Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podstawkowe do Naim Atom

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Wrzucam jeszcze raz bo wyskoczył jakiś błąd.

Dopiero założyłam tu konto i od razu mam prośbę o poradę, a dokładnie mamy bo pytam razem ze swoim partnerem.

Niestety nie dysponujemy słownictwem do opisywania dźwięku jakim Wy się tu potraficie posługiwać, więc napiszę bardzo prosto po swojemu. 

Wzmacniaczem jest Naim Atom I tego już nie chcemy zmieniać bo polubiliśmy jego funkcjonalność i wiemy, że potrafi ładnie zagrać. Teraz kwestia lepszych kolumn. Najpierw były stare Silvery, potem zmieniliśmy je na nowe Goldy 100, ale pomimo ogólnie lepszej jakości dźwięku bardzo męczyła nas ostra góra. Nie dało się tego długo słuchać. Sprzedaliśmy i zamieniliśmy na vela 403. Góra już tak nie drapała w uszy, ale czegoś brakowało. Jakiejś glębi czy efektu Wow:).Sprzedaliśmy:)

Potem wzięliśmy na testy Pylona Jasper 18 i z tego dźwięku oboje byliśmy zadowoleni, ale wydają mi się te kolumny za wielkie na pomieszczenie 4x4. Dobrze brzmiały dopiero przy przeciwległej ścianie. No i bardzo mi się nie podobają wizualnie i są bardzo glebokie. Dominują wielkością tak mały pokój. No ale trzeba przyznać, że przyjemność ze słuchania była duża.

Czy możecie polecić coś co będzie miało bardziej kompaktowe wymiary a zagra podobnie? No i nie będzie miało tak ostrej góry jak Goldy 100.

Czy kef r3 meta to  dobry pomysł? Czy może mniejsze Pylony czyli diamond? A może coś zupełnie innego...

Dziękuję i pozdrawiamy

Żeby nie przesadzić - Sonus Faber Lumina, Polk Audio Reserve  R200 - tu jedne i drugie

polecam białe 😉 , czy np.Usher V 601,  ale też i Sonetto czy wyższe modele Dynaudio.

Żadne nie powinny kaleczyć uszu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kolumny na standach? W jakim ustawieniu stoją? Przy pokoju 4x4m wszystkie kolumny będą miały problem z pokazaniem swoich możliwości. No i pytanie jaka akustyka. 

Miałem KEF LS50 z Naim Atom lubiłem te połącznie. R3 też się zgrają ok, chociaż dla mnie Naim+Kef to za dużo średnicy. Kef R3 potrzebują sporo przestrzeni wokół siebie w zasadzie zgodnie z instrukcją - min. 50cm za ścianą. 

Ze swojej strony mogę polecić Amphion Argon 1 myślę że spokojnie dadzą radę w takim pomieszczeniu, chociaż to nie jest tak ciepłe granie jak KEF. 

P.S.
Mam na zbyciu Neat SX1 w kolorze białym - idealne połączenie z Naimem.

Z ustawieniem jest czasem kłopot, ale jak jest głęboka komoda, czy coś w tym guście,

to można stawiać monitory również w BR z tyłu. Jeśli standy, to tyle samo miejsca

zajmie nieduża podłogówka, a bywają czasem dość smukłe, jak np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To przykład, bo mają kopułkę metalową, podobnie, jak Neat SX i trzeba by posłuchać.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, Chilled napisał:

Kolumny na standach? W jakim ustawieniu stoją? Przy pokoju 4x4m wszystkie kolumny będą miały problem z pokazaniem swoich możliwości. No i pytanie jaka akustyka. 

Miałem KEF LS50 z Naim Atom lubiłem te połącznie. R3 też się zgrają ok, chociaż dla mnie Naim+Kef to za dużo średnicy. Kef R3 potrzebują sporo przestrzeni wokół siebie w zasadzie zgodnie z instrukcją - min. 50cm za ścianą. 

Ze swojej strony mogę polecić Amphion Argon 1 myślę że spokojnie dadzą radę w takim pomieszczeniu, chociaż to nie jest tak ciepłe granie jak KEF. 

P.S.
Mam na zbyciu Neat SX1 w kolorze białym - idealne połączenie z Naimem.

Dzieki.Tak na standach w odległości ok 3m od siebie. Sofa na której słuchamy jest niemal na środku pokoju  i dźwięk znacznie zyskuje, szczególnie na basie gdy przesuwamy ją pod ścianę. Wtedy jaspery zagrały bardzo fajnie. No i chyba z takim ustawieniem trzeba będzie się pogodzić. Zapomniałam, Ls50 też kiedyś mieliśmy, ale nie urzekły, choć może za krótko daliśmy im czasu. Ten neat sx1 jednak chyba za duży.

Tego Naima połączyłbym z ProAc Response DB1/DB3 lub Spendor A2

ProAci to klasyka do Naima a Spendory to filigranowe podłogówki które moim zdaniem idealnie nadają się do Twojego metrażu i Atoma.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

23 minuty temu, Tal napisał:

Tego Naima połączyłbym z ProAc Response DB1/DB3 lub Spendor A2

ProAci to klasyka do Naima a Spendory to filigranowe podłogówki które moim zdaniem idealnie nadają się do Twojego metrażu i Atoma.

Dzięki. Czyli coś zupełnie innego polecasz. Nawet o tych firmach nie słyszeliśmy :). Chyba bez odsłuchu się nie odważę bo trochę kosztują a pewnie mógłby być problem z ewentualną odsprzedażą.

Chcieliśmy zamówić tego kefa r3 bo jego pewnie łatwo odsprzedać, ale jak rozumiem to wcale nie takie oczywiste połączenie.

Jak pisałem ProAc i Spendor to synergiczne połączenie z Naim poza tymi markami możesz jeszcze rozważyć Neat i Kudos jako również rekomendowane połączenia.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Jeżeli goldy które nie mają ostrej góry były dla was za jasne to sonus faber czy Polk też będą.

Faktycznie kefy to dobry trop. 

Kolega wyżej także słusznie uzupełnij proac, spendor czy neat.

Ze swojej strony dodam jeszcze chario lub dynaudio 

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jeżeli goldy które nie mają ostrej góry były dla was za jasne to sonus faber czy Polk też będą.

Faktycznie kefy to dobry trop. 

Kolega wyżej także słusznie uzupełnij proac, spendor czy neat.

Ze swojej strony dodam jeszcze chario lub dynaudio 

W sumie nie tylko dla nas, ale dla każdego kto u nas słuchał :). A masz może wiedzę jak te kef r3 mają się do jasper 18? Te nam odpowiadały, a jeśli to zupełnie inne granie to sama już nie wiem.

1 minutę temu, Zosia2000 napisał:

W sumie nie tylko dla nas, ale dla każdego kto u nas słuchał :). A masz może wiedzę jak te kef r3 mają się do jasper 18? Te nam odpowiadały, a jeśli to zupełnie inne granie to sama już nie wiem.

Kolumny grają inaczej.

Ja na przykład nie jestem fanem linii jasper od pylona. Uważam że są za drogie jak na swoje brzmienie. Ale sporo osób je wybiera świadomie więc coś w tym jest tak? 

Kef gra moim zdaniem lepsza głębia. Może nieco gorsza rozdzielczością w szerz. 

To jednak tańsze kolumny. 

Zasadnicze pytanie dlaczego nie chcecie zostać przy tych jaspersch 

Bo generalnie wyżej pisałeś o tym że mogło być za duże ale jak to się u ciebie przejawia? W sensie chodzi o jakieś defekty brzmieniowe czy kwestia wizualna? 

Bo na przykład w Japonii jest kult dużych kolumn. Nawet do małych pomieszczeń. 

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Kolumny grają inaczej.

Ja na przykład nie jestem fanem linii jasper od pylona. Uważam że są za drogie jak na swoje brzmienie. Ale sporo osób je wybiera świadomie więc coś w tym jest tak? 

Kef gra moim zdaniem lepsza głębia. Może nieco gorsza rozdzielczością w szerz. 

To jednak tańsze kolumny. 

Zasadnicze pytanie dlaczego nie chcecie zostać przy tych jaspersch 

Bo generalnie wyżej pisałeś o tym że mogło być za duże ale jak to się u ciebie przejawia? W sensie chodzi o jakieś defekty brzmieniowe czy kwestia wizualna? 

Bo na przykład w Japonii jest kult dużych kolumn. Nawet do małych pomieszczeń. 

Jaspery  kosztowały by mnie niewiele więcej niż kefy więc cena nie ma tu znaczenia. Były niestety za wielkie bo są bardzo glebokie i utrudniały przejście. Przytłaczały ten mały metraż no i dobry dzwięk byl tylko z drugiego końca pokoju. No i moim zdaniem są brzydkie, ale jakoś to bym zniosła. Wizualnie znacznie bardziej leżą mi kef r3 lub inne zaproponowane przez Was kolumny jak spendor. Problem tylko, że nie mam pojęcia jak grają i trochę to dla mnie loteria. Pozostaje się zdać na Wasze doświadczenie.

4 godziny temu, Zosia2000 napisał:

Dopiero założyłam tu konto i od razu mam prośbę o poradę, a dokładnie mamy bo pytam razem ze swoim partnerem.

Niestety nie dysponujemy słownictwem do opisywania dźwięku jakim Wy się tu potraficie posługiwać, więc napiszę bardzo prosto po swojemu. 

Wzmacniaczem jest Naim Atom I tego już nie chcemy zmieniać bo polubiliśmy jego funkcjonalność i wiemy, że potrafi ładnie zagrać. Teraz kwestia lepszych kolumn. Najpierw były stare Silvery, potem zmieniliśmy je na nowe Goldy 100, ale pomimo ogólnie lepszej jakości dźwięku bardzo męczyła nas ostra góra. Nie dało się tego długo słuchać. Sprzedaliśmy i zamieniliśmy na vela 403. Góra już tak nie drapała w uszy, ale czegoś brakowało. Jakiejś glębi czy efektu Wow:).Sprzedaliśmy:)

Potem wzięliśmy na testy Pylona Jasper 18 i z tego dźwięku oboje byliśmy zadowoleni, ale wydają mi się te kolumny za wielkie na pomieszczenie 4x4. Dobrze brzmiały dopiero przy przeciwległej ścianie. No i bardzo mi się nie podobają wizualnie i są bardzo glebokie. Dominują wielkością tak mały pokój. No ale trzeba przyznać, że przyjemność ze słuchania była duża.

Czy możecie polecić coś co będzie miało bardziej kompaktowe wymiary a zagra podobnie? No i nie będzie miało tak ostrej góry jak Goldy 100.

Czy kef r3 meta to  dobry pomysł? Czy może mniejsze Pylony czyli diamond? A może coś zupełnie innego...

Dziękuję i pozdrawiamy

Ja bym posłuchał z Atomem ProAc Response DB3

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

6 godzin temu, Zosia2000 napisał:

Dziękuję i pozdrawiamy

Rzuć okiem na to forum. Sporo fajnych tematów pisanych przez pasjonatów marki.

Ukryta Zawartość

Ogólnie są trzy, cztery pewniaki. Neat, ProAc, Kudos i Amphion. 

No i Spendor. Tak więc uzbierało się 5

Ukryta Zawartość

Po ocenie Goldów słabo te KEF'y widzę, choć mogę się mylić i może równie

dobrym wyborem, co Jaspery pod względem dźwięku były by mniejsze

np. Dali Rubicon 2. Pamiętaj też, że fizyki najczęściej nie da się oszukać i żeby uzyskać

dobry bas trzeba zarówno sporego woofera, jak też litrów, co przekłada się

jednak na gabaryt - głębokość też 😉      Bywają wyjątki, bo jednak postęp

w budowie głośników jest i np. wcześniej wymieniane R200 są mniejsze.

Wymiary 36/19/35 wobec Jasperów 18 - 43/20/42 i podobnym

basie z mniejszego jednak woofera.

Poczekajmy na wyniki dłuższego słuchania KEF'ów, bo może okażą się docelowe ...

Cześć 🙂 Moim zdaniem KEF R3 Meta to może być fajny kierunek, podobnie Diamond 18 od Pylona. Jest to granie jakościowo słabsze od Jasperów, ale one faktycznie lubią większe pomieszczenia, kształt kwadratu też swoje może dokładać. Spróbowałbym również z System Audio Legend 5.2 - małe rozmiarowo, grające większym brzmieniem, też nie można ich nazwać ostrymi. Moim zdaniem to może być odpowiedni kierunek 😉 Z nieco droższych opcji Vienna Haydn SE Signature, może Gato FM-15, czy Sonetto II 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu, na odsłuchy i indywidualne wyceny 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Coś mi się przypomniało z wątków - zajrzyj na PM w rogu ...

Bardzo wszystkim dziękuję. Propozycji sporo. Jest w czym wybierać i nad czym myśleć. Pewnie czekałam, że ktoś odpowie...bierz jaspery skoro się podobały lub kef 3 zagra  z naimem podobnie i wszystko byłoby jasne :). No ale w tej materii chyba nie może być za łatwo i trzeba będzie pojeździć i posłuchać :). Pozdrawiam serdecznie.

Dopisz do listy Dynaudio Emit 20 i w wyższym budżecie Evoke 20.

Może akurat będą do porównania z wymienionymi wcześniej modelami.

38 minut temu, Zosia2000 napisał:

Pewnie czekałam, że ktoś odpowie...bierz jaspery skoro się podobały lub kef 3 zagra  z naimem podobnie i wszystko byłoby jasne :).

I gdybyś bezkrytycznie posłuchała tej rady zakończyłoby się to szybkim rozczarowaniem i wtopieniem niemałej kasy.

Ja jako fan KEF-a odradzam te głośniki. Bo KEF lubi duże przestrzenie (głównie za sobą) i elektronikę, która trzyma go na przysłowiowej smyczy. 

I nigdy nie kupuj z takim nastawieniem

6 godzin temu, Zosia2000 napisał:

Chcieliśmy zamówić tego kefa r3 bo jego pewnie łatwo odsprzedać,

No chyba, że nie liczysz się z kasą. Ale wtedy od razu startuj z poziomu Focal Sopra lub Neat Ministra. Bo szkoda czasu na półśrodki. Ja ze swej strony kupuję sprzęt nie taki, który chciałbym odsprzedać tylko taki, który chciałbym aby u mnie grał jutro, za rok czy za pięć lat. 

7 hours ago, Zosia2000 said:

Dzieki.Tak na standach w odległości ok 3m od siebie. Sofa na której słuchamy jest niemal na środku pokoju  i dźwięk znacznie zyskuje, szczególnie na basie gdy przesuwamy ją pod ścianę. Wtedy jaspery zagrały bardzo fajnie. No i chyba z takim ustawieniem trzeba będzie się pogodzić. Zapomniałam, Ls50 też kiedyś mieliśmy, ale nie urzekły, choć może za krótko daliśmy im czasu. Ten neat sx1 jednak chyba za duży.

Jeśli LS50 nie podeszły to podejrzewam że R3 nie będą spektakularnie się podobały. R3 gra podobnie jak LS50 tylko cieplejszym dźwiękiem.

Splendor to b. dobry trop, chociaż b. wysoko się cenią. Słuchałem A4 z Naim Star i mógłbym kupić ten zestaw na miejscu.

Opublikowano (edytowane)

To oczywiste, że nie chce kupić sprzętu od razu z zamiarem odsprzedaży, ale jeśli mam kupować w ciemno bez odsłuchu to jest duża szansa, że mi nie podejdzie i dlatego wolałabym by były to kolumny z grupy z tych, które łatwo sprzedać. Jeśli będę miała możliwość odsłuchać to ten argument nie będzie miał dla mnie znaczenia.

No a z kasą oczywiscie się liczę choć chętnie dołożę do tego do czego warto. Rzecz w tym, że mam najniższy model naima więc chciałabym kolumny, podobnej klasy z którymi ten naim sobie dobrze poradzi.

Edytowane przez Zosia2000
13 minut temu, Zosia2000 napisał:

ale jeśli mam kupować w ciemno bez odsłuchu to

To większość salonów (poważnych) daje możliwość wypożyczenia za kaucją sprzętu. 

Spendory A2 wydają się odpowiednie do tych 16 metrów, ale czy na pewno to już Zosia musiałaby na własne uszy się przekonać. Pewnym jest że na pewno nie byłyby ostre w odbiorze ale raczej łagodne, miękkie, pastelowe i przyjemne raczej do delektowania się muzyką aniżeli jej analizowania. Koleżanka nic nie napisała o guście muzycznym i słuchanym repertuarze a myślę że pomogło by to też trochę sprecyzować wybór także napisz Zosiu czego wraz z partnerem najwięcej słuchacie? 🙂

Pozdrawiam.

14 godzin temu, Zosia2000 napisał:

Jaspery  kosztowały by mnie niewiele więcej niż kefy więc cena nie ma tu znaczenia. Były niestety za wielkie bo są bardzo glebokie i utrudniały przejście. Przytłaczały ten mały metraż no i dobry dzwięk byl tylko z drugiego końca pokoju. No i moim zdaniem są brzydkie, ale jakoś to bym zniosła. Wizualnie znacznie bardziej leżą mi kef r3 lub inne zaproponowane przez Was kolumny jak spendor. Problem tylko, że nie mam pojęcia jak grają i trochę to dla mnie loteria. Pozostaje się zdać na Wasze doświadczenie.

Ok czyli chodzi o aspekt wizualny.

No w przejściu też stać nie powinny. 

Kefy są nieco bardziej stłumione.

Musisz iść na odsłuch nie wybieraj oczami.

Do listy dopisz amphion. 

10 godzin temu, Tal napisał:

Spendory A2 wydają się odpowiednie do tych 16 metrów, ale czy na pewno to już Zosia musiałaby na własne uszy się przekonać. Pewnym jest że na pewno nie byłyby ostre w odbiorze ale raczej łagodne, miękkie, pastelowe i przyjemne raczej do delektowania się muzyką aniżeli jej analizowania. Koleżanka nic nie napisała o guście muzycznym i słuchanym repertuarze a myślę że pomogło by to też trochę sprecyzować wybór także napisz Zosiu czego wraz z partnerem najwięcej słuchacie? 🙂

Pozdrawiam.

Banalnie to zabrzmi, ale słuchamy niemal wszystkiego poza skrajnościami jak disco polo itp. Raczej jest to spokojna muzyka, ale nie ma reguły. Częściej jednak Możdżer niż ACDC. Sporo muzyki filmowej choć dobry wokal też ma dla nas znaczenie. Jak wspomniałam z tych co miałam w goldach byłoby wszystko ok gdyby nie ostra góra w niektorych utworach i jaspery byłyby ok gdyby nie ich gabaryty:)

Zacznij może nie od Bacha 😉 ale od Dynaudio. Mniejsze i bez agresji, ale czy to będą

Evoke 20, czy Emit 20 to już całkiem inna sprawa. Zwróć uwagę na materiał użyty

w kopułce wysokich tonów - ja bym unikał różnych metali i ceramiki. 

Możdżera raczej nie, ale Billa Evansa czy Dianę K. - tak a z filmowej - Amadeusza 😉 

35 minut temu, audioburak napisał:

Zacznij może nie od Bacha 😉 ale od Dynaudio. Mniejsze i bez agresji, ale czy to będą

Evoke 20, czy Emit 20 to już całkiem inna sprawa. Zwróć uwagę na materiał użyty

Możdżera raczej nie, ale Billa Evansa czy Dianę K. - tak a z filmowej - Amadeusza 😉 

Nie do końca zrozumiałam tą wiadomość ale rozumiem, że autor przedstawił swój gust muzyczny. Tak czy inaczej dziękuję:).

Godzinę temu, audioburak napisał:

A metal Kefa brzmi tak samo jak w Focalu czy Revelu? Po raz kolejny w charakterystyczny dla siebie sposób posługujesz się ogolnikami. Rodzaj materiału z jakiego wykonano głośnik ma znaczenie drugo, trzeciorzedne. Nie rób ludziom wody z mózgu bo ktoś o mniejszym doświadczeniu może uwierzyć w twoje wizje i proroctwa. 

@piotrek7

W charakterystyczny dla siebie sposób próbujesz robić ludziom wodę z mózgu.

Skoro i wstęgę Goldów uznali za agresywną. W "szmacie" nadzieja i stąd proponuję

posłuchanie np. monitorów Dynaudio. Do bliskiego słuchania i komfortu.

Jednak z drugiej strony agresywność wcale nie musi być wyłączną "zasługą"

samych monitorów, bo jest też  sam Naim. O innych elementach nie wspomnę ... 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi