Skocz do zawartości
IGNORED

Druga para kolumn do Yamaha R-N800A + Jaka impedancja?

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Misio38 napisał:

Wczoraj przełączałem w jedną i w drugą stronę. Nie ma żadnej różnicy w dźwięku.

Badania laboratoryjne i to nie tylko nasze polskie w miesięczniku audio wskazują wyraźny spadek wydajności przy ustawieniu na cztery omy. Miałem Yamahę 1070 i 1080 i faktycznie było to odczuwalne. Nie bawiłem się w te ustawienia i testy na wszystkich urządzeniach Yamaha które miałem na testach w domu. Ale być może gdzieś reszta toru cię nie puszcza.

8 godzin temu, Misio38 napisał:

Specjalnie dla was sprawdziłem. Grało godzinę i wyłączyłem, bo nie mam potrzeby mieć 4 głośniki podłączone. Dwie pary kolumn z minimami ok. 3,8 oma

Jaka głośność :):):)

@kaliope Mam dla Ciebie najlepsze, najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Podklej swoje Dali od spodu filcem i na czas gotowania po prostu je wysun zza komina i obróć w stronę kuchni 🙂 Będzie lepiej i taniej a jeśli bardzo chcesz wydać glupio trochę gotówki to na priv mogę Ci podesłać swój nr konta 😁

12 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jaka głośność :):):)

Nie mierzyłem, ale normalna taka jak na co dzień słucham, bez szaleństw, czyli tak, że normalnie można rozmawiać. Dodam, że mam ustawione ograniczenie na -30dB, jeśli to coś pomoże.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

Nie mierzyłem, ale normalna taka jak na co dzień słucham, bez szaleństw, czyli tak, że normalnie można rozmawiać. Dodam, że mam ustawione ograniczenie na -30dB, jeśli to coś pomoże.

Ok rozumiem. Dzięki. No ja bym się dłużej bał to mieć podłączone i tak słuchać. 

Rozumiem Cię @kaliope i popieram 🙂. Syn ma podobne pomysły by mieć do przebywania w przestrzeni kuchni możliwość słuchania muzy i kombinujemy jak to rozwiązać. Sam pomysł przetestowaliśmy i jesteśmy jak najbardziej za mimo, że argumenty o jakości muzy to fakt. Ludzie mają różne pomysły i potrzeby i jak nie spróbuje to będzie ciągle to wracać 🙂

Wszystko chyba zostało już powyżej napisane co do wartości impedancji i skutków na muzyce i zagrożeń z tym związanych. Myśmy podpięli na kilka dni pod amplituner 2 pary kolumn i grało przyjemnie (nie było głośno) i uważamy, że się sprawdza kiedy krzątasz się po chacie. Jednak bardzo męczyło mnie, że istnieje możliwość popsucia sprzętu i starty jakości to szukaliśmy innego rozwiązania. 

Teraz po kilku tygodniach działania zrobiliśmy system oparty na 2 osobnych wzmacniaczach. Jeden jest jako pre i odpowiada za jedną parę kolumn a drugi za drugą. Zostało wyeliminowane ryzyko, jest możliwość odpalania w różnych poziomach głośności. Ot taka fanaberia 🙂 Pożyjemy zobaczymy jak to się sprawuje 🙂 

Nastraszyliście mnie i sobie podarowałem druga parę. 🙂 

Za to dokupiłem drugiego suba. Tak że Yamaha + Dali Z7 została wzmocniona REL'em T7i oraz REL'em HT-1003 MKII.

Powiem wam, że dźwięk teraz wbija w fotel. Sala koncertowa. Choć czuje się lekko oszukany wielkimi testami i propozycjami youtubowymi, jak to HT-1003 jest też świetny do muzy. T71 gra znacznie lepiej, choć ciszej. Cóż poznałem przynajmniej na własnej skórze czym się różni sub do muzy od suba do kina.  

Edytowane przez kaliope
  • 1 miesiąc później...

Cześć 

Jak kupowałem R-N800A sprzedawca zalecił przełączenie na 4 Ohm bo wzmacniacz gra dużo lepiej, potwierdzam jest tak rzeczywiście. Posłuchaj u siebie. Wzmacniacz praktycznie się nie grzeje, więc ma rezerwy.

Może optymalnie będzie podłaczyć dwa zestawy jak chcesz, ale słuchać tylko jednego na raz, tego skierowanego w Twoją stronę. Jak będziesz dalej, najwyżej głosniej zrobisz 😉

W dniu 10.04.2024 o 21:07, kaliope napisał:

Nastraszyliście mnie i sobie podarowałem druga parę. 🙂 

Za to dokupiłem drugiego suba. Tak że Yamaha + Dali Z7 została wzmocniona REL'em T7i oraz REL'em HT-1003 MKII.

Powiem wam, że dźwięk teraz wbija w fotel. Sala koncertowa. Choć czuje się lekko oszukany wielkimi testami i propozycjami youtubowymi, jak to HT-1003 jest też świetny do muzy. T71 gra znacznie lepiej, choć ciszej. Cóż poznałem przynajmniej na własnej skórze czym się różni sub do muzy od suba do kina.  

Gdybyś nie sprawdził T to seria HT była by dobra do muzyki ale T to jest po prostu inny level. 

• 4 tygodnie później...

Mam pytanie co podłączenia REL T7i do mojej Yamahy RN800A.   Yamaha ma wyjście na suba podpisane jako "Subwoofer out". Myślałem, że to wyjście LFE stąd podłączyłem pod LFE na subie, czyli tam gdzie zielona strzałka. 

Powiedziano mi ostatnio, że to błąd, gdyż ta Yamaha nie ma LFE, bo to nie kino domowe, że to jest po prostu wyjście "low", więc przewód RCA powinien być wpięty pod drugie "low", tzn pod żółtą strzałkę. Prawda to? 

Ja myślałem, że prawdziwe wyjście "low" z Yamahy, to wyjście "pre out". I drugiego suba  tj.  HT 1003 podłączyłem, właśnie pod pre-out i dwa wejścia RCA w subie.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kaliope

Jeśli dobrze zobaczysz to tam jest kreska "/" 

Zobacz to że oba pracują jako wejście low.

Patrzyłeś na instrukcje w tym przypadku?

W dniu 15.06.2024 o 22:50, kaliope napisał:

Mam pytanie co podłączenia REL T7i do mojej Yamahy RN800A.

To nie jest LFE, więc w jakimkolwiek subie należy skorzystać z regulowanego filtra. W tym celu wejście LFE (sub) odpada, bo prawdziwe LFE jest niefiltrowane (a sygnałem dla LFE zajmuje się procesor wielokanałowy KD).

Stąd wynika jedyna sluszna opcja- wyjście pre-out lub low-out i wejście line-in w subie.

A wejście LFE/line-in to nie jest prawdziwe wejście LFE, bo sygnał w tym przypadku idzie też przez filtr, który należy (korzystając z sygnału LFE) rozkręcić na max, by nie przeszkadzał. Chyba, że obok jest przełącznik bypassu LFE/ filtr, to co innego.

W dniu 15.06.2024 o 22:50, kaliope napisał:

Mam pytanie co podłączenia REL T7i do mojej Yamahy RN800A.   Yamaha ma wyjście na suba podpisane jako "Subwoofer out". Myślałem, że to wyjście LFE stąd podłączyłem pod LFE na subie, czyli tam gdzie zielona strzałka. 

Powiedziano mi ostatnio, że to błąd, gdyż ta Yamaha nie ma LFE, bo to nie kino domowe, że to jest po prostu wyjście "low", więc przewód RCA powinien być wpięty pod drugie "low", tzn pod żółtą strzałkę. Prawda to? 

Ja myślałem, że prawdziwe wyjście "low" z Yamahy, to wyjście "pre out". I drugiego suba  tj.  HT 1003 podłączyłem, właśnie pod pre-out i dwa wejścia RCA w subie.  

Poniżej informację od producenta 🙂 
image.png.0d7b75b4b9758fca4cbb7b644f2e9794.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...
W dniu 18.06.2024 o 07:53, porlick napisał:

Stąd wynika jedyna sluszna opcja- wyjście pre-out lub low-out i wejście line-in w subie.

1. No ale rozumiem, że T7i mogę podłączyć też tylko pod terminale głośnikowe, czyli Hi Input, kablem Speakon tak? 

2. Więc tak myślę, że T7i zostawię tylko na Speakon, a pod co podłączyć drugiego suba, tzn 1003 MKII? On jest po drugiej stronie salonu i w podłodze leci tam pojedynczy RCA.  Jak wykorzystać tego jednego RCA? Pod sub-out w Yamaha czy może pod pre-out, stosując przejściówkę, która z dwóch gniadz RCA zrobi jedno wyjście?    

1- tak

2- Ja bym zrobił zewnętrzny dzielnik podłączony pod wyjście głośnikowe, o wyższym od nominalnego poziomie wyjściowym, żeby zmniejszyć straty i poprawić odstęp od zakłóceń, zanim dojdzie po długim kablu do suba.

57 minut temu, kaliope napisał:

przejściówkę, która z dwóch gniadz RCA zrobi jedno wyjście?

Sorry, ale to głupie rozwiązanie. Jeśli zepniesz dwa wyjścia pre-out do jednego, możesz uzyskać to samo, co włączając przycisk "mono" we wzmacniaczu, bo połączysz oba kanały. Nie sądzę, by wzmacniacz przed wyjściem miał bufor wyjściowy, to pewnie proste wyjście między przedwzmacniaczem a końcówką nocy.

9 minut temu, porlick napisał:

Sorry, ale to głupie rozwiązanie. Jeśli zepniesz dwa wyjścia pre-out do jednego, możesz uzyskać to samo, co włączając przycisk "mono" we wzmacniaczu,

A gdybym postawił 1003 przy wzmacniaczu, jaka jest najlepsza opcja podłączenia? Skoro Yamaha nie ma prawdziwego LFE, tylko sub out, to podłączenie na jednym kablu pod LFE w 1003 jest słabym rozwiązaniem, tak? 

Rozumiem, że wtedy 2x RCA pod pre-out w Yamaha i 2x RCA pod line-in w 1003, tak? 

Ja bym mimo wszystko podłączył przynajmniej na start tak że wychodzisz z łączem sum out do modelu 1003 a speakon do modelu T

Posłuchal i zobaczył czy i gdzie jest problem.

W dniu 15.07.2024 o 10:10, kaliope napisał:

Yamaha nie ma prawdziwego LFE, tylko sub out, to podłączenie na jednym kablu pod LFE w 1003 jest słabym rozwiązaniem, tak?

Sub dostanie sygnał o niskim poziomie, ale pełnym paśmie. Jedyne wyjście, to skorzystanie z filtra suba, czyli tak jak piszesz, line-in.

• Pokaż nowe odpowiedzi