Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, brewka87 napisał:

Obawiam się jednak, ze klienci na te projektory i tak się znajdą nawet za 4x wyzszą cenę. Z resztą tak się dzieje nie tylko z cenami projektorów. 

Jak zawsze...Ale sito, przez które odsiana zostanie klientela, będzie dość drobne.To muszą być na prawdę Krejzole lub pasjonaci ,żeby  dać taką kasę...Ja też zaliczam się do pasjonatów, ale  zdrowy rozsądek karze mi  odpuścić😅

U nas raczej niewielu klientow będzie. Ludzie kupują mieszkania za 300 tysięcy w kredycie na 30 lat, to raczej mało kto zdecyduje się na zachciankę w postaci projektora za ponad 100k pln. Z resztą u nas taka mentalnosc, ze jak juz ktos wydaje gruba kase na cokolwiek, to tak zeby mozna bylo się tym pochwalić. Projektorem sie nie szpanuje na miescie 🤣

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

11 godzin temu, STELVIO napisał:

I tego się trzymamy. X7900 nie do pobicia. Taka prawda. Wymieniać lampy i cieszyć się z najlepszego projektora i obrazu który daje. Adekwatnie za nie duże pieniądze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak to co powiesz ludziom którzy dopiero teraz budują pokoje kinowe czy kina domowe, nikt z nich dziś nie kupi RS540 bo jest nie dostępny od 6 lat w sklepie, a podejrzewam że jak ktoś robi kino za nie małe pieniądze to będzie chciał nowy ze sklepu na gwarancji a nie jakąś mocno chodzoną używkę.

Dalej uważam że jeżeli ktoś dopiero dziś buduje kino domowe to i tak warto kupić nówkę NP5 lub NZ7 bo i tak pozamiatają konkurencję całą (Sony,Epson) i nie trzeba wydawać 100k bo NP5 kosztuje 24k.

Jak ja zamawiałem sprzęt do swojego kina to już model X7900 nie był dostępny jako nowy w sklepie a że chciałem JVC to wziąłem N7 a nie np. Sony bo nie ma startu.

Być może gdybym trafił na czas budowy kina gdzie X7900 był by jeszcze dostępny to miałbym jego, ale od razu jak wprowadzili linię N to wycofali X.

Uważam jednak że już najtańszy NP5 ma kilka pewnych zalet w stosunku do X7900 choćby rozdzielczość natywna i dynamiczne mapowanie auto HDR10+ tego w X7900 nie znajdziesz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Nie tylko u nas (w Polsce) ludzie są karmieni przez media magicznym słowem inflacja. Obawiam się jednak, ze klienci na te projektory i tak się znajdą nawet za 4x wyzszą cenę. Z resztą tak się dzieje nie tylko z cenami projektorów. 
No ale przecież inflacji 400% nie było...
Im się pojebała 1/4 z 4/1

Za bardzo się podniecacie tymi cenami. Podatek od nowości i tyle. Za pół roku czuję, że te ceny mocno spadną. Ale fakt, że lekko przegięli, bo wcześniej ich nowe modele w dniu premiery aż tyle nie kosztowały.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

17 minut temu, qbakos napisał:

Za bardzo się podniecacie tymi cenami. Podatek od nowości i tyle.

Moze tak. Mimo wszystko jest drogo, chociaz moj X90 kosztował jako nowy tyle, ze w tamtych czasach musialbym na niego pracowac jakies 2 lata 🤣

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Ja przy tych cenach odpuszczam na rzecz TV, ~100'' mi wystarcza. Sony, JVC się obroni ale pamiętajcie że za ~10k można mieć podstawowe TCL 98''.

W dniu 13.07.2024 o 12:36, JVC 4K napisał:

Uważam jednak że już najtańszy NP5 ma kilka pewnych zalet w stosunku do X7900 choćby rozdzielczość natywna i dynamiczne mapowanie auto HDR10+ tego w X7900 nie znajdziesz.

Tylko że nowy x7900 był o połowę tańszy od NP5... coś mało tych zalet a mapowanie możesz zrobić w odtwarzaczu.

Edytowane przez fetek
8 minut temu, fetek napisał:

Ja przy tych cenach odpuszczam na rzecz TV, ~100'' mi wystarcza

Jak dla mnie nowe JVC tez nieosiągalne niestety. Dobry projektor fajna sprawa ale te ceny są chore, a kredytu na projektor nigdy nie wezmę. Albo mnie na cos stac i kupuję... albo mnie nie stac 😉

Edytowane przez brewka87

3 godziny temu, fetek napisał:

Ja przy tych cenach odpuszczam na rzecz TV, ~100'' mi wystarcza. Sony, JVC się obroni ale pamiętajcie że za ~10k można mieć podstawowe TCL 98''.

Tylko że nowy x7900 był o połowę tańszy od NP5... coś mało tych zalet a mapowanie możesz zrobić w odtwarzaczu.

Mapowanie HDR metadanych z kodu źródłowego płyty zrobisz w projektorze NP5,NZ7 i wyższych oraz w MadVR Envy tylko, żaden odtwarzacz BD nie potrafi tego zrobić na takim poziomie co MadVR Envy tyle że Envy kosztuje tle co nowa NP5-tka. Więc się to nie opłaca lepiej korzystać z dobrego firmowego logarytmu JVC.

22 godziny temu, brewka87 napisał:

Jak dla mnie nowe JVC tez nieosiągalne niestety. Dobry projektor fajna sprawa ale te ceny są chore, a kredytu na projektor nigdy nie wezmę. Albo mnie na cos stac i kupuję... albo mnie nie stac 😉

Ja w planach mam 98x955, tyle jestem w stanie położyć problem w tym że nigdzie nie da się tego pomacać a o testy bardzo ciężko

18 godzin temu, JVC 4K napisał:

Mapowanie HDR metadanych z kodu źródłowego płyty zrobisz w projektorze NP5,NZ7 i wyższych oraz w MadVR Envy tylko, żaden odtwarzacz BD nie potrafi tego zrobić na takim poziomie co MadVR Envy tyle że Envy kosztuje tle co nowa NP5-tka. Więc się to nie opłaca lepiej korzystać z dobrego firmowego logarytmu JVC.

Płyty są dla nerdów ;] nawet nie mam odtwarzacza a mapowanie tonów można rozwiązać na wiele sposobów 

MadVR Envy możesz sobie sam zbudować na bazie madvr i karty przechwytującej obraz, kto gra pliki ma z górki i taniej. Sam się teraz zastanawiam bo nawet przeciętny setup to nowe życie dla proja.

Edytowane przez fetek
W dniu 16.07.2024 o 02:27, JVC 4K napisał:

Zapominasz jeszcze o Lumagenie i tak jak @fetek napisał o MadVR no ale MadVR = Envy do jakiegoś stopnia.

Zgaduję, że miałeś na myśli algorytm nie logarytm.

Co do opłacalności, to co się opłaca najbardziej to X7900 / X9900 bo dostajesz kontrast za grosze + jakieś dedykowane DTM i tutaj Lumagen z gotowych pudełek jest ciężki do pobicia albo MadVR jak chcesz przygrzebać ale nie wyjdzie dużo taniej niż Lumagen-em bo pieca też musisz zbudować nie mówiąc o czasie spędzonym na konfig. I z takim konfigiem masz to co najlepsze z obu światów (kontrast + najlepszy DTM - Dynamic Tone Mapping).

X7900 + Lumagen to nadal 20-30% ceny NZ900... który DTM (mapowanie) będzie miał gorsze niż Lumagen, nie mówiąc o innych funkcjach takiego video procesora, których po prostu nie ma w Projach (jak np auto aspect ratio dla CIH itp itd).

Oczywiście jak masz gruby portfel to można też NZ900 + Envy Extreme. Kto bogatemu zabroni 🙂. Swoją drogą nie wiem kto się zgodził na taką nazwę dla produktu... Envy = Zazdrość (chociaż nie jest to 1:1 tłumaczenie ale po prostu nie ma takiego słowa w naszym języku a zazdrość jest najbliższa znaczeniowo. Z tym, że Envy ma bardziej pejoratywne znacznie po angielsku niż zazdrość po polsku) 

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

No to żeby było jeszcze ciekawiej ....😁

Pojawił się kolejny News o nowej linii budżetowych projektorów JVC serii N 

Mają być dość mocno wykastrowane ,mniejsze ale za to lepszy kontrast i laser na pokładzie.... 

NEW JVC DLA-NZ500 AND DLA-NZ700 BUDGET D-ILA SERIES PROJECTORS

Thread starterlygren 

Start dateJul 9, 2024

Projectors and Screens

lygren

Administrator

Staff member

Jul 9, 2024

So, finally some rumours are starting to spread regarding the new upcoming "budget" series from JVC. What is speculated on so far is as follows:

NZ500/NZ700

-D-ILA chips
-Lack e-Shift 8K
-Lack 3D
-New chassis (smaller)
-2500lm (NZ700) / 2200lm (NZ500) (To be confirmed)
-Laser projectors (no more bulbs)

MSRP is yet to be determined.

What does this mean to the market in general if it proves accurate? Well, in my opinion, a more budget-friendly and not to mention physically smaller platform is long overdue from JVC. They have allowed Sony and Epson to take over far too much of the general market for hi-end projection when there is really no real reason to, at least now when inflation and overall cost of living makes it harder for even the hardcore enthusiast to swallow the cost of the current DLA-line of projectors.

If these specs prove true, and particularly if the NZ500 hits a sub $6k price point or lower, I do believe JVC might have a real hard hitter awaiting. Sure, the TVs grow larger and cheaper, but projection is still the primary choice for a dedicated home cinema where both audio and video is given max priority. As such, 2200 lumens is indeed in the lower-end of what a large screen normally would require, but if they combine this with a typical JVC 30k:1 native on/off and their excellent tone mapping-system, it might be sufficient for quite large screens.

I do still hope they are keeping the motorised lens shift / zoom / focus with memory, as they would otherwise give too much leverage to Epson if not in my opinion, and my gut feeling tells me they have done so - also to give Sony a little pinch in the side in terms of showing off to their XW5000.

Still, although evolutionary in JVC terms, this is still not a revolutionary new launch, as I am quite sure things like Barco Bright (potentially providing 5x peak brightness and 50% improved black levels) is probably not included. However, it is a clear and very nice step in the right direction for the projection market for sure!

I will be updating this thread once more information becomes available.

I should note that I am indeed an insider, being a JVC distributor, so I cannot share any information under NDA, so I will only share information that has already been shared on other platforms and also share whatever I am allowed to as soon as it becomes officially available from JVC.

Last edited: Jul 13, 2024

Edytowane przez Gmow1977

Jak miło z ich strony😉 ciekawe co z cenami. Elektryczny lens shift, focus oraz zoom powinien zostac nawet w tanszych modelach. Jesli to wykastrują, to faktycznie pod względem funkcjonalnosci JVC zblizy się bardzo do swojej tanszej konkurencji (w negatywnym znaczeniu). 

Jeżeli jakość obrazu miała by być taka sama jak w "normalnej" linii to wszystko poza brakiem 3D nie było by dla mnie problemem (zakładając, że kontrast stał by ba bardzo dobrym poziomie za 2-3 generacje, kiedy i o ile bym realnie patrzył na zastępstwo dla mojego X-a).

Ale brak 3D pewno przekreśli dla mnie taką ofertą, bo 3D dla mnie jest najważniejszym formatem, pomimo, że martwy (mam na płytkach jakieś 98% tego co chce mieć z wydań w 3D i jest to pewno jakieś 70-75% tego co kiedykolwiek zostało wydane w 3D).

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

Fakt, 3D umarło smiercią naturalną wiele lat temu. W telewizorach się nie przyjęło, nawet jak ktos początkowo się tym zachwycał oglądając filmy demo producentow tv, to pozniej zachwyt mijał. Pomijam juz kwestię tego, ze w filmach efekt 3D często jest zrobiony ze tak powiem na siłę, efekciarsko. Na początku robi wrazenie ale latające przed nosem odłamki szkła itp szybko się nudzą. W projektorach ze względu na duzo większy ekran niz na tv efekt 3D ma większy sens, tylko jest mały szczegół - sprzedaz projektorow w porównaniu do telewizorów, to taka kropla w morzu. Pomimo, ze stają się coraz popularniejsze ze względu na wysyp tanich chinskich urządzen, to jednak podejrzewam, ze bardzo niewielki odsetek osob korzystających z projektorów uzywa trybu 3D. Kiedys, kiedy 3D wydawało się obiecującym kierunkiem, producenci projektorow nie chcieli zostawac w tyle, skoro obraz stereoskopowy oferowały telewizory o niewielkich przekątnych. Teraz, kiedy juz wiadomo, ze była to slepa uliczka, producentom nie kalkuluje się aby brnąc w to dalej, dla tych 0,00001% klientów 😉

Mniejsze i lżejsze i brak 3D zostaje przy swoim obecnym, też 3D jest dla mnie ważne mam sporo płyt 3D chyba nawet więcej od 4K.

2 godziny temu, brewka87 napisał:

Fakt, 3D umarło smiercią naturalną wiele lat temu. W telewizorach się nie przyjęło, nawet jak ktos początkowo się tym zachwycał oglądając filmy demo producentow tv, to pozniej zachwyt mijał. Pomijam juz kwestię tego, ze w filmach efekt 3D często jest zrobiony ze tak powiem na siłę, efekciarsko. Na początku robi wrazenie ale latające przed nosem odłamki szkła itp szybko się nudzą. W projektorach ze względu na duzo większy ekran niz na tv efekt 3D ma większy sens, tylko jest mały szczegół - sprzedaz projektorow w porównaniu do telewizorów, to taka kropla w morzu. Pomimo, ze stają się coraz popularniejsze ze względu na wysyp tanich chinskich urządzen, to jednak podejrzewam, ze bardzo niewielki odsetek osob korzystających z projektorów uzywa trybu 3D. Kiedys, kiedy 3D wydawało się obiecującym kierunkiem, producenci projektorow nie chcieli zostawac w tyle, skoro obraz stereoskopowy oferowały telewizory o niewielkich przekątnych. Teraz, kiedy juz wiadomo, ze była to slepa uliczka, producentom nie kalkuluje się aby brnąc w to dalej, dla tych 0,00001% klientów 😉

To zupełnie nie tak.

To nie producenci sprzętu zabili 3D usuwając opcje z TV czy PJ tylko studia przestały wydawać filmy w 3D bo była bardzo mało oglądalność w domach i w efekcie bardzo mała sprzedaż i w efekcie nie opłacało się to im więcej.

Oglądalność w domach była niska, bo ludzie nie chcą zakładać okularów, które dodatkowo jeszcze trzeba ładować i pamiętać żeby było naładowane i jeszcze do 3D trzeba siedzieć w odpowiedniej odległości i pod odpowiednim kątem... więc w 99% przypadków ludzie wymiękli, głównie przez lenistwo i brak chęci zakładania okularów (nawet wśród entuzjastów kina czytałem takie argumenty, że okulary ograniczają ich wolność i że nigdy nie będą zakładać okularów :D... brak słów, ale jak kto lubi. Niektóre argumenty, jak np taki, to takie trochę nie bo nie, i o charakterze zealockim).

Dodatkowo aktywne okulary często miały problemy z cross-talkiem i w efekcie z bólami głowy u oglądających.

Na koniec, nie obraź się, ale po Twoim poście widać, że nie poświęciłeś za dużo uwagi 3D bo w 3D nie chodzi o żadne efekciarstwo i rzeczy wyskakujące z ekranu, których jest w sumie może w jakichś 0.01% filmów 3D tylko o efekt głębi (czyli przeciwieństwo w prezentacji do wyskakiwania z ekranu - co też jest fajne jak jest użyte ze smakiem albo z zamysłem zamiast pod kątem efekciarstwa tak jak piszesz).

Ja zakochałem się w 3D na swoim Oledzie (LG C6) - tak zwane ostatnie podrygi konającej ostrygi. Jak C6-tka była wypuszczona to był już (bardzo późny) zmierzch 3D a zarazem była to i nadal jest najlepsza technologia 3D jaka byłą kiedykolwiek wypuszczona.

Tanie pasywne 3D (lekkie okulary bez baterii), jak w kinie ale w przeciwieństwie do kina z pełnym 1080p na oko (w kinie masz tylko połowę wertykalnych albo horyzontalnych linii na oko i w efekcie dwa razy mniejszą rozdzielczość w porównaniu do danych na nośniku). 

Do tego nieskończony kontrast i opad szczęki jest gwarantowany. Niektóre sceny trzeba zobaczyć, żeby uwierzyć.

A projektory za to dają skalę. Ostatecznie wolę 3D na moich 133", ale na szczęście toleruje aktywne 3D bez problemu co nie jest prawdą dla każdego (zdarzało mi się oglądnąć 3, 3D filmy pod rząd).

Oczywiście tak jak w przypadku TV tak i z PJ trzeba siedzieć w odpowiedniej odległości od ekranu i pod odpowiednim kątem (ale to nie jest zazwyczaj problemem ze względu na przekątne).

Star Wars: Rouge One - poezja w 3D
Need for Speed  - WOW
Guardians of the Galaxy - mniam

Mógł bym długo wymieniać 🙂

Był taki czas, że oglądaliśmy w znakomitej większości jedynie filmy 3D. Tak 9/10. I jak tak po 9 filmach 3D włączysz coś płaskiego to jest szok jak to się da w ogóle oglądać. Wygląda płasko i nienaturalnie. Ktoś zabrał całą głębię i uczucie bycia tam...

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

9 minut temu, sebna napisał:

Na koniec, nie obraź się, ale po Twoim poście widać, że nie poświęciłeś za dużo uwagi 3D bo w 3D nie chodzi o żadne efekciarstwo i rzeczy wyskakujące z ekranu, których jest w sumie może w jakichś 0.01% filmów 3D tylko o efekt głębi

Nie obrazam się. Po prostu widziałem kilka filmow w 3D i moze miałem pecha ale akurat mniej więcej tak jak to opisałem były nagrane. I piszę tu o filmach oglądanych w kinach komercyjnych jak i tych oglądanych w domu na projektorze. 

12 minut temu, sebna napisał:

Tanie pasywne 3D (lekkie okulary bez baterii), jak w kinie ale w przeciwieństwie do kina z pełnym 1080p na oko (w kinie masz tylko połowę wertykalnych albo horyzontalnych linii na oko i w efekcie dwa razy mniejszą rozdzielczość w porównaniu do danych na nośniku).

Na moim starym X90 z okularami aktywnymi w zaleznosci od zrodla mogę miec połowę rozdzielczosci pionowej przy materiale top/bottom, połowę rozdzielczosci poziomej przy materiale SBS oraz pełne 1080p 3D z materiału frame packing. 

Mnogosc zapisu formatów 3D takze przyczynił się do spadku popularnosci. Gdyby producenci się dogadali, zanim powstało tyle rownolegle istniejących formatów, to myslę ze byłoby to powszechniejsze. Prrzeciętny kowalski to laik pod względem technicznym. Klika w przycisk "play" i ma działać.

Dodam jeszcze, ze u mnie aktywna projekcja 3D "zjada" zbyt duzo jasnosci (x90 jasnym projektorem nie jest) i oglądanie ciemniejszego niz w 2D obrazu mnie po prostu szybciej zniechęca. Same okulary az tak bardzo mi nie przeszkadzają.

W dniu 20.07.2024 o 16:00, brewka87 napisał:

Na moim starym X90 z okularami aktywnymi w zaleznosci od zrodla mogę miec połowę rozdzielczosci pionowej przy materiale top/bottom, połowę rozdzielczosci poziomej przy materiale SBS oraz pełne 1080p 3D z materiału frame packing. 

Moje rozumienie tematu jest takie, że wszystkie płyty BD 3D są zapisane w formacie frame packed i dopiero wyświetlacz decyduje w jakim formacie dostanie sygnał czyli SBS czy innym (o ile player potrafi przekazać taki profil).

Dlatego w przypadku JVC, przynajmniej X7900, jest to zawsze frame packed format czyli pełna naprzemienna 1080p rozdzielczość na oko.

W moim JVC nie ma nigdy straty rozdzielczości.

W LG C6 jest jeszcze lepiej bo dostaje format frame packed i wyświetla naraz (nie naprzemiennie jak w przypadki aktywnego 3D w JVC) dwie klatki w pełnym 1080p dla obu oczu naraz.

Jak masz wyświetlacz, który obsługuje tylko SBS np. to wtedy player dekoduje frame packed z płyty do SBS i tak wysyła sygnał do wyświetlacza (albo robi to sam wyświetlacz).

Frame packed jest rdzennym "bezstratnym" formatem źródłowym, który może być zamieniony na dowolny inny format 3D lub użyty natywnie jak to robi LG (pasywne 3D) albo JVC (aktywne 3D).

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

4 minuty temu, sebna napisał:

Moje rozumienie tematu jest takie, że wszystkie płyty BD 3D są zapisane w formacie frame packed

Tak, zgadza się ale pisząc w zaleznosci od zrodla, mialem na mysli zrodla inne niz bd 3d.

Nie zmienia to faktu, ze w JVC mamy do dyspozycji jedynie naprzemienne wyswietlanie obrazu dla lewego i prawego oka, co juz z załozenia zmniejsza jasnosc o 50%. W praktyce ta strata jasnosci jest zapewne ciut większa. Wyswietlam obraz o przekątnej 162" i w 3D jest za ciemno nawet na całkiem nowej oryginalnej lampie dlatego projekcję 3D sobie odpuscilem 😉

Samo wyswietlanie naprzemienne "zjada" 50% jasnosci. W dodatku same okulary mają około 70% przeswitu w najlepszym przypadku, więc z tych teoretycznych 50% zostanie jakies 35% max...

7 minut temu, brewka87 napisał:

Tak, zgadza się ale pisząc w zaleznosci od zrodla, mialem na mysli zrodla inne niz bd 3d.

Nie zmienia to faktu, ze w JVC mamy do dyspozycji jedynie naprzemienne wyswietlanie obrazu dla lewego i prawego oka, co juz z załozenia zmniejsza jasnosc o 50%. W praktyce ta strata jasnosci jest zapewne ciut większa. Wyswietlam obraz o przekątnej 162" i w 3D jest za ciemno nawet na całkiem nowej oryginalnej lampie dlatego projekcję 3D sobie odpuscilem 😉

A no tak z taką przekątną to w pełni rozumiem dlaczego 3D nie jest czymś co Cie realnie może fascynować.

― Oscar Wilde

X90 ma wg producenta 1200 ansi, a Twoj X7900 1900 ansi, a to duza roznica 😉

14 minut temu, brewka87 napisał:

X90 ma wg producenta 1200 ansi, a Twoj X7900 1900 ansi, a to duza roznica 😉

Plus u mnie mniejszy ekran a 3D i tak jest na granicy oglądalności przy 1k godzin na lampie. Tutaj akurat przydało by się więcej światła i laser, który przynajmniej w teorii nie traci parametrów z czasem.

― Oscar Wilde

Nic dodac, nic ująć 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi