Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Seyv napisał:

pomiary już w tym wątku zostały zakwestionowane

Z tego co czytałem, to wykonana została ocena dokładności pomiaru, w sposób amatorski ale lepiej niż wcale. To jest etap niezbędny pomiędzy wykonaniem pomiaru a przedstawieniem wyniku. 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 godzin temu, Andrzej100 napisał:

Teza zaklada, że coś istnieje, nigdy odwrotnie.

Gorszej bzdury to nawet tu, na AS dawno nie czytałem.

Na kogo ty się tu próbujesz kreować? 🙂 

9 godzin temu, Seyv napisał:
11 godzin temu, Andrzej100 napisał:

A nie lepiej kupić dobry sprzęt audia, niewrażliwy na zakłócenia, do którego nie trzeba kupować kabli czy wtkow, droższych od tego sprzętu?

Dla jednych lepiej dla drugich gorzej. Co kto lubi. Jak widać jest sporo grono lubiących zabawę kablową. Jeśli chcą się bawić niech się bawią.

Ale wątek nie dotyczy wpływu kabli na zakłócenia tylko ogólnie - wpływu kabli na brzmienie.

Dla jednych "zabawa kablowa" dla innych dążenie do optymalizacji posiadanego systemu. Poza tym nikt tu nikomu nie broni słuchać na "techniksach" spiętych wieszakami...

10 godzin temu, Wito76 napisał:
10 godzin temu, Seyv napisał:
Dla jednych lepiej dla drugich gorzej. Co kto lubi. Jak widać jest sporo grono lubiących zabawę kablową. Jeśli chcą się bawić niech się bawią.

Ja to bym chętnie chciał dostać linka do takiego niewrażliwego sprzętu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Fajnie się pisze takie rzeczy.

Miałem to samo napisać ale sobie odpuściłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
8 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Dla jednych "zabawa kablowa" dla innych dążenie do optymalizacji posiadanego systemu.

Te dwie rzeczy zasadniczo się wykluczają.

8 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Poza tym nikt tu nikomu nie broni słuchać na "techniksach" spiętych wieszakami...

A Accuphase spięte "wieszakami"? Pytam, bo znam kogoś kto tak ma, ale na żadnym "audiofilskim" forum go nie znajdziesz. Dla jasności nie jest głuchym ignorantem, a przez jakieś 40lat był muzykiem (amatorem, ale koncertował czasem).

10 godzin temu, Andrzej100 napisał:
10 godzin temu, Seyv napisał:

Oczywiscie że tak, niech sie bawią ile wlezie i niech za to płacą nawet pierdyliony dolarów, ale niech też niech wmawiają innym, że ci ktorzy nie widzą jakiegokolwiek sensu w tej zabawie są niesłyszący, ciemni i zacofani 🙂

I tu jest właśnie pies pogrzebany. Czy sceptycy kablowi rzeczywiście nie słyszą czy jednak słyszą ale nie widząc sensu (ze swojego punku widzenia) w tej "zabawie" z uporem maniaka twierdzą, że nie słyszą tylko po to, żeby swój punkt widzenia"obronić"? 🙂 

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Zwłaszcza jest niespójne, gdy ktoś różnicę między coaxialem a optykiem słyszy, choć z "komputerowego" punktu widzenia to jedno i to samo... ale chyba za bardzo odbiegamy od tematu.

Tak, tak - to przecież tylko zera i jedynki... 😄 

Może tak być jak piszesz.  Jeśli nawet zmiany jakie wnoszą przewody, mówię o pozytywnych dla nas zmianach, są przez niektórych uważane za bardzo małe, nie warte wydania kasy, to suma tych zmian, bo przecież kabli w systemie mamy wiele,  finalnie daję naprawdę dużo frajdy. Jest jeszcze jeden aspekt , najlepszym dowodem te ślepe testy. To tak nie działa, trzeba dłużej posłuchać niż dwadzieścia minut czy nawet dwie godziny. Ale każdy ma swój sprzęt,  sluch i co najważniejsze wymagania.

