Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo za 3000-4000

Rekomendowane odpowiedzi

hej

Dopiero zaczynam zabawę ze stereo ;)

Zależy mi na dobrym dźwięku, ale głównie będzie słuchane  z TV albo Airplay, streaming (apple music)

Lubię dobry potężny bas, ale też bez przesady. Nie będę sie rozpisywał nad dźwiękiem, ale zależy mi na naprawdę dobrym dźwięku. Jak wydam te 3000-4000 to żebym nie był zawiedziony :P

najbardziej chyba zależy mi na tym, żeby muzyka ze streamingów była naprawdę na dobrym poziomie, a także muzyka przez BT albo airplay była naprawdę solidna. Żeby nie zrywało muzyki itp itd.

Chce zakupić wzmacniacz oraz 2 kolumny monitory. Na sub nie mam miejsca (chyba że stałby za TV na szafce - ale to chyba zły pomysł)

Muzyki słucham różnej - od milesa Davisa, franka sinatry, po Nicolasa Jaara, brian eno, , beach house,waters , kończąc na podsiadle czy Pro8l3mie 😛 

Posiadam:

Mały salon w bloku (12m2) 

Mało miejsca obok tv.

Kolumny będą stać max 30-40cm od sciany.

Mój budżet to max 4000. Fajnie jakby było coś poniżej.

myslałem o głośnikach pylon pearl monitor?

Co myślicie na temat EverSolo DMP-A6? wiem, że to już ponad budżet, ale z ciekawości, może udałoby się gdzieś kupić używane.

Proszę jeszcze o wypowiedzeniu się w sprawie kabli? Czy cena naprawdę ma znaczenie na takim budżetowym sprzęcie?
Chodzi mi o kable głośnikowe albo o optyk.

Czy optyk a hdmi ARC to też jest jakaś kolosalna różnica w takim stereo?

Pozdrawiam, Daniel

https://www.audiostereo.pl/topic/166130-stereo-za-3000-4000/

Za 4 tys to juz kupi naprawdę fajny wzmak plus monitory oczywiście używki 

Problem jest żeby to rozwinęło skrzydła w tym pokoju,    trzeba to jakoś ustawić i zadbać o akustykę 

Ogólna zasada ciepły wzmak i jasne kolumny lub odwrotnie 

Do tego źródło które przechyli szalę w bardziej lubianą stronę 

W takim budżecie i przy takich potrzebach pomyśl może o aktywnych monitorach np. Klipsch The Fives czy Edidier S2000. Jeśli jednak mają być dzielone urządzenia to całkiem nieźle grają malutkie wzmacniacze Fosi czy Topping np. MX5 i do tego wspomniane Pylon Pearl Monitor czy Indiana Line Test 261 też zagra spoko 🙂

W sklepach proponują mi denon ceol n12, ale opinie na temat tego sprzętu są naprawdę podzielone.

a np. marantz pm6007 PLUS Pylon Pearl Monitor?

Tak to wygląda 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dnl333

Ceol to marketowa miniwieża, nie idź w to. Marantz PM6007 to już całkiem sensowny wzmacniacz i na taki metraż z monitorami spokojnie wystarczy. Gra trochę lekko i jaśniej ale dobrze się go słucha. Jak lubisz cieplejsze, bardziej basowe brzmienie to możesz się rozejrzeć za używanem Nad-em 326 lub nawet 316. 

używany sprzęt przeważnie będzie bardziej korzystny cenowo, wiadomo. Starsze/wyższe modele Marantz na pewno nie pójdą w cieplejsze czy basowe brzmienie i dochodzi kwestia braku wejść cyfrowych więc odpadnie nawet tani ale rozsądny streamer. Da się to jednak na pewno ogarnąć. Używany sprzęt w tym budżecie to chyba OLX albo alledrogo. Jak zakupisz coś nie od handlarza tylko np. od pierwszego właściciela to nie powinno być dużego ryzyka. 

Dokładnie Allegro bądź olx po prostu trzeba pogadać popisac ze sprzedawca , te sprzęty ok 10 letnie jeszcze dobrze sie trzymają i nikt w nich nie grzebał,  nie ma wielkiego ryzyka 

Sam miałem kilka tych modeli , nie było problemu, potem łatwo też  odsprzedać 

Ja bym szukał ofert w okolicy, więc raczej olx i trochę jest lokalnych na allegro.

Możliwość sprawdzenia jak gra i w jakim jest stanie - bezcenna 😉 

A jak już wzmacniacz będzie to można się z nim wybierać po kolumny ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

a Ktoś może przedstawić swoje propozycje zestawu wzmacniacz plus głośniki biorąc pod uwagę wyżej wymienione parametry?

Przypomne - Ciepłe brzmienie z dobrym basem, ale też bas nie jest najważniejszy. Dobry streaming, BT, airplay, apple music.

@dnl333 Kup sobie Wiim Amp to będzie około 1600zl. Masz załatwiony streaming wyjscie na sub i hdmi pod tv. Do tego poszukaj używanych kolumn w reszcie budżetu bo bada dwie klasy wyzej od Pearl Monitor. Jeśli zaś muszą być nowe to np Aurora 300, Kef q350 lub LS50 czy coś z Dali np Oberon 3. 

Wiim amp lub nad C338 (streaming po chromecascie wbudowanym), a skoro masz tylko 12m^2, to Opal monitor od Pylona będzie cieplutki i bardzo dociążony dołem lub nieco drożej, ale dalej w sumarycznym budżecie Focal Chora 806 - tu będzie dmuchało do przodu basem i będzie Ci łatwiej go okiełznać w ciasnej zabudowie. Pomijam wszystkie chłodne/jasne monitor audio/klipsche czy audiosymptomy.

kurde nie wiedziałem o tym urządzeniu Wiim amp 😄
Czytam sobie w necie opinie i jestem zaskoczony.

Czy ktoś tutaj może coś więcej o tym napisać? Ktoś może ma? słuchał?
Jakie kolumny do tego polecacie? 

pzdr

a co sądzicie o takim zestawie? 

Ukryta Zawartość

nota 260x indiana line - dobre głośniki?

Ukryta Zawartość

Cześć, też na pewno przemyślałbym WiiM Ampa 🙂 Jeszcze go nie ma u nas, ale wkrótce się pojawi, ma HDMI ARC, usługi sieciowe i jest niewielki. 

Do tego kolumny pokroju Monitor Audio Bronze 100, KEF Q350 i będzie przyjemny zestaw na start 🙂 Omawiamy je i kilka innych par w naszym filmie, zachęcam do obejrzenia 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

33 minuty temu, dnl333 napisał:

a co sądzicie o takim zestawie? 

Ukryta Zawartość

nota 260x indiana line - dobre głośniki?

Takiego Nad-a mam i serdecznie polecam. Świetny dźwiękowo i sprawny w streamingi (choć zakładam, że w tej materii Wiim będzie lepszy). Natomiast nigdy nie słyszałem dobrze grających Indiana Line - tych konkretnych nie widziałem na oczy. Może salon w Twojej okolicy przedstawi Ci dobrą ofertę na NAD-a + kolumny. Zazwyczaj kupując w zestawie masz lepszą pozycję negocjacyjną.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, dnl333 napisał:

Powiem Wam, że to idzie zwariować żeby coś kupić 😛

Jest tego tyle, że trudno to ogarniać 😛

a czy warto dołożyć kasę i kupić eversolo amp6?

DMP-A6 to streamer jest i powieli Ci możliwości np. Wiim-a. I urządzenie o którym chyba mówisz to koszt równy Twojemu budżetowi na wzmacniacz i kolumny, więc trochę nie pojmuję. 

Mi się wydaje, że co nie kupisz na start, to będziesz zadowolony.

Ciekawe, bo ja też nigdy nie słyszałem dobrze grających ... B&W.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 23.01.2024 o 15:57, Masza napisał:

DMP-A6 to streamer jest i powieli Ci możliwości np. Wiim-a. I urządzenie o którym chyba mówisz to koszt równy Twojemu budżetowi na wzmacniacz i kolumny, więc trochę nie pojmuję. 

Mi się wydaje, że co nie kupisz na start, to będziesz zadowolony.

A czy wg Was warto kupic eversolo amp6?

nie bede ukrywal ze mi sie podoba.

czy ten sprzet jest wart 4000zl? Czy lepiej cos innego w tej cenie? 

i jak juz, to jakie kolumny do tego? 

lubie cieple brzmienie. Ale tez nie lubie przesady w zadna strone. Trudno to opisac. 😛 lubie po prostu jak cos dobrze gra 😛

bo po prostu odloze wiecej kasy i wroce do tematu na wiosne 😛

Zupełnie nie OK 😉 bo oczywiście B, ale z cyferką 6 a nie 5 ...

W dniu 23.01.2024 o 11:24, Masza napisał:

Pomijam wszystkie chłodne/jasne monitor audio/klipsche

Dlaczego? To znakomite sprzety.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

14 godzin temu, dnl333 napisał:

ELAC Debut 2.0 B5.2 plus EverSolo DMP-A6

zestaw ok? 

Średnio, bo brakuje tu wzmacniacza 🙂 EverSolo DMP-A6 to odtwarzacz strumieniowy z DAC, nie ma wbudowanego wzmacniacza i potrzeba tu kolejnego klocka, ale możesz też przemyśleć kolumny aktywne. Całość wyjdzie jednak sporo drożej, niż wstępnie zakładałeś, a uważam też, że można lepiej rozlokować środki w tym budżecie 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

13 godzin temu, Misio38 napisał:

Dlaczego? To znakomite sprzety.

Tak, lecz autor w pierwszym poście wspomniał, że lubi ciepłe granie. Natomiast wzmacniacze w klasie D bardzo często z ww. sprzętów wyciągają wręcz chirurgiczną jasność.

W dniu 23.01.2024 o 17:33, audioburak napisał:

Ciekawe, bo ja też nigdy nie słyszałem dobrze grających ... B&W.

Seria 8XX gra znakomicie. Nie można się przyczepić 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi