Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon do 3000 zł - z preampem czy bez?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Co ty za głupoty opowiadasz?  A jak robi się kolumny DIY? Ma ktoś w warunkach domowo garażowych komorę bezpyłową?

Głupoty to Ty piszesz niestety.

Płyty MDF nie wolno  poddawać jakiemukolwiek szlifowaniu, nie powinno sie naruszać jej fabrycznej struktury.

To, że ktoś robi kolumny DIY nie oznacza, że je okleinuje w domu.

Plłyty fornirowane (z okleina naturalną) można lakierować, malować, polerować i też lakierowanie czy malowanie należy wykonywac w warunkach bezpyłowych.

Szlilifowanie plyt fornirowanych nawet jakby się ktoś uparł to zrobić jest problematyczne, z uwagi na grubość forniru - ok 0,6 mm

7 minut temu, Marcinus napisał:

Odbiegamy co raz dalej od tematu. Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na nowy gramofon do 3000 PLN???

AT-LPW50BT  https://www.tophifi.pl/gramofony/gramofony/audio-technica-at-lpw50pb.html#additiona

AT-LPW50BTRW  https://www.tophifi.pl/gramofony/gramofony/audio-technica-at-lpw50btrw.html

Serio? Odpowiedz mi na pytanie dlaczego nie można szlifować MDFu?

9 godzin temu, Nil napisał:

To, że ktoś robi kolumny DIY nie oznacza, że je okleinuje w domu.

Ta jasne.. wysyła je do oklejenia do Danii do fabryki Dynaudio.

9 godzin temu, Nil napisał:

Szlilifowanie plyt fornirowanych nawet jakby się ktoś uparł to zrobić jest problematyczne, z uwagi na grubość forniru - ok 0,6 mm

A po jakiego grzyba miałby ktoś szlifować fornirowany MDF?

Może napiszę jak się to robi. 

1. Wycinamy odpowiedni kształt z płyty MDF - używamy czego chcemy pilnik wiertarka piła frezarka.   Tutaj cię zaskoczę nikt normalny nie używa szlifierki do tego celu bo po co. No chyba że chce mieć 1cm kurz wszędzie.

2. Oklejamy fornirem.  I tutaj kolejna niespodzianka możemy to zrobić nawet na strychu u babci.

3. Szlifujemy fornir i lakierujemy - tutaj by się przydała komora bezpyłowa. Ale chyba da się ogarnąć pokój gdzie nie będzie latać babie lato? A jak nie to w pociąg do Danii.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Może napiszę jak się to robi. 

1. Wycinamy odpowiedni kształt z płyty MDF - używamy czego chcemy pilnik wiertarka piła frezarka.   Tutaj cię zaskoczę nikt normalny nie używa szlifierki do tego celu bo po co. No chyba że chce mieć 1cm kurz wszędzie.

2. Oklejamy fornirem.  I tutaj kolejna niespodzianka możemy to zrobić nawet na strychu u babci.

3. Szlifujemy fornir i lakierujemy - tutaj by się przydała komora bezpyłowa. Ale chyba da się ogarnąć pokój gdzie nie będzie latać babie lato? A jak nie to w pociąg do Danii.

Moze Ci napiszę, jak to sie robi w noramlnym świecie, nie w swiecie naśladowców Pana Adama Słododowego - kupuje się gotowe płyty okleinowane, formnirowane itp. które przystosowujemy do naszych potrzeb iwymiarow (docinamy, wiercimy)

Nie bardzo rozumiem Twoich odniesień do Danii - czyżbyś chcia budowac z klockow LEGOI?

Poza tym, jeżeli ktoś buduje gramofon czy kolumny DIY i i uzywa do tego łpłyt MDF to chyba calkowicie normalny nie jest.

• Moderatorzy
16 minut temu, Nil napisał:

kupuje się gotowe płyty okleinowane, formnirowane itp. które przystosowujemy do naszych potrzeb iwymiarow (docinamy, wiercimy)

No ok., a co w przypadku gdy chcemy mieć zaokleinowaną całość z bokami, lub jeśli łuki są do oklejenia?

A propos Waszego offtopa i obrabiania MDF (i to konkretnie u Pro-Jecta) - jest od 0:50 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A pozostając jednak w temacie: Pro-Jecty za ok. 3000 zł to generalnie paździerz (pun intended), czy jednak taki Debut Pro z wkładką Pick it Pro nadaje się do czegoś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Marcinus napisał:

No ok., a co w przypadku gdy chcemy mieć zaokleinowaną całość z bokami, lub jeśli łuki są do oklejenia?

To się nie robi tego z pyt MDF.

45 minut temu, Greggy napisał:

A propos Waszego offtopa i obrabiania MDF (i to konkretnie u Pro-Jecta) - jest od 0:50 https://www.youtube.com/watch?v=l_eLmds-gLk

Trudno to nazwać szlifowaniem, to jest czyszczenie od  strony zakrytego spodu gramofonu.

1 godzinę temu, Marcinus napisał:

@Marcinus...nie warto.To niemal jakbyś rozmawiał z Gerwazym o rezonansie wkładki.😉

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, gitarrra napisał:

@Marcinus...nie warto.To niemal jakbyś rozmawiał z Gerwazym o rezonansie wkładki.😉

Nie bardzo rozumiem Twojej napastliwości.

Z czego się to bierze?

Nie każdy musi bić barwo, jak piszesz błędne informacje, to nie PIS czy PO, gdzie tylko wódz ma jedyną słuszną rację.

@Nil...wierz mi.Nie jestem napastliwy.

Gdybym był ,to zamieściłbym Twoje "rewelacje" na temat obróbki i zastosowania MDF w audio  na "Lenco Heaven".

Gdybyś nie wiedział , to takie forum audio o zasięgu światowym .W odróżnieniu od na przykład naszego AS ,które ogarnia raczej rodzime klimaty.

I wierz mi. Bardzo szybko byłoby słychać głośny śmiech z każdego zakątka świata. 

Pozytyw z tej historii jest taki ,że dałeś "du..py" na AS . Czyli można powiedzieć ,że lokalnie.

Więc i wstyd lokalny. Czyli mniejszy.

I proszę...nie brnij w to dalej.

Pozdrawiam .I bez odbioru.😉

1 godzinę temu, Greggy napisał:

czy jednak taki Debut Pro z wkładką Pick it Pro nadaje się do czegoś?

Nadaje się.Owszem.Tylko głównym czynnikiem jak już pisałem jest cena.

Nie wiem czy miałeś okazję "pobawić" się Carbon Evo ?

Edytowane przez gitarrra
8 minut temu, gitarrra napisał:

Nie wiem czy miałeś okazję "pobawić" się Carbon Evo ?

Nie miałem. Wyłącznie net, opisy, YT, recenzje. Czemu pytasz? Na co zwrócić uwagę?

EDIT: między Evo a Pro jest 300 zł różnicy. Nowe.

Edytowane przez Greggy
Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, gitarrra napisał:

@Nil...wierz mi.Nie jestem napastliwy.

Gdybym był ,to zamieściłbym Twoje "rewelacje" na temat obróbki i zastosowania MDF w audio  na "Lenco Heaven".

Gdybyś nie wiedział , to takie forum audio o zasięgu światowym .W od na przykład naszego AS ,które ogarnia raczej rodzime klimaty.

I wierz mi. Bardzo szybko byłoby słychać głośny śmiech z każdego zakątka świata. 

Pozytyw z tej historii jest taki ,że dałeś "du..py" na AS . Czyli można powiedzieć ,że lokalnie.

Więc i wstyd lokalny. Czyli mniejszy.

I proszę...nie brnij w to dalej.

Pozdrawiam .I bez odbioru.😉

Ośmieszasz się mały człowieczku.

Autorytet z Ciebie żaden , nie napiszę dosłownie jak Cię można nazwać, bo kultura osobista i inteligencja mi nie powala na zachowanie w Twoim stylu.

Żyj sobie we własnym malutkim świecie, z poczuciem własnego geniuszu, twórz swoje ręcznie szlifowane paździerzowe sprzęty, ale swoimi  "mądrościami" nie zawracaj głowy każdemu.

• Moderatorzy
59 minut temu, Nil napisał:

To się nie robi tego z pyt MDF.

To jak wykonać plintę gramofonu? Boki zostaną surowe?

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Marcinus napisał:

Wydawało mi się, ze też twierdziłeś, że MDF to do gramofonu papierowe badziewie, a chcesz z tego robić plintę do gramofonu DIY?

Ale jak się uprzesz, to są nawet niewielkie firmy stolarskie, które mają specjalistyczne okleiniarki do brzegów płyt meblowych i zrobią to fachowo. Kupować okleiniarki nie polecam, bo nie za szybko się spłaci i trzeba mieć jeszcze odpowiednie pomieszczenie z wyciągiem, filtrami itd.

21 minut temu, Greggy napisał:

Nie miałem.

Więc jeśli rozważasz zakup takiego lub podobnego P-J ,to jeśli to możliwe ,postaraj się przed zakupem "zainstalować" się w jakimś sklepie audio gdzie mają takie Pro-Jecty.

Przetestuj osobiście jego pracę .Oceń wykonanie i ogólne wrażenia.

Opinie z neta bywają pomocne ,ale nic nie zastąpi bezpośredniej "zabawy" i oceny.

I niech to nie będzie przysłowiowe 5 minut.Im więcej czasu poświęcisz na to ,tym Twój zakup będzie udany.

Ja też jakiś czas temu szukałem nowego gramofonu.Też miałem na ten cel przeznaczone 3 tyś. Kupiłem Debut Carbon Evo .Ale go sprzedałem i wybrałem nieco inne rozwiązanie.

Edytowane przez gitarrra
  • Moderatorzy
6 minut temu, Nil napisał:

Wydawało mi się, ze też twierdziłeś, że MDF to do gramofonu papierowe badziewie, a chcesz z tego robić plintę do gramofonu DIY?

Ale jak się uprzesz, to są nawet niewielkie firmy stolarskie, które mają specjalistyczne okleiniarki do brzegów płyt meblowych i zrobią to fachowo. Kupować okleiniarki nie polecam, bo nie za szybko się spłaci i trzeba mieć jeszcze odpowiednie pomieszczenie z wyciągiem, filtrami itd.

NO właśnie o to mi chodziło, że jakoś musi się dać to zrobić, bo są dostępne takie gramofony.

Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli będziesz się wybierał do "salonu" audio, to staraj się wybrać taki, który sprzedaje gramofony wszystkich interesujących Cię marek, jest nadzieja, ze może nie być on sponsorowany przez któregoś z ich przedstawicieli.

Edytowane przez Nil
19 minut temu, Marcinus napisał:

Przede wszystkim plintę gramofonu czy też skrzynki głośników robisz z surowego MDF-u.Gdy zakładane wymiary i powierzchnia są OK to po prostu wykańczasz to sposób jaki sobie wcześniej założyłeś. Lakier ,fornir ,okleina.

Plinta we wspominanym Debut Carbon Evo jest cięta na wymiar.Robione są otwory i wycięcia technologiczne.A dopiero później jest to malowane.Dlatego nie ma problemu z bokami.Fornir czy okleina też jest nakładana po wycięciu formatki na wymiar.Z tym ,że tu niektóre otwory mogą być wykonane po aplikacji warstwy dekoracyjnej.Odpowiednie CNC doskonale "ogarnia" temat.

To tak w dużym skrócie.

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, gitarrra napisał:

Przede wszystkim plintę gramofonu czy też skrzynki głośników robisz z surowego MDF-u.Gdy zakładane wymiary i powierzchnia są OK to po prostu wykańczasz to sposób jaki sobie wcześniej założyłeś. Lakier ,fornir ,okleina.

Plinta we wspominanym Debut Carbon Evo jest cięta na wymiar.Robione są otwory i wycięcia technologiczne.A dopiero później jest to malowane.Dlatego nie ma problemu z bokami.Fornir czy okleina też jest nakładana po wycięciu formatki na wymiar.Z tym ,że tu niektóre otwory mogą być wykonane po aplikacji warstwy dekoracyjnej.Odpowiednie CNC doskonale "ogarnia" temat.

To tak w dużym skrócie.

I w efekcie otrzymasz paskudnego paździerza, polakierowanego czy oklejonego, jak wcześniej napisałeś u babci na strychu.

Jaki jest sens wykonywania we własnym zakresie plint czy obudów do kolumn z najgorszego materiału - płyty pilśniowej?

Heh .. nie ma się co kopać z koniem..  który obraził wszystkich DIY którzy za ułamek ceny robią cuda, które biją na głowę konstrukcje i 10x droższe.  W imię czego...? Żeby udowodnić ze jest się koniem.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Heh .. nie ma się co kopać z koniem..  który obraził wszystkich DIY którzy za ułamek ceny robią cuda, które biją na głowę konstrukcje i 10x droższe.  W imię czego...? Żeby udowodnić ze jest się koniem.

W jaki sposób niby obraziłem "wszystkich DIY"?

W dniu 25.02.2024 o 18:58, Marcinus napisał:

Głos rozsądku.

@Greggy  -  Ja daje +5 na ten pomysł.  Kupisz nowy za 3000 wątpliwej jakości, za chwilę się popsuje albo Ci się znudzi zajawka i jestes w plecy.  A tak pograsz sobie pół roku rok - potem zadecydujesz co dalej.

2 minuty temu, Nil napisał:

W jaki sposób niby obraziłem "wszystkich DIY"?

Napisałeś:

5 godzin temu, Nil napisał:

Poza tym, jeżeli ktoś buduje gramofon czy kolumny DIY i i uzywa do tego łpłyt MDF to chyba calkowicie normalny nie jest.

A z czego się buduje kolumny DIY.

• Redaktorzy
5 godzin temu, Nil napisał:

Zgadza się. Całkowicie normalny nie jestem. Jednak gramofon ten gra bez zarzutu.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, kangie napisał:

Zgadza się. Całkowicie normalny nie jestem. Jednak gramofon ten gra bez zarzutu.

Czy gra bez zarzutu, to rzecz subiektywna.

Pomyśl jak  mógłby grać, gdybyś zastosował np sklejkę albo drewno klejone. 🙂

2 minuty temu, przmor napisał:

Jak ja się cieszę, że w moim gramofonie nie ma drewna. Odpadają rozważania nad jego jakością.

Różne sa powody do radości...

• Redaktorzy
1 minutę temu, Nil napisał:

Czy gra bez zarzutu, to rzecz subiektywna.

Czy masz jakieś doświadczenia w budowie plint gramofonowych czy zasilasz grono w sumie to nieszkodliwych Marzycieli-Teoretyków?

Proszę o foto, link itp.

6 minut temu, Nil napisał:

Nie zagrałby dużo lepiej.

Rozważałem inną plintę, ale pewne ograniczenia technologiczne wzięły górę i pomysł odsunąłem od realizacji. Nie pewno nie zrobiłbym w 100% drewna klejonego ani sklejki. Drewno klejone i tak się wypaczy, a sklejka skrawa się trudniej niż MDF. Odpadają jej warstwy i potrzebne jest szpachlowanie. MDF skrawa się doskonale.

Rozważałem konstrukcję kanapkową plinty typu:

- blacha aluminiowa #10mm  2 szt.

- sklejka liściasta laminowana kanadyjska #24mm

- MDF #22mm

- twarda guma czarna #8-10mm jako przekładka

- kamień typu łupek #30-40mm

Cała konstrukcja otworowana na przelot i skręcona 16-stoma śrubami M10. Łby śrub i nakrętki pochowane dla lepszej estetyki.

Problematyczne byłyby wg mnie boki, w sensie jak je zakryć, czym? Fornir odpada chyba że najpierw szpachlowanie.

Decyzja podjęta, że jednak MDF i nie żałuję jej.

• Redaktorzy
Godzinę temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Andrzeju, zaczekajmy na fotki sprzętu grającego Nila. Możliwe że ma One Force Two, to trzeba będzie odszczekać. 😉

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, kangie napisał:

Czy masz jakieś doświadczenia w budowie plint gramofonowych czy zasilasz grono w sumie to nieszkodliwych Marzycieli-Teoretyków?

Nie robię plint do gramofonów, bo ani niue mam takiej potrzeby, ani  nie widze w tym wiekszego sensu.

A doświadczenia meblowe mam niemałe.

29 minut temu, kangie napisał:

Nie zagrałby dużo lepiej.

Tego nie wiesz.

29 minut temu, kangie napisał:

Drewno klejone i tak się wypaczy

Drewno klejone się nie wypacza.

30 minut temu, kangie napisał:

klejka skrawa się trudniej niż MDF

Może i trudniej niż płytę pilśniową MDF, ale nie jest to żaden problem.

31 minut temu, kangie napisał:

Problematyczne byłyby wg mnie boki, w sensie jak je zakryć, czym? Fornir odpada chyba że najpierw szpachlowanie.

Taśma z okleiny fornirowa porzenaczona do brzegów płyt meblowych, bez najmniejszego problemu do zastosowania i ni epotrzeba żadnego szpachlowania, chyba że tniesz zwykłą strzępiącą  ręczną piłą.

33 minuty temu, kangie napisał:

Decyzja podjęta, że jednak MDF i nie żałuję jej.

MDF - najgorszy material na plinty czy obudowy kolumn głośnikowych. Jak jesteś zadowolony i Tobie to wystarcza to ok, nic mi do tego.

• Redaktorzy
7 minut temu, Nil napisał:

Nie robię plint do gramofonów, bo ani niue mam takiej potrzeby, ani  nie widze w tym wiekszego sensu.

A doświadczenia meblowe mam niemałe.

Rozumiem. Szanuję stolarzy.

W sumie to mój udział w tej rozmowie dobiega końca. Za bardzo nie wiem o czym moglibyśmy pogadać, bo ja ani stolarz ani normalny...

W sumie to zainspirowałeś mnie swoim pseudo. Oj, powstanie rymowanka, powstanie... 🙂

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, kangie napisał:

Jest jeszcze bardzo proste i praktyczne, na dodatek fachowe, rozwiązanie problemu boków przy plincie ze sklejki, ktore zastosował np.  Dual w modelu CS5000, co prawda u Duala przy płycie wiórowej, ale przy sklejce jest tak samo.

R(1).thumb.jpg.31f0708bee3ea2dbc4bbd23877713cc3.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi