Skocz do zawartości
IGNORED

KD 5.1 - najtaniej jak się da.

Rekomendowane odpowiedzi

21 minutes ago, szymon1977 said:

Czyli Atmos to zwykłe.5.1?

Na YT filmy nazywane jako DA to ściema 🙃 Youtube nie jest kompatybilny z DA ale napisać w tytule mozna (prawie) wszystko 😉 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Mogę się mylić ale takie miałem doświadczenie z tv LG.

Z telewizora pcm tylko 2.0 oczywiście.

Jak masz Netflix w tv, to i masz też HDMI arc.

Nie ma czegos takiego
...to tylko tworcze nazewnictwo przyciągające odtworzenia (czytaj click bait)
No ale jak ma 5.1 z YouTube, to i tak nieźle.
34 minutes ago, RAF77 said:

No ale jak ma 5.1 z YouTube, to i tak nieźle.

To fakt. Ja się odniosłem do pseudo atmosa z youtuba.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

A PCM to tylko stereo czy 5.1?

Czas zrozumieć czym jest połączenie optyczne.. jest ograniczonym kanałem wyjściowym audio podobnie jak komunikacja arc hdmi. DD / DTS to skompresowane kodery audio powstały po to aby upchać ten NIESKOMPRESOWANY wielokanałowy PCM do takiej wielkości bitrate aby udało się go przepchać przez łącze optyczne i hdmi arc(potrafi obsłużyć dodatkowo metadane atmos z kodera e-ac3). Podsumowując nie jest możliwe pcm wielokanałowe ani przez optyk ani przez arc hdmi. PCM wielokanałowe i formaty bezstratne jak truehd+atmos/dts-ma-hd:x stały się możliwe do przesłania dopiero w połączeniu typu eARC.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Czyli Atmos to zwykłe.5.1?

Atmos na platformach streamingowych rdzeń główny e-ac3 / dd (5.1) + metadane atmos czyli dźwięk górnego poziomu. Średni bitrate ~ 768 kbps

Atmos na płytach to w 99% przypadków rdzeń główny truehd (5.1 /7.1) + metadane atmos czyli dźwięk górnego poziomu. Średni bitrate x10 to co powyżej 🙂

Edytowane przez bl4ck
1 godzinę temu, bl4ck napisał:

PCM wielokanałowe i formaty bezstratne jak truehd+atmos/dts-ma-hd:x stały się możliwe do przesłania dopiero w połączeniu typu eARC.

Już prawie wszystko: jeśli ma być przyszłościowo, to muszą byś dekodery HD. A hdmi wystarczy ARC czy musi być eARC?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dokładnie. Ja mam amplituner bez dekoderów HD oraz bez złączy HDMI i mimo że jakość dźwięku jest dla mnie wystarczającą to muszę kombinować w przypadku DD+ czy TrueHD. Z DTS-HD problemu nie ma, odtwarzany jest po prostu rdzeń DTS. Jest jedno ale mianowicie sprzęty wyposażone w HDMI potrafią być awaryjne a prym w awaryjnosci obserwujac portale aukcyjne wiedzie Onkyo.

40 minutes ago, przmor said:

prym w awaryjnosci obserwujac portale aukcyjne wiedzie Onkyo.

Niestety to prawda.

A Sony str-dn840?

Nie wiem dlaczego, ale mama zaufanie do Yamaha i Sony.

Edytowane przez szymon1977

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Już prawie wszystko: jeśli ma być przyszłościowo, to muszą byś dekodery HD. A hdmi wystarczy ARC czy musi być eARC?

Pytasz o coś co jest wyjaśnione w cytowanej wypowiedzi.. kuriozum 🙂

Dodatkowo jak już będziesz miał TV z eARC i amplituner z eARC to wtedy dowiesz się że żadna platforma nie oferuje kodera HD i nie będzie obsługiwać.. przez najbliżej x lat, nagle dowiesz się że twój LG czy co tam masz nie obsługuje DTS więc wtedy żadne eARC nie pomoże a to że AVR obsługuje nie będzie miało znaczenia.

Witaj w świecie technologi... i testach na ludziach 🙂

napisałeś "Netflixa i w sumie to tyle" także nie kombinuj.

Edytowane przez bl4ck

Jeśli masz w planach podpinać konsolę do telewizora, to przyda się eArc, jeśli nie, to wystarczy Arc.
A Sony str-dn840?
Nie wiem dlaczego, ale mama zaufanie do Yamaha i Sony.
Sony będzie git.7400aacb5fc6e17f331ef5c622ca9ab7.jpg

Yamaha rx-v396rds, Nie nadaje się.

(Przez posiadanie podobnej Yamahy i brak dźwięku 5.1 z Netflix ,(tv LG po optyku), zacząłem swoją ewolucję sprzętową parę lat temu ).

Ile ja się o dzwoniłem do LG i do Netflix z pytaniami,. dlaczego mi to nie działa....

Nawet taki leciwy Marantz Nr 1504, działa jak należy po HDMI Arc.
Na Netflix w tv mam 3 opcje dźwięku do wyboru i adekwatny wybór widać na wyświetlaczu AVR.54bb68c63a52ca59a045e182cf356159.jpgccf95294edc0893c5359d7e722e339cf.jpg

Żeby nie było, ze strzępicie cholewę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podłączyłem na chwilę do hifi: z subem grają zadziwiająco!

Przeszedł mi do głowy pomysł, by kupić na tyle dobry aplituner, by zastąpił moje małe Onkyo a5vl i z dwóch systemów zrobić jeden.

Ukryta Zawartość

Żeby nie było, ze strzępicie cholewę:

Ukryta Zawartość

Podłączyłem na chwilę do hifi: z subem grają zadziwiająco!
Przeszedł mi do głowy pomysł, by kupić na tyle dobry aplituner, by zastąpił moje małe Onkyo a5vl i z dwóch systemów zrobić jeden.
Tzn.?
Jeden z iloma głośnikami...

Ukryta Zawartość

Ale lipa... 90% ogłoszeń to stare Yamahy i zepsute Onkya, a jak coś dalej z wysyłką to poobijany złom bez pilota z komisu. Tego Sony typ nie chce wysyłać a mi nie składać się tam jechać. Trzeba polować.

Edytowane przez szymon1977

Dzięki, ale mam jakieś 2000km 🙂

Marantz mi się podoba bo jest niski i zmieści mi się na półce bez przeróbek. Czy u Marantza 1504 to 15 to seria wyższa od 14, a 4 model nowszy od 3? Jakie są najnowsze przed tymi aktualnymi cinema coś tam?

Tak sobie myślę, że gdybym sprzedał Onkyo a5vl, to znacznie powiększył bym budżet na KD a wtedy stereo chyba zbytnio by nie ucierpiało?

Yamaha RX-SL80?

Ukryta Zawartość

Screenshot_20240322-113125.thumb.png.93872dde66b94d831bbff4db91e337d1.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Dzięki, ale mam jakieś 2000km
Marantz mi się podoba bo jest niski i zmieści mi się na półce bez przeróbek. Czy u Marantza 1504 to 15 to seria wyższa od 14, a 4 model nowszy od 3? Jakie są najnowsze przed tymi aktualnymi cinema coś tam?
Tak sobie myślę, że gdybym sprzedał Onkyo a5vl, to znacznie powiększył bym budżet na KD a wtedy stereo chyba zbytnio by nie ucierpiało?

Jest, tak jak powiedziałeś.
Do modelu Cinema xx, to jeszcze kilka numerków było, po drodze.

Rozejrzyj się może za Denonem typu DVR-1509. Wprawdzie bez Atmos ale dekodery HD jak i kalibracja jest a cena 500zl za używkę.
Po co mu Atmos, jak ma być system 5.1...
Gorzej, że tam nie ma DD+.
Ci jeszcze gorsze, nie ma HDMI Arc!

Tak, że zanim coś polecisz, to sprawdź czy to spełnia potrzeby zainteresowanych osób.

Aaaa, bo to ma być w UK kupowane...
To jest na eBay Nr 1506 za 200 funtów.
Jeszcze nowszy i jeszcze taniej, niż ten na Allegro.

Dostałeś odpowiedź od kolegi Max720 w pierwszym poście po twoim pytaniu

34 minutes ago, RAF77 said:

Tak, że zanim coś polecisz, to sprawdź czy to spełnia potrzeby zainteresowanych osób.

17 minutes ago, RAF77 said:

Aaaa, bo to ma być w UK kupowane...

Czyli tez nie sprawdziles potrzeby Szymona 😉

On 3/20/2024 at 12:10 AM, szymon1977 said:

W UK. Jak znajdę chwilę, to zobaczę co jest najtańsze w okolicy i wezmę.

Faktycznie coś pomyliłem, myślałem o innym modelu. DVR-1513 ma już chyba wszystko co potrzeba.

A gdzie to kupić...

Poprawiłem się
A poza tym, nikt nie zakazał kupować z Polski (póki co).
Trochę gorzej z wysyłką.
Sam ostatnio kupowałem parę rzeczy i czekały na mnie w Polsce aż przyjadę samochodem, żeby zabrać.

A jak jest z numerkami u Yamahy: 673 vs 467 - który wyższy model, a który nowszy?

• Pokaż nowe odpowiedzi