Skocz do zawartości
IGNORED

Kable z Aliexpress

Rekomendowane odpowiedzi

Z tymi chińczykami jest zawsze zagwozdka. Nie kwestionuję czy są dobre czy złe, ale ten rynek jest dosyć mało jednak znany i mocno podejrzany. Owszem, są opinie kupujących, ale cholera wie gdzie ten komentator z Kolumbii czy Jamajki wpiął te kable, w jaki system, co miał wcześniej, czy ma odpowiednią platformę testową by jego opinia była warta uwagi.

24 minuty temu, Wito76 napisał:

Z tymi chińczykami jest zawsze zagwozdka. Nie kwestionuję czy są dobre czy złe, ale ten rynek jest dosyć mało jednak znany i mocno podejrzany. Owszem, są opinie kupujących, ale cholera wie gdzie ten komentator z Kolumbii czy Jamajki wpiął te kable, w jaki system, co miał wcześniej, czy ma odpowiednią platformę testową by jego opinia była warta uwagi.

Dlatego najlepiej kupować i testować samemu.

Pewnie tak, ale nikt nie lubi wydawać kilku stów na kota w worku. To nie sztuka kupić interkonekt za 3 stówy z ładnym oplotem, ładnymi wtykami a będzie to produkt klasy "naszych" Vitalco, Nakamichi czy Prolink.

Raz że nie wiadomo do końca kto komentuje te opinie bo to faktycznie mogą być osoby że tak powiem podstawione Ale z drugiej strony niestety ci producenci mogą nie zapewniać powtarzalności swoich produktów. 

To jest największa bolączka. 

Mam nadzieję że w przypadku kabli to się nie dzieje. Bo i tak nie mają ich ekstremalnie tanio

W porównaniu do Ydty, góra jest spokojniejsza. Wokale, czy trąbki brzmią także lepiej, śmietankowo, że tak powiem. Scena też delikatnie lepsza. Generalnie jest postęp. Może nie spektakularny, ale słyszalny. Dam im z tydzień, potem wrócę do poprzednich i zobaczymy, czy rzeczywiście coś z nich będzie. 

8 godzin temu, Seb1 napisał:

W porównaniu do Ydty, góra jest spokojniejsza. Wokale, czy trąbki brzmią także lepiej, śmietankowo, że tak powiem. Scena też delikatnie lepsza. Generalnie jest postęp. Może nie spektakularny, ale słyszalny. Dam im z tydzień, potem wrócę do poprzednich i zobaczymy, czy rzeczywiście coś z nich będzie. 

Bo tak jest. Sam to u siebie zauważyłem. Zgodzę się z Twoją opinią

Góra bardzo szczegółowa, lecz nie kłująca w ucho. Przy YTDY dało się momentami odczuć sybilanty, przy srebrzance tego nie ma. Duży +

Mogę się mylić, ale kojarzę efekty z krotnością samych przewodników. Swój kabel odchudziłem i jest inaczej. Pozostało 0,8 z 1,4 mm2. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Szczerze mówiąc, to nie liczyłem na poprawę efektu innego, niż wizualny, ale postęp soniczny jest zauważalny na głośnikowych. Rca jako koaksjalny na razie bez zmian względem srebrnej Kacsy. 

49 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To masz te z nadrukiem nordost? One są posrebrzane czy tylko malowane na taki kolor?

Akurat te nie miały nadruku nordost. Jedynie w opisie było napisane, że jest to nordost jakiś tam i to tyle...

W dniu 30.01.2024 o 11:24, venom200 napisał:

Zakładam wątek coś ala Head-fi.org o kablach z Aliexpress. Mam na myśli spokojną dyskusje o kablach, nie tylko tanich, bo i drogie też są na Ali. Wymieniajmy się naszymi doświadczeniami.

Proszę bez zbędnego trollowania i spamu.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

nigdy bym nie kupił kabli z alli i dziwie sie że ludzie im nakręcają koszyk ostatnio jeden z forumowiczów kłócił się ze mną kupił bardzo dobre kable za 120 zł z miedzi 8N hehe z tego co wiem najwyższy rodzaj miedzi obecnie używany w kablach to 7N poza tym są same podróby 

Moje też bez napisów, tylko na wtykach wersji rca jest WBT Germany. Wyglądają na posrebrzane, ale ja nie umiem rozpoznać, czy to prawda, czy nie. Luty też srebrnie się błyszczą😉

Rufi, ja znów nie kupił bym tzw markowych kabli z miedzi za te chore ceny, jakie za nie chcą sprzedawcy.

Edytowane przez Seb1
15 minut temu, Seb1 napisał:

Luty też srebrnie się błyszczą😉

luty ze srebrem mniej się błyszczą niż bez srebra 😉

Co do samych kabli z Ali to czasami można kupić coś na prawdę dobrej jakości. Problem w tym, że sporo kabli i samych wtyczek jest produkowana w tej samej fabryce ale pod innym brandem. Mówi się wtedy o podróbkach ale czy na pewno? Wielu producentów w Chinach ma katalogi z których można wybrać to co nas interesuje (na targach w Chinach można zobaczyć to na żywo). Często zdarza się, że jakiś producent wprowadza do oferty np. wtyczkę zasilającą oklejając ją swoim logo, gdzie kolejny używa tej wtyczki do konfekcji swoich kabli. Najczęściej zastrzegany jest wtedy znak towarowy a nie patent (wtyczka) więc na rynku mamy sporo tego samego ale pod inną banderą. 
W niektórych przypadkach zdarza się, że na Ali można kupić kabel lepszy niż "oryginał".

26 minut temu, Seb1 napisał:

Moje też bez napisów, tylko na wtykach wersji rca jest WBT Germany. Wyglądają na posrebrzane, ale ja nie umiem rozpoznać, czy to prawda, czy nie. Luty też srebrnie się błyszczą😉

Rufi, ja znów nie kupił bym tzw markowych kabli z miedzi za te chore ceny, jakie za nie chcą sprzedawcy.

zgadzam  się że ceny są chore to prawda ale da się kupić dobre kable w przyzwoitej cenie bo warto 

Dobre, czyli jakie ? Ładnie opisane przez poetę audio, z piękną koszulką czy markowymi wtykami ... Bo jeśli szuka się konkretnego dźwięku za rozsądne pieniądze to obawiam się, że pozostaje albo rzeźba, albo aliexpress. A jak ktoś nie umi 😉 czy jest leniwy ? A do tego czytanie kwiecistych opisów go nudzi, albo wk...a to nie ma innej drogi.... 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 minut temu, audioburak napisał:

Dobre, czyli jakie ? Ładnie opisane przez poetę audio, z piękną koszulką czy markowymi wtykami ... Bo jeśli szuka się konkretnego dźwięku za rozsądne pieniądze to obawiam się, że pozostaje albo rzeźba, albo aliexpress. A jak ktoś nie umi 😉 czy jest leniwy ? A do tego czytanie kwiecistych opisów go nudzi, albo wk...a to nie ma innej drogi.... 

jest coś takiego jak odsłuch a z opisu kable to może ty kupujesz nie wiem;)

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, rufi80 napisał:

miedzi 8N hehe z tego co wiem najwyższy rodzaj miedzi obecnie używany w kablach to 7N poza tym są same podróby

Chińczyk koloruje aluminiowe przewody na miedziano i jest okej😉

1 minutę temu, Seb1 napisał:

A ja to chętnie bym przygarnął XLRy za stówkę. Można złożyć z Mogami i Neutrika, ale wyglądają mało audiofilsko😉.  Ktoś coś?

mogami całkiem spoko kable jak za te pieniądze

40 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Chińczyk koloruje aluminiowe przewody na miedziano i jest okej😉

Nie zawsze ,sam byłem ciekaw kupiłem ''8TC'' głośnikowe skrobałem każdą żyłę osobno ,później skręcone razem i zassało cynę dalej niż chciałem alu tak nie robi , nawet izolacja to jakiś nieplastik bo zapalniczka,lutownica i nie topiło się 

2 godziny temu, Seb1 napisał:

Tylko ja pisze o samych głośnikowych, bo innych nie posiadam..

Gdyby choć połowa kupowała po odsłuchu nie bylo by tylu wątków i przepychanek w temacie kabli. A wcale tak nie jest. Poza tym każdy szuka do swego gustu i gratów. 

7 godzin temu, Seb1 napisał:

A ja to chętnie bym przygarnął XLRy za stówkę. Można złożyć z Mogami i Neutrika, ale wyglądają mało audiofilsko😉.  Ktoś coś?

Poszukaj na Ali.. Ataudio.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

18 godzin temu, audioburak napisał:

Gdyby choć połowa kupowała po odsłuchu

Gdyby to zawsze i wszedzie bylo mozliwe..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 18.07.2024 o 12:26, Bukaj napisał:

Akurat te nie miały nadruku nordost. Jedynie w opisie było napisane, że jest to nordost jakiś tam i to tyle...

A no i taki kabel to w porządku można mieć jeszcze jakby tylko w opisie nie okłamywali. 

Ale nie wiesz czy on jest naprawdę posrebrzony? 

• Pokaż nowe odpowiedzi