Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny są wykonane dobrze, a nie tak jak Focal?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.01.2025 o 17:04, BlueDot napisał:

Ale to jest zwykla ucieczka od tematu, ktory sam podjales 😆

Ale ok, tez bym sie wycofal wiedzac ze popelnilem blad.

Nigdzie nie uciekam. Po prostu nie mamy o czym że sobą rozmawiać. 

Temat podjąłeś ty najeżdżając na markę a nie wskazując powodów. Mam dość ludzi którzy przekręcają sytuację aby się ratować. Serio. Ignorować i tyle.

11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nigdzie nie uciekam. Po prostu nie mamy o czym że sobą rozmawiać. 

Temat podjąłeś ty najeżdżając na markę a nie wskazując powodów. Mam dość ludzi którzy przekręcają sytuację aby się ratować. Serio. Ignorować i tyle.

Do ani jednego z moich pytan nie odniosles sie merytorycznie, to zwykla ucieczka od tematu.

Jak klient w salonie zadawal tak niewygodne pytania, to mowiles mu ze nie masz o czym z nim rozmawiac? Czy ze musisz isc na przerwe? 😃

11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Temat podjąłeś ty najeżdżając na markę

A co Ty jestes jakims obronca niektorych marek, czy jak?

Jak widze ze robia jakas fuszerke to bede najezdzal z szacunku do potencjalnego klienta.

Niestety niektorym brakuje tego szacunku i wciskaja cokolwiek.

Kim oni wohole sa ci inzynierowie z Fyne? Uciekli z firmy z gotowymi projektami na ktore Tannoy prze tyle lat wykladal pieniadze i uwazaja sie za konstruktorow a zwyczajnie kopiuja. Robia gnioty ktorych nie da sie sluchac a zeby lepiej sie sprzedawaly, dorabiaja jakies teorie.

Dokladnie tak samo robia Chinczycy po ktorych na tym forum tak aktywnie jedziesz.

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Robia gnioty ktorych nie da sie sluchac

Naprawdę jest aż tak źle?

Pytam, bo  Fyne Vintage Classic VIIISM bardzo  mi się podobają. Nie słuchałem ich ale design wygrzmocony w kosmos! 🙂 

Choć przyznaję - wtórny do Tannoya. Jednak rozwiązanie BR IMO bardzo ciekawe.

big_vintage-classic-VIII-SM-floorstander

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Pytam, bo  Fyne Vintage Classic VIIISM bardzo  mi się podobają. Nie słuchałem ich ale design wygrzmocony w kosmos! 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tannoy pod inna nazwa i tyle. Jak brzmia? Nie wiem, nie sluchalem i nie chce. Nie lubie ludzi idacych na latwizne.

Ukryta Zawartość

6 minut temu, BlueDot napisał:

Nie lubie ludzi idacych na latwizne.

O co konkretnie chodzi? 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Kolega @BlueDot pisze kompletne bzdury ! Słuchałem kilku modeli Fyne Audio i jest to świetne, dojrzałe granie. 

24 minuty temu, rafa napisał:

O co konkretnie chodzi? 

O uprzedzenia. Bezrozumny hejt. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Słuchałem kilku modeli Fyne Audio i jest to świetne, dojrzałe granie.

Ciekawe jak to by gralo bez patentow wyniesionych z Tannoya. Jezeli maja taka wiedze i doswiadczenie, to dlaczego nie zaprojektowali wszystkiego od podstaw? 

Zenada.

8 minut temu, Piopio napisał:

Bezrozumny hejt

Hejt? Zgadza sie, ale nie bezrozumny.

Bezrozumne to jest promowanie takiego czegos.

Ale to jest grupa inzynierow z Tannoya, to oni tworzyli konstrukcje i je dalej kontynuuja pod inna marka.

To tak jakby winic Andrew Jones ze wszedzie gdzie byl zatrudniony kultywowal swoje pomysly na glosnik a nie szukal nowych.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

33 minuty temu, rafa napisał:

O co konkretnie chodzi? 

Kup sobie pare to bedziesz wiedzial. Sa teraz w promocji.

W sumie jak nie chcesz wtopic pieniedzy to tego nie rob.

5 minut temu, BlueDot napisał:

W sumie jak nie chcesz wtopic pieniedzy to tego nie rob.

Bzdury ! Skończ już hejtować !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, rafa napisał:

Ale to jest grupa inzynierow z Tannoya, to oni tworzyli konstrukcje i je dalej kontynuuja pod inna marka.

Zaje...i projekty, uciekli i zalozyli wlasna firme.

Wyobrazasz sobie ze nagle inzynierowie z B&W odchodza i po trzech latach wchodza nowe kolumny, ktore bazuja na tej samej technologii, materialach i wygladzie, tylko pod inna marka?

Nie!!! Normalni ludzie tak nie robia! Masz talent, wiedze, to wykaz sie kreatywnoscia i zrob cos nowego od podstaw.

2 minuty temu, BlueDot napisał:

bazuja na tej samej technologii, materialach i wygladzie, tylko pod inna marka?

Gdyby to były projekty z Tannoy to już dawno Tannoy wytoczyłby proces Fyne Audio o kradzież.

8 minut temu, rafa napisał:

To tak jakby winic Andrew Jones ze wszedzie gdzie byl zatrudniony kultywowal swoje pomysly na glosnik a nie szukal nowych

Niektore firmy go zatrudniaja tylko po to, zeby sie pochwalic tym ze dla nich pracuje i tworzy cos wyjatkowego a to jak wiadomo dobrze wplywa na marketing. Sluchalem Elac spod jego reki i szalu nie ma, ale dla producenta jest wazne ze produkt sie sprzedal , bo byl sygnowany jego nazwiskiem.

Fani Elaca sciagali majtki przez glowe, bo Adrew cos tam grzebna a tak na powaznie wyszla kicha.

5 minut temu, Piopio napisał:

Bzdury ! Skończ już hejtować !

Nie mow mi co mam robic! Nie masz do tego zadnego prawa!

Bede jechal po kazdym produkcie na ktory sie natkne i okaze sie kupa.

7 minut temu, Piopio napisał:

Gdyby to były projekty z Tannoy to już dawno Tannoy wytoczyłby proces Fyne Audio o kradzież.

Nie wiesz jaki uklad zawarli.

9 minut temu, BlueDot napisał:

Bede jechal po kazdym produkcie na ktory sie natkne i okaze sie kupa.

Fyne Audio są dobre. Tylko w Twojej chorej głowie to kupa. 

10 minut temu, BlueDot napisał:

Nie mow mi co mam robic! Nie masz do tego zadnego prawa!

A Ty nie masz prawa hejtować bez żadnych konkretnych dowodów. 

8 minut temu, Piopio napisał:

Tylko w Twojej chorej głowie to kupa. 

Musisz uwazac z tego typu wypowiedziami! Ja na Twoja osobe nie najezdzam. Opisuje tylko moje doswiadczenia z danym produktem a Ty przyjmujesz to tak jakbym pisal na Twoj temat. Podejdz do tego z dystansem i uszanuj inne zdanie na temat czegos co posiadasz.

13 minut temu, Piopio napisał:

A Ty nie masz prawa hejtować bez żadnych konkretnych dowodów. 

Mam! Na podstawie wlasnych doswiadczen. Gdybym nie mial w domu, to nawet bym tutaj nie mruknal.

14 minut temu, BlueDot napisał:

Na podstawie wlasnych doswiadczen.

Miałeś wersję F50X bez SP ! I na podstawie budżetowej wersji oceniasz całą markę.

45 minut temu, Piopio napisał:

Miałeś wersję F50X bez SP ! I na podstawie budżetowej wersji oceniasz całą markę.

Brat ma F502SP.

38 minut temu, BlueDot napisał:

Brat ma F502SP.

I jakie kolumny w podobnej cenie są od nich lepsze ? 

3 godziny temu, Piopio napisał:

I jakie kolumny w podobnej cenie są od nich lepsze ? 

Pisales kiedys ze B&W zaczynaja grac dopiero od serii 8xx. Moim zdaniem Fyne zaczyna grac od serii 7xx.

To sam sobie odpowiedz 😃

Kolumny to nie tylko przetworniki, pamietaj o tym. I bez wzgledu na to co wstawisz do pudla od serii 5xx, to i tak nie zagra bo najwiekszy problem w 5xx to wlasnie pudlo. Gdyby bylo inaczej to seria 7xx nie musiala by powstawac.

Mozesz zakladac najlepsze struny do ciulowej gitary a ona i tak nie zagra tak jak sie tego spodziewales.

7xx graja fajnie, posluchalem podczas zakupu 502, ale w tych pieniadzach szukalbym gdzie indziej.

16 minut temu, BlueDot napisał:

Gdyby bylo inaczej to seria 7xx nie musiala by powstawac.

Wpierw powstała seria 7XX. Potem włożyli głośniki z serii 7XX do pudeł z 5XX i zrobili F5XXSP żeby było taniej. 

Za mniejszą kasę mamy podobne brzmienie. 

13 minut temu, Piopio napisał:

Wpierw powstała seria 7XX. Potem włożyli głośniki z serii 7XX do pudeł z 5XX i zrobili F5XXSP żeby było taniej. 

Za mniejszą kasę mamy podobne brzmienie. 

To nie ma zadnego znaczenia. Wkladanie najlepszych glosnikow do alabej obudowy nie ma zadnego sensu. Wytlumaczylem Ci to na przykladzie gitary.

Inny glosnik, inne rozmiary obudowy, inne wytlumienie, nawet ksztalt moze miec znaczenie.

10 godzin temu, BlueDot napisał:

Do ani jednego z moich pytan nie odniosles sie merytorycznie, to zwykla ucieczka od tematu.

Jak klient w salonie zadawal tak niewygodne pytania, to mowiles mu ze nie masz o czym z nim rozmawiac? Czy ze musisz isc na przerwe? 😃

A co Ty jestes jakims obronca niektorych marek, czy jak?

Jak widze ze robia jakas fuszerke to bede najezdzal z szacunku do potencjalnego klienta.

Niestety niektorym brakuje tego szacunku i wciskaja cokolwiek.

Kim oni wohole sa ci inzynierowie z Fyne? Uciekli z firmy z gotowymi projektami na ktore Tannoy prze tyle lat wykladal pieniadze i uwazaja sie za konstruktorow a zwyczajnie kopiuja. Robia gnioty ktorych nie da sie sluchac a zeby lepiej sie sprzedawaly, dorabiaja jakies teorie.

Dokladnie tak samo robia Chinczycy po ktorych na tym forum tak aktywnie jedziesz.

Przestań mnie w końcu cytować idź sobie w inny kąt. Naprawdę nie mam ochoty na prowadzenie dyskusji z tobą.

I już na tego posta bym nie odpowiedział gdyby nie jedno bardzo ciekawe zdanie czy jestem obrońcą niektórych Marek. 

To ciekawe bo to samo zostało mi powiedziane w temacie unitry. Gdzie zaznaczam wyraźnie sam pisałem że nie jestem zainteresowany ich produktami i nie uważam żeby były godne w swojej cenie ale taki hejt się wylał na te produkty i to od osób które kompletnie nie miały z nimi do czynienia że postanowiłem być w opozycji dla balansu po prostu. I z tobą widzę że warto robić dokładnie to samo. Masz pewne utarte swoje własne zdanie które usilnie próbujesz przekazać innym wylewać je wszędzie aby szerzyć to na jak największą skalę. Nie wiem pod jakim nickiem występujesz na grupach facebookowych ale zapewne robisz dokładnie to samo. Więc odpowiadając na tą twoją kwestię powiem ponownie jestem dla balansu. 

Na inne twoje pytania nie odpowiem bo po prostu nie będę prowadził z tobą dyskusji 

9 godzin temu, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

No bo to jest poniekąd ten sam producent 🙂

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Brat ma F502SP.

Hahahahahahah. I ciekawe czemu jemu tego niewypersfadowales . Brakło ci argumentów? Czy może nie pozwolił ci pukać jego kolumn? 

Tu jesteś anonimowy więc łatwiej wyrażać hejt. 

Ukryta Zawartość

@Piotr Sonido bo brat Docika stwierdził że braciszek bredzi i najlepiej by sam się "puknął" w bańkę a nie jego paczki 😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Hahahahahahah. I ciekawe czemu jemu tego niewypersfadowales . Brakło ci argumentów? Czy może nie pozwolił ci pukać jego kolumn? 

A czołg widzisz? ;)

.

W dniu 13.01.2025 o 08:22, Pseudodrummer napisał:

oba są z mdf czyli z prasowanych trocin

I do tego mielonych - jak ... 99% kolumn? MDF ma dobre właściwości (sztywność, tłumienie rezonansów). Choć musi być odpowiedniej grubości (czyli grubszy niż w ADAM A7X 😉 )

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Inny glosnik, inne rozmiary obudowy, inne wytlumienie, nawet ksztalt moze miec znaczenie.

Grubość ścian takiego MDF ma duże znaczenie (szczególnie jak kolumny to jakiś prostopadłościan).

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Tu jesteś anonimowy więc łatwiej wyrażać hejt. 

Opinie! Dla Ciebie negatywna opinia do ktorej wyrazenia kazdy ma prawo to hejt.

To jest zacofanie i brak szacunku dla odmiennych pogladow.

Przestań mnie w końcu cytować

To Ty przestan mnie cytowac. Zadeklarowales ze nie bedziesz ze mna rozmawial, to sie tego trzymaj.

Ja takiej deklaracji nie skladalem.

Ja nikomu, niczego nie mam zamiaru wypersfadowac. Nie to ma na celu wyrazanie mojej opinii.

A jego f502sp zostaly opukane, co tylko potwierdzilo ze obudowa jest identycznie kiepska jak w zwyklych f502.

13 minut temu, BlueDot napisał:

Opinie! Dla Ciebie negatywna opinia do ktorej wyrazenia kazdy ma prawo to hejt.

To jest zacofanie i brak szacunku dla odmiennych pogladow.

fakt.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Temat jest o tym, czy sa jakies kolumny wykonane gorzej od Focala. Dla mnie to miedzy innymi Fyne.

I teraz kazdy kto tu wjedzie z jakas marka zostanie napadniety przez kilku kolesi, ktorzy twierdza inaczej i czyjas opinie od razu zakwalifikuja jako hejt.

A dlaczego?

To kazda negatywna opinia jest hejtem? Nie ma prawa do wyrazania takowej?

O co chodzi?

12 godzin temu, Kyle napisał:

czyli grubszy niż w ADAM A7X 😉 

Zaraz pojawi sie ktos, kto takie posiada i powie ze to hejt 😉

6 minut temu, BlueDot napisał:

Temat jest o tym, czy sa jakies kolumny wykonane gorzej od Focala. Dla mnie to miedzy innymi Fyne.

I teraz kazdy kto tu wjedzie z jakas marka zostanie napadniety przez kilku kolesi, ktorzy twierdza inaczej i czyjas opinie od razu zakwalifikuja jako hejt.

A dlaczego?

To kazda negatywna opinia jest hejtem? Nie ma prawa do wyrazania takowej?

O co chodzi?

Zaraz pojawi sie ktos, kto takie posiada i powie ze to hejt 😉

Samo słowo "hejt",wywodzące się z lewackiej ideologi-zostało wymyślone po to ,aby kneblować usta wszystkim,którzy maja inne zdanie na dany temat.
Stosowanie go jest obrzydliwe,i dowodzi premedytacji stosującego.

Ja chętnie poznam/dowiem się,które kolumny są kiepsko wykonane,wezmę to pod uwagę przy zakupie nowych.
O Focalach słyszałem już z kilku żródeł.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi