Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, Krzysiek Gda napisał:
1 godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:
1 godzinę temu, muda44 napisał:

Nie znam takiego którego bym mógł nazwać neutralny.

A taki byłby najbardziej porządany, przynajmniej dla mnie choć zapewne nie tylko.

Oczywiście ale tylko pod warunkiem, że cały system masz zestawiony idealnie a to się zdarza niezwykle rzadko, o ile w ogóle; zazwyczaj coś tam zawsze człowiekowi nie do końca pasuje.

Właśnie namierzyłem dwużyłowy kabel głośnikowy renomowanego producenta, którego kable słyną z neutralności i chyba spełniają kryteria bezpieczeństwa na 220V AC choć do takich zastosowań nie są dedykowane. Chyba zrobię sobie z nich kabel zasilający (tylko muszę zdecydować o wtykach 😉 - male/female). Parametry są takie:

Insulation : polyethylene (orange, white), Jacket : PVC, Dielectric strength : 500V AC/min.
*Capacitance between conductors.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

31 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

A Ty ciągle nie rozumiesz istoty sporu jak widzę 🙂 Spieramy się tu czy w ogóle istnieją różnice w "graniu" sieciówek a nie czy można wskazać która gra. Mamy kabe 1 i 2. Wpinam 1 słuchasz, wyłączam sprzęt, wpinam 2, słuchasz i pytam - jest różnica?
Lub:
Wpinam 1 słuchasz, wyłączam sprzęt, zostawiam 1 (nie mówiąc o tym), słuchasz i pytam - jest różnica?

Teraz kumasz? 🙂 

ja się nie spieram tylko dyskutuję a to różnica. Dyskutując na ten temat staram się znaleźć choćby najmniejszą informację o wpływie kabli zasilających, którą opublikował jakiś producent elektroniki. 

3 minuty temu, GhostR1 napisał:

ja się nie spieram tylko dyskutuję a to różnica. Dyskutując na ten temat staram się znaleźć choćby najmniejszą informację o wpływie kabli zasilających, którą opublikował jakiś producent elektroniki. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, quatross napisał:

Ukryta Zawartość

🤔a gdzie publikcje?

Ukryta Zawartość

52 minuty temu, ASURA napisał:

@szymon1977 daj  spokój, koń na Ciebie nie patrzy…

Nie obracaj konia ogonem: w każdym przytaczanym tu teście osoba prowadząca test kontaktowała się z poddaną testowi, nie da się więc testu uznać za ślepy, nie można wykluczyć podświadomej sugestii, co za tym idzie nie można ich uznać za dowód. Ot kolejna poszlaka, jedna z wielu, które o niczym nie przesądzają.

Dla równowagi można mnożyć przykłady testów, które nie zakończyły się powodzeniem - po co?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

32 minuty temu, GhostR1 napisał:

Podobna sytuacja jest z OFC. Wszyscy twierdzą, że jest ale żaden z producentów nie ma na to certyfikatu. 

Mylisz się. Wiesz np. co to jest: JIS H3510? Nie wiesz. Ja też nie wiedziałem. Jest to "Japanese Industrial Standard specifies expanded oxygen free copper sheets, plates, strips, seamless pipes and tubes, rods, bars and wires for electron devices". A wiesz, że jest taki japoński producent, który przy swoich kablach OFC w opisach katalogowych potwierdza spełnienie postanowień tej normy/standardu? Nie wiesz. To już wiesz.

9 minut temu, GhostR1 napisał:

zapytaj jakiegokolwiek producenta z wymienianych powyżej cudownych kabli czy przewodnik jest OFC czy po prostu nadrukował to na izolacji bo zleceniodawca o to prosił 😉 

A tego nie wiadomo, może "rebranduje" i "reprice'uje" właśnie prawdziwe OFC 😉 

44 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Właśnie namierzyłem dwużyłowy kabel głośnikowy renomowanego producenta, którego kable słyną z neutralności i chyba spełniają kryteria bezpieczeństwa na 220V AC choć do takich zastosowań nie są dedykowane. Chyba zrobię sobie z nich kabel zasilający (tylko muszę zdecydować o wtykach 😉 - male/female). Parametry są takie:

Insulation : polyethylene (orange, white), Jacket : PVC, Dielectric strength : 500V AC/min.
*Capacitance between conductors.

Ukryta Zawartość

Kanarki 🙂 

Ukryta Zawartość

A ten dalej swoje 😏 

Po raz kolejny powtarzam i proszę abyś powstrzymał się od zbędnego gadania i wycieczek personalnych. Skoro nie umiesz tego uszanować tak jak i tego, że ktoś może mieć odmienne zdanie to ja na to nic nie poradzę 🤷‍♂️

3 minuty temu, GhostR1 napisał:

A ten dalej swoje 😏 

Po raz kolejny powtarzam i proszę abyś powstrzymał się od zbędnego gadania i wycieczek personalnych. Skoro nie umiesz tego uszanować tak jak i tego, że ktoś może mieć odmienne zdanie to ja na to nic nie poradzę 🤷‍♂️

A to do kogo? 🙂 

29 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Mylisz się. Wiesz np. co to jest: JIS H3510? Nie wiesz. Ja też nie wiedziałem. Jest to "Japanese Industrial Standard specifies expanded oxygen free copper sheets, plates, strips, seamless pipes and tubes, rods, bars and wires for electron devices". A wiesz, że jest taki japoński producent, który przy swoich kablach OFC w opisach katalogowych potwierdza spełnienie postanowień tej normy/standardu? Nie wiesz. To już wiesz.

Furukawa? 🙂 

7 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Kanarki 🙂 

Zdałeś śpiewająco 🙂 

spacer.png

7 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

A to do kogo? 🙂 

Furukawa? 🙂 

do pantagruel, ale moderacja zrobiła porządek z postami i tak wyszło 😉 

"Właśnie namierzyłem dwużyłowy kabel głośnikowy renomowanego producenta, którego kable słyną z neutralności"

Jeszcze musisz takie wtyki znaleźć 😄 

6 minut temu, GhostR1 napisał:
14 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

A to do kogo? 🙂 

Furukawa? 🙂 

do pantagruel, ale moderacja zrobiła porządek z postami i tak wyszło 😉 

Uf... już myślałem, że z Furukawą się pożarłeś 🙂 
🙂 

Edytowane przez Krzysiek Gda
3 godziny temu, szpakowski napisał:

Wykaż mu błąd ... 😉

Kolega Szymon cały czas stosuje ten sam sposób prowadzenia dyskusji który powyżej opisałeś. Nic do niego nie dotrze jeżeli nie zmieści się w rachach bzdurnej teori którą traktuje jak dogmat ...

Jeszcze nie masz dosyć takiej "dyskusji" ? 

To jest pierwszą osobą w temacie kabli. A nie ma z nimi kompletnie nic do czynienia. Nie rozumiem dlaczego wciąż marnowany jest czas na polemikę z nim.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Nie obracaj konia ogonem: w każdym przytaczanym tu teście osoba prowadząca test kontaktowała się z poddaną testowi, nie da się więc testu uznać za ślepy, nie można wykluczyć podświadomej sugestii, co za tym idzie nie można ich uznać za dowód. Ot kolejna poszlaka, jedna z wielu, które o niczym nie przesądzają.

Dla równowagi można mnożyć przykłady testów, które nie zakończyły się powodzeniem - po co?

Zatem znowu przypominam o mojej propozycji 

Jeśli w moim wybranym systemie Poznań który kabel gra. Ty przepinasz! Ja nie patrzę. To dajesz mi swoje graty 

Jest takie powiedzenie, że pszczoły nie przekonają much, że miód jest lepszy od gó...a. I to chyba najlepsza pointa całej tej dyskusji.

20 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli w moim wybranym systemie Poznań który kabel gra. Ty przepinasz! Ja nie patrzę. To dajesz mi swoje graty 

I znów w roli argumentu zdarzenie, które się nigdy nie odbyło i nigdy nie odbędzie. BTW ja nie twierdzę, że po zmianie kabla wykluczona jest zmiana brzmienia, więc dlaczego niby miałbym swoje "graty" na szali stawiać?

-----

19 minut temu, Wito76 napisał:

Jest takie powiedzenie, że pszczoły nie przekonają much, że miód jest lepszy od gó...a. I to chyba najlepsza pointa całej tej dyskusji.

Całkiem trafna ponita, chyba jednak nie jesteś świadom, kto tutaj delektuje się (cytuję) "gó...nem".

47 minutes ago, Piotr Sonido said:

Ale po co, nikogo do niczego tym nie przekonasz a dodatkowo nawet za paliwo Ci się nie zwróci

57 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To jest pierwszą osobą w temacie kabli. A nie ma z nimi kompletnie nic do czynienia. Nie rozumiem dlaczego wciąż marnowany jest czas na polemikę z nim.

Piotrek pamiętasz jak się spieraliśmy o monitor audio? A do tego piszesz w innym temacie o kolumnach które grają dużym dźwiękiem a zbudowane są na jednym małym srednioniskotonowym do 23m2 ? To dla mnie jesteś mało wiarygodny. 

Edytowane przez trueman
52 minuty temu, Wito76 napisał:

Natomiast Twoja riposta na zasadzie "nie, to ty jesteś głupi" to raczej poziom piaskownicy, czujesz?

Czyli poziom odpowiedni. A na temat coś?

Szymon, szkoda mi nafty na takie przepychanki.
Ostatnio w pracy dwóch gości pisało do siebie maile, mieli jakiś spór i coś tam sobie wyjaśniali. Jednego to nawet nie znam a drugiego ledwo. By wzmocnić swoje wypowiedzi, pokazać wszystkim jak głupi jest ten drugi, dołączali do wiadomości kolejnych odbiorców, w którymś momencie i ja znalazłem się na liście czytających ,choć ze sprawą nie miałem praktycznie nic wspólnego. I wiesz co, patrzyliśmy na tych dwóch publicznie się kłócących jak na debili. Taka prywatna refleksja, że w sumie niewiele się to różni od tych naszych forumowych przepychanek. Z tym że tutaj na forum jest chociaż ten bonus, że raptem z 10 osób zna mnie osobiście, spotkałem się z nimi na żywo czy kontaktujemy się messengerem i jesteśmy "znajomymi" na FB. Dla reszty jestem po prostu Wito76 gdzieś z internetu.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

znów w roli argumentu zdarzenie, które się nigdy nie odbyło i nigdy nie odbędzie. BTW ja nie twierdzę, że po zmianie kabla wykluczona jest zmiana brzmienia, więc dlaczego niby miałbym swoje "graty" na szali stawiać?

Jak to nie przecież usilnie w każdym wątku w którym jest tylko wzmianka o kablach mówisz że to jest bez sensu nawet powtarzam nawet sprawdzać. Nie wymieniać tylko sprawdzać.

Szymon albo kilka osób pisze pod twoim nickiem. Albo masz rozdwojenie jaźni. Albo ty naprawdę nie wiesz co piszesz.

54 minuty temu, ferszcik napisał:

Ale po co, nikogo do niczego tym nie przekonasz a dodatkowo nawet za paliwo Ci się nie zwróci

Ale powiem ci że to jego Onkyo z bowersami i subwooferem to bym oddał do jakiegoś domu dziecka. Albo do jakiegoś przedszkola na ciekawe przedstawienia by mieli.

Ale z drugiej strony masz rację nawet wtedy nie mając sprzętu dalej upierałby się przy swoim.

47 minut temu, trueman napisał:

Piotrek pamiętasz jak się spieraliśmy o monitor audio? A do tego piszesz w innym temacie o kolumnach które grają dużym dźwiękiem a zbudowane są na jednym małym srednioniskotonowym do 23m2 ? To dla mnie jesteś mało wiarygodny. 

Nie pamiętam przypomnij mi proszę

O co tam chodziło?

Czyli generalnie jeżeli ja jestem innego zdania niż ty na jakikolwiek produkt to jestem dla ciebie malo wiarygodny? 

Każdy ma jakieś swoje utarte szlaki po to jest forum aby wymieniać się opiniami komentarzami czy informacjami. Jeśli dla ciebie osoba mało wiarygodna to ta która jest po prostu pewnych tematach bo zapewne wierzę że nie we wszystkich innego zdania no to szczerze? Ok, nie zależy mi 🙂

4 godziny temu, Krzysiek Gda napisał:

"Właśnie namierzyłem dwużyłowy kabel głośnikowy renomowanego producenta, którego kable słyną z neutralności"

Jeszcze musisz takie wtyki znaleźć 😄 

Nie mając w tym względzie doświadczenia zacznę i pójdę raczej w rodowany mosiądz (stop miedzi i cynku, zawierający 10–45% cynku. Może zawierać dodatki innych metali, takich jak ołów, glin, cyna, mangan, żelazo, chrom oraz krzem). Znalazłem niedrogą parkę. To chyba najbezpieczniejsze rozwiązanie dla mnie.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Szymon, szkoda mi nafty na takie przepychanki.

To po co zacząłeś?

-----

58 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jak to nie przecież usilnie w każdym wątku w którym jest tylko wzmianka o kablach mówisz że to jest bez sensu nawet powtarzam nawet sprawdzać. Nie wymieniać tylko sprawdzać.

Szymon albo kilka osób pisze pod twoim nickiem. Albo masz rozdwojenie jaźni. Albo ty naprawdę nie wiesz co piszesz.

A teraz się Piotrze skoncentruj: masz dwa zwroty "słuchanie kabli jest bez sensu" oraz "po zmianie kabla wykluczona jest zmiana brzmienia" - widzisz różnicę?

Szymon, idź zmień wtyki, posłuchaj i wróć. Wtedy chętnie z Tobą ludzie pogadają. Nie mówię że ja, bo nie jestem w tej kwestii żadnym guru. A póki co zmieniłem wczoraj kable zasilające streamera i wzmacniacza nawzajem i żałuję że wcześniej tego nie zrobiłem. Słychać to .

3 minuty temu, Wito76 napisał:

Szymon, idź zmień wtyki, posłuchaj i wróć. Wtedy chętnie z Tobą ludzie pogadają.

A co ma słuchanie wtyków do wykazania błędu w czyimś teoretyzowaniu? W sumie to nawet lepiej, że nie słucham, bo mogę podejść do sprawy obiektywnie, bez ukierunkowania wynikającego z własnych obserwacji. A że słuchający błąd na błędzie walą i jest o czym pisać, to już nie do mnie pretensje.

Edytowane przez szymon1977

17 minut temu, Wito76 napisał:

To zmień co innego.

A co zmienić, forum? Zmieniałem, na każdym głowa trafia w betonowy mur.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi