Skocz do zawartości
IGNORED

topping LA 90 cisza, dlaczego?

Rekomendowane odpowiedzi

Zero wątków oraz wpisów na forum. Przynajmniej tak pokazuje wyszukiwarka.

Tymczasem to jest sprzęt o wybitnych parametrach, całkiem fajnie grający, mający do tego bardzo umiarkowaną cenę.

Nikt go nie ma?

Jedyny minus jaki znalazłem to problemy z jakością (trwałością) - szybko się psuł wielu osobom. 

Można chyba jednak mieć nadzieję, że to problemy wieku dziecięcego i zostały już rozwiązane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez K8v8M
https://www.audiostereo.pl/topic/167014-topping-la-90-cisza-dlaczego/
Gość

(Konto usunięte)

Bo drogo i mało mocy :) 

sam o nim myślałem , ale się nie zdecydowałem bo w sumie to raczej pokaż możliwości niż bardzo funkcjonalne urządzenie. Co innego gdyby kosztował 2 tys i miał RCA z autosense. Albo chociaż wycieraczki. 

drogo? Hmm. Można dostać poniżej 4 tysięcy. Kwestia do czego porównujemy. Ten wzmacniacz nie ma konkurencji patrząc na parametry. Nawet za 10 razy więcej nie dostaniesz nic o takich paramterach.

Brak funkcjonalności? Jak dla mnieto  wręcz niespotykana w tej cenie funkcjonalność. Możliwość wyłączenia regulacji głośności, symetryczna budowa, trzy złącza XLR (złącze RCA załatwia adapter za kilkanaście PLN, prawdę mówiąc trochę się dziwię, że nie dodają w zestawie). No i zewnętrzny zasilacz, a więc możliwość upgredu  (choć nie sądzę by dźwięk na tym zyskał).

40 minut temu, lemo napisał:

O to grubo 40 tys? To chyba do haj endu się zalicza .

Ten hi end to rzecz dość umowna, bo niektórzy uważają że musi być drogo a parametry nie są ważne. 

Norma hi fi mówi o 0,1 procencie zniekształceń harmonicznych a tu mamy 0,0001 procenta czy coś w tym guście. Tak z dziesięć razy mniej niż topowe wzmacniacze hi end. 

Zniekształcenia zniekształceniami ale wszyscy się zachwycają dźwiękiem. Ten wzmacniacz się po prostu udał i za te pieniądze to moim zdaniem rewelacja. 

Edytowane przez K8v8M

Może jest wart np. dwie Yamahy A-S501 ... ale widocznie nie dla wszystkich 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 godzin temu, essewissa napisał:

Psują się. Byłem nawet zainteresowany zakupem, ale jednak jakość jest tragiczna i nie ma żadnej poprawy.

Też mocno zastanawiam się nad zakupem LA90D. Czy mógłbyś wkleić linki do tych opinii o awaryjności i jakości?

18 godzin temu, essewissa napisał:

Psują się. Byłem nawet zainteresowany zakupem, ale jednak jakość jest tragiczna i nie ma żadnej poprawy.

No to w sumie powinno być głośno o sprawie. 

W dniu 25.04.2024 o 09:14, K8v8M napisał:

Ten hi end to rzecz dość umowna, bo niektórzy uważają że musi być drogo a parametry nie są ważne. 

Norma hi fi mówi o 0,1 procencie zniekształceń harmonicznych a tu mamy 0,0001 procenta czy coś w tym guście. Tak z dziesięć razy mniej niż topowe wzmacniacze hi end. 

Zniekształcenia zniekształceniami ale wszyscy się zachwycają dźwiękiem. Ten wzmacniacz się po prostu udał i za te pieniądze to moim zdaniem rewelacja. 

Norma DIN45500 określająca tzw. Hi-Fi, dla wzmacniaczy to zniekształcenia na poziomie 1%.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Norma DIN45500 określająca tzw. Hi-Fi, dla wzmacniaczy to zniekształcenia na poziomie 1%.

Ukryta Zawartość

tak mi się pierwotnie wydawało, ale jakoś uznałem, że to za dużo 😉 

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

też jestem ciekaw,bo rozważam/łem zakup,ale jak sie psują....

Można jakies linki prosić?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 24.04.2024 o 21:22, K8v8M napisał:

Jedyny minus jaki znalazłem to problemy z jakością (trwałością) - szybko się psuł wielu osobom.

Proszę o linki

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Proszę o linki

Tak samo bym musiał teraz ich szukać jak i Ty. 
Tyle Ci mogę powiedzieć że mam i się nie zepsuł. Gra fantastycznie. 

10 minut temu, K8v8M napisał:

Tak samo bym musiał teraz ich szukać jak i Ty. 
Tyle Ci mogę powiedzieć że mam i się nie zepsuł. Gra fantastycznie. 

Długo go masz?
Jak często/długo gra dziennie?
Czy się grzeje?
Powiedz cos więcej...

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Długo go masz?
Czy się grzeje?
Powiedz cos więcej...

Trochę drożej niż LA90D masz parę B200, a te już są 2x mocniejsze i o jeszcze lepszych parametrach niż LA90D.

4 minuty temu, Mikha'el napisał:

Trochę drożej niż LA90D masz parę B200, a te już są 2x mocniejsze i o jeszcze lepszych parametrach niż LA90D.

Dobra uwaga,oglądałem ostatnio parę filmów,właśnie z b200.
Klasa AB.
Może właśnie to jest dobry trop?

5 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Długo go masz?
Czy się grzeje?
Powiedz cos więcej...

Z pół roku już. Nie gram dużo. 
nic się nie dzieje. Ale też gra cicho więc trudno żeby się grzał. 
Jedyne co mu mogę zarzucić to że nie jest zbyt piękny. 

5 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

O,jest i forumowy pomiarofil😁.
Nie słuchał,ale już wie.

Nie o to chodzi że nie słuchał. Ewidentnie nie potrafi nawet się przyjrzeć pomiarom. 

3 godziny temu, Mikha'el napisał:

A jakie konkretnie mają lepsze parametry?

52 minuty temu, K8v8M napisał:

A jakie konkretnie mają lepsze parametry?

B200 ma THD+N około 0.00007% aż do około 170W 

LA90D ma THD+N około 0.0001 do około 70W

Resztę parametrów też można sobie porównać

W dniu 25.04.2024 o 07:07, K8v8M napisał:

drogo? Hmm. Można dostać poniżej 4 tysięcy. Kwestia do czego porównujemy. Ten wzmacniacz nie ma konkurencji patrząc na parametry. Nawet za 10 razy więcej nie dostaniesz nic o takich paramterach.

Brak funkcjonalności? Jak dla mnieto  wręcz niespotykana w tej cenie funkcjonalność. Możliwość wyłączenia regulacji głośności, symetryczna budowa, trzy złącza XLR (złącze RCA załatwia adapter za kilkanaście PLN, prawdę mówiąc trochę się dziwię, że nie dodają w zestawie). No i zewnętrzny zasilacz, a więc możliwość upgredu  (choć nie sądzę by dźwięk na tym zyskał).

też tak sądzę.
3 wejścia XLR/jack to dobre rozwiązanie dla mnie,zwłaszcza,że mam DAC RME z wyjsciami XLR...
Przejściówek bym nie stosował,najwyżej porządny kabek XLR/jack-rca.
Te przejściówki sa kiepskiej jakości,i jeszcze nie spotkałem dobrej.

Możliwość wyłączenia "volume" to wspaniała sprawa,tak samo mozliwośc ustawienia odpowiedniego wzmocnienia,i tryb monobloku.
Rozumiem,że przełączanie pomiędzy wejściami 1-2-3 jest na jakichś przekażnikach?

28 minut temu, Pseudodrummer napisał:

też tak sądzę.
3 wejścia XLR/jack to dobre rozwiązanie dla mnie,zwłaszcza,że mam DAC RME z wyjsciami XLR...
Przejściówek bym nie stosował,najwyżej porządny kabek XLR/jack-rca.
Te przejściówki sa kiepskiej jakości,i jeszcze nie spotkałem dobrej.

Możliwość wyłączenia "volume" to wspaniała sprawa,tak samo mozliwośc ustawienia odpowiedniego wzmocnienia,i tryb monobloku.
Rozumiem,że przełączanie pomiędzy wejściami 1-2-3 jest na jakichś przekażnikach?

Tak. Na przekaźnikach. Zapamiętuje oczywiście wybór. 
Przejściówka sprowadza się do tego że jest połączenie elektryczne pomiędzy pinami. 
Nie wiem co tam można zrobić źle. 🙂

Ja mam cały tor symetryczny więc ich nie używam (ale kupiłem na wszelki wypadek)

W dniu 25.04.2024 o 21:59, essewissa napisał:

Nie dość, że się to psuje to jeszcze ma takie parametry:

2x 110W przy 4Ω THD+N < 10%    

1x 220W przy 8Ω THD+N < 10%

2x90W przy 4Ω THD+N < 1%

2x 63W @ 8Ω THD+N < 10%    

1x 180W przy 8Ω THD+N < 1%

2x 50W przy 8Ω THD+N < 1%

W dodatku zarabiają na tym na czysto komuchy 🤯

Lepiej trzymać się z daleka od tych komunistycznych pudełek z ASR, no nie dość że parametry beznadziejne to jeszcze kupowanie tego jest niemoralne. 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie dość, że się to psuje to jeszcze ma takie parametry:

2x 110W przy 4Ω THD+N < 10%    

1x 220W przy 8Ω THD+N < 10%

2x90W przy 4Ω THD+N < 1%

2x 63W @ 8Ω THD+N < 10%    

1x 180W przy 8Ω THD+N < 1%

2x 50W przy 8Ω THD+N < 1%

W dodatku zarabiają na tym na czysto komuchy 🤯

Lepiej trzymać się z daleka od tych komunistycznych pudełek z ASR, no nie dość że parametry beznadziejne to jeszcze kupowanie tego jest niemoralne. 

Dobrze juz wiemy ze nie rozumiesz sensu tych parametrów. Naprawdę nie ma potrzeby tego powielać. 

W dniu 26.04.2024 o 18:25, StachMuszel napisał:

Ukryta Zawartość

Odchylenie od impedancji znamionowej maks. 20% w pełnym zakresie częstotliwości. Tak zupełnie a propos: Są obecnie jakieś kolumny hi-fi na rynku?

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

2 minuty temu, Misio38 napisał:

Odchylenie od impedancji znamionowej maks. 20% w pełnym zakresie częstotliwości. Tak zupełnie a propos: Są obecnie jakieś kolumny hi-fi na rynku?

Chyba nie,bo dla 8 ohm to od 6,4 do 9,6.
bardziej sa 8 omowe co schodza do dwóch.
Tfu,a co tam jakas stara komunistyczna norma i te tfu pomiary.

Liczy się cena i rozmach
A maja rozmach .....
🙂

Ukryta Zawartość

A ja mam 4 ohm to nie hifi.

Ukryta Zawartość

W dniu 24.04.2024 o 21:22, K8v8M napisał:

Zero wątków oraz wpisów na forum. Przynajmniej tak pokazuje wyszukiwarka.

Bo zdążył się zepsuć zanim użytkownik opisał swoje wrażenia

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.