13 godzin temu, Krzysiek Gda napisał:

Wpinając taki kabel gdziekolwiek, nie odczujesz raczej żadnej różnicy. Na Twoim miejscu, wypożyczyłbym dwa w miarę porządne, firmowe kable i zmienił w newralgicznych miejscach takich, jak DAC czy pre.

Hmm, a jakie to "porządne"? Miałeś ten kabel i testowałeś go? Zapewne nie bo za tani 😁

Godzinę temu, Krzysiek Gda napisał:

Tak, tak - to przecież tylko zera i jedynki... 😄 

Albo w te albo wewte, nie ma tak, że w wifi tak, a w spdif już nie.

-----

34 minuty temu, lemo napisał:

Jeśli nawet zmiany jakie wnoszą przewody, mówię o pozytywnych dla nas zmianach

I tu się zaczyna problem: z funkcji kabla w systemie wynika, że wykluczone jest aby wniósł on do sygnału cokolwiek - idealny kabel na wyjściu odda dokładnie to co na wejściu dostał. Jeśli faktycznie po zmianie kabla słyszysz różnicę, to co najmniej jedno z dwóch połączeń jest wadliwe, czyli kabel sam w sobie sygnał zniekształca lub pobiera syf z zewnątrz i miesza z sygnałem - innych opcji nie ma. Więc jeśli mówimy o wysokiej jakości, to zmiana brzmienia przez kabel jest smutnym sygnałem do szukania problemu technicznego w swoim hifi.

Edytowane przez szymon1977

6 minut temu, GhostR1 napisał:

a jakie to "porządne"?

Pisał wcześniej, że wymienił taki za 50pln na taki za 150pln i wyrwało go z kapci.😀

13 godzin temu, Krzysiek Gda napisał:

Noooo to jednak kable GRAJO!!! 😄 

A nie pomyślałeś Ajnsztajnie, że dobrze skonstruowanym kablem można właśnie te zakłócenia wyeliminować czy za trudne zadanie?

A Ty pomyślałeś o tym, że "dobrze skonstruowany kabel" producenci dołączają do sprzętu podczas jego zakupu? Trudno to zrozumieć komuś kto nie potrafi wyjaśnić kwestii, o których sam wspomina.

Dobrze skonstruowany kabel - co to? Jakie musi spełnić warunki? 

1 minutę temu, NRK napisał:

Pisał wcześniej, że wymienił taki za 50pln na taki za 150pln i wyrwało go z kapci.😀

dlatego trudno zrozumieć pewne kwestie osobie, dla której wyznacznikiem jest cena. Nie zawsze produkt droższy jest lepszy...

2 minuty temu, GhostR1 napisał:

Chyba nie słyszałeś o kablu odzyskującym energie.🤣

8 minut temu, GhostR1 napisał:

Wsadzasz w gniazdko, łapiesz za końcówki, jak Cię trzepło to znaczy, że kabel jest dobrze skonstruowany - sprawdzanie odradzam, gdyż zasadniczo wszystkie kable są dobrze skonstruowane.

-----

5 minut temu, NRK napisał:

Chyba nie słyszałeś o kablu odzyskującym energie.🤣

Chodzi o antenowanie? Słyszałem... o antenowaniu, ale antenowania już nie, słyszałem też o brumieniu, ale aktualnie brumienia nie słyszę - są jakieś inne formy dodawania przez kabel energii pochodzącej spoza wejścia, do którego go wetknięto?

Edytowane przez szymon1977

• Moderatorzy
1 minutę temu, GhostR1 napisał:

A Ty pomyślałeś o tym, że "dobrze skonstruowany kabel" producenci dołączają do sprzętu podczas jego zakupu?

Widząc ceny "dobrze skonstruowanych" kabli to sięgały by czasem 100%  wartości wzmacniacza 😉 więc dodawanie takich z marketingowego punktu widzenia jest nie konkurencyjne. Koszty produkcji to obecnie jeden z głównych wyznaczników być albo nie być dla każdego producenta. Zresztą obecnie niemal w ogóle nie montuje się kabli zasilających tylko gniazdo IEC. W starszych urządzeniach z kolei były niemal zawsze. 

Czy sceptycy kablowi rzeczywiście nie słyszą czy jednak słyszą ale nie widząc sensu (ze swojego punku widzenia) w tej "zabawie" z uporem maniaka twierdzą, że nie słyszą tylko po to, żeby swój punkt widzenia"obronić"? 🙂

Nie spotkałem się z przypadkiem aby "nie słyszący" nie słyszał zmian w systemie w którym zmiany okablowania rzeczywiście je powodowały. Za to spotkałem się z przypadkami gdy "słyszący" słyszeli zmiany gdy ich faktycznie nie było. Pomijając te odwrotne przypadki, kwestia "słyszenia" to głownie kwestia systemu nie osoby.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Chodzi o antenowanie?

O sprawy techniczne musiałbyś zapytać Pana konstruktora tegoż przewodu.

Ponoć jest też kabel ethernet przyspieszający prędkość internetu.🤣

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Wsadzasz w gniazdko, łapiesz za końcówki, jak Cię trzepło to znaczy, że kabel jest dobrze skonstruowany - sprawdzanie odradzam, gdyż zasadniczo wszystkie kable są dobrze skonstruowane.

-----

Chodzi o antenowanie? Słyszałem... o antenowaniu, ale antenowania już nie, słyszałem też o brumieniu, ale aktualnie brumienia nie słyszę - są jakieś inne formy dodawania przez kabel energii pochodzącej spoza wejścia, do którego go wetknięto?

widziałem jak gość "wygrzewa" kable głośnikowe za pomocą wtyczki 230v i dołączonej na końcu żarówki 🤯 to i w tym temacie coś może zaskoczyć...

3 minuty temu, Seyv napisał:

Pomijając te odwrotne przypadki, kwestia "słyszenia" to głownie kwestia systemu nie osoby.

Z pustego i Salomon nie naleje ale coś tam słuch trzeba potrenować co by zauważać cokolwiek

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Dla jednych "zabawa kablowa" dla innych dążenie do optymalizacji posiadanego systemu.

No pacz pan, Ty jednak masz zadatki na Ajnsztajna 😄 

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

A Accuphase spięte "wieszakami"? Pytam, bo znam kogoś kto tak ma, ale na żadnym "audiofilskim" forum go nie znajdziesz. Dla jasności nie jest głuchym ignorantem, a przez jakieś 40lat był muzykiem (amatorem, ale koncertował czasem).

To teraz pewnie ma jakieś 60 i to może wiele tłumaczyć 🙂 

45 minut temu, lemo napisał:

Może tak być jak piszesz.  Jeśli nawet zmiany jakie wnoszą przewody, mówię o pozytywnych dla nas zmianach, są przez niektórych uważane za bardzo małe, nie warte wydania kasy, to suma tych zmian, bo przecież kabli w systemie mamy wiele,  finalnie daję naprawdę dużo frajdy. Jest jeszcze jeden aspekt , najlepszym dowodem te ślepe testy. To tak nie działa, trzeba dłużej posłuchać niż dwadzieścia minut czy nawet dwie godziny. Ale każdy ma swój sprzęt,  sluch i co najważniejsze wymagania.

U mnie wystarczyło posłuchać jednego kabla do rozgrzania pieca i po włożeniu drugiego słychać od razu i wyraźnie. W drugą stronę to samo.

3 minuty temu, Krzysiek Gda napisał:

To teraz pewnie ma jakieś 60 i to może wiele tłumaczyć

Ja mam accu spięte wieszakami, nie mam 60 lat.

Co teraz wymyślisz?

2 minuty temu, Seyv napisał:

Widząc ceny "dobrze skonstruowanych" kabli to sięgały by czasem 100%  wartości wzmacniacza 😉 więc dodawanie takich z marketingowego punktu widzenia jest nie konkurencyjne. Koszty produkcji to obecnie jeden z głównych wyznaczników być albo nie być dla każdego producenta. Zresztą obecnie niemal w ogóle nie montuje się kabli zasilających tylko gniazdo IEC. W starszych urządzeniach z kolei były niemal zawsze. 

są producenci, którzy do np. DAC-a, streamera czy "małego" wzmacniacza dołączają zasilacz np. 12V a urządzenie pracuje w zakresie od 9V do 24V. Dlaczego tak robią? To proste, posiadając w swojej ofercie zasilacze np. 24V "dedykowane" do tych urządzeń kierują się głównie chęcią zarobku.

Co do kabli to cena niektórych zwala z nóg ale koszty produkcji? Heh, zmontowanie kabla nie jest takie drogie. Ci, którzy produkują gotowe kable nie budują ich od zera tylko na różnego rodzaju podzespołach. 

30 minut temu, GhostR1 napisał:
14 godzin temu, Krzysiek Gda napisał:

Wpinając taki kabel gdziekolwiek, nie odczujesz raczej żadnej różnicy. Na Twoim miejscu, wypożyczyłbym dwa w miarę porządne, firmowe kable i zmienił w newralgicznych miejscach takich, jak DAC czy pre.

Hmm, a jakie to "porządne"? Miałeś ten kabel i testowałeś go? Zapewne nie bo za tani 😁

Nie miałem ale widzę z jakich komponentów jest zrobiony - jakieś podróby Oyaide czy coś takiego i wczoraj się przekonałem, jak kaszanią dźwięk, w porównaniu do najtańszych Viborgów. Na tym przewodzie pewnie i tak nie byłoby tego słychać, bo sam ten przewód to pewnie badziewie ale na "porządnym" było słychać. Pytałeś jaki to? Pisałem wcześniej - Elecaudio 361.

.

Teraz, Krzysiek Gda napisał:

Nie miałem ale widzę z jakich komponentów jest zrobiony - jakieś podróby Oyaide czy coś takiego i wczoraj się przekonałem, jak kaszanią dźwięk, w porównaniu do najtańszych Viborgów. Na tym przewodzie pewnie i tak nie byłoby tego słychać, bo sam ten przewód to pewnie badziewie ale na "porządnym" było słychać. Pytałeś jaki to? Pisałem wcześniej - Elecaudio 361.

.

i tylko ten jest "porządny"? Jak można zatem stwierdzić i ocenić czy kabel jest porządny? Jakie są kryteria? Nie pytam o to czym Ty się kierujesz przy wyborze czegokolwiek, tak dla uściślenia pytania 😉 

31 minut temu, NRK napisał:

Głuchego nawet takie 1500 nie wyrwą 🙂 

large_wzornik-zdjec-kopia.jpg?lm=1709644

33 minuty temu, GhostR1 napisał:

A Ty pomyślałeś o tym, że "dobrze skonstruowany kabel" producenci dołączają do sprzętu podczas jego zakupu? Trudno to zrozumieć komuś kto nie potrafi wyjaśnić kwestii, o których sam wspomina.

Kabel za 5 zl jest skonstruowany co najwyżej poprawnie pod kątem elektrycznym czyli zapewnia odpowiednią ilość prądu (przekrój), jego jakości już nie.

Dobrze ekranowany np..

36 minut temu, GhostR1 napisał:

dlatego trudno zrozumieć pewne kwestie osobie, dla której wyznacznikiem jest cena. Nie zawsze produkt droższy jest lepszy...

Po co te bzdury piszesz? Wyznacznikiem dla mnie jest moje ucho a nie cena. Mógłbyś tak napisać, gdybym pisał, ze to zajebisty wtyk nie sprawdzając go organoleptycznie. Przestań się kompromitować na każdym kroku...

2 minuty temu, Krzysiek Gda napisał:

Kabel za 5 zl jest skonstruowany co najwyżej poprawnie pod kątem elektrycznym czyli zapewnia odpowiednią ilość prądu (przekrój), jego jakości już nie.

Dobrze ekranowany np..

Jakości? Skoro spełnia warunki dyrektywy EMC i jest certyfikowany to jest wystarczający. 

Jeszcze trochę i wszystko wokół będzie ekranowane 😉 

W jaki sposób zatem te droższe kable wpływają na jakość przesyłanego prądu biorąc pod uwagę przeciętne ich długości 1,5-2m? Czy mają jakąś elektronikę w sobie?

29 minut temu, Seyv napisał:

Nie spotkałem się z przypadkiem aby "nie słyszący" nie słyszał zmian w systemie w którym zmiany okablowania rzeczywiście je powodowały. Za to spotkałem się z przypadkami gdy "słyszący" słyszeli zmiany gdy ich faktycznie nie było. Pomijając te odwrotne przypadki, kwestia "słyszenia" to głownie kwestia systemu nie osoby.

A ja miałem kumpla, który twierdził, że głośnikowe nie grają. Przywiozłem do niego dwa rożne druty. Zmieniłem na pierwszy - nie słyszy zmiany. Odłączyłem CD (dobry CD) i włączyłem to samo z komórki (jack-chinch) - też nie usłyszał 🙂 

9 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Dobrze ekranowany np..

Po co te bzdury piszesz? Wyznacznikiem dla mnie jest moje ucho a nie cena. Mógłbyś tak napisać, gdybym pisał, ze to zajebisty wtyk nie sprawdzając go organoleptycznie. Przestań się kompromitować na każdym kroku...

kompromitujesz się właśnie ty twierdząc, że na ucho jesteś w stanie wszystko wyjaśnić. Po co zatem nauka skoro teraz jesteś ty? Odpowiadasz jak politycy, bardzo dyplomatycznie ale tak na prawdę bez żadnych konkretów.

Poza tym stwierdzenie "dobry", którym się posiłkujesz raczej nie jest w żaden sposób normowane. Chyba, że się mylę?

Edytowane przez GhostR1
26 minut temu, GhostR1 napisał:

i tylko ten jest "porządny"? Jak można zatem stwierdzić i ocenić czy kabel jest porządny? Jakie są kryteria? Nie pytam o to czym Ty się kierujesz przy wyborze czegokolwiek, tak dla uściślenia pytania 😉 

Ja Ci napiszę czym ja się kieruję. Przede wszystkim swoim słuchem a pośrednio opiniami, żeby zrobić wstępny odsiew.

20 minut temu, GhostR1 napisał:

Jakości? Skoro spełnia warunki dyrektywy EMC i jest certyfikowany to jest wystarczający. 

Skoda Fabia też spełnia dyrektywy, jednak są ludzie, którzy wybierają Audi czy Mercedesa 🙂

21 minut temu, GhostR1 napisał:

W jaki sposób zatem te droższe kable wpływają na jakość przesyłanego prądu biorąc pod uwagę przeciętne ich długości 1,5-2m? Czy mają jakąś elektronikę w sobie?

Szymon Ci za chwilę wyjaśni 🙂 

1 minutę temu, Krzysiek Gda napisał:

Ja Ci napiszę czym ja się kieruję. Przede wszystkim swoim słuchem a pośrednio opiniami, żeby zrobić wstępny odsiew.

bardzo dobrze, że wybierasz to co Ci się podoba ale weź pod uwagę jedną, najważniejszą rzecz: Twój słuch i ocena na jego podstawie nie jest wyznacznikiem "dobra". Dla Ciebie może i tak ale nie używaj tego w stosunku do ogółu. 

24 minuty temu, NRK napisał:

A co to takiego?

Podłącz spawarkę do 3x0,75mm to się dowiesz.

23 minuty temu, GhostR1 napisał:

kompromitujesz się właśnie ty twierdząc, że na ucho jesteś w stanie wszystko wyjaśnić.

Ty masz coś z głową czy po prostu się wyzłośliwiasz? Nigdzie nie twierdzę, że "na ucho jestem w stanie wszystko wyjaśnić" tylko opisuję to, co słyszę. Opanuj się trochę z tymi wycieczkami...

• Pokaż nowe odpowiedzi