Skocz do zawartości
IGNORED

KD 5.1 - najtaniej jak się da.

Rekomendowane odpowiedzi

2 minutes ago, przmor said:

Zgaszony wyświetlacz nie rozprasza podczas oglądania filmu i uważam to za do re rozwiązanie.

Ja pamiętam z opisów marketingowych roznych amplitunerów, ze wygaszenie wyswietlacza ma zmniejszyc ilosc zakłocen 😉 sam wyswietlacz mogę przyciemnic w kazdym trybie chociaz w marantzu głowny wyswietlacz jest pod klapką, a ten mały mnie nie rozprasza. Jakby wszystko zgasło, to pewnie ampli chodziłby 24h/dobę, bo zapominałbym go wyłączyć 😂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W CD Pioneer miałem przycisk wyłączający wyświetlacz i dodatkowy przycisk wyłączający wyjście cyfrowe a powodem miało być to o czym piszesz :)
W AVR wyświetlacz mam cały czas wygaszony i czasem zapominam go wyłączyć, szczególnie w dzień kiedy dwie czy trzy pomarańczowe diody są słabo widoczne :)

Miałem też najwyższy model radia samochodowego Sony gdzie przetwornica zasilająca wyświetlacz radia była umieszczona w metalowej puszcze na około 0.5m przewodzie.

21 minutes ago, dedal75 said:

co @brewka87podajesz po analogu do AVR😉

Nic. Wszystko leci obecnie po HDMI i coax. Pisząc o analogowym sygnale miałem na mysli ten juz za przetwornikiem...

15 minutes ago, przmor said:

W AVR wyświetlacz mam cały czas wygaszony i czasem zapominam go wyłączyć, szczególnie w dzień kiedy dwie czy trzy pomarańczowe diody są słabo widoczne 🙂

U mnie pewnie działałby non stop 🙂

co do tego radia samochodowego to faktycznie widziałem takie modele (kiedys zajmowałem się serwisem elektroniki uzytkowej). Wyswietlacz VFD potrzebuje napięc ujemnych do pracy, ktore w samochodzie mozna uzyskac za pomocą przetwornicy impulsowej. Taka impulsowa przetwornica w małym radiu samochodowym realnie moze zakłócać tor analogowy stąd pomysł, aby ją odseparowac. W sprzętach domowych, zasilanie dla wyswietlacza VFD pobierane jest z dedykowanego uzwojenia transformatora. Nie ma potrzeby stosowania przetwornic, więc i zakłócenia są znikome, pewnie niesłyszalne.

Edytowane przez brewka87

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

51 minut temu, brewka87 napisał:

W moim Marantzu np mogę tak ustawić aby podczas kalibracji algorytmy nie ruszały frontów, tylko co najwyzej dopasowały do nich pozostałe głosniki. Oczywiscie do muzyki tryb direct. Nawet ustawienia subwoofera (poziomy, odcięcie) mam osobne dla trybu wielokanałowego i stereo.

Jaki to model Marantza? Ustawienia wybierają się same zależnie od źródła albo rodzaju sygnału (2.0 vs 5.1)?

39 minut temu, przmor napisał:

mój Sony zapamiętuje ustawienia dla każdego z wejść, przykładowo dla CD, Phono, Tape, mam Direct ale dla DVD już dekodowanie 5.1.

Jaki model Sony masz?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

34 minutes ago, szymon1977 said:

Jaki to model Marantza?

Mam SR-7010. To juz dosc stary model. W ustawieniach jest osobna zakładka do ustawien odtwarzania stereo. 

Amplituner automatycznie wybiera odpowiedni tryb w zaleznosci od tego jaki sygnał dostanie.

Tylko, ze takie rozwiązanie na dłuzszą metę byłoby mega niewygodne. Przed kazdym filmem przestawiać głosnik.
Gwarantuję, ze po kilku filmach szybciej byłoby po prostu wyłączyc w ustawienia AVR głosnik centralny, niz bawic się w ciągłe przemeblowania

Jeden głośnik przestawić, to pikuś.
Żebyś ty widział ile ja mam do przedstawiania żeby z pokoju zrobić kino z projektorem....
Dlatego tak rzadko go używam

W moim ampli też jest coś takiego jak Auto Decode i co ciekawe w tym trybie przy sygnale 2ch (analog czy cyfra) aktywuje subwoofer i odcięcie przednich głośników (grają tylko lewy i prawy) natomiast w trybie 2CH Stereo subwoofer milczy. Dzięki temu przyciskiem na obudowie mogę aktywować sub w stereo bądź nie bez wchodzenia w menu.

3 minutes ago, RAF77 said:

Jeden głośnik przestawić, to pikuś.
Żebyś ty widział ile ja mam do przedstawiania żeby z pokoju zrobić kino z projektorem....
Dlatego tak rzadko go używam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To wlasnie tak jest, ze gdy uruchomienie filmu powoduje potrzebę robienia przemeblowania w pokoju, to na dluzszą metę robi się to męczące i zniechęca do uruchamiania kd. 

Ja nie ukrywam, nalezę do tych leniwych, mi by się nie chciało 😆

Z resztą, teraz ładna pogoda, to szkoda siedziec w domu i oglądac filmy 🙂

Ukryta Zawartość

Mam SR-7010. To juz dosc stary model. W ustawieniach jest osobna zakładka do ustawien odtwarzania stereo. 
Amplituner automatycznie wybiera odpowiedni tryb w zaleznosci od tego jaki sygnał dostanie.
To najwyższy model AVR, potem już tylko były 2 procesory AV.
To wlasnie tak jest, ze gdy uruchomienie filmu powoduje potrzebę robienia przemeblowania w pokoju, to na dluzszą metę robi się to męczące i zniechęca do uruchamiania kd. 
Ja nie ukrywam, nalezę do tych leniwych, mi by się nie chciało
Z resztą, teraz ładna pogoda, to szkoda siedziec w domu i oglądac filmy
To też głównie oglądam na telewizorze 75", wtedy nie muszę nic przestawiać, tylko stawiam fotel na środku pokoju i oglądam z dźwiękiem auro 3d 9.1 lub atmos 5.2.4, albo stero z subami, w zależności od potrzeb.
Ładna pogoda, (chciałbym).

U mnie uruchomienie kina w pokoju dziennym ogranicza się do włączenia projektora, komputera, amplitunera i do opuszczenia ekranu, który zasłania głośniki przednie i centralny stojące na półce ściennej. Od 10 lat nie mam TV ale kiedy jeszcze go miałem to opuszczany ekran z kasety zamocowanej do sufitu po prostu zasłaniał go. Żadnych przemeblowań.

41 minutes ago, RAF77 said:

To najwyższy model AVR, potem już tylko były 2 procesory AV.

Byly jeszcze nowsze modele ale pamiętam, ze te nowsze w wielu aspektach były po prostu słabsze i nie mam na mysli dzwiękowo, bo nie robiłem porównan. Cos dorzucili, a np wykastrowali wyjscia pre-out na ktorych mi zalezało. Ogolnie ten model na moje potrzeby wystarcza, chociaz nie wykluczam za jakis czas oddzielenia kd od stereo. 

Byly jeszcze nowsze modele ale pamiętam, ze te nowsze w wielu aspektach były po prostu słabsze i nie mam na mysli dzwiękowo, bo nie robiłem porównan. Cos dorzucili, a np wykastrowali wyjscia pre-out na ktorych mi zalezało. Ogolnie ten model na moje potrzeby wystarcza, chociaz nie wykluczam za jakis czas oddzielenia kd od stereo. 
Ja nie powiedziałem, że "najnowszy", bo nowe cały czas wychodzą.
Tylko najwyższy AVR z linii modelowej na tamten rok, czy na dwa, bo chyba co dwa lata wychodzą nowe.
2 godziny temu, brewka87 napisał:

Dlatego u mnie ma po wciśnięciu power po prostu robić robotę.

-----

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Ciekawe czy jest coś takiego w naleśnikach NR?

3 hours ago, RAF77 said:

Ja nie powiedziałem, że "najnowszy", bo nowe cały czas wychodzą.
Tylko najwyższy AVR z linii modelowej na tamten rok, czy na dwa, bo chyba co dwa lata wychodzą nowe.

Chcialem najwyzszy model ampli, zeby pasowal do starego (najwyzszego) modelu projektora 😆 

Na sprzęty typu Anthem, po kilkanascie kpln szkoda mi kasy 😂

11 godzin temu, brewka87 napisał:

To, ze głownie zawiera się w tych częstotliwosciach to nie znaczy, ze nie ma w ludzkim głosie nic ponizej i powyzej.

Mały głosnik na centralnym potrafi bardzo zepsuc przyjemnosc z oglądania. Wiem, bo sprawdzałem to osobiscie. I nie chodzi mimo to, ze w dialogach są składowe powiedzmy 30-40hz ale juz trochę wyzej zaczyna się cos dziać. Skoro po wyłączeniu/włączeniu suba podczas dialogów (np lektor z niskim głosem) słyszę roznicę w jego brzmieniu tzn, ze cos sub jednak odtwarza.

Osobiście długo wsłuchiwałem się w wokale przy wyborze głośników do stereo. I to był czynnik decydujący, że wybrałem głośniki z zejściem do 35Hz (zamiast tańszych z tej samej lini i z zejściem do 40Hz). Są subtelne różnice.

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

10 minutes ago, AutoPirat said:

Osobiście długo wsłuchiwałem się w wokale przy wyborze głośników do stereo. I to był czynnik decydujący, że wybrałem głośniki z zejściem do 35Hz (zamiast tańszych z tej samej lini i z zejściem do 40Hz). Są subtelne różnice.

U mnie wokale z Celanów brzmią spoko, chociaz nie twierdzę, ze to są jakies mega wypasione kolumny 😉

Jednak mniejsze glosniki w połączeniu z subem odtwarzają to pasmo dosc dobrze, a biorąc pod uwagę fakt, ze słyszę wszystko co ma byc na srodku - ze srodka, to jest zaleta w kinie. W muzyce wolę dzwięk z duzych papierowych sredniotonowych w moich Heco 😉

8 minut temu, brewka87 napisał:

W muzyce wolę dzwięk z duzych papierowych sredniotonowych w moich Heco

Nie chciałeś wykorzystać tych Heco do KD na fronty? 

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

18 minutes ago, AutoPirat said:

Nie chciałeś wykorzystać tych Heco do KD na fronty? 

Własnie tak są wykorzystane 🙂

w stereo robią za kolumny główne, a w kd jako prawy i lewy front podpięte pod Yamahę AX900 jako koncowkę. W roli centralnego
mam obecnie podłączone 2 głosniki Quadral TSA300(szeregowo i wyrównane w ampli). Surroundy to większe TSA500 i na suficie 4x TSA300.

Taki system Frankenstein ale mi się podoba chociaz jestem swiadomy ograniczen 😉

Ukryta Zawartość

To stare foty ale podstawa jest ta sama 🙂

Ukryta Zawartość

11 minut temu, brewka87 napisał:

To stare foty ale podstawa jest ta sama 🙂

Nie no, taka podłoga wygląda w kinie bardzo luksusowo 😉

13 minut temu, brewka87 napisał:

mam obecnie podłączone 2 głosniki Quadral TSA300(szeregowo i wyrównane w ampli).

Pierwsze słyszę o takim rozwiązaniu. Szeregowo? To gdzie je postawiłeś i skąd taki pomysł? ...I jak wyrównane w ampli, skoro szeregowo. Coś nie czaję 🙂 

Używasz projektora? Jakiego?

A ten wentylator, to do chłodzenia systemu czy o co chodzi? 🙂 

1 minute ago, AutoPirat said:

Nie no, taka podłoga wygląda w kinie bardzo luksusowo 😉

Bez docinek proszę 😉 wiem, ze to nie ideał ale jest jak jest.

4 minutes ago, AutoPirat said:

Pierwsze słyszę o takim rozwiązaniu. Szeregowo? To gdzie je postawiłeś i skąd taki pomysł? ...I jak wyrównane w ampli, skoro szeregowo. Coś nie czaję 🙂 

Skoro szeregowo, tzn, ze dwa głosniki połączone jeden z drugim, i w celu wyrownania głosności podbite na amplitunerze. Wiem, nie jest to klasyczne ustawienie ale spisuje się całkiem dobrze. Głosniki stoją pomiędzy amplitunerem, a resztą sprzętu.

7 minutes ago, AutoPirat said:

Używasz projektora? Jakiego?

Taki skromny JVC DLA-X90

8 minutes ago, AutoPirat said:

A ten wentylator, to do chłodzenia systemu czy o co chodzi? 🙂 

Wentylatory są takze w stereo 😆 rzadko ich uzywam, bo zazwyczaj jak jest gorąco chodzi klimatyzacja. Po prostu są i wstawiłem je tam, bo za kolumnami mam prawie metr do sciany tylnej i akurat nie zajmują dodatkowej przestrzeni 😉

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Taki skromny JVC DLA-X90

Faktycznie nie wart uwagi 🙂 Na żarówce.

Tak jak mój nowy nabytek. Też z gatunku wymierających dinozaurów, bo jeszcze nie na laserze. U siebie, ściany i sufit zostawiam jednak na biało. Podoba mi się efekt jak w TV Philips - Ambilight 🙂 

Skoro szeregowo, tzn, ze dwa głosniki połączone jeden z drugim

To dobrze się domyśliłem. I teraz załapałem, że masz zamiast centralnego - 2x głośnik. Ciekawe rozwiązanie. 

Głosniki stoją pomiędzy amplitunerem, a resztą sprzętu.

No właśnie nie widzę na zdjęciu. Gdzie dokładnie?

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

Taki system Frankenstein ale mi się podoba chociaz jestem swiadomy ograniczen 😉

Ciekawy Frankenstein!  🙂 

Edytowane przez AutoPirat

15 hours ago, brewka87 said:

Ja tak miałem gdy podłączałem głosnik centralny, a nie miałem subwoofera. Dzwięk z małego centralnego (w porownaniu do podłogówek) wydawał mi się "chudy". Dialogi nie brzmiały naturalnie, szczegolnie te męskie.

Wtedy kanał centralny najlepiej brzmiał jako phantom wmiksowany we fronty. Na kilkanascie lat odpuscilem zabawę w "kino", a w między czasie pojawiły się u mnie suby wspomagające stereo. 

Gdy ponownie podszedłem do tematu KD jakieś 2-3 lata temu, spróbowałem znowu głosnika centralnego ale tym razem prawidłowo odciętego, ktory tym razem na dole wspomagany był subwooferem. Jakie było moje zdziwienie jak bardzo brzmienie było inne od tego ktore pamiętałem sprzed lat (sam centralny).

Dzięki przwidłowo ustawionemu balansowi (centralny/subwoofer) oraz odcięciuna zwrotnicy, dialogi brzmiały znowu "masywnie" jak z frontow w trybie phantom, natomiast lokalizacja centralnego po srodku poprawiła zgranie ich z duzym obrazem. Zmieniłem kompletnie zdanie na temat centrala w kd 😉

Myslę, ze naprawdę duzy centralny wyeliminowałby potrzebę wspomagania subem ale wiadomo, ze to niepraktyczne, bo gdzie tu zmiescic na srodku wielką kolumnę. No chyba, ze ktos ma ekran transparentny akustycznie i ustawi pełnowymiarową kolumnę za ekranem jako centralny... 

Prawidłowo dobrane kolumny dla kanałów RCL: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Jak ważny jest kanał C: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maxijazz
3 godziny temu, brewka87 napisał:

Skoro szeregowo, tzn, ze dwa głosniki połączone jeden z drugim,

Jak wtedy liczy się impedancję, jeśli np dwie kolumny mają po 4ohm i podłączasz je jedna za drugą?

Jeśli szeregowo to sumuje się . Jeśli równolegle dwie o tej samej impedancji to wtedy połowa impedancji pojedynczej kolumny. Jeśli równolegle o różnych impedancjach to trochę bardziej skomplikowane bo wtedy iloczyn impedancji należy podzielić przez sumę impedancji.

7 hours ago, szymon1977 said:

Jak wtedy liczy się impedancję, jeśli np dwie kolumny mają po 4ohm i podłączasz je jedna za drugą?

Normalnie impedancja się sumuje. Podłączone mam dwa identyczne głosniki. Przy podłączeniu szeregowym moc ktora idzie na kazdy głosnik się zmniejsza(przy tej samej glosnosci ustawionej na ampli) dlatego trzeba proporcjonalnie zwiększyc glosnosc, zeby to skompensowac.

Głosniki są tak blisko, ze dla mnie brzmią jak jeden 😁

7 hours ago, przmor said:

Jeśli szeregowo to sumuje się . Jeśli równolegle dwie o tej samej impedancji to wtedy połowa impedancji pojedynczej kolumny. Jeśli równolegle o różnych impedancjach to trochę bardziej skomplikowane bo wtedy iloczyn impedancji należy podzielić przez sumę impedancji.

Nic dodac, nic ując 😎

Ciekawe czy jest coś takiego w naleśnikach NR?
Tzn. co? Osobne ustawienia do stereo? Możesz ściągnąć manual w pdf dla modelu który cię interesuje i sprawdzić.
10 hours ago, AutoPirat said:

No właśnie nie widzę na zdjęciu. Gdzie dokładnie?

Dwa małe głosniki Quadral TSA300 po lewej i prawej stronie amplitunera. Czarne.. wtapiają się bardziej niz myslalem😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak sobie myślę: każdy producent kolumn ma swoje charakterystyczne brzmienie - czy jeśli zmienię przody B&W na KEF (606 na Q100, Q300, R100...) to zyskam na synergii z surround-ami KEF Egg?

• Pokaż nowe odpowiedzi