę alternatywne rozwiązania: Surroundy wymienić na inne z mocniejszym basem. Albo nic nie robić i zostawić tak jak jest. Albo dokupić drugi marketowy sub i oba przymocować do oparcia kanapy. Wstępnie testowałem i bardzo podoba mi się to rozwiązanie.

27 minut temu, AutoPirat napisał:

Co ciekawe nic nie trzeba stroić, tylko wybrać na subie model głośników z którymi się go zestawia.

Fabryka zna akustykę każdego użytkownika i to we wszystkich możliwych umiejscowieniach kolumn i suba? Nie.

27 minut temu, AutoPirat napisał:

do KD się zastanawiam. Biorę jeszcze pod uwagę alternatywne rozwiązania: Surroundy wymienić na inne z mocniejszym basem

Nonsens: w KD sub bas nie idzie do surroundów tylko do oddzielnego kanału sub-a.

4 minutes ago, szymon1977 said:

Nonsens: w KD sub bas nie idzie do surroundów tylko to oddzielnego kanału sub-a.

Jak ustawisz je na Large i dasz opcje No Sub to idzie.

7 minut temu, Sweetepete napisał:

Jak ustawisz je na Large i dasz opcje No Sub to idzie.

o właśnie, kompletnie zapomniałem o tej możliwości w surroundach, muszę potestować, bo coś brakuje / nie pasuje 🙂 

Edytowane przez AutoPirat

46 minut temu, szymon1977 napisał:

🙂 Bawić się nikt Ci nie zabroni, ale nie do tego służą gałki na subie.

Przeczytaj jeszcze raz,przemyśl,a potem dopiero pisz.

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Przeczytaj jeszcze raz,przemyśl,a potem dopiero pisz.

Przeczytałem Twoją wypowiedź - przeczyta moją odpowiedź. W ciuciubabkę bawić się nie będę.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Przeczytałem Twoją wypowiedź - przeczyta moją odpowiedź. W ciuciubabkę bawić się nie będę.

Wróc do początku wątka.
Było to wyjasniane,opisane i wytłumaczone.

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Wróc do początku wątka.
Było to wyjasniane,opisane i wytłumaczone.

Nie obraź się kolego, ale to ja Tobie coś staram się wytłumaczyć. Oczywiście gałkami suba można opisany problem spróbować rozwiązać, ale gałki suba służą do czegoś innego i dlatego są z tyłu.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie obraź się kolego, ale to ja Tobie coś staram się wytłumaczyć. Oczywiście gałkami suba można opisany problem spróbować rozwiązać, ale gałki suba służą do czegoś innego i dlatego są z tyłu.

Tłumaczysz,wiesz,ale nie wiesz,bo pytasz?

Coś nie ten tego

Nie zawsze gałki sa z tyłu,zwłaszcza w dobrych subach.

Ukryta Zawartość

MOże i KD można ustawić,i zapomnieć,w stereo nie.

Nagrania sa tak zróznicowane w dolnym paśmie,że regulacja VOLUME w subie jest niezbędna.
Nie korekcja,nie "poprawianie brzmienia płyty"
Tylko i wyłacznie głosnośc.

Zresztą dobry sub ma dsp i można ustawić wiele profili.

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Pseudodrummer napisał:

regulacja VOLUME w subie jest niezbędna.

I to też jest istotna wada. Zamiast rozkoszować się lub bawić muzyką, to trzeba kręcić gałką. 

To chyba tak jak ze skrzynią biegów. Lubię wygodę, wolę automat.

17 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Tłumaczysz,wiesz,ale nie wiesz,bo pytasz?

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

To było pytanie retoryczne 🙂

MOże i KD można ustawić,i zapomnieć,w stereo nie.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

sub służy do uzupełnienia pasma kolumn, a nie modyfikacji brzmienia płyty. To o czym mówisz robi się za pomocą EQ pomiędzy cd a wzmacniaczem, a nie gałkami suba.

Nagrania sa tak zróznicowane w dolnym paśmie,że regulacja VOLUME w subie jest niezbędna.
Nie korekcja,nie "poprawianie brzmienia płyty"
Tylko i wyłacznie głosnośc.

Zmieniając tylko głośność suba zrobisz górkę/dołek na łączeniu z kolumnami 😞

19 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Zresztą dobry sub ma dsp i można ustawić wiele profili.

Dobrość suba nie wynika z DSP.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

gdyby wszystkie nagrania były tak samo zrealizowane-to może tak.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Dobrość suba nie wynika z DSP.

Nie,ale korekcja dsp pomaga.Warto ja w subie mieć.

• Pokaż nowe odpowiedzi