Skocz do zawartości
IGNORED

Co po ATC SCM7?

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego powtórzę - powinieneś posłuchać choćby maluchów R100 Polka,

albo z "Twojej" półki właśnie coś z serii Legend. Szmata i analityczność.

Bo skoro Falcony, to ... 😉  Ale ja się nie znam.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

13kzl za sztukę??????W UK mog je mieć za 10kzl za parę.jak masz znajomego na wyspach to zagadaj może Ci autem do pl przywiezie.Sam używam podłogówek revel  są kozackie

Jesteś pewny, że ten sam model ? Daj linka. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

32 minuty temu, Piopio napisał:

Jesteś pewny, że ten sam model ? Daj linka. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20241125-092625.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ronaldo9
2 godziny temu, Ronaldo9 napisał:

Ukryta Zawartość

Screenshot_20241125-092625.jpg

Cena za sztukę czy parę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 24.11.2024 o 11:41, Qaz12 napisał:

Revel m126be - prawie ideał, ale cena 2x ponad budżet 😪

ATC scm 20 - j.w.

Może warto odłożyć zakup w czasie, podnieść budżet i kupić w kwestii czasu coś, co rzeczywiście Ci się podoba. Półśrodki niestety często są czymś na chwilę w audio. W kwestii wyceny oczywiście zapraszam, zobaczymy co da się zrobić.

24 minuty temu, Planeta Dźwięku napisał:

Może warto odłożyć zakup w czasie, podnieść budżet i kupić w kwestii czasu coś, co rzeczywiście Ci się podoba. Półśrodki niestety często są czymś na chwilę w audio. W kwestii wyceny oczywiście zapraszam, zobaczymy co da się zrobić.

Zgadzam się, przez lata złożyłem fajny tor słuchawkowy i nie czuję presji kupować kolumn, które nie dawałby mi satysfakcji z odsłuchu. Spokojnie odkładam, a może między czasie znajdę swojego stereo króliczka 

21 godzin temu, Qaz12 napisał:

Proac ciężko znaleźć w salonach, tylko db3 mieli.  Powrót do słuchawek okazał się mniej bolesny, niż mi się wydawało.   

Wiem to ograniczenie dystrybutora 😕

8 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

13kzl za sztukę??????W UK mog je mieć za 10kzl za parę.jak masz znajomego na wyspach to zagadaj może Ci autem do pl przywiezie.Sam używam podłogówek revel  są kozackie

Serio jest aż taka różnica? 

Jak to jest z tymi wysyłkami teraz z UK bo podobno ktoś do mnie ostatnio pisał że nie naliczają już tych opłat celnych przy sprowadzaniu sprzętu. 

A jednak dawniej tych kurierów na linii Anglia Polska była cała masa do wyboru a teraz jest w tym bardzo słabo

4 godziny temu, Ronaldo9 napisał:

Oczywiście że parę. Polska jest chyba jedynym.krajem gdzie się podaję ceny za sztukę 

Niemcy też tak lubią podawać. Pro stuck

40 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wiem to ograniczenie dystrybutora 😕

Serio jest aż taka różnica? 

Jak to jest z tymi wysyłkami teraz z UK bo podobno ktoś do mnie ostatnio pisał że nie naliczają już tych opłat celnych przy sprowadzaniu sprzętu. 

A jednak dawniej tych kurierów na linii Anglia Polska była cała masa do wyboru a teraz jest w tym bardzo słabo

Niemcy też tak lubią podawać. Pro stuck

Wysyłałem  paczki do pl do 30kg -30£ i tylko  za pierwszym razem.kurier kazał drukować  formularz, w tedy Wysyłałem narzędzia budowlane nowe.w formularzu kazał wpisać że to używka i ceny b.mocno zanizyc.to było jakos w marcu.terqz już nie ma żadnych formularzy.znajomy będzie jechał vanem z pl do Londynu  za parę dni wozi nawet dziczyznę z Polski. Jakiś czas temu Wysyłałem 50 Led  tv.najlepiej mieć znajomego co jeździ autem .

W dniu 24.11.2024 o 12:41, Qaz12 napisał:

Moje wrażenia z odsłuchu:

Usher sd500 - jedne z najładniejszych, jakie widziałem, świetna średnica, bas nie przeskadza, a to z basem najważniejsze 😜, tylko góra męcząca 

Epos es7n - bardzo dobre, tylko jak dla mnie zbyt grzeczne, wąska scena 

Revel m126be - prawie ideał, ale cena 2x ponad budżet 😪

ATC scm 20 - j.w.

ATC scm 7 - słychać, że już się zestarzały, ale barwa średnicy świetna 

Audiovector r1 Signature - gdyby nie sztuczna barwa dźwięku, byłby świetne 

Triangle Comete 40th - całkiem fajne, trochę chude 

Monitor Audio Gold 100 5g - trochę za miękkie, za łagodne, podobno 6g by mi się spodobały 😊

Falcon ls3/5a - fajna barwa i scena, chciałbym więcej detali

Falcon m10 - słuchał ktoś?

A gdzie się zapodziały Scm 11 w tym zestawieniu ? 🙂

Edytowane przez PanAntoni

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

7 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

Oczywiście że parę. Polska jest chyba jedynym.krajem gdzie się podaję ceny za sztukę 

Kurde ale promka na te M126Be !

Gdybym miał wolne 10K brałbym natychmiast !

Sorki, że wątpiłem. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, Piopio napisał:

Kurde ale promka na te M126Be !

Gdybym miał wolne 10K brałbym natychmiast !

Sorki, że wątpiłem. 

Takie one dobre????.

10kzl beż negocjacji a podejrzewam że  zeszli by nizej

Edytowane przez Ronaldo9
15 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Takie one dobre????.

10kzl beż negocjacji a podejrzewam że  zeszli by nizej

Tak. Berylowe wysokotonowce. Słuchałem wersji podłogowej i było super. 

32 minuty temu, Piopio napisał:

Tak. Berylowe wysokotonowce. Słuchałem wersji podłogowej i było super. 

Sam  mam podłogowe i tak jak mówisz jest super albo i lepiej 

Dziwię się że revel w ogóle nie jest polecany na forum.

14 minut temu, Ronaldo9 napisał:

W Polsce mało znany i drogi.

7 minut temu, Piopio napisał:

W Polsce mało znany i drogi.

Racja 

Pamiętam kiedy pytałem o serię ultima.na forum była cisza,wiec chyba jestem jedynym posiadaczem

Za 10k też bym łykał te Revele.

Revel z berylem i tak nie jest jakoś strasznie drogi, Focal za to samo każe sobie płacić 3-4 razy więcej.

Czaje się na te m126be od jakiegoś czasu, może trzeba się wybrać na wycieczkę. W bagażu w aucie da się to przewieźć?

No jak nie, jak tak 😉 pewnie nawet w klasie B ...

@Qaz12  Pomysł z kupowaniem niezbyt ciepłych i barwnych monitorów

uważam za słaby, nawet z rabatami ... bo za darmo to jest ser w pułapce 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, audioburak napisał:

No jak nie, jak tak 😉 pewnie nawet w klasie B ...

@Qaz12  Pomysł z kupowaniem niezbyt ciepłych i barwnych monitorów

uważam za słaby, nawet z rabatami ... bo za darmo to jest ser w pułapce 😉 

Myślę że na pewnym poziomie, to są dylematy, czy wybrać dźwięk naturalny, czy podkolorowany, ale przyjemniejszy. Kwestia, co dla kogo znaczy naturalny.

Znam osoby, które mają wzmacniacz lampowy i tranzystor, bo nie mogą się zdecydować.

Słucham różnej muzyki, jazzu akurat nie lubię. Pytanie czy np we współczesnym metalu, gdzie dla mnie priorytetem jest dynamika i separacja instrumentów, ciepłe kolumny będą dobre? Basu w samych nagraniach jest już dużo i nie chcę więcej. Efekty przestrzenne też są tam ważne.

Lubię też blues, tam barwa jest dla mnie ważna.

Ale są tacy, co do E. Bibba dobierają inną barwę, a do Stevie Ray Vaughana inną 😉 

Fakt, że często słucham całych płyt i komfort właśnie długiego słuchania

jest dla mnie dość ważny, a nie "fajerwerki" 😉 Ale każdy ma tu inaczej ...

30 minut temu, Qaz12 napisał:

Słucham różnej muzyki, jazzu akurat nie lubię. Pytanie czy np we współczesnym metalu, gdzie dla mnie priorytetem jest dynamika i separacja instrumentów, ciepłe kolumny będą dobre? Basu w samych nagraniach jest już dużo i nie chcę więcej. Efekty przestrzenne też są tam ważne.

Ciepłe kolumny raczej kojarzą się z takimi które mają poluzowany dół oraz potrafią solidnie wybrzmieć. Kwestia separacji to raczej kwestia jakości danego modelu. Nie chcesz więcej basu to szukaj kolumn liniowych w dolnych częstotliwościach. Zresztą sam sobie odpowiedziałeś na pytanie że nie chcesz więcej dołu, więc wiadomo czego szukać. Co z tymi ATC SCM20, myślałeś coś w tym kierunku dalej?

6 godzin temu, essewissa napisał:

Revel z berylem i tak nie jest jakoś strasznie drogi, Focal za to samo każe sobie płacić 3-4 razy więcej.

Czaje się na te m126be od jakiegoś czasu, może trzeba się wybrać na wycieczkę. W bagażu w aucie da się to przewieźć?

Ma wyglądać tak jak byś kupil je z GUMTREE (odpowiednik olx.) Wiec najlepiej je rozpakować ,I rzucić luzem najlepiej beż kartonu ,mają wyglądać  na używane i nic nie warte.

32 minuty temu, Planeta Dźwięku napisał:

Ciepłe kolumny raczej kojarzą się z takimi które mają poluzowany dół oraz potrafią solidnie wybrzmieć. Kwestia separacji to raczej kwestia jakości danego modelu. Nie chcesz więcej basu to szukaj kolumn liniowych w dolnych częstotliwościach. Zresztą sam sobie odpowiedziałeś na pytanie że nie chcesz więcej dołu, więc wiadomo czego szukać. Co z tymi ATC SCM20, myślałeś coś w tym kierunku dalej?

Na razie zostaje przy słuchawkach. Bardziej kuszą mnie Revele

2 godziny temu, Planeta Dźwięku napisał:

Co z tymi ATC SCM20, myślałeś coś w tym kierunku dalej?

SCM 45A Pro 😍Zostawić pre. Końcówka mocy na sprzedaż. To jest cel, do którego warto dążyć 👌

22 godziny temu, Qaz12 napisał:

Polecasz?

Naturalnym rozwinięciem po scm7 jest model kolejny tego producenta czyli scm11, które sam miałem przez czas jakiś i bardzo byłem z nich zadowolony, polecam zwłaszcza że aktualnie można upolować w bardzo dobrych cenach. Nie jest to głośnik, który będzie się podobał wszystkim, ale o każdym innym można powiedzieć dokładnie to samo 🙂 Jak 7 były OK,to 11 na pewno będą się podobały.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

SCM 45A Pro 😍

Te ATC nisko nie schodzą (42Hz @-6dB). Chyba, że by podpiąć pod to suby ATC, robiąc kolumny "4 drożne" - ale "tanio to już było".

Może lepiej ATC SCM20ASL Pro MK2 x2 postawione na 2x ATC SCS70 Pro - przynajmniej będzie taniej (68K), a dostaniemy coś co schodzi do 22Hz @-6dB w wolnej przestrzeni (no i praktycznie 3 drogi).

W dniu 25.11.2024 o 18:39, Ronaldo9 napisał:

Wysyłałem  paczki do pl do 30kg -30£ i tylko  za pierwszym razem.kurier kazał drukować  formularz, w tedy Wysyłałem narzędzia budowlane nowe.w formularzu kazał wpisać że to używka i ceny b.mocno zanizyc.to było jakos w marcu.terqz już nie ma żadnych formularzy.znajomy będzie jechał vanem z pl do Londynu  za parę dni wozi nawet dziczyznę z Polski. Jakiś czas temu Wysyłałem 50 Led  tv.najlepiej mieć znajomego co jeździ autem .

Mam takiego alemgoownie lata. 

Ale może spróbuję. Zacznę od czegoś mniejszego. Dzięki!

W dniu 25.11.2024 o 21:40, Ronaldo9 napisał:

Sam  mam podłogowe i tak jak mówisz jest super albo i lepiej 

Bo drogi u nas i mało dostępny

21 godzin temu, essewissa napisał:

Tu jest ten sam problem. Import focala z Francji jest bardzo duży, nawet na handel

• Pokaż nowe odpowiedzi