Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer w kinie domowym 1 czy może 2.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Andmatom napisał:

Kolego ja ty liczysz 4x SB2000 Pro to

A gdzie ja napisałem „Pro!”

Jest jasno i wyraźnie napisane 4 x SVS SB2000… 

Jak nie umiesz szukać to proszę…

https://avstore.pl/subwoofer-do-kina-domowego/svs-sb-2000-black-ash-subwoofer-aktywny.html

7 minut temu, xajas napisał:

jebniecie na klate

Jednym nie da rady by klate gniotło 

5 godzin temu, Andmatom napisał:

jeszcze do tego bezprzewodowe adaptery też drogie jakieś 900zł sztuka

Wolę sobie zarobić kabel za 100 zł 15 metrów 😎 niż dawać tysiaka za jakieś pierdółko 

2 godziny temu, xajas napisał:

Jesli jedynym celem i miernikiem jakosci jest „jebniecie na klate“, to moze jeden „pokona“ dwa i jest wybawieniem z tego problemu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba o to w kinie chodzi aby był efekt walnięcia.

Wykonałem reaserch który proponował mi user Chloru i efekt taki jadę zaraz do Gdańska podobno jeden ze sklepów ma na stanie powystawowy SB4000 ostatnia sztuka w dobrej cenie, jeżeli wszystko będzie z nim OK to kupię ale tylko jedną sztuka suboowera.

Ukryta Zawartość

11 minutes ago, Andmatom said:

Tak i z jednego suba nie bedziesz mial efektu walniecia tam gdzie byc powinien. Będzie albo tu albo tu. 

12 minutes ago, Andmatom said:

Wykonałem reaserch który proponował mi user Chloru i efekt taki jadę zaraz do Gdańska podobno jeden ze sklepów ma na stanie powystawowy SB4000 ostatnia sztuka w dobrej cenie, jeżeli wszystko będzie z nim OK to kupię ale tylko jedną sztuka suboowera.

Zaproponowałem Ci też, żebyś wyciągnął wnioski z pomiarów 1 vs 2 subwoofery. 

Jesli sie oglada pierdzenie dinosaurow albo wybuchy w armagedonach to tak.

Ale sa tez filmy bez „walniecia“

a powiedzcie proszę jak ze skomplikowaniem konfiguracji gdy subów jest więcej? Czy łatwiejsze/trudniejsze jest odpowiednie ustawienie 2 szt. czy może właśnie 1 sub daje tę przewagę, że można mniej "zepsuć" brakiem wiedzy?

@PawelMitsu różnica jest taka, że jednym subem nie uzyskasz dobrego basu w pomieszczeniu. Dwoma (lub więcej) masz szansę. Powiedzmy, że startując od zera i bardzo chcąć to poświęcisz kilka h na zrozumienie jak mierzyć subwoofery REWem, potem poświęcisz kilka h albo dni na znalezienie odpowiadającego Ci układu (rozmieszczenie subów, głośność, faza, EQ itp.). Efektem pewnie nie będzie idealna kreska jak z Weltiego czy DBA ale powiedzmy bas który zamkniesz w przedziale tych 5-8 dB zamiast w 30 (albo i więcej) dB. 

A jak w późniejszym czasie nie będę miał kasy to już nie dokupię, muszę zdecydować teraz.
Jak kupię jeden to tylko taki który pokona 2 mniejsze a akurat tak się składa że za 11tys jest SB4000 który jest całym wybawieniem z tych problemów basowych.
Bierz SB 4000 w takim razie. Najwyżej kiedyś kupisz drugiego sb 4000

Ja kupiłem SB 3000 i później chciałem drugiego ale trafił się SB 16 ultra i teraz mam sb3000 z przodu a sb16 ultra z tyłu, po przekątnej.
20 minut temu, xajas napisał:

Jesli sie oglada pierdzenie dinosaurow albo wybuchy w armagedonach to tak.

Ale sa tez filmy bez „walniecia“

No to w filmach bez walnięcia basu nie będzie, albo będzie odtwarzany przez kolumny podłogowe frontowe które u mnie małe nie są i deklasują nie jeden sub w klasie podstawowej.

Z frontowych podłogówek też może być dobry bas. Nie tylko subwoofer powinien w kinie grać basem, ale reszta głośników systemu też, bo niby od czego są te głośniki jak basem mają nie grać.

Może doradzicie jaką listwę zasilającą filtrującą kupić do systemu Oehlbach Powersocket 905 znacie tę listwę.

Edytowane przez Andmatom

Szkoda gadać... masz średniej wielkości pomieszczenie. U mnie, w  odrobinę większym SB-3000 i tak jest skręcony (10 db zapasu na samym subwooferze i kolejne -9dB po kalibracji zdjęte w amplitunerze, mniejszy analogicznie -10 i -5). Więc mocy będziesz miał aż nadto... będzie to można porównać do mocnego auta z napędem na jedną oś, w zimie, na łysych letnich oponach. 

1 hour ago, Andmatom said:

Nie tylko subwoofer powinien w kinie grać basem, ale reszta głośników systemu też, bo niby od czego są te głośniki jak basem mają nie grać.

Mądrzejsi od Ciebie wpadli jednak na pomysł, że lepiej, efektywniej jest jak się głośniki w systemie KD odetnie w okolicy 80 Hz. 

Edytowane przez Chloru

Nawet jeżeli mam wielkie podłogówki które po względem basu pokonują suby w przedziale 2000-4000 zł to i tak nie mam pozwolić im grać całym pasmem tylko mam je odciąć 80Hz. Przecież to jest bez sensu.

4 minutes ago, Andmatom said:

Nawet jeżeli mam wielkie podłogówki które po względem basu pokonują suby w przedziale 2000-4000 zł to i tak nie mam pozwolić im grać całym pasmem tylko mam je odciąć 80Hz. Przecież to jest bez sensu.

Pokaż no te wielkie podłogówki i napisz nam czym je napędzasz. Jest niezerowa szansa, że znowu poprawisz nam humor. 

Godzinę temu, Andmatom napisał:

:DDDD masz rf7? bo inaczej to chyba snisz 😄

@Andmatom może spróbuj zrobić symulację ustawienia w REW, wprowadź wymiary pomieszczenia, miejsce odsłuchowe i jeździj jednym lub dwoma subami po pomieszczeni patrząc jak zmienia się charakterystyka w miejscu odsłuchu. Dalej to nie to samo co sprawdzenie fizycznie w pokoju, ale da ci obraz jaka może być różnica pomiędzy jednym a dwoma subami. 

Edytowane przez headstar

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

8 minut temu, headstar napisał:

@Andmatom może spróbuj zrobić symulację ustawienia w REW, wprowadź wymiary pomieszczenia, miejsce odsłuchowe i jeździj jednym lub dwoma subami po pomieszczeni patrząc jak zmienia się charakterystyka w miejscu odsłuchu. Dalej to nie to samo co sprawdzenie fizycznie w pokoju, ale da ci obraz jaka może być różnica pomiędzy jednym a dwoma subami. 

A skąd mam wziąć ten REW co to w ogóle jest ja nie jestem audiofilem, ja lubię cieszyć się muzyką i filmami a nie mierzyć jakimś REW-em. Mnie te wykresy, liczby,tabelki nie rajcują.

Już i tak za późno właśnie wypakowałem.

Pudełko mieli w tym sklepie poklejone niebieską ładną zresztą taśmą, tłumaczyli się że przy rozpakowaniu zniszczyli, sub miał jedno wgniecenie na lewym boku okleiny ale za to dobra cena. I najważniejsze ostatnia sztuka.

Ma około 10 godzin grania sklepowego, ile trwa wygrzewanie suba ile godzin aby później grać na maksa mocy.

Kolejne pytanie jak ustawiacie volume jest od -60dB do 0dB, czy można grać na 0dB czyli pełna moc, czy nie powinno się tak słuchać i może dojść do awarii uszkodzenia głośnika.

Ukryta Zawartość

20230207_185055  232324.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Andmatom

Nic nie dojdzie do awarii
To pokretlo jest po to by go sensownie zgrac z twoimi podlogiwkami

Sadzac po takich pytaniach nie widze szans na sensowny setup

Ale jebniecie w klate bedzie funkcjonowac
Najlepiej przy 0dB

W sumie to zgadzam się z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko tam nie ma żadnego pokrętła ;)

Ukryta Zawartość

27 minut temu, Andmatom napisał:

A skąd mam wziąć ten REW co to w ogóle jest ja nie jestem audiofilem, ja lubię cieszyć się muzyką i filmami a nie mierzyć jakimś REW-em. Mnie te wykresy, liczby,tabelki nie rajcują.

Już i tak za późno właśnie wypakowałem.

Pudełko mieli w tym sklepie poklejone niebieską ładną zresztą taśmą, tłumaczyli się że przy rozpakowaniu zniszczyli, sub miał jedno wgniecenie na lewym boku okleiny ale za to dobra cena. I najważniejsze ostatnia sztuka.

Ma około 10 godzin grania sklepowego, ile trwa wygrzewanie suba ile godzin aby później grać na maksa mocy.

Kolejne pytanie jak ustawiacie volume jest od -60dB do 0dB, czy można grać na 0dB czyli pełna moc, czy nie powinno się tak słuchać i może dojść do awarii uszkodzenia głośnika.

Ukryta Zawartość

20230207_185055  232324.jpg

No to czekamy na relację

Z odsłuchów...🤞

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Andmatom napisał:

Canton Vento 80

Z czym ty do ludzi… 🤣 

Proszę Cię 

Masakra🤦‍♂️

Z 17 cm ty chcesz mieć bas jak z suba? 😂😂😂 

Co innego gdybyś miał Reference 1K które mają 2x30 cm oraz grają od 18 hz ale z 17 cm pierdziawkami🫣

1 godzinę temu, Chloru napisał:

W sumie to zgadzam się z @xajas tylko tam nie ma żadnego pokrętła 😉

Nie ważne, każdy kto choć trochę liznął świata kina domowego wie o co chodzi😏

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, xajas napisał:

Ja tez bym ich nie odcial przy 80Hz, tylko nizej emoji106.png

Bo widzisz w specyfikacji producenta bas od 23hz… 

😂

Lepiej zajmij się tymi swoimi subami🤣

@Andmatom dawaj fotę frontu jak masz to ustawione… 

nie bądź taki i zaspokój cały internet

Bo widzisz w specyfikacji producenta bas od 23hz… 

Nie, bo w przeciwienstwie do reszy towarzystwa, mam system, ktory umozliwia przez klikniecie myszy przesluchac i porownac dowolna ilosc kombinacji podzialu miedzy subwooferem i monitorami. I robie z tego uzytek, przesluchalem caly rzad podzialow (30, 40, 50,…..120, 130, 140Hz) i taki stosunkowo wysoki podzial jak 80Hz, szczegolnie przy takim wielkim, „ciezkim“ subwooferze jest dzwiekowo raczej niekorzystny.
Te 80Hz to raczej historyczny kompromis na rzecz ochrony malych monitorow typowego Kowalskiego przed przeciazeniem, a nie indywidualna, dopasowana do potrzeb rekomendacja
3 godziny temu, Andmatom napisał:

Canton Vento 80

no to faktycznie mozna olac suba :DDDD a tak na serio nie filozofuj tylko odcinaj zgodnie ze sztuka, przy tym subie co masz bedziesz zadowolony zwlaszcza jesli do tej pory twoje kolumny graly dla ciebie lepiej niz niejedne suby, co do ustawien glosnosci suba to ci powinien wysterowac go ampli i pewnie sporo odetnie, najwazniejsze zeby sub nie gral 1wsze skrzypce w tym zestawie, zeby nie szlo go zlokalizowac, chyba ze jestes fanem no bass no fun to krec na 0 😄

Oczywiście, że te 80 Hz to duże uproszczenie.

Moje glosniki schodzą wg specyfikacji do 40 kilku Hz, DLBC zasugerował 70 Hz a mi się bardziej spodobało jakoś w okolicach 80. Za to ztcp centralny znowu inaczej a surround to i ponad 100 Hz. Kwestia zestawu. Jak ktoś kupi zestaw kina z mikrosatelitkami z plastiku to i 80 Hz może być za nisko.

Natomiast pisanie, że taki Canton pokonuje suby za 4k PLN to po prostu myślenie życzeniowe podsycane marketingiem i dość lakoniczną specyfikacja. Ot 20 Hz do iluś tam na górze bez podania przy jakim spadku, bez skuteczności zestawu itp. (Jak coś to patrzyłem na telefonie ale nie doszukałem się na stronie producenta).

Godzinę temu, xajas napisał:

Nie, bo w przeciwienstwie do reszy towarzystwa, mam system, ktory umozliwia przez klikniecie myszy przesluchac i porownac dowolna ilosc kombinacji podzialu miedzy subwooferem i monitorami. I robie z tego uzytek, przesluchalem caly rzad podzialow (30, 40, 50,…..120, 130, 140Hz) i taki stosunkowo wysoki podzial jak 80Hz, szczegolnie przy takim wielkim, „ciezkim“ subwooferze jest dzwiekowo raczej niekorzystny.
Te 80Hz to raczej historyczny kompromis na rzecz ochrony malych monitorow typowego Kowalskiego przed przeciazeniem, a nie indywidualna, dopasowana do potrzeb rekomendacja

panie to je kino ... ścieżka LFE jest chyba do 250hz 😛

1 godzinę temu, ryback napisał:

no to faktycznie mozna olac suba :DDDD a tak na serio nie filozofuj tylko odcinaj zgodnie ze sztuka, przy tym subie co masz bedziesz zadowolony zwlaszcza jesli do tej pory twoje kolumny graly dla ciebie lepiej niz niejedne suby, co do ustawien glosnosci suba to ci powinien wysterowac go ampli i pewnie sporo odetnie, najwazniejsze zeby sub nie gral 1wsze skrzypce w tym zestawie, zeby nie szlo go zlokalizowac, chyba ze jestes fanem no bass no fun to krec na 0 😄

Pokój niecałe 27m2 na poddaszu ze stromymi skosami, to nie to samo co duży salon otwarty na kuchnię jadalnię i przedpokój 85m2.

Więc w tak małym pomieszczeniu 16cm głośnik niskotonowy w Canton Vento 80 da sobie radę.

4 godziny temu, Chloru napisał:

W sumie to zgadzam się z @xajas tylko tam nie ma żadnego pokrętła 😉

Ustawienia crossover, phase, volume itp zarządza Apka na Telefon, ewentualnie można to ustawić z pilota do 4000 jest pilot w zestawie, ostatecznie ma 4 guziki na wyświetlaczu jak się patrzy od frontu na samej górze głośnika. Z tyłu na tylnej ścianie suba nie ma żadnych pokręteł do jakichkolwiek regulacji.

Edytowane przez Andmatom
17 minut temu, Andmatom napisał:

Pokój niecałe 27m2 na poddaszu ze stromymi skosami, to nie to samo co duży salon otwarty na kuchnię jadalnię i przedpokój 85m2.

Więc w tak małym pomieszczeniu 16cm głośnik niskotonowy w Canton Vento 80 da sobie radę.

Ustawienia crossover, phase, volume itp zarządza Apka na Telefon, ewentualnie można to ustawić z pilota do 4000 jest pilot w zestawie, ostatecznie ma 4 guziki na wyświetlaczu jak się patrzy od frontu na samej górze głośnika. Z tyłu na tylnej ścianie suba nie ma żadnych pokręteł do jakichkolwiek regulacji.

da to sobie w muzyce a nie w kinie, takze szybciutko schodzimy na ziemie 😄 testuj lepiej tam tego suba

Godzinę temu, Andmatom napisał:

ja mam 30cm grające poniżej 20hz a i tak bez suba nie ma zabawy.

6 godzin temu, Andmatom napisał:

Canton Vento 80

Canton, Magnat, Heco itp niemieckie marki podają dane z czapy. Realnie one do 30hz zejdą, już z urywającym się (mocno słabnącym) basem w stosunku do reszty pasma. Ale to i tak nisko aby poczuć mocny i głęboki bas w muzyce. Tyle że do kina potrzebne dodatkowe przynajmniej te 10hz w dół.

Ukryta Zawartość

Np takie kolubryny z 2x 21cm Seasem dają mięcho na basie w czystej postaci równo niemal do 20hz, a słyszalnie nawet poniżej tego. A to i tak wyjątek, bo 21cm to też względnie małe przetworniki, a co dopiero 17cm.

Ukryta Zawartość

panie to je kino ... ścieżka LFE jest chyba do 250hz

So what?
Co sie dzieje z tymi do 250Hz LFE jesli powiesz ze masz 5.0

ja mam 30cm grające poniżej 20hz a i tak bez suba nie ma zabawy.

Ktore 30cm masz?
  • Pokaż nowe odpowiedzi