Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup odtwarzacza bluray 4K

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, brewka87 napisał:

Jak duza roznica? Fajnie jesli bedziesz miał okazję porównac w akcji playery. Ja jak szukałem dla siebie to wyszlo na to, ze i Zidoo i Dune mają swoje słabsze i mocniejsze strony. Padło na Zidoo i w sumie jestem zadowolony 😉

Za Dune znajomy dał 970 zł na Amazonie. Ja za zidoo 1550 zł . Jak się okaże ,że nie ma różnicy to po co przepłacać:D 

Już na starcie przepłaciłeś wybierając wersję z kieszenią, ale zrobiłeś to świadomie. Ja bym sobie zadał też pytanie dlaczego np nie Nvidia Shield TV Pro 2019, które za pomocą KODI może odtwarzacz filmy i jednoczesność ma wszystkie możliwe aplikacje pod streaming.

O rozciąganiu obrazu wolał bym się nie wypowiadać bo to jakaś profanacja 🙂 ... na xboxie podczas odtwarzania płyt jakoś ci to nie przeszkadza to o co tu chodzi?

Każdy film źródłowo na nośniku blu-ray jest w proporcji 16:9 i nie ważne ile tam jest obrazu w obrazie reszta to czarne pasy które są na stałe więc z zasady obraz ustawiony jako 16:9 nie można rozciągnąć... bo on już jest rozciągnięty i czarne pasy są końcem obrazu... inaczej ma się sprawa z ripami które często są "przycięte" do faktycznych krawędzi obrazu, dlatego te funkcje w zidoo w domyśle będą działać dla takich filmów a dla tych oryginalnych kopii już nie, zoom mimo wszystko musi działać przynajmniej dzięki temu zachowamy prawidłowe proporcje obrazu.

Edytowane przez bl4ck
21 minutes ago, bl4ck said:

Każdy film źródłowo na nośniku blu-ray jest w proporcji 16:9 i nie ważne ile tam jest obrazu w obrazie reszta to czarne pasy które są na stałe więc z zasady obraz ustawiony jako 16:9 nie można rozciągnąć... bo on już jest rozciągnięty i czarne pasy są końcem obrazu... inaczej ma się sprawa z ripami które często są "przycięte" do faktycznych krawędzi obrazu, dlatego te funkcje w zidoo w domyśle będą działać dla takich filmów

Racja. Podczas ripowania filmow obcina się te czarne pasy aby nie marnowac miejsca na enkodowanie fragmentow obrazu, ktore nie zawierają tresci. Faktycznie taki film o proporcjach 2,35:1 jest "widziany" jako 16:9, a czarne pasy są wkomponowane w obraz. Ja od lat korzystam z ripow i tam wlasciwie zawsze są one przycięte.

Dodam jeszcze, ze Nvidia Shield to chyba najdluzej wspierany przez producenta odtwarzacz plikow. Sprzęt ma juz wiele lat (pierwsze modele), a z tego co wiem nadal otrzymują aktualizacje. Ja sam się zastanawiałem nad Shieldem ale wyczytałem, ze podobno ostatnio producent dokłada coraz więcej wodotryskow, ktore niekoniecznie są potrzebne i jakos mnie to zniechęciło do zakupu.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Ja gdzieś wyczytałem, że Shield nie potrafi sam dostosować trybu obrazu na zgodny z klatkarzem filmu, tylko trzeba się nakombinować i przełączać ręcznie... dla mnie to jest podstawowa opcja. Ale może z którąś aktualizacją już się z tym uporali.

Co do przycinania obrazu to ja też wolę 16:9, ale zawsze oglądam tak jak jest w oryginale. Choćby dlatego, że po przycięciu obraz jest ponownie skalowany i traci ostrość - i to niestety widać.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

W dniu 21.05.2024 o 11:34, RaffS napisał:

Za Dune znajomy dał 970 zł na Amazonie. Ja za zidoo 1550 zł . Jak się okaże ,że nie ma różnicy to po co przepłacać:D 

Masz już tę Dunkę ?

I jak zadowolony...?

2 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Masz już tę Dunkę ?

I jak zadowolony...?

Ostatecznie zakupiłem Dune hd solo 8K i jestem bardzo zadowolony 🙂 Ma wszystko co chciałem włącznie z zmianą proporcji ekranu gdzie zidoo miał z tym problem.

28 minut temu, RaffS napisał:

Ostatecznie zakupiłem Dune hd solo 8K i jestem bardzo zadowolony 🙂 Ma wszystko co chciałem włącznie z zmianą proporcji ekranu gdzie zidoo miał z tym problem.

Mówiłem Ci ,że będziesz zadowolony😉

Brawo Ty 👍

W dniu 15.05.2024 o 09:25, brewka87 napisał:

Odtwarzaczy masz spory wybór.

😀.

Kiedyś (nie tak dawno) - na "jarmarku" kupiłem dwa🤣.

Pierwszy - za dwa euro, drugi (w dupełku) - za sześć.

Na żadnym filmów nie oglądam, zaś muzykę odtwarzają całkiem nieźle.

Choć, generalnie - robią za podstawki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20240529_222126.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia
Tykotek.
On 5/21/2024 at 11:34 AM, RaffS said:

🤔

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 minute ago, Gmow1977 said:

Pisał pewnie o modelu bez kieszeni na dysk 

...Kupił model wyższy 😉A zatem i droższy...

To sporo sobie doliczają za tą kieszeń skoro pewnie pozostałe funkcje identyczne 😁

Godzinę temu, brewka87 napisał:

To sporo sobie doliczają za tą kieszeń skoro pewnie pozostałe funkcje identyczne 😁

Nie tylko kieszenią się różni . Tak jak pisałem powyżej kupiłem Dune hd solo 8k .

1 hour ago, RaffS said:

Nie tylko kieszenią się różni . Tak jak pisałem powyżej kupiłem Dune hd solo 8k .

To moze napisz czym sie rozni od tego Dune kolegi za 970zł, bo zrobilo sie zamieszanie. Ja wiem, ze Zidoo oddałes ale nie wiem czy poza "8k" w nazwie i kieszenią na hdd ma to jeszcze jakies zalety względem tego modelu za 970zł. Bo moim zdaniem mozliwosc odtwarzania materiału 8k to chyba zaleta tylko teoretyczna, skoro i tak nie ma takich materiałow do oglądania.

On 5/17/2024 at 9:39 PM, donsalieri said:

Jest opis na stronie Dune, wszystko ma śmigać 🙂 

"Official Netflix and Google Android TV 11 certifications

The official Netflix, Google and other certifications ensure excellent support for Netflix and other streaming services (such as   Amazon Prime, Disney+, Apple TV+, HBO Max and many others) with best possible audio and video quality (up to 4K Dolby Vision and Atmos). The modern Android TV 11 OS version with the official Google Android TV certification ensures excellent compatibility with all Android TV applications and features, and also gives a very powerful "Chromecast built-in" technology."

Jak to mówią, papier wszystko przyjmie.  

Dune / Zidoo / Revolution to klocki do lokalnego streamowania z NASa czy też z innego źródła na LANie, albo po USB czy z dysku w kieszeni jeżeli taką mają. 

Do VODu się nie nadają za bardzo. Do VODu są lepsze i tańsze urządzenia. W sumie nie ma idealnego do VODu, wszystkie są jakimś kompromisem ale najlepszym jest ATV, przynajmniej jeżeli chodzi o funkcjonalność realną a nie ta z marketingowej ulotki.

Dla mnie najważniejsza jest stabilnosc i poprawność działania i tutaj ciężko jest pobić Dune z poprzedniej generacji na Realteku.

Nowe generacje od obu procentów to na razie jeden wielki bug fest ale powoli latają i już za jakieś dwa trzy lata jak będą działały tak jak powinny pewno wtedy wymienienia moje Duny i Zidoo na coś z nowych generacji.

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

14 minutes ago, sebna said:

Jak to mówią, papier wszystko przyjmie.  

Dune / Zidoo / Revolution to klocki do lokalnego streamowania z NASa czy też z innego źródła na LANie, albo po USB czy z dysku w kieszeni jeżeli taką mają. 

Do VODu się nie nadają za bardzo.

No własnie na temat tego Dune Solo 8k sam dystrybutor pisze na swojej stronie

Widevine DRM: Widevine L1

Certyfikat Google Android TV: Nie

Certyfikat Netflix: Nie

Zgodność z aplikacjami i usługami przesyłania strumieniowego na Androida: różni się w zależności od aplikacji i usług, brak gwarantowanej zgodności (brak oficjalnej certyfikacji Android TV, brak oficjalnych certyfikatów poszczególnych usług przesyłania strumieniowego); podstawową funkcją tego odtwarzacza multimedialnego jest odtwarzanie multimediów Hi-End z dysku twardego lub NAS, obsługa aplikacji na Androida i usług przesyłania strumieniowego to dodatkowa funkcjonalność, która nie jest podstawowa, bez gwarantowanej kompatybilności

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 15.05.2024 o 08:31, RaffS napisał:

Właśnie o takie rozwiązanie mi chodzi , aby po USB można było odczytać MKV z zapisanym dźwiękiem dolby atmos .

Nic nie pisał o stremingu. Raczej chodziło o pliki z dysku  zmianę formatu obrazu...Na moim Dune Amazon prime i Spotify działa normalnie .Netflix i reszta ...nie.Co do nowej się nie wypowiem .Ale do reszty używam Nvidia Shield 😉

Dokładnie. Tak jak piszesz szukałem rozwiązania odtwarzania MKV z dźwiękiem dolby atmos po USB albo z kieszeni pod dysk. Solo 8k szybciej wczytuje dane niż poprzedni model ,który testowałem. W pełni jestem zadowolony i mam nadzieję ,że sprzęt posłuży mi kilka lat 🙂

• 3 miesiące później...

Ja od lat korzystam z Nvidia Shield TV Pro, Na serwerze NAS przechowuje remuxy UHD i po sieci przez serwer PLEX działa to idealnie w bezpośrednim strumieniem. Tylko zaznacze że nie mam możliwości sprawdzenie ścieżek TrueHD / Atmos. 

• Pokaż nowe odpowiedzi