Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podstawkowe do Naim Atom

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, audioburak napisał:

@piotrek7

W charakterystyczny dla siebie sposób próbujesz robić ludziom wodę z mózgu.

Skoro i wstęgę Goldów uznali za agresywną. W "szmacie" nadzieja i stąd proponuję

posłuchanie np. monitorów Dynaudio. Do bliskiego słuchania i komfortu.

Jednak z drugiej strony agresywność wcale nie musi być wyłączną "zasługą"

samych monitorów, bo jest też  sam Naim. O innych elementach nie wspomnę ... 😉 

Naim agresywny na górze??? 

Chyba nie miałeś okazji z Naimem 😉

9 minut temu, audioburak napisał:

@piotrek7

Skoro i wstęgę Goldów uznali za agresywną. W "szmacie" nadzieja i stąd proponuję

Nie znam się ale ta wstega goldów to podobno nie do końca wstęga i może dlatego drapała po uszach i nie tylko nas ale i gości. Jak wspomniałam Naim potrafił zagrać tak, że wszyscy byli zachwyceni więc wiem, że urządzenie ma potencjał tylko musze trafić z kolumnami i dlatego będę wybierać z tego co mi tu zaproponowaliście:)

I to jest słuszna koncepcja 😉 

A z paroma starszymi co prawda Naimami miałem okazję i powiem tak: agresywne nie,

ale są bezlitosne 😉 , co obnaża prawdziwe oblicze wielu kolumn.

Stąd właśnie bierze się taki wątek i poszukiwania; oby owocne.

Mam 100 % kandydata, ale jest za stary i za tani - Tannoy Mercury M2.

Ale teraz takich chyba nie robią 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@audioburak Naim to granie energetyczne, gęste z wykopem, ale właśnie bez blasku na górze, moim zdaniem rozdzielczości jest niedosyt, a już o ostrości nie ma mowy. 

@Zosia2000 pokaż proszę kilka fotek jak to wygląda u Ciebie, bo z tym ostrym graniem problem może leżeć gdzie indziej... 

6 minut temu, stach_s napisał:

@audioburak Naim to granie energetyczne, gęste z wykopem, ale właśnie bez blasku na górze, moim zdaniem rozdzielczości jest niedosyt, a już o ostrości nie ma mowy. 

@Zosia2000 pokaż proszę kilka fotek jak to wygląda u Ciebie, bo z tym ostrym graniem problem może leżeć gdzie indziej... 

Pod ręką mam akurat takie zdjęcia z pylonami i vela. Stolik zazwyczaj stoi oczywiście na środku a zamiast narożnika ma być sofa chyba na kółkach by można odjeżdżać na koniec pokoju, bo tam najlepszy dźwięk:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20240224_131757.jpg

20240329_191638.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

28 minut temu, J4Z napisał:

Wysokie tony mogą kłuć, bo pogłos pewnie masz tam konkretny.

Zacząłbym od zrobienia pomiaru.

Inwestycja w pomiary może nie jest takim złym pomysłem... 

2 minuty temu, stach_s napisał:

Inwestycja w pomiary może nie jest takim złym pomysłem... 

To ja chyba kasę na pomiary, wolę wrzucić w jaspery bo wiem, że grają tam dobrze.

6 minut temu, J4Z napisał:

600zl? Tyle kosztuje mikrofon. Twój wybór, nie namawiam. Ewentualnie jak mieszkasz niedaleko, mogę pożyczyć lub wpaść.

Dziękuję bardzo, ale ja mieszkam daleko mam wrażenie od wszystkiego bo do najbliższego salonu mam 150 km :). Zachod Polski. Tylko, że takie papomiary jak się domyślam powiedzą, że mam kiepską akustykę pomieszczenia a nie wskażą mi idealnych kolumn do tego pokoju, więc coraz bliżej jestem decyzji by wziąć to co grało tam fajnie,  choć wizualnie mi nie pasowało.

Ustroi na ściany pewnie wieszać nie chcesz? To tak, bierz co najlepiej Ci gra i ciesz się muzyką. 

Pokoik wydaje się pusty. Już ja bym go urządził. :P

Edytowane przez J4Z

.

Wstęga w Gold to AMT 

I on generalnie ostry nie jest. Jeśli posłuchasz serii bronze czy Silver to usłyszysz że niższe serie są wyraźnie jaśniejsze. 

Zgadzam się że powodem tego stanu rzeczy mogło być 

- błędne ustawienie kolumn 

- warunki akustyczne 

Jeśli jednak w tych samych pozycjach stały jaspery i jest ok To w takim razie oznacza że to nie są kolumny dla ciebie. Jednak na pewno nie jest to model ostry. 

Faktycznie nie ma co generalizować Z jakiego materiału jest zrobiony przetwornik. Zgadzam się że w sporej części założeń można osiągnąć także podobny finalny efekt ale są jednak wyjątki.

Naim nie jest ostry. To bardzo łagodna elektronika. 

Sprawdź te amphiony. To mikro kolumny które naprawdę zaskakują swoją wielkością brzmienia

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Wstęga w Gold to AMT 

I on generalnie ostry nie jest. Jeśli posłuchasz serii bronze czy Silver to usłyszysz że niższe serie są wyraźnie jaśniejsze. 

Zgadzam się że powodem tego stanu rzeczy mogło być 

- błędne ustawienie kolumn 

- warunki akustyczne 

Jeśli jednak w tych samych pozycjach stały jaspery i jest ok To w takim razie oznacza że to nie są kolumny dla ciebie. Jednak na pewno nie jest to model ostry. 

Faktycznie nie ma co generalizować Z jakiego materiału jest zrobiony przetwornik. Zgadzam się że w sporej części założeń można osiągnąć także podobny finalny efekt ale są jednak wyjątki.

Naim nie jest ostry. To bardzo łagodna elektronika. 

Sprawdź te amphiony. To mikro kolumny które naprawdę zaskakują swoją wielkością brzmienia

Teraz by cokolwiek grało odkurzyliśmy stare Silvery rx1 i tu zdecydowanie nie ma tak ostrej góry jak w goldach i mniej męczą. Przynajmniej w naszym pokoju.Tyle że wszystkiego jest mniej, mocy,  basu i ogólnie mniej jakości.

3 minuty temu, Zosia2000 napisał:

Teraz by cokolwiek grało odkurzyliśmy stare Silvery rx1 i tu zdecydowanie nie ma tak ostrej góry jak w goldach i mniej męczą. Przynajmniej w naszym pokoju.Tyle że wszystkiego jest mniej, mocy,  basu i ogólnie mniej jakości.

Ok to cos jest u ciebie nie tak z akustyką. 

RX były jaśniejsze 

W sensie to że gra mniejszym dźwiękiem to naturalne. Są mniejsze.

Ale góra w RX była jaśniejsza.

Jesteś pewien że ustawienia były na wzmacniaczu dokładnie takie same?

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ok to cos jest u ciebie nie tak z akustyką. 

RX były jaśniejsze 

W sensie to że gra mniejszym dźwiękiem to naturalne. Są mniejsze.

Ale góra w RX była jaśniejsza.

Jesteś pewien że ustawienia były na wzmacniaczu dokładnie takie same?

We wzmacniaczu jedyne co zmieniam to moc dźwięku i w sumie nawet nie wiedziałam, że można tam zmienić coś jeszcze ;). Ustawienie również takie same.

46 minut temu, Zosia2000 napisał:

We wzmacniaczu jedyne co zmieniam to moc dźwięku i w sumie nawet nie wiedziałam, że można tam zmienić coś jeszcze ;). Ustawienie również takie same.

No to powiem ci że odbiór tych dwóch kolumn jest dla mnie kompletnie inny

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No to powiem ci że odbiór tych dwóch kolumn jest dla mnie kompletnie inny

Bywa. 

Czasem też średnica męczy, mnie np. często.

.

6 minut temu, J4Z napisał:

Bywa. 

Czasem też średnica męczy, mnie np. często.

W czym?

W konkretnych utworach? 

Na konkretnych kolumnach?

6 godzin temu, audioburak napisał:

@piotrek7

Pozwolę sobie powtórzyć pytanie. Czy metalowa kopułka KEF-a brzmi tak samo jak metalowa kopułka Focala? Wszak tu i tu metal? To pytanie z kategorii łatwych bo przeciwstawiamy aluminium berylowi. Więc może trudniej. Czy beryl Focala brzmi tak samo jak beryl Revela? Powielasz głupoty o brzmieniu materiału z którego wykonany jest głośnik. To nie materiał a sposób aplikacji danego głośnika decyduje o brzmieniu

Zdecydowanie dołączam się do głosu jednego z kolegów, czyli Dynaudio Evoke 20. Chyba, że taniej, to Dynaudio Emit 20. 

Ale skoro był Jasper, to tym bardziej Evoke jest w zasięgu. Z Naimem moim zdaniem się nie zawiedziesz, zwłaszcza po Twoich wrażeniach z Monitor Audio. Spróbuj chociaż!

Ja po Tannoy M3, Dali 450, Dynaudio X32, Monitor Audio RX2, Dynaudio X14, Dynaudio X34, Elac Vela BS403, znowu chcę wrócić do Dynaudio. 

Co do stojaków - jaki to model? Jakaś Atacama? Macie je zasypane balastem? Przy tym poziomie kolumn to już może mieć znaczenie. Tzn. przy każdym, ale tym bardziej przy kolumnach za ok 10K. Proponowałbym zainwestować w solidniejsze standy, jeśli jest na to budżet. 

Czy to Wasze mieszkanie czy wynajmujecie? Jeśli pierwsza opcja, to proponuję telewizor powiesić na ścianie a zamiast tej szafki zamówić jakąś niższą rtv-kę i szerszą niż telewizor. Będzie to dużo przyjemniejsze dla oka. I ściana nabierze "lekkości". Przepraszam za lekki off-topic.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

34 minuty temu, tomek11 napisał:

Zdecydowanie dołączam się do głosu jednego z kolegów, czyli Dynaudio Evoke 20.

Choć na tym forum kilkakrotnie pojawiły się opinie, że Dynaudio i Naim to fatalne połączenie. I bądź tu mądry. Nie da się. Ile gustów tyle opinii. Na pewno warto sprawdzić bo Dynki same w sobie są bardzo fajne i niewątpliwie mogą się podobać

41 minutes ago, piotrek7 said:

Choć na tym forum kilkakrotnie pojawiły się opinie, że Dynaudio i Naim to fatalne połączenie. I bądź tu mądry. Nie da się. Ile gustów tyle opinii. Na pewno warto sprawdzić bo Dynki same w sobie są bardzo fajne i niewątpliwie mogą się podobać

Bardzo ciepło, bardzo gęsto, bez jakiegokolwiek polotu, ale może podpasować w "minimalistycznym" mieszkaniu

3 godziny temu, tomek11 napisał:

Zdecydowanie dołączam się do głosu jednego z kolegów, czyli Dynaudio Evoke 20. Chyba, że taniej, to Dynaudio Emit 20. 

Ale skoro był Jasper, to tym bardziej Evoke jest w zasięgu. Z Naimem moim zdaniem się nie zawiedziesz, zwłaszcza po Twoich wrażeniach z Monitor Audio. Spróbuj chociaż!

Ja po Tannoy M3, Dali 450, Dynaudio X32, Monitor Audio RX2, Dynaudio X14, Dynaudio X34, Elac Vela BS403, znowu chcę wrócić do Dynaudio. 

Co do stojaków - jaki to model? Jakaś Atacama? Macie je zasypane balastem? Przy tym poziomie kolumn to już może mieć znaczenie. Tzn. przy każdym, ale tym bardziej przy kolumnach za ok 10K. Proponowałbym zainwestować w solidniejsze standy, jeśli jest na to budżet. 

Czy to Wasze mieszkanie czy wynajmujecie? Jeśli pierwsza opcja, to proponuję telewizor powiesić na ścianie a zamiast tej szafki zamówić jakąś niższą rtv-kę i szerszą niż telewizor. Będzie to dużo przyjemniejsze dla oka. I ściana nabierze "lekkości". Przepraszam za lekki off-topic.

Tak, stojaki to stara atacama zasypane czymś i są ciężkie. Jak wybierzemy kolumny to dobierzemy do nich standy. Mieszkanie nasze, ale mamy jeszcze inne opcje mieszkaniowe i w każdym mieszkaniu jest to znacznie wiekszy salon otwarty na kuchnię, więc wtedy zapewne będzie inna akustyka i potrzebne inne większe kolumny. Narazie jednak koncentruję się na tym bo pewnie jeszcze rok tu zostaniemy.

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

W sumie dynaudio Emit też mieliśmy ale z yamaha 803. Wtedy jakoś nas nie porwały, ale  może  z naimem byłoby lepiej. Jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi i sugestie.

4 godziny temu, Zosia2000 napisał:

ale z yamaha 803. Wtedy jakoś nas nie porwały,

Temu akurat trudno się dziwić. Yamaha to budżetowy sprzęt. Sam w sobie nie porywa

8 godzin temu, tomek11 napisał:

Przy tym poziomie kolumn to już może mieć znaczenie. Tzn. przy każdym, ale tym bardziej przy kolumnach za ok 10K.

Nie rób sobie jaj z ludzi.

41 minut temu, piotrek7 napisał:

Yamaha to budżetowy sprzęt. Sam w sobie nie porywa

Może i budżetowy, ale moim zdaniem lepiej gra od niejednego niby lepszego (a tak naprawdę po prostu bardziej niszowego i w ten sposób oddziałującego na audiofilską wyobraźnię). Sam się przesiadłem z audiofilskich marek na Yamahę.

Co do kolumn to Dynaudio ze swoim ospałym graniem chyba nie jest tym o co tutaj chodzi. Naim bez blasku na górze jak to ktoś napisał plus Dynaudio bez blasku daje razem lipę. W/w Spendor jest super i warto sprawdzić. Może Classic 3/1 skoro w razie czego lekko możesz dołożyć, a i rabat pewnie też można dostać.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

13 godzin temu, J4Z napisał:

Po prostu... 

Na różnych systemach

A no to tak.

9 godzin temu, piotrek7 napisał:

No gdyż to połączenie dla wielu gra już nieco nudnawo.

Ale może tu dla autora nie będzie.

Godzinę temu, Misio38 napisał:

Może i budżetowy, ale moim zdaniem lepiej gra od niejednego niby lepszego (a tak naprawdę po prostu bardziej niszowego i w ten sposób oddziałującego na audiofilską wyobraźnię).

Taaaaa, jasne. A Fiat 126p jest lepszy od Ferrari. Choć w ruchu miejskim w korku różnice faktycznie zacierają sie. Aha, w Fiacie jest głośniej, gorąco, śmierdzi i jest niewygodnie. Poza tym różnic prawie nie ma

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No gdyż to połączenie dla wielu gra już nieco nudnawo.

Ale może tu dla autora nie będzie.

Dlatego piszę, że ocena tego połączenia jest bardzo subiektywna. Dużą rolę odgrywa najczęściej pomijana kwestia doboru źródła, które w ogromnym stopniu wpływa na brzmienie całości 

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

Taaaaa, jasne. A Fiat 126p jest lepszy od Ferrari. Choć w ruchu miejskim w korku różnice faktycznie zacierają sie. Aha, w Fiacie jest głośniej, gorąco, śmierdzi i jest niewygodnie. Poza tym różnic prawie nie ma

Dlatego piszę, że ocena tego połączenia jest bardzo subiektywna. Dużą rolę odgrywa najczęściej pomijana kwestia doboru źródła, które w ogromnym stopniu wpływa na brzmienie całości 

Zgadzam się w obydwu akapitach.

• Pokaż nowe odpowiedzi