Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny i/lub wzmacniacz po zmianie pomieszczenia - Cyrus & Elac, porada

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

aktualny sprzęt: Cyrus 8.2DAC. Elac FS217, źródło to Bluesound Node i Apple TV.

Przeprowadziłem się z mieszkania do domu, wcześniej sprzęt stał w salonie około 18m2 i świetnie się tam sprawdzał. W nowych warunkach brakuje masy, dociążenia i energii, czuje że kolumny się gubią.

Aktualnie pomieszczenie to raczej kącik tv, ale połączony z dużą jadalnią i kuchnią. W sumie 60m2. 

Zastanawiam się czy w tym momencie dam radę coś więcej wydusić z tych kolumn, czy po prostu to dla nich za duże pomieszczenie i trzeba je wspomóc subem lub wymienic na większe? 

Jeżeli chodzi o zmiany i kierunek - samo brzmienie Elac'ów z Jet'em bardzo mi odpowiada, o wiele bardziej niż wcześniejszych Focali Electra i Monitor Audio na metalowych kopułkach. Cyrus tez nie jest super ciepłym wzmacniaczem. Jednak ten zestaw bardzo fajnie się sprawdzał z muzyką jakiej słucham - instrumentalna, blues, klasyczny rock, troche klasyki i akustycznej. 

Od czego polecilibyście zacząć? Co jest najsłabszym elementem w tej sytuacji? kolumy czy wzmacniacz? Moze dopalić je subem?

Słyszałem kiedyś na żywo starsze Jamo 707, które w podobnej wielkości pomieszczeni dały dużo ciepła i mięsa w połączeniu ze wzmacniaczem Audio Analogue. Są takie na sprzedaż całkiem niedaleko, więc może warto je wypróbować? 

Pomieszczenie dość duże więc przyda się trochę "większa" konstrukcja. Na początek chyba nie ruszałbym Cyrusa bo to fajny wzmak i wymieniłbym go w drugiej kolejności. Aż tak bardzo się nie spoci przy większych kolumnach. Unikałbym też wymiany całego systemu na raz. Lepiej zostawić jeden element, który dobrze znasz, w tym wypadku wzmak i robić to etapami. Nie wiem o jakim budżecie myślisz ale po muzykalnej i cieplejszej stronie będą konstrukcje od Sonus Faber np. Sonetto lub najlepiej Olympica (tu już trochę drożej). Z nieoczywistych wyborów ciekawie też brzmią kolumny Qualio IQ. Z kolei z czasów prawie prehistorycznych w większych pomieszczeniach fajnie sprawdzał się Jamo Concert 11 (D870). Niech Cię marka nie zwiedzie - tam są genialne przetworniki. Dużo mięsa, solidna podstawa basowa i świetne barwy. 

można jeszcze "wjechać" z ATC SCM40 ale wtedy Cyrus musi już "wyjechać" 😛 nie napędzi ich niestety a kolumny bardzo dobre, z potencjałem

Gdyby budżet był ograniczony to do takiego metrażu polecam łatwe do wysterowania Heco Aurora 1000. Twój Cyrus powinien fajnie się z nimi uzupełnić. 

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

19 godzin temu, Arkadiusz_50002 napisał:

Cześć!

aktualny sprzęt: Cyrus 8.2DAC. Elac FS217, źródło to Bluesound Node i Apple TV.

Przeprowadziłem się z mieszkania do domu, wcześniej sprzęt stał w salonie około 18m2 i świetnie się tam sprawdzał. W nowych warunkach brakuje masy, dociążenia i energii, czuje że kolumny się gubią.

Aktualnie pomieszczenie to raczej kącik tv, ale połączony z dużą jadalnią i kuchnią. W sumie 60m2. 

Zastanawiam się czy w tym momencie dam radę coś więcej wydusić z tych kolumn, czy po prostu to dla nich za duże pomieszczenie i trzeba je wspomóc subem lub wymienic na większe? 

Jeżeli chodzi o zmiany i kierunek - samo brzmienie Elac'ów z Jet'em bardzo mi odpowiada, o wiele bardziej niż wcześniejszych Focali Electra i Monitor Audio na metalowych kopułkach. Cyrus tez nie jest super ciepłym wzmacniaczem. Jednak ten zestaw bardzo fajnie się sprawdzał z muzyką jakiej słucham - instrumentalna, blues, klasyczny rock, troche klasyki i akustycznej. 

Od czego polecilibyście zacząć? Co jest najsłabszym elementem w tej sytuacji? kolumy czy wzmacniacz? Moze dopalić je subem?

Słyszałem kiedyś na żywo starsze Jamo 707, które w podobnej wielkości pomieszczeni dały dużo ciepła i mięsa w połączeniu ze wzmacniaczem Audio Analogue. Są takie na sprzedaż całkiem niedaleko, więc może warto je wypróbować? 

Najbezpieczniej byłoby kupić większy model Elaca. Nie wiemy ile masz do wydania dlatego już sam musisz sobie dobrać model do możliwości finansowych. 

19 godzin temu, Arkadiusz_50002 napisał:

Co jest najsłabszym elementem w tej sytuacji?

Zdecydowanie kubatura i akustyka - kącik to chyba najgorsze możliwe umiejscowienie dla stereo. 

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

W 60m² wydaje mi się że bez subwoofera a najlepiej dwóch się nie obejdzie.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Cześć, też sugerowałbym dorzucenie subwoofera lub dwóch. Ile chciałbyś wydać na zmiany? 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi! 🙂 

Rzeczywiście zapomniałem o istotnej sprawie, mianowicie o budżecie. Zakładam na razie około 6k na wymianę kolumn lub 1-1,5k na dodatkowego suba. 

@StereoTyp jak Ty mnie ucieszyłeś, że przypomniałeś mi o Concert 11, to piękne kolumny. Od zawsze mi się bardzo podobały wizualnie, chociaż nie miałem okazji ich posłuchać. Pozostałe propozycje są zdecydowania poza budżetem, może jakies sonusy lumina by się znalazły. Dla tych Jamo może lekko nagiąłbym budżet. 

Dlaczego piszesz, żebym dał się zwieść marce Jamo - to mocno przeciętny sprzęt? Chodza mi głowie wspomnaine 707 jak i inne duńskie produkcje. 

@Tal zdecydowanie spojrzę na heco, chociaż nie podoba mi się ich bra wyrafinowania i nijaki wygląd. Ale jeżeli zabrzmią dobrze to mają szanse zostać, poszukam w okolicy lub dy wypożyczenia. Do tego są przystępne cenowo.

@Czlowiek97 kącik to moze nieco niefortunne określenie. Całość 'pomieszczenia' w kształcie litery L, gdzie na jednym końcu jest salon RTV, obok jadalnia i dalej kuchnia, w sumie to ma z 60m otwartej przestrzeni. Sam TV i kolumny stoją dość komfortowo na ścianie o szerokości 4m, symetrycznie i wygodnie ustawione.

@Q21 budżet na suba zakładam na razie ograniczony, nie mam doświadczenia tym chociaż ostatnio słuchałem u znajomego zestawu Rotel + nieco większe Elacz Jet i sub z kompletu Elac. Co prawda w sporo mniejszym pomieszczeniu, bo jakies 15m2. Jednak obecność suba bardzo fajnie zgrywała się z kolumnami, pojawiał się tam gdzie miał - kontrabas, gitara basowa itp. Na tych akcentach mi zależy, na odczuwalnej lini basowej.

Edytowane przez Arkadiusz_50002

Jamo produkowało kiedyś naprawdę zacne kolumny ale to było dawno temu i niektórzy mogą kojarzyć tę markę z budżetowymi, marketowi konstrukcjami. Modele o których rozmawiamy to stara dobra szkoła także szczerze polecam. Pójście w dwa sumy też ma sens ale cenowo również tanio nie będzie. Tutaj trzeba zastosować np. 2 Rel-e (lepiej dwa tańsze lub z niższej serii niż jeden większy/droższy). Wtedy faktycznie zostawisz charakter Elaca i dodasz wypełnienia. Osobiście uważam jednak, że jeśli akustyka bardzo nie kuleje, nic nie da nam fajniejszego dołu niż dobrze wpasowana kolumna bez suba. Jamo Concert 11 widziałem nawet ostatnio na OLX, są osiągalne w rozsądnych cenach 🙂

W takim razie warto posłuchać Monitor Audio Bronze 500, KEF Q950, Heco Aurora 1000, ciut drożej Fyne F502. Odpowiedniego subwoofera w tym budżecie się nie znajdzie 😕 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.