Skocz do zawartości
IGNORED

Dirac Live Room Correction, lub coś innego. Jakie polecacie najtańsze urządzenie do korekcji akustyki podłączalne do wzmacniacza stereo?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, madrid 2012 napisał:

Już sobie poradziłem,  dziękuję. 

To co właściwie zrobiłeś?

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

6 godzin temu, piramidon napisał:

To co właściwie zrobiłeś?

Wgrałem do laptopa Rew, otworzyłem pliki mdat i naniosłem ręcznie krzywe do Diraca w Arcamie.

Jest pierwsza moja decyzja zakupowa w niniejszym temacie:

kupiłem i jest w drodze :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do tego płatna apka  do mojego Iphone. 

Z tanią korekcją  akustyki. Na początek:

"Korzystając z aplikacji iWoofer Pro (tylko iOS - wersja płatna) dostajemy możliwość automatycznej korekcji pomieszczenia, który wykorzystuje filtry FIR z minimalną fazą, aby dostosować bas do optymalnej odpowiedzi niskich tonów w zależności od środowiska odsłuchu. Korzystając z wbudowanego mikrofonu w urządzeniu z systemem iOS, aplikacja iWoofer Pro będzie monitorować reakcję częstotliwościową dźwięków odtwarzanych z subwoofera, aby zbudować wykres odpowiedzi częstotliwościowej w pomieszczeniu. Gdy iWoofer mierzy pasmo przenoszenia w pomieszczeniu, masz trzy opcje algorytmu dostrajania subwoofera, Boomy, Near Field i Zrekompensuj odbicia w pomieszczeniu, które często powodują nagromadzenie się niskiej jakości basu w obszarach twojego pokoju poprzez zastosowanie trybu automatycznej korekcji pomieszczenia Boomy. Korzystając z algorytmu Boomy, zauważysz, że Twój subwoofer będzie miał więcej uderzenia. Algorytm kompensuje każdą częstotliwość, która sprawi, że twój system będzie zubożony przez spłaszczenie odpowiedzi basu od 70 Hz i więcej.

Tryb Near-Field jest doskonały do jak najbardziej neutralnego i dokładnego odwzorowania niskich tonów. Choć brzmi bardziej nudniej niż inne tryby, zapewnia prawdziwą opcję korekcji pomieszczenia, gdy szukasz niewiarygodnie płaskiej odpowiedzi niskich częstotliwości od 30 do 185 Hz.

Tryb Linear dostosuje wyjście pomocnicze, dzięki czemu charakterystyka częstotliwościowa będzie bardziej dokładna, szczególnie w zakresie 50–70 Hz. Ten tryb zapewnia płaską odpowiedź średniego basu, pozostawiając najniższe częstotliwości bez zmian. Algorytm liniowy zapewnia brzmienie basu, które jest bardziej przejrzyste, kontrolowane i szczegółowe. ."

Ukryta Zawartość

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Godzinę temu, piramidon napisał:

Jest pierwsza moja decyzja zakupowa w niniejszym temacie:

kupiłem i jest w drodze :

Ukryta Zawartość

Zasadniczo nie rozumiem jak masz zamiar to podpiąć i jak zasadniczo chcesz tego używać mając na względzie pierwsze zdanie w tym temacie

Cytat

W dniu 3.04.2024 o 19:37, piramidon napisał:

Czy znacie urządzenie do połączenia ze wzmacniaczem, by uzyskać korekcję akustyki pomieszczenia?

To coś, to jakieś ustrojstwo dla suba i nie ma to nic wspólnego z korekcją akustyki - co najwyżej pozwoli nam ustawić by sub buczał tak albo inaczej.
Ale 4 stówy dla zabawy można wydać.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Godzinę temu, yayacek napisał:

Ano właśnie chcę się zabawić. Homo ludens.

co najwyżej pozwoli nam ustawić by sub buczał tak albo inaczej.

"co najwyżej"? Przecież wszystko w  hobby audio kręci się wokół tego, by coś buczał, syczało w sposób sprawiający nam przyjemność.

To coś, to jakieś ustrojstwo dla suba i nie ma to nic wspólnego z korekcją akustyki - co najwyżej pozwoli nam ustawić by sub buczał tak albo inaczej.

Przecież suby mają DSP i korekcję akustyki. A to taki zewnętrzny DSP do suba. Moim zdaniem przydatny gadżet jak ktoś nie ma suba z DSP.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

18 minut temu, Piopio napisał:

Moim zdaniem przydatny gadżet jak ktoś nie ma suba z DSP.

Tak jest w moim przypadku

19 godzin temu, yayacek napisał:

Zasadniczo nie rozumiem jak masz zamiar to podpiąć i jak zasadniczo chcesz tego używać mając na względzie pierwsze zdanie w tym temacie

Stosunkowo prosto pokazano w filmie z linka:

20 godzin temu, yayacek napisał:

jak zasadniczo chcesz tego używać mając na względzie pierwsze zdanie w tym temacie

Napisałem:

W dniu 3.04.2024 o 19:37, piramidon napisał:

Czy znacie urządzenie do połączenia ze wzmacniaczem, by uzyskać korekcję akustyki pomieszczenia?

W powyższym kontekście istnieje sens  zakupu  Dayton DSP LF, bo korekcję taką można wykonać następująco:

Edytowane przez piramidon

W dniu 27.12.2023 o 03:10, przmor napisał:

Ja z kolei używam Dayton Audio DSP-LF do subwoofera(ów).

Jakie Masz uwagi dla początkującego użytkownika tego urządzenia?

• 2 tygodnie później...

Moje wrażenia z użytkowania DIRAC:

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Kwestią czasu było jak okaże się, że monitory z deficytem basu i chińczyk z loudness to nie wszystko. Opis choć wyolbrzymiony to ciekawy, warte uwagi, że tym razem subiektywne spostrzeżenia nie są ponad faktami, a audiofilskie gadżety ustawione na właściwym miejscu. Brawo!

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ciekawy produkt z DIRAC:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawy, cena też ciekawa. Tymczasem malina za 200zł + wypożyczenie mikrofonu za 50zł i można się bawić w DRC za pomocą darmowego oprogramowania REW + rePhase.

5 minut temu, Ajothe napisał:

Ciekawy, cena też ciekawa. Tymczasem malina za 200zł + wypożyczenie mikrofonu za 50zł i można się bawić w DRC za pomocą darmowego oprogramowania REW + rePhase.

Ale to dla zaawansowanych. DIRAC prowadzi za rączkę. Trochę samozaparcia i każdy sobie poradzi. Nie trzeba niczego się uczyć. 

Poza maliną trzeba też mieć DAC i wzmacniacz. Więc to nie 200 zł. W dodatku SHD Power ma Volumio. 

Edytowane przez Piopio

Tutoriale na Youtube również prowadzą za rączke, krok po kroczku. Nie trzeba studiować, wystarczy chcieć.

Tak czy inaczej w obu przypadkach czasu wymaga przetestowanie wielu "house target" czy "curve" jak zwał tak zwał. Od tego zależy efekt.

Ja na przykład standardowych krzywych nie lubię, wolę swoje modyfikacje, ale żeby do tego dojść trzeba posiedzieć i potestować.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Tak czy inaczej w obu przypadkach czasu wymaga przetestowanie wielu "house target" czy "curve" jak zwał tak zwał. Od tego zależy efekt.

W przypadku DIRAC nie. Program proponuje optymalne rozwiązanie. I efekt jest znakomity.

Edytowane przez Piopio

14 minut temu, Piopio napisał:

W przypadku DIRAC nie. Program proponuje optymalne rozwiązanie. I efekt jest znakomity.

Optymalne dla kogo?

Myślisz, że każdy ma takie same preferencje i słuch? 🫢

Polecam się jednak pobawić, bo może się okazać, że można jeszcze lepiej 🙂

Psinco prawda
To co program „proponuje“, jest dla jednego „optymalne“, a dla innego „nie do zaakceptowania“

Nie ma czegos takiego jak „optymalne rozwiazanie“

Mysle, ze nigdy sie tym nie zajmowales i tego nie wyprobowales
Godzinę temu, Ajothe napisał:

Myślisz, że każdy ma takie same preferencje i słuch? 🫢

Dla mnie wzorcem są systemy za 350-700K. Jak mój brzmi choć trochę podobnie to jestem zadowolony.

52 minuty temu, xajas napisał:

Nie ma czegos takiego jak „optymalne rozwiazanie“

Zawsze jest jakieś optymalne rozwiązanie w danych warunkach ... 😉 W każdej dziedzinie robi się optymalizację ...

53 minuty temu, xajas napisał:

Mysle, ze nigdy sie tym nie zajmowales i tego nie wyprobowales

Dopiero zaczynam. To co zaproponował program DIRAC bardzo mi odpowiada. Nie mam zastrzeżeń. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Dla mnie wzorcem są systemy za 350-700K

Spoko, ja mam swój wzorzec 😉 jak już pisałem standardowe ustawienia są dla mnie nieprzyjemne, wolę górki i dołki to tu, to tam 😁

4 minuty temu, Piopio napisał:

Zawsze jest jakieś optymalne rozwiązanie w danych warunkach ... 😉 W każdej dziedzinie robi się optymalizację

Na dłuższą metę w audio się to nie sprawdza, najważniejsze są indywidualne preferencje, czasami absurdalne, czasami zupełnie odmienne od naszych.

Ostatnio słuchaliśmy we 4 u kolegi systemu za około 30k, każdy miał swoje zdanie, bo każdy ma swój gust i uszy.

DSP jest właśnie fajne bo daje nieskończone możliwości 🙂 

P.s.

Używam DSP softwareowego jaki daje Moode Audio na Raspberry Pi.

Tor jest w takim przypadku taki:

Raspbery Pi (DSP) -> DAC -> wzmacniacz.

Jak ktoś się decyduje na Mini DSP to podejrzewam, że te najtańsze wersje mogą być słabym rozwiązaniem, wtedy tor wygląda tak:

Raspbery Pi -> DAC -> Mini DSP -> wzmacniacz.

Tutaj mini DSP jest dodatkowym elementem i może być moim zdaniem słaby, psując sygnał z DAC.

Można też pominąć DAC, ale przecież jak ktoś ma taki, który lubi to sens zaczyna uciekać.

Proszę mnie sprostować jeśli się mylę.

36 minut temu, Piopio napisał:

Zawsze jest jakieś optymalne rozwiązanie w danych warunkach ... 😉 W każdej dziedzinie robi się optymalizację ...

Wiesz dlaczego robi się optymalizację? Bo optymalnych rozwiązań zazwyczaj nie ma. Więc optymalizację zawsze robi się po jakimś kątem. W przypadku cyfrowej korekty tym kątem poza aspektami obiektywni, są jeszcze subiektywne i indywidualne oczekiwania użytkownika.

39 minut temu, Piopio napisał:

Dla mnie wzorcem są systemy za 350-700K.

Bez komentarza.

39 minut temu, Piopio napisał:

Jak mój brzmi choć trochę podobnie to jestem zadowolony.

A jeszcze kilka dni temu Sabaj grał prawie jak hi-end.

-----

40 minut temu, Ajothe napisał:

DSP jest właśnie fajne bo daje nieskończone możliwości 🙂

Ciekawy jestem, gdzie leży granica możliwości. Gdyby np wziąć Twoją krzywą, KEF @Piopio i moje B&W, to jak bardzo dźwięk by się zbliżył? Czy z obu by Ci pasował?

Dopiero zaczynam. To co zaproponował program DIRAC bardzo mi odpowiada. Nie mam zastrzeżeń. 

Czyli jeszcze nie wyprobowales innych

Jest wiele systemow za 350-700k i kazdy brzmi inaczej. No to ktory z nich jest „wzorcem“?

To co jest optymalne w danych warunkach dla ciebie, niekoniecznie jest optymalne dla mnie
A tego nasal nie kapujesz

Twoje komentarze i porady na ten temat sa bez sensu
Najpierw to samemu wyprobuj, a dopiero potem zabieraj sie za „poradnictwo“
Wszystko inne, to dyskusja z slepym o kolorach
7 minut temu, Ajothe napisał:

Jak ktoś się decyduje na Mini DSP to podejrzewam, że te najtańsze wersje mogą być słabym rozwiązaniem, wtedy tor wygląda tak:

Raspbery Pi -> Mini DSP Flex Digital -> DAC -> wzmacniacz.

Wersja miniDSP Flex Digital (SPDIF/TOS) będzie dobra. Wersja analogowa może faktycznie psuć sygnał. 

1 minutę temu, xajas napisał:

Jest wiele systemow za 300-700k i kazdy brzmi inaczej. No to ktory z nich jest „poprawny“?

Z mojego doświadczenia wynika, że brzmią podobnie. Jedno zawsze je łączy - realizm brzmienia. 

11 minut temu, Ajothe napisał:

Można też pominąć DAC, ale przecież jak ktoś ma taki, który lubi to sens zaczyna uciekać.

Zamiast miniDSP można zastosować NAD C658 - DAC, streamer + DIRAC. 

8 minut temu, xajas napisał:

To co jest optymalne w danych warunkach dla ciebie, niekoniecznie jest optymalne dla mnie

Ukryta Zawartość

A tego nasal nie kapujesz

Dla mnie wzorcem i punktem odniesienia jest realizm brzmienia. Do tego chyba się dąży w audio ...

Ukryta Zawartość

P.s.
Używam DSP softwareowego jaki daje Moode Audio na Raspberry Pi.
Tor jest w takim przypadku taki:
Raspbery Pi (DSP) -> DAC -> wzmacniacz.
Tutaj mini DSP jest dodatkowym elementem i może być moim zdaniem słaby, psując sygnał z DAC.
Proszę mnie sprostować jeśli się mylę.

Niekoniecznie
Jesli mam raspbery, to nie potrzebuje MiniDSP. Wtedy uzywam DSP lecace na Raspbery

Moge tez uzyc DSP z wyjsciem cyfrowym

raspbery > DSP > DAC > wzmacniacz
Dla mnie wzorcem i punktem odniesienia jest realizm brzmienia. Do tego chyba się dąży w audio ...

A ty dslej brniesz w ten bezsens

Co to jest „realizm brzmienia“?

To co dla ciebie jest realizm a to co dla mnie, to na 100% nie jest to samo
8 minut temu, xajas napisał:

Co to jest „realizm brzmienia“?

Na której płycie, i której realizacji?

13 minut temu, xajas napisał:

To co dla ciebie jest realizm a to co dla mnie, to na 100% nie jest to samo

Ukryta Zawartość

Serio ? Realizm brzmienia to brzmienie instrumentów akustycznych na żywo. 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi