Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana cd na cieplejszy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam obecnie harmana kardona hd 7400, niby wszystko fajnie jednak jest on dosyć ostry, aż zbyt. Chciałbym sprzedać ten i kupić jakiś cieplejszy odtwarzacz CD, używany najlepiej do 500/600zł. Może być vintage albo i nie, obojętnie. Najbardziej zależy mi na analogowym dźwięku, nie oczekuje poziomu płyty winylowej ale coś cieplejszego. Może jesteście mi wstanie doradzić jako dac, albo jaki odtwarzacz CD wybrać 

Edytowane przez kici0209
https://www.audiostereo.pl/topic/166999-wymiana-cd-na-cieplejszy/

Jednoznaczne stwierdzenie - to na pewno sprawka CD'ka ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

20 minut temu, audioburak napisał:

Jednoznaczne stwierdzenie - to na pewno sprawka CD'ka ?

Tak, od znajomego pożyczyłem Philipsa 650, ten zagrał dużo cieplej i bardziej analogowo. Kiedyś miałem także sony cdp 70 i też wydaje mi się że grał cieplej.

Jeśli już wspomniałeś DAC, to za dwie stówki można kupić DAC z wątku na DIY

i wtedy każdy kupiony za grosze odtwarzacz DVD zagra jak trzeba 😉 

Bo Twój Harman chyba nie ma żadnego wyjścia cyfrowego ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

17 minut temu, audioburak napisał:

Jeśli już wspomniałeś DAC, to za dwie stówki można kupić DAC z wątku na DIY

i wtedy każdy kupiony za grosze odtwarzacz DVD zagra jak trzeba 😉 

Bo Twój Harman chyba nie ma żadnego wyjścia cyfrowego ...

Niestety nie ma cyfrówki, chodzi zapewne o ten dac? https://www.audiostereo.pl/topic/150115-tani-nos-dac-ad1860-pcm56-pcm61-ad1861-itd-projekt-dla-wszystkich/

Zupełnie nie o ten, bo trzeba coś umić 😉       To wątek dla tych co rzeźbią:

https://www.audiostereo.pl/topic/158377-składający-dacazróbcie-sobie-przerwę-i/

Czyli FX-AUDIO DAC-X3 PRO  dostępny w kpl za ok. 220 zeta razem z zasilaniem

i kablami, więc chyba dobry deal 😉 

2 godziny temu, audioburak napisał:

Zupełnie nie o ten, bo trzeba coś umić 😉       To wątek dla tych co rzeźbią:

https://www.audiostereo.pl/topic/158377-składający-dacazróbcie-sobie-przerwę-i/

Czyli FX-AUDIO DAC-X3 PRO  dostępny w kpl za ok. 220 zeta razem z zasilaniem

i kablami, więc chyba dobry deal 😉 

To będzie lepszy dac niż taki na tda 1541?

Musisz pytać branży, ale to też kwestia gustu i wymagań.

7 godzin temu, audioburak napisał:

Musisz pytać branży, ale to też kwestia gustu i wymagań.

A czy ten fx audio nie będzie grał ostro? Tak zwykle mówią o chinolach chociaż słowa a praktyka to dwie różne rzeczy 

Sabre to dobry DAC i jeśli zakup nie spełni oczekiwań, to możesz go zwrócić

w rozsądnym terminie. Nie wszystko w torze zależy przecież TYLKO od niego.

6 minut temu, audioburak napisał:

Sabre to dobry DAC i jeśli zakup nie spełni oczekiwań, to możesz go zwrócić

w rozsądnym terminie. Nie wszystko w torze zależy przecież TYLKO od niego.

Ale większość Sabre ESS gra technicznie i chudo. Są tylko wyjątki, które grają inaczej. Poszukaj starszych Marantzów lub Philips. Ja polecam Philipsa CD471/472. Bardzo trwałe, ciepło grające, na TDA1541. Miałem oba.

Edytowane przez StachMuszel

To temat rozwiązany, bo jest ich sporo na portalach ... samo allegro 180 szt.

25 minut temu, StachMuszel napisał:

Ale większość Sabre ESS gra technicznie i chudo. Są tylko wyjątki, które grają inaczej. Poszukaj starszych Marantzów lub Philips. Ja polecam Philipsa CD471/472. Bardzo trwałe, ciepło grające, na TDA1541. Miałem oba.

Problem z dostępnością lasera, o to najbardziej się boję w starych odtwarzaczach że jak padnie laser to zostanie tylko przeróbka pod i2s

Miałem kilka cd na CDM4/19. Żadnych problemów. A jakbyś kupił Philipsa CD-471 na CDM-2 to zapomnij o problemie. A nawet jakby padł, dawców na portalach aukcyjnych setki.

A swoją drogą wskaż mi dowolny odtwarzacz CD, do którego kupisz nowy, oryginalny laser. Jest mnóstwo zamienników,  które popracują zdecydowanie krócej niż te stare oryginały.

I nie jest to wiedza wyczytana na forach, miałem i używałem. 

Polecam CD eki na BB 1795 .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

20 godzin temu, StachMuszel napisał:

Miałem kilka cd na CDM4/19. Żadnych problemów. A jakbyś kupił Philipsa CD-471 na CDM-2 to zapomnij o problemie. A nawet jakby padł, dawców na portalach aukcyjnych setki.

A swoją drogą wskaż mi dowolny odtwarzacz CD, do którego kupisz nowy, oryginalny laser. Jest mnóstwo zamienników,  które popracują zdecydowanie krócej niż te stare oryginały.

Wspomne jeszcze o CD na KSS 240. Bardzo popularny napęd. Nawet zamienniki zdarzają się dobrej jakości. Ostatnio robiłem Denony DCD 1290 i grają właśnie cieplejszym dźwiękiem. Włożony zamiennik napędu na tulejkach z brązu z sygnałem z głowicy  powyżej 1.4Vpp śmiga już ponad rok bez zarzutu.

W dniu 23.04.2024 o 21:34, StachMuszel napisał:

Czyli taki Marantz cd 40 na 4/19 lub Philips 472 nie powinien mieć problemów z laserem jeśli chodzi teraz idealnie 

W dniu 25.04.2024 o 12:02, kici0209 napisał:

A może ktoś miał cd na CX20017, podobno grają aksamitnie

Wzmacniacz może już aksamitnie tego nie przekazać do kolumn.

De gustibus non est disputandum

8 godzin temu, kici0209 napisał:

Czyli taki Marantz cd 40 na 4/19 lub Philips 472 nie powinien mieć problemów z laserem jeśli chodzi teraz idealnie 

No hej!

Tak jak pisałem wcześniej, miałem kilka cd na CDM-4/19, CDM-4/11, CDM-2 i z żadnym nie miałem problemu. Laser pracuje tam w polu magnetycznym, bez żadnych przekładni etc. Szklane soczewki. CDM-2 ma bezszczotkowy silnik Halla. Płyty były wczytywane błyskawicznie i czytane bardzo dobrze. 

Omijaj tylko oferty z zapewnieniami, że źle czyta bo trzeba go wyczyścić, podregulować etc.

Mnie osobiście najbardziej dźwiękowo podszedł CD-472 Philipsa. Naprawdę spokojne, analogowe brzmienie. Można słuchać godzinami bez zmęczenia. Przeciwieństwo technicznego grania, typu "bum cyk cyk" 😉

W dniu 28.04.2024 o 19:28, StachMuszel napisał:

No hej!

Tak jak pisałem wcześniej, miałem kilka cd na CDM-4/19, CDM-4/11, CDM-2 i z żadnym nie miałem problemu. Laser pracuje tam w polu magnetycznym, bez żadnych przekładni etc. Szklane soczewki. CDM-2 ma bezszczotkowy silnik Halla. Płyty były wczytywane błyskawicznie i czytane bardzo dobrze. 

Omijaj tylko oferty z zapewnieniami, że źle czyta bo trzeba go wyczyścić, podregulować etc.

Mnie osobiście najbardziej dźwiękowo podszedł CD-472 Philipsa. Naprawdę spokojne, analogowe brzmienie. Można słuchać godzinami bez zmęczenia. Przeciwieństwo technicznego grania, typu "bum cyk cyk" 😉

Czyli obok 472 Marantz cd 40 też powinien zagrać dobrze? Widzę że mają dosyć podobną budowę 

W dniu 22.04.2024 o 20:13, kici0209 napisał:

Tak, od znajomego pożyczyłem Philipsa 650, ten zagrał dużo cieplej i bardziej analogowo. Kiedyś miałem także sony cdp 70 i też wydaje mi się że grał cieplej.

Jak Philips zagrał lepiej to szukaj Marantz CD-67, 63.

Jakby co to pisz PW. 

?👈

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Jak Philips zagrał lepiej to szukaj Marantz CD-67, 63.

Jakby co to pisz PW. 

Tylko one grają troszkę chudszym dźwiękiem i niż starsze cd Philipsa i Marantza. W starszych były DACi Philipsa, w 67/63 jest Cirrus Logic SM5872BS. To troszkę inna szkoła grania. Ale jak to mówią, de'gustibus.

W dniu 23.04.2024 o 21:34, StachMuszel napisał:

Kupiłem Marantza cd 60, i gra to fajnie. Podobno da się wyciągnąć więcej poprzez zmianę go w non oversampling, miałeś doczynienia z tym? 

7 godzin temu, kici0209 napisał:

Kupiłem Marantza cd 60, i gra to fajnie. Podobno da się wyciągnąć więcej poprzez zmianę go w non oversampling, miałeś doczynienia z tym? 

Tak, bardzo prosty temat, pomijasz tylko filtr na trzech sygnalach. Jest kilka tutoriali w sieci. Są podzielone zdania na ten temat, ale moim zdaniem warto. Dźwięk się trochę otwiera, więcej szczegółów, więcej barw. W CD60 jest o tyle łatwo, że do pcb masz dostęp od razu po odkrecęniu spodniej podłogi.

• Pokaż nowe odpowiedzi