Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, sir.jax napisał:

że tylko planary (otwarte) I nie te do 2tys. potrafią naśladować to co słyszymy z kolumn, bywa, że czasem pewne aspekty w słuchawkach lepiej wypadają. 

🤣

Po co słuchawki mają naśladować kolumny? Jedynie Ultrasone coś robi w tym kierunku swoim S-Logic i Croszone elektrycznie krosując kanały. W słuchawkach tak samo jak w pozostałym audio do głosu doszły cenowe absurdy. Przypadkiem szczególnym jest tandetny Abyss w cenie dochodzącej do 50000 zł. Ale chyba już się szykują na jego pozycję. Tak jak w kartach graficznych praktycznie jedynym wyznacznikiem jakości jest ilość FPS, tak w audio jest cena. Tak jak ktoś wspomniał wcześniej jeszcze całkiem niedawno słuchawki za 2500 to była kompletna aberracja, a dziś mamy za 20x tyle. I nie są to najdroższe modele.

Edytowane przez Misio38

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

5 minut temu, Misio38 napisał:

Po co słuchawki mają naśladować kolumny

Aby rekompensować rozczarowanie po kupnie słuchawek wmawiając sobie ze grają tak dobrze jak zestaw hi fi

32 minuty temu, Piniu2906 napisał:

wmawiając sobie ze grają tak dobrze jak zestaw hi fi

Zaproponuj zestaw hi-fi za omawiane tutaj 2 500 zł.

Tylko powoli, żebyśmy w natłoku propozycji się połapali. Zaczynaj:

1.
2.
3.
...

37 minut temu, Misio38 napisał:

Po co słuchawki mają naśladować kolumny?

Po to, byś nie odczuwał większego dyskomfortu przechodząc ze słuchania z kolumn, albo jak ze słuchawkami (dynamicznymi), których większość gra do środka głowy. 

Bajerowanie słuchu i mózgownicy za pomocą bajerów jak s-logic, to tanie sztuczki, sztuka jest zrobić słuchawki bez tych bajerów, a dających satysfakcję i substytut tego co słyszysz z kolumn.

Kolumny też zagrają tak dobrze jak im pozwolisz, bo w posranej akustyce niejedne głośniki za pierdylion złociszy nie zagrają tak dobrze jak by mogły. Czasem bywałem w takich mjejscach i wolałbym założyć dobre sluchafony niż męczyć się z kolumnami w słabym secie i słabej akustyce.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Godzinę temu, Wuelem napisał:

Zaproponuj zestaw hi-fi za omawiane tutaj 2 500 zł.

Tylko powoli, żebyśmy w natłoku propozycji się połapali. Zaczynaj:

1.
2.
3.
...

Yamaha hs80m aktywna używka za 1.4kzl + DAC ifi nano le za 400zl. Wuelem tu nie chodzi o skompletowanie zestawu w cenie słuchawek..  tylko o to że 2 małe głośniczki przyłożone do uszu nigdy nie zaoferują Ci doznań jakie płyną z odsłuchu kolumn 

Chyba że jesteś w mniejszości i preferujesz taki dźwięk. Osobiście chyba bym stracił rozum kupując słuchawki za np. 20kz zamiast zestawu hi fi.. nie tedy droga przyjacielu

1 minutę temu, Piniu2906 napisał:

2 małe głośniczki przyłożone do uszu nigdy nie zaoferują Ci doznań jakie płyną z odsłuchu kolumn 

Masz całkowitą rację.

Zaoferują dużo więcej niż kolumny. Bo mniej zniekształceń, bez wpływu akustyki, bez zwrotnicy i małe prądy nad którymi jest większa kontrola. Wystarczy dobre słuchawki wpiąć w laptopa i jest hi-end. Więc pełna zgoda, nie jest to to samo co kolumny - szczególnie takie z budżetówki lub second-hand o niewiadomej historii i stanie technicznym. Pełna zgoda.

12 minut temu, Ajothe napisał:

Nie dadzą też takiej sceny

Nie wiesz jaka ma być scena, bo to wymysł realizatora.

Z kolei wrażenia cielesne... spytaj o nie te 50% audiofilów z monitorami i minimonitorami 🙂

Samo odtwarzanie całego pasma z jednej membrany bez rozjazdów fazowych i dzięki temu spójność oraz lekkość membrany, a więc zdolność do oddawania mikroimpulsów robi przewagę. A że w głowie bardziej czasem słychać..., podobny defekt jak wszystko kisi się w niewielkim pokoju 🙂

Nie o upodobania chodzi. Takiej selektywności i rozdzielczości za 2500 jak ze słuchawek, to z systemu z kolumnami nie dostaniesz. Cena oczywiście za rzecz nową, ze sklepu. Same gabaryty definiują niższą cenę wytworzenia i dotarcia do klienta. Wzmacniacz słuchawkowy też ma mniejszą moc, więc mniejszą obudowę, mniej elementów, itd., itp.

Cieszy mnie, że nareszcie słuchawkom producenci poświęcają tyle uwagi, na ile te zasługują. Dzięki telefonom komórkowym w sumie, co martwi patrząc w długiej perspektywie, bo zaraz takich, o jakich piszemy, może nie być wcale. Gdyż kupują je dziś ci, co kiedyś mieli (lub jeszcze mają) pełnowymiarowe zestawy hi-fi. Których to już dziś w normalnych sklepach nie ma. A nikt normalny nie będzie wydawał 10 - 20 tys. zł na element. Bo tyle dziś duże audiofilskie zabawki kosztują.

Słuchawki z kablem, to będzie muzeum. Jak już teraz płyta CD.

Według mnie mamy szczyt słuchawkowy (tych stacjonarnych z kablem), który wkrótce wygaśnie.

Edytowane przez Wuelem
7 godzin temu, Piniu2906 napisał:

Aby rekompensować rozczarowanie po kupnie słuchawek wmawiając sobie ze grają tak dobrze jak zestaw hi fi

Zależy co kto woli. Ja do słuchania muzyki ,,na powaznie'' wolę słuchawki. Każde z w/w inaczej prezentuje muzykę. Nie jest ani lepsze, ani gorsze.

5 godzin temu, Wuelem napisał:

A nikt normalny nie będzie wydawał 10 - 20 tys. zł na element.

Bez przesady.

6 godzin temu, Ajothe napisał:

Nie dadzą też takiej sceny i wrażeń cielesnych 🙂 

Jeśli słuchasz na tyle głośno, że doświadczasz wrażeń cielesnych to wolę nie znać stanu twojego słuchu.

6 godzin temu, Piniu2906 napisał:

Osobiście chyba bym stracił rozum kupując słuchawki za np. 20kz zamiast zestawu hi fi.. nie tedy droga przyjacielu

Powtórzę: Co kto woli. Co do ceny 20000 za słuchawki, a nawet 1/4 tego to jest to aberracja. Dwa małe głośniczki.

7 godzin temu, sir.jax napisał:

Po to, byś nie odczuwał większego dyskomfortu przechodząc ze słuchania z kolumn, albo jak ze słuchawkami (dynamicznymi), których większość gra do środka głowy. 

Bajerowanie słuchu i mózgownicy za pomocą bajerów jak s-logic, to tanie sztuczki, sztuka jest zrobić słuchawki bez tych bajerów, a dających satysfakcję i substytut tego co słyszysz z kolumn.

Kolumny też zagrają tak dobrze jak im pozwolisz, bo w posranej akustyce niejedne głośniki za pierdylion złociszy nie zagrają tak dobrze jak by mogły. Czasem bywałem w takich mjejscach i wolałbym założyć dobre sluchafony niż męczyć się z kolumnami w słabym secie i słabej akustyce.

Bredzisz.

Edytowane przez Misio38

8 godzin temu, Wuelem napisał:

Zaproponuj zestaw hi-fi za omawiane tutaj 2 500 zł

Zapomniałeś o koszcie wzmacniacza słuchawkowego i źródła.

8 godzin temu, Misio38 napisał:

Bredzisz

A ja powiem, że Ty bredzisz.

Może być? 

A jak się nie podoba, to patrz stopkę.

Jeśli słuchasz na tyle głośno, że doświadczasz wrażeń cielesnych to wolę nie znać stanu twojego słuchu.

85db average to max, a na kanapie czuję wibracje 🙂 

Dwa małe głośniczki.

Nie każde słuchawki, to dwa małe głośniczki. 

Zatem bredzisz. 

A swoją drogą postaraj się posłuchać takich AKG K1000.

P.S.

Kolumny których sluchamy i słuchawki na głowie, to dwa różne ośrodki w jakich działają fale akustyczne, trzeba te rzeczy odróżnić,  co nie zmienia faktu, że słuchawki (nie wszystkie) potrafią "naśladować" efekt z kolumn, pod warunkiem, że te postawiłeś z dobrym setem w porządnych warunkach akustycznych.

Bo tak jak pisałem już wyżej, czasem u ludków jest taka kaszana, że lepiej założyć fajne słuchafony oczywiście też w dobrym towarzystwie elektroniki i okablowania.

Nie musisz się z tym zgadzać, ale nie pisz, że słuchawki powyżej 2tys. nie mają sensu, bo chyba nigdy takich w sensownym secie nie słuchałeś, tylko nie osłabiaj mnie odsluchamj na  AVS w Warszawie 😆

Te ciagle porownywanie odwzorowania brzmienia zestawow glosnikowych przez sluchawki i szukanie sluchawek brzmiacych jak zestawy glosnikowe jest moim zdaniem bez sensu.

Na chlopski rozum.

Motocykl (sluchawki) kupuje ze wzgledu na jego lekkosc, przyspieszenie, uczucie „wolnosci“,…
Samochod (zestawy glosnikowe) kupuje ze wzgledu na wygode, bezpieczenstwo, wielki bagaznik, 5 pasazerow,…

I nie probuje kupowac motocykla, ktorym sie jezdzi tak jak samochodem, a samochodu ktorym sie jezdzi jak motocyklem. Bo to jest bezsens.

Po to sie zdecydowalem na dwa kompletnie rozne systemy, by delektowac sie ich roznymi specyficznymi wlasciwosciami, charakterami i zaletami.

I akceptuje to ze wsiadajac na motocykl nie mam klimatyzacij, a wsiadajac do auta, nie mam poczucia wolnosci.

Zestawy glosnikowe nie sa zastepstwem sluchawek i na opak!

Jak chce miec brzmienie zestawow glosnikowych, to kupuje zestawy glosnikowe a nie sluchawki

43 minuty temu, xajas napisał:

Te ciagle porownywanie odwzorowania brzmienia zestawow glosnikowych przez sluchawki i szukanie sluchawek brzmiacych jak zestawy glosnikowe jest moim zdaniem bez sensu.

Na chlopski rozum.

Motocykl (sluchawki) kupuje ze wzgledu na jego lekkosc, przyspieszenie, uczucie „wolnosci“,…
Samochod (zestawy glosnikowe) kupuje ze wzgledu na wygode, bezpieczenstwo, wielki bagaznik, 5 pasazerow,…

I nie probuje kupowac motocykla, ktorym sie jezdzi tak jak samochodem, a samochodu ktorym sie jezdzi jak motocyklem. Bo to jest bezsens.

Po to sie zdecydowalem na dwa kompletnie rozne systemy, by delektowac sie ich roznymi specyficznymi wlasciwosciami, charakterami i zaletami.

I akceptuje to ze wsiadajac na motocykl nie mam klimatyzacij, a wsiadajac do auta, nie mam poczucia wolnosci.

Zestawy glosnikowe nie sa zastepstwem sluchawek i na opak!

Jak chce miec brzmienie zestawow glosnikowych, to kupuje zestawy glosnikowe a nie sluchawki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"To takie tłumaczenie dla miłośników motoryzacji  "  jak by pominąć ten wątek reszta czyli roznice między dwoma różnymi systemami ( zestaw z kolumnami i zestaw ze słuchawkami) to dwa różne światy . 

Oba dają super wrażenia i mogą się bardzo podobać ale to inne wrażenia i nie każdemu się będzie podobać. 

Nie mówię który system lepszy i dla kogo . Ale nie są w 100 procentach do porównania. 

I tu xajas pelna synergia co do Twojej wypowiedzi .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bogus18
Godzinę temu, xajas napisał:

Porównywanie, w celu dokonania wyboru systemu, kolumn do słuchawek ma sens o ile kryterium jest dźwięk, koszty zakupu czy usterkowość a nie np. warunki rodzinne, preferencje żony, reakcja sąsiadów na hałas itd. Oprócz różnic, o których pisałem wcześniej nie da się ukryć, że jest różnica w odbiorze dźwięku z kolumny tj. roznoszącego się po pokoju, a transmisją prosto do ucha ze słuchawek. Po paru latach przemyśleń stwierdziłem, że bardziej odpowiada mi swoboda dźwięku z kolumn.

Edytowane przez MCHammer2022
W dniu 23.05.2024 o 13:18, sir.jax napisał:

Nie musisz się z tym zgadzać, ale nie pisz, że słuchawki powyżej 2tys. nie mają sensu, bo chyba nigdy takich w sensownym secie nie słuchałeś, tylko nie osłabiaj mnie odsluchamj na  AVS w Warszawie 😆

Postawiłeś tezę po czym ją sam sobie potwierdziłeś. Brawo. Możliwe jest, że słuchałem więcej słuchawek niż ty. Sam już nigdy więcej nie kupię słuchawek droższych niż 2 koła, bo to nie ma sensu. Audiofilska mowa trawa.

Wiem, że niektóre mają więcej głośników, sam takie miałem, ale to nie zmienia sensu mojej wypowiedzi.

K1000 ciężko nazwać słuchawkami. To raczej głośniki nagłowne.

Edytowane przez Misio38

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

Wiem, że niektóre mają więcej głośników,

Nie to miałem na myśli, zatem nadal nie wiesz o czym mówię.

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

Audiofilska mowa trawa.

Nie mam się za audiofila, ale niech Ci będzie-mowa trawa.

Czytaj co się pisze, bo może umknęło Ci, że pisałem o tym, że jednak kolumny i słuchawki to przetworniki i dźwięk działające w innych ośrodkach.

Na jedne działa akustyka, na drugie raczej tylko ich konstrukcja itp.

Ale nie zmienia to faktu, że wg mnie słuchawki potrafią naśladować, co nie znaczy, zagrać tak samo jak kolumny.

Tyle w temacie, nie ciągnij tej dyskusji, bo możemy tak bez końca.

Edytowane przez sir.jax

6 godzin temu, sir.jax napisał:

Czytaj co się pisze, bo może umknęło Ci, że pisałem o tym, że jednak kolumny i słuchawki to przetworniki i dźwięk działające w innych ośrodkach.

Ale ja mam i to, i to. Trochę słuchawek mam, trochę się przewinęło. Tak samo z głośnikami. Do 2500 zł jest multum doskonałych słuchawek. Do wyboru, do koloru. A tak do okolic 5 to już całkowicie można zaspokoić audifilskie marzenia słuchawkowe, oczywiście o ile nie jest się audiofilem patrzącym tylko na ceny. Zupełnym kuriozum jest przykładowo Abyss 1266 ze swoją chamską ceną i równie chamską, dyndającą się na głowie konstrukcją praktycznie bez regulacji, z nausznikami wiszącymi na gumowych o-ringach rodem ze śrubunków hydraulicznych.

Co do twojego zdania o S-Logic to różne są opinie. Moja jest taka, że S-Logic to doskonały patent. 

W dniu 22.05.2024 o 21:24, sir.jax napisał:

Nie doczuwam, a przechodzę kilka razy dziennie.

Miałeś złe słuchawki, albo złe nastawienie do nich, że grały ci tak źle. Nastawienie to ponad połowa sukcesu lub porażki.

Edytowane przez Misio38

Część. Tak sobie patrzę na te słuchaweczki Ollo s4R i się zastanawiam bo nie znam w ogóle tej firmy.

Zaznaczam, ze lubie takie egzotyczne cudaki. Jak one wypadają do bayerdynamic np 770 pro i podobnych w tym przedziale cenowym.

Czy to będzie przeskok z basenu do morza czy raczej skok w bok.

7 minut temu, kwasior21 napisał:

Czy to będzie przeskok

Najlepiej przekonać się biorąc te słuchawki na test. Używek nie widuję,więc można spróbować wypożyczyć nówki.

4 godziny temu, baltfan napisał:

Najlepiej przekonać się biorąc te słuchawki na test. Używek nie widuję,więc można spróbować wypożyczyć nówki.

Racja, ale zawsze mozna przeczytać mądre opinie na temat jak już je ktoś ma/mial 😉

3 godziny temu, kwasior21 napisał:

przeczytać mądre opinie

Jak chcesz kupić używane,bez słuchania ,to faktycznie pozostaje przeczytać opinie i ryzyk fizyk.

Chcąc kupić nowe ,można jednak posłuchać przed podjęciem ostatecznej decyzji.

8 godzin temu, kwasior21 napisał:

770 pro i podobnych w tym przedziale cenowym.

Tu chyba nie można mówić o podobnej klasie cenowej . Wspomniane Beyery DT 770 pro to 1/3 ceny wspominanej wersji Ollo.

17 godzin temu, Misio38 napisał:

Miałeś złe słuchawki, albo złe nastawienie do nich, że grały ci tak źle. Nastawienie to ponad połowa sukcesu lub porażki.

Nie powiedziałem, że grały źle. 

Miałem HD600 i Beyery DT990 Pro i kilka tanich jak Takstary, wszystkie rekablowane,  przechodząc na planary efekt grania w kierunku głowy poszedł razem z tamtymi sluchawkami do kupujących 😁

17 godzin temu, Misio38 napisał:

A tak do okolic 5 to już całkowicie można zaspokoić audifilskie marzenia słuchawkowe, oczywiście o ile nie jest się audiofilem patrzącym tylko na ceny

Zgadza się, jedne mam tylko trocne droższe niż te graniczne 5tys.

Droższych nie tykam, bo i tak bym nie kupił, chociaż mam czym napędzać słuchawki wszelkiej maści. 

Przyzwoicie złożony tor słuchawkowy kosztuje przynajmniej kilka tysięcy złotych. Jak go dobrze dobierzemy podczas odsłuchu popadamy w błogostan niczym po zażyciu narkotyku -  To jest ta właściwa, prawdziwa połowa bajki o audio - filiźmie. Do klasyki potrzebne będą słuchawki raczej przestrzenne, oddające dobrze barwę z dobrą separacją. Słuchawki trzeba kupić nowe ponieważ jest to element mechaniczny. Dodatkowo teraz "wypuszczane" słuchawki wyraźnie przewyższają jakością te starsze. Trudniej jest zaczynać od planarów, są one zazwyczaj prądoźerne.  Ja od siebie polecałbym słuchawki amerykańskiej Emotivy - Emotiva Airmotiv GR1. Słuchawki na tyle skuteczne że można je zasilać nawet z dongla. Całokształt brzmienia słuchawek Emotivy dąży właśnie do zapewnienia jak największej przyjemności z odsłuchu  nie rezygnując z bardzo wysokiej wierności odtwarzania.

Do tego można  na początek dokupić niemiecką 24- bitową kartę dźwiękową do telefonu Sharkoon mobile DAC PD. Z tzw. "używek" combo Taga Harmony THDA-500,(pierwsza wersja), i wymienić   lampę sterującą na słowacką wojskową jj ECC 803s.  Zestaw z Tagą jest to najbardzej opłacalny wybór, ponieważ dochodzi nam tylko koszt lepszej sieciówki, kabla usb i odszumiacza w postaci audioquest jitterbug. Zamiast ifi nano może lepiej na początek zastosować ifi uno. Nie uwzględniając innej kości ma ono wadę w postaci degradującego brzmienie taniego wtyczkowego zasilacza impulsowego.

3 godziny temu, Marecki24 napisał:

Słuchawki trzeba kupić nowe ponieważ jest to element mechaniczny.

Myślę ,że mechanika nie jest tutaj przeszkodą.Słuchawki ze względu na kontakt bezpośredni z użytkownikiem ,są elementem osobistym.Względy higieniczne mogą być argumentem za kupnem wyłącznie słuchawek nowych.

Często widzę fotografie oferowanych dokanałówek ,gdzie w gumkach widać ślady woskowiny sprzedającego 🙂 

Przy typowych słuchawkach,zdarzają się na padach włosy i jakieś tam drobiny ( Łupieżu ? ).

3 godziny temu, Marecki24 napisał:

amerykańskiej Emotivy

Te dynamiczne słuchawki były już polecane w kilku innych wątkach. Osobiście nie miałem z nimi do czynienia,ale przy cenach na ebay.pl ,to na pewno powinno się nimi zainteresować.

• Pokaż nowe odpowiedzi