Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowy dobry bas, pierwsze wnioski i następne próby :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Budżetowy dobry bas, podejście numer dwa 🙂

Dla tych którzy nie śledzili czy nie widzieli moich wcześniejszych wątków, wspomnę że z racji na to że mało przebywam w PL i zatęskniłem za systemem stereo, stwierdziłem że sprzedam moje kino oparte na głośnikach Klipscha serii THX Ultra napedzanych Arcamami, z dodatkiem subow SVS w układzie Weltiego i zastąpię je czymś o wiele bardziej budżetowym, ale nadal oferującym dźwięk ktorym mozna sie ekscytowac 🙂 Jesli chodzi o głośniki to wybor byl prosty - Klipsche z serii RP, jeśli chodzi o wzmocnienie w sumie też - Onkyo RZ50 🙂 Bas jak to bas, nigdy nie jest prosty, tym bardziej że założyłem sobie bardzo ambitny cel, zrobienia bardzo dobrego basu w 10 tysiącach, do kina i do stereo, do tego nie mogac zagospodarować przednich rogów ze względu na system stereo 🙂

Po wielu godzinach prób i odsłuchów, musialem sie niestety poddać, jako że zadanie okazało się niewykonalne 🙂 Majac wczesniej mozna powiedziec idealny bas osiągający bez problemu referencyjne 115dB, z dziurami nie głębszymi niż -3dB od 17 do 90 Hz, bez żadnej elektronicznej ingerencji, wiedziałem oczywiście że nie będę miał tego samego, ale nadal nadzieja na świetny bas była 🙂

Wybrałem Klipscha RP1400SW aby zapewnił zejście do 16 Hz oraz odpowiednie SPL, oraz do tego zamkniętego SVS SB2000PRO do wypełniania dziur w paśmie, oraz jako jedyny sub do muzyki 🙂 I co sie okazalo:

1. jeśli chodzi o muzykę, tu bylo w miare ok. SB2000PRO odpowiednio ustawiony dawał bardzo równe pasmo (obrazek numer 3 na czerwono) i dochodził do 95 dB, co w muzyce mi wystarczało. Więc tu swietne wiesci mogę oznajmić, że w 20m2 jednym SB2000PRO można w muzyce być całkiem zadowolonym, oczywiście przy odpowiednim owego ustawieniu w pomieszczeniu 🙂

2. Pierwsza konfiguracja kinowa, gdzie RP1400SW był ustawiony w tylnym lewym rogu, a SB2000PRO mniej wiecej w 3/4 pomieszczenia na tej samej ścianie, dala ogólnie ładne i równe pasmo, poza pobiciem przy 32Hz z którym Dirac poradził sobie bez problemu (obrazek nr.2, zielone przed kalibracja, niebieskie po). Ale niestety 105dB to było już maksimum możliwości, szczególnie poniżej 30Hz. Dobre wieści dla ludzi którzy nie słuchają głośno czy mieszkają w bloku, ze mozna na dwóch subach i poniżej 10k zrobic calkiem spoko bas z bardzo równym pasmem, jesli komus te 105dB starczy.

3. W drugiej kinowej konfiguracji wpadłem na inny pomysł, mianowicie zastosowania ustawienia które zwie się “nearfield” 🙂 Chodzi mianowicie o to, aby postawić sub jak najbliżej ucha jak się da, wstawiłem więc SB2000PRO bezpośrednio za fotel i moja glowe, Klipsch RP1400SW natomiast dalej pozostał w lewym tylnym rogu (obrazek nr. 2) 🙂 Tu już mi się mordka mocno rozesmiala po pierwszych odsłuchach 🙂 To ustawienie zaowocowało też bardzo ładnym pasmem bez dziur, z podbiciem przy 32Hz z którym Dirac też sobie świetnie poradził (obrazek nr.4, niebieski przed kalibracja, zielony po). W tym ustawieniu niestety grając powyżej 100dB pojawia sie duza dziura przy 24Hz (obrazek nr.4, na brązowo) z racji na to że SB2000PRO nie nadąża za potworem, jakim jest RP1400SW który grał ustawiony na UWAGA - 4,5 na pokrętle głośności 😄 Zastosowanie np SB3000 zapewne pozwoliłoby zagrać głośniej, ale wyszedlbym poza budzet. To ze sub byl od razu za glowa kompensowalo mniejsza glosnosc, bo bas bylo naprawdę kapitalnie czuć, stąd i ten uśmiech na mojej mordce szeroki 🙂

Tak więc suma sumarum testy zakończyły się niepowodzeniem, może poza stereo, jako ze 2 konfiguracja była dla mnie za cicha, a 3 konfiguracja nadawała się tylko do ogladania w jedna osobe, do tego do słuchania muzyki trzeba było odłączać i przestawiac SVSa za każdym razem 🙂 Ale jako że doświadczyłem jak ogromnie fajnym jest postawienie suba od razu za fotelem, czas nie był stracony 😄

No i w ten sposób dotarlem do drugiej czesci testow w szukaniu niedrogiego rozwiązania zapewniajacego bardzo dobry bas 🙂 Jak widać na pierwszym fociszu, nadal starajac sie zmiescic w 10k, acz tym razem tylko do kina, w testach wezmą udział:

- Klipsch RP1200SW
- 2 x Klipsch RP1000SW
- 3 x Klipsch R120SW

Ze względu na to jakim potworem jest RP1400SW, zastąpię go RP1200SW który schodzi do 16,5 Hz i myślę zapewni wystarczająco SPL, w końcu RP1400SW byl przykrecony do 4,5 z 11 😄 I teraz rozważam następujące konfiguracje, ktore bede testowal 🙂

1. Idealnie chcialbym wstawic RP1200SW w tylny lewy róg na miejsce 1400 i wstawić 3 x R120SW, po jednym za każdy fotel, aby każdy z widzów miał roześmiana mordkę i masaż pleców zapewniony 😄 Jeśli ta konfiguracja sie spelni, będę szczęśliwy.

2. Jeśli to zawiedzie, doloze RP1000SW do powyższej konfiguracji, jak wypełnienie dziur w pasmach i wspomaganie RP1200SW w osiągnięciu chociaz tych 110dB, a idealnie 115 🙂

3. Jeśli to zawiedzie, no to bedzie znow układ Weltiego z 2 x RP1000SW ktore mi sie od biedy mieszczą w przednie rogi, za kolumnami stereo, plus 2 x R120SW w tylne rogi jako wyrównanie, plus jeden R120SW za główny środkowy fotel, abym chociaż ja miał plecy wymasowane, bo to jest naprawdę świetny efekt 😄

Chcialbym uniknac 3 konfiguracji, bo raz ze musialbym przesunąć kolumny stereo, dwa znow bede mial suba na drzwiach i trzy, nieco przekroczy budżet. No ale BAS to absolutnie NAJWAŻNIEJSZY element kina więc trudno, najwyzej sie poswiece 🙂 Trzymajcie kciuki, jak ogarnę to pokażę  i opiszę, tradycyjnie 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

02.jpg

03.jpg

04.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@T nie odbierz tego zle ale ja mam wrazenie, ze Ty po prostu potrzebujesz ciągłych zmian. Kupujesz, sprzedajesz. Juz niby jest dobrze, za chwilę kolejny temat o tym, ze niby było dobrze, a teraz jest zaje..scie😉

Jakis czas temu pisałes, ze rezygnujesz z kd, miałes wszystko sprzedawać, pozniej znowu come back 😁 

Przypomina mi to podejscie pewnego Marcina z naszego forum 🙃

Pozdro

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 minuty temu, brewka87 napisał:

@T nie odbierz tego zle ale ja mam wrazenie, ze Ty po prostu potrzebujesz ciągłych zmian. Kupujesz, sprzedajesz. Juz niby jest dobrze, za chwilę kolejny temat o tym, ze niby było dobrze, a teraz jest zaje..scie😉

Jakis czas temu pisałes, ze rezygnujesz z kd, miałes wszystko sprzedawać, pozniej znowu come back 😁 

Pozdro

Nie no spoko, jak lubisz takie rozwazania to rozwazaj, mi nic do tego 🙂

W dniu 21.05.2024 o 23:20, brewka87 napisał:

Pozdro

weź pod uwagę że nie jeden woli się bawić niż korzystać ze sprzętu. Po za tym mamy tutaj fajny kierunek więc zabawę jak najbardziej popieram

Osobiście czekam aż ktoś zacznie testować ustawienia na bocznych ścianach, nie przód, nie narożniki... mi się nie chcę 🤣

40 minut temu, fetek napisał:

weź pod uwagę że nie jeden woli się bawić niż korzystać ze sprzętu. Po za tym mamy tutaj fajny kierunek więc zabawę jak najbardziej popieram

Osobiście czekam aż ktoś zacznie testować ustawienia na bocznych ścianach, nie przód, nie narożniki... mi się nie chcę 🤣

Tak na prawde to przeciez nie ma zadnego znaczenia dla czego 🙂 Jak ktos robi cos ciekawego i poswieci czas aby sie podzielic spostrzezeniami, to trzeba sie cieszyc a nie jeczec jak typowy polaczek 🙂

A co do mnie, dla mnie najwazniejszy jest dzwiek 🙂 Poprzednie kino w ktorym osiagnalem to co chcialem, mialem prawie trzy lata 🙂 Gdyby nie to ze zadko bywam w PL to nic bym nie ruszal, ale szkoda mi trzymac kino za 75k zeby uzyc parenascie razy w ciagu roku 🙂 Sprzedalem wiec i myslalem aby dac spokoj w ogole, ale stesknilo mi sie za kinem, wiec robie na najmniejszym budzecie, ale aby nadal mozna bylo sie ekscytowac dzwiekiem 🙂 No i z pierwszych pomiarow wychodzi ze sie udalo - relatywnie budzetowy system za 25K ktory nadal osiaga referencyjne 115dB i ma jak na ten budzet idealny bas 🙂 Schodzi do 17,5Hz, osiaga 115dB, praktycznie zero dolkow, niewielkie podbicie ktore skoryguje Dirac i to w 8k na nowych subach 🙂 Lepiej w tym budzecie sie nie da, pomiar ponizej bez zadnej elektronicznej korekcji 🙂

I ja testowalem i boczne, testowalem praktycznie wszystko co sie da 🙂 Rogi sa zdecydowanie najlepsze, o wiele lepsze niz sciany boczne 🙂 Jak ktos nie moze rogow, to roznica jest taka ze da sie zrobic rowne pasmo, ale traci sie okolo 6dB z natezenia dzwieku na tych samych subach, przynajmniej u mnie w pomieszczeniu 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T
1 minutę temu, T napisał:

I ja testowalem i boczne, testowalem praktycznie wszystko co sie da 🙂 Rogi sa zdecydowanie najlepsze, o wiele lepsze niz sciany boczne 🙂 Jak ktos nie moze rogow, to roznica jest taka ze da sie zrobic rowne pasmo, ale traci sie okolo 6dB z natezenia dzwieku na tych samych subach, przynajmniej u mnie w pomieszczeniu 🙂

Ja wszystkie rogi mam zajęte a pod ekranem dosyć gratów...

A jak odczucia ? coś lepiej / gorzej po za samym SPL ?

6 minut temu, fetek napisał:

Ja wszystkie rogi mam zajęte a pod ekranem dosyć gratów...

A jak odczucia ? coś lepiej / gorzej po za samym SPL ?

Na pomiarach jest bardzo rowne pasmo, bez dolkow, ino sporo mniejsze SPL. A w odsluchu po prostu nie ma takiego jak to sie mowi pyerdolniecia. Jak ktos nie potrzebuje sluchac glosno to styka, wyciagaja te 105dB. Jesli potrzeba glosno to niestety trzeba juz bardziej wydajne suby. Rogi u mnie podbijaja 5-6dB, wiec jak wstawisz 4 suby, to jakby gralo 8. Wiec na sciany aby uzyskac to samo, trzeba dac sporo wydajniejsze egzemplarze 🙂

Edytowane przez T
On 5/26/2024 at 7:03 PM, T said:

Tak na prawde to przeciez nie ma zadnego znaczenia dla czego 🙂 Jak ktos robi cos ciekawego i poswieci czas aby sie podzielic spostrzezeniami, to trzeba sie cieszyc a nie jeczec jak typowy polaczek 🙂

A co do mnie, dla mnie najwazniejszy jest dzwiek 🙂 Poprzednie kino w ktorym osiagnalem to co chcialem, mialem prawie trzy lata 🙂 Gdyby nie to ze zadko bywam w PL to nic bym nie ruszal, ale szkoda mi trzymac kino za 75k zeby uzyc parenascie razy w ciagu roku 🙂 Sprzedalem wiec i myslalem aby dac spokoj w ogole, ale stesknilo mi sie za kinem, wiec robie na najmniejszym budzecie, ale aby nadal mozna bylo sie ekscytowac dzwiekiem 🙂 No i z pierwszych pomiarow wychodzi ze sie udalo - relatywnie budzetowy system za 25K ktory nadal osiaga referencyjne 115dB i ma jak na ten budzet idealny bas 🙂 Schodzi do 17,5Hz, osiaga 115dB, praktycznie zero dolkow, niewielkie podbicie ktore skoryguje Dirac i to w 8k na nowych subach 🙂 Lepiej w tym budzecie sie nie da, pomiar ponizej bez zadnej elektronicznej korekcji 🙂

Ukryta Zawartość

No ale pokaż ten przebieg bez smoothing. Taki wygładzony jest nic niewarty dla basu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

W dniu 26.05.2024 o 20:14, T napisał:

Na pomiarach jest bardzo rowne pasmo, bez dolkow, ino sporo mniejsze SPL. A w odsluchu po prostu nie ma takiego jak to sie mowi pyerdolniecia. Jak ktos nie potrzebuje sluchac glosno to styka, wyciagaja te 105dB. Jesli potrzeba glosno to niestety trzeba juz bardziej wydajne suby. Rogi u mnie podbijaja 5-6dB, wiec jak wstawisz 4 suby, to jakby gralo 8. Wiec na sciany aby uzyskac to samo, trzeba dac sporo wydajniejsze egzemplarze 🙂

czyli jeśli chodzi o odczucia po za spadkiem SPL nie ma żadnych różnic ?

miałeś 2 czy 4 ?

22 minuty temu, fetek napisał:

czyli jeśli chodzi o odczucia po za spadkiem SPL nie ma żadnych różnic ?

miałeś 2 czy 4 ?

Znaczy to jest ogromna roznica, ten spadek SPL 🙂 W sensie w rogach jest taki bas ze az wyrywa z fotela, a na srodku jest taki ze tak powiem mily 🙂 Slyszysz cale pasmo i wszystkie dzwieki, nie ma dolkow, ale nie ma tez tego uderzenia ktore w kinie robi cala ekscytacje, przynajmniej dla mnie 🙂 No ale prawda jest taka ze inne konfiguracje nie maja wiekszej dynamiki zbytnio tez, niz na srodku scian 🙂 To Welti w 4 rogach ma takie pyerdolniecie 🙂 Uzywalem i 2 (SB4000) i 4 (SB3000) 🙂 Dwa SB4000 nie mialy szans z PB2000PRO wyrownane slabiutkimi Onkyo, po rogach 🙂

W dniu 21.05.2024 o 23:20, brewka87 napisał:

Pozdro

Tak przypadkowo wyjaśniło się, bo w sumie nikt normalnie i prywatnie takiego testu by nie dał rady przeprowadzić. 

Ukryta Zawartość

2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez don111
Godzinę temu, don111 napisał:

Tak przypadkowo wyjaśniło się, bo w sumie nikt normalnie i prywatnie takiego testu by nie dał rady przeprowadzić. 

Ukryta Zawartość

2.jpg

No i?, 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 hour ago, T said:

No i?, 🙂

Jesli jestes z branzy audio, to wypadałoby załozyc konto jako "Branża". Wszędzie zachwalasz Klipscha, a na stronie audiofotonirvana.com dowiadujemy się, ze jest to dealer między innymi wspomnianej firmy oraz SVS, ktore to brały udział w tych wszystkich testach.

Fakt, ze nie wspomniałes ani słowem, ze pracujesz obecnie w branzy audio stawia pod znakiem zapytania obiektywnosc tych testów i porównań jak rowniez zachwytów. 

Teraz mozna to odebrac jako pewnego rodzaju marketing i to nie wygląda fair wobec innych forumowiczów.

Wspominałes, ze kiedys robiłes w car audio ale to według Ciebie było dawno temu. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Godzinę temu, T napisał:

No i?, 🙂

No i nic. Po prostu mogłeś zaznaczyć na początku że testujesz swój towar w salce salonu, a nie jesteś wariatem co kupuje do domu 10 subów, aby je tylko przetestować. Odbiór byłby trochę inny. 

13 minut temu, brewka87 napisał:

Jesli jestes z branzy audio, to wypadałoby załozyc konto jako "Branża". Wszędzie zachwalasz Klipscha, a na stronie audiofotonirvana.com dowiadujemy się, ze jest to dealer między innymi wspomnianej firmy oraz SVS, ktore to brały udział w tych wszystkich testach.

Fakt, ze nie wspomniałes ani słowem, ze pracujesz obecnie w branzy audio stawia pod znakiem zapytania obiektywnosc tych testów i porównań jak rowniez zachwytów. 

Teraz mozna to odebrac jako pewnego rodzaju marketing i to nie wygląda fair wobec innych forumowiczów.

Wspominałes, ze kiedys robiłes w car audio ale to według Ciebie było dawno temu. 

+ głuchość na argumenty że to co testował nie świadczyło o max. SPL, a przecież wiedzy mu nie brakuje. 

Akurat te modele Klipscha bronią się same wydajnością przed SVS, zwłaszcza biorąc pod uwagę różnice klas cenowych. Jedyne pomiary na max SPL są w necie, robił je Audioholics, jednak dotyczą największych tj SVS PB16 i Klipsch RP1600. 

56 minut temu, brewka87 napisał:

Jest mi zupelnie obojetne jak to odbierasz 🙂 Jak ktos jest madry, to spojrzy na przekazywane info i pomiary i cos sobie z tego wyniesie, jak ktos jest glupi czy polaczek (choc to chyba w sumie i to samo), to bedzie szukal dziury w calym i problemow, jak to polaczek 🙂 Wiec odbieraj sobie jak tam chcesz, ja mysle ze moje posty i tak nie sa dla Ciebie, bo Ty i tak wiesz wszystko lepiej 🙂 I jako ze nic tu nie sprzedaje, to nie potrzebuje konta branza 🙂

43 minuty temu, don111 napisał:

No i nic. Po prostu mogłeś zaznaczyć na początku że testujesz swój towar w salce salonu, a nie jesteś wariatem co kupuje do domu 10 subów, aby je tylko przetestować. Odbiór byłby trochę inny. kszych tj SVS PB16 i Klipsch RP1600. 

Dokladnie, odbior by byl zupelnie inny, zaraz polaczki by sie zlecialy i bylo by ze klamie, oszukuje itepe itede, zadko kto by byl na tyle rozsadny i pomyslal "hm, skoro jest dilerem i ma dojscie do roznych firm, a wybral SVS czy Klipscha do wlasnego kina, to cos musi w tym byc" 🙂 Nie sprzedaje tu nic, nie robie nic z ukrycia, nie prowadze tez i typowego salonu 🙂 To jest kino do ktorego zagladaja klienci, ale ja go takze uzywam i dla siebie, do tego zapraszam kazdego kto chce uslyszaec, nawet jak nie jest zainteresowany zakupem 🙂 Jestem pasjonatem i dzielilem sie swoimi opiniami i spostrzezeniami, a jak komus to nie pasuje, to juz jego problem i w sumie i strata 🙂 Uzywam Klipscha, bo w takim budzecie lepiej sie nie da, nie ma tu o czym dywagowac 🙂 Jedyne co tak na prawde ten fakt zmienia, to to ze mam latwiejszy dostep do sprzetu niz wiekszosc i tyle 🙂 Nie ma wiecej o czym pisac 🙂

Edytowane przez T
48 minutes ago, T said:

zaraz polaczki by sie zlecialy

Ile Ty masz jadu w sobie🤣

Czesto przebywasz za granicą i gardzisz "polaczkami". Jakie to słabe.

55 minut temu, T napisał:

Jest mi zupelnie obojetne jak to odbierasz 🙂 Jak ktos jest madry, to spojrzy na przekazywane info i pomiary i cos sobie z tego wyniesie

Wydaje się że sam udajesz niemądrego. Na rzeczowe i zasadne pytania i  nie odpowiadałeś, bo niemądry polaczek za dużo by wiedział. A może nie było to w interesie? 

Z pomiarów wynikało że Klipsch najmniejszy dorównuje PB2000 Pro a inne Klipsch dużo lepsze. No byłoby super. Ale moment, czy ustawienie na max. potencjometru w subie i ta sama głośność amplitunera, to miarodajny pomiar? Na pewno nie jeśli chodzi o max. SPL i aby określić jak działają ew. limitery w obu subach. No na pewno nie wiesz takich oczywistych rzeczy. Mimo wielokrotnych pytań ode mnie i od innych unikałeś odpowiedzi. W amplitunerze są dodatkowe ustawienia poziomu subwooferów. Więc przetestować to nie był żaden problem, ale może nie było to w interesie aby poznać do końca te Klipsche. 

55 minut temu, T napisał:

Wiec odbieraj sobie jak tam chcesz, ja mysle ze moje posty i tak nie sa dla Ciebie, bo Ty i tak wiesz wszystko lepiej 🙂 I jako ze nic tu nie sprzedaje, to nie potrzebuje konta branza 🙂

Może te posty nie były dla mnie, niewygodnego polaczka który zadaje trudne pytania aby test  dał kompletny ogląd, tylko dla zielonych w temacie którym chcesz sprzedawać Klipsche (nie na forum tylko na Allegro) . I te testy wklejone na różnych forach możliwe że miały  ich do tego zachęcić.  

Edytowane przez don111

Do Pana "T" nie mozna napisac nic, co mogłoby mu się nie spodobać, bo zaraz pokazuje swoją arogancję i butę. Nawet przed chwilą w ostatnich postach.

No i o tym wlasnie mowie, zaczely sie teorie spiskowe, detyktywistyczne i polaczkowe 🙂 Odpowiedz na wszystkie pytania jest nader prosta - chcesz korzystac z moich przemyslen, pomiarow i wnioskow korzystaj, nie chcesz, nie korzystaj 🙂 Robilem to dla siebie przy okazji sie dzielac, na zachodnich forach bym uslyszal "dzieki za podzielenie sie", na polskich jest "na pewno klamiesz, nie wiesz, nie umiesz, ja jestem lepszy" 🙂 Mieszkam juz ponad 10 lat w PL i nadal nie moge przywyknac do tej w sumie glupoty i problemow z ego, u doroslych przeciez facetow 🙂 No ale to nie moj problem i nie moja sprawa, bawcie sie dobrze, mi szkoda czasu 🙂

2 hours ago, sypus said:

Jak Twoi interlokutorzy to "polaczki" to  

Ukryta Zawartość

Dokładnie. Facet ma dosłownie zero szacunku do kogokolwiek, kto osmieli się miec inne zdanie niz on. Fakt, napracował się przy tych testach i nie kwestionuje ich wyników. Po prostu chodzi o zwykłą uczciwosc. Gość kreuje się na kogoś, kto bezinteresownie zwozi do domu niezliczone ilosci subwooferów tylko po to, zeby potestowac, zrobic pomiary, wkleic na forum i pozniej sprzedać. A teraz wychodzi na to, ze jest sprzedawcą tych sprzętów. I nie chodzi o jakieś teorie spiskowe tylko po prostu wystarczyło zaznaczyc, ze "z racji działalności jaką prowadzę mam mozliwosc przetestowania subwooferow firmy X,Y w roznych konfiguracjach" i tyle...

Obrazanie swoich rozmowcow tez nie jest eleganckie. To raczej przejaw przerosniętego ego, ktore tak często pan T zarzuca innym 🤣

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, T napisał:

Odpowiedz na wszystkie pytania jest nader prosta - chcesz korzystac z moich przemyslen, pomiarow i wnioskow korzystaj, nie chcesz, nie korzystaj

Nie chcemy korzystać... idź się udzielać gdzieś indziej. Jak widzę twój kolejny pseudo test to omijam szerokim łukiem.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Te suby od klipscha bronią się same , stosunek ceny do wydajności jest naprawdę bardzo dobry. Mam i SVS i od Rel również i uważam, że chcąc poprawnie i najtaniej zbudować system to skłaniał bym się do nich właśnie. 

A czy można by trochę kulturalniej no pewnie TAK 😉🙂

Przede wszystkim ja bym chciał się dowiedzieć jak się nazywa business tego dealera, żebym wiedział kogo mam unikać szerokim łukiem.

Z takimi "myślami" z jakimi się nam tutaj uzewnętrznił to ja dziękuję za robienie jakiegokolwiek businessu z takim Panem.

I tak na marginesie, oczywiście, że post jest oszustwem. Zapomnienie wspomnienia, że się jest dealerem przekreśla wszystko co było po tym.

I tak na marginesie ja też mieszkam za granicą i na forach zagranicznych by go zjedli za coś takiego i dostał by bana.

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

W dniu 7.06.2024 o 23:47, qbakos napisał:

Nie chcemy korzystać... idź się udzielać gdzieś indziej. Jak widzę twój kolejny pseudo test to omijam szerokim łukiem.

O, i to jest wlasnie madre podejscie 🙂 Ja tez tak wlasnie robie - jak mnie cos nie interesuje czy irytuje to nie czytam i nie zagladam 🙂 Kurde, moze sie i mylilem co do Ciebie 😄

2 hours ago, sebna said:

Przede wszystkim ja bym chciał się dowiedzieć jak się nazywa business tego dealera, żebym wiedział kogo mam unikać szerokim łukiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez brewka87

W dniu 7.06.2024 o 17:02, T napisał:

No i o tym wlasnie mowie, zaczely sie teorie spiskowe, detyktywistyczne i polaczkowe 

Było od początku nic nie ukrywać. A teraz sam tworzysz teorie spiskowe, detektywistyczne i polaczkowe...

Dla mnie jesteś takim Januszem polaczkowego biznesu..... 

Pozdrawiam

mam w upie

Myślę że przesadzacie.

Testy subów które kolega T robi od dłuższego czasu i które obserwuję, są jak na warunki w kórych je przeprowadza bardzo fachowe- ma sprzęt pomiarowy, umie się nim posługiwać 🙂 przestawia, ustawia kombinuje jak się da i wyciska siódme poty w swoim pomieszczeniu, a wyniki tychże pomiarów publikuje na ogólnodostepnym forum.  Przecież tu same korzyści są dla tych którzy takimi sprawami się interesują i czytają. Można mieć uwagi do samego przeprowadzania testu czy metodologii, ale trzeba to jakoś merytorycznie przedstawić i wyjaśnić. 

Dzięki tym testom można wyrobic sobie zdanie na temat testowanego sprzętu. A że też sprzedaje ten sprzęt to co ma to do samego testu? Większość (pewnie z 97%) testów sprzętu w sieci przeprowadza ktoś kto ma coś wspólnego z ich sprzedażą. 

T ma dość krótki lont i nie lubi krytyki 😛 używa też słów obraźliwych i nieprzystających profesjonaliście,  ale za te pomiary i próby oraz ich publikacje należy mu się wielki PLUS.

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

25 minut temu, donsalieri napisał:

T ma dość krótki lont i nie lubi krytyki 😛 używa też słów obraźliwych i nieprzystających profesjonaliście,  ale za te pomiary i próby oraz ich publikacje należy mu się wielki PLUS.

Haha, dzieki, w sumie bardzo dobrze to ujales, ze mam krotki lont 😄 Bo tak dokladnie jest, mam zerowa cierpliwosc do glupoty ludzkiej i ludzi ktorzy lecza swoje kompleksy na necie i sczerze to wytykam 🙂 Acz krytyke lubie i bardzo doceniam, ale ino ta konstruktywna 🙂 Jak ktos kto sie lepiej zna odemnie wytknie mi cos w rzeczowy i zyczliwy sposob, to jest jedna z rzeczy ktora najbardziej cenie, tak sie czlek w koncu uczy 🙂 Ale to co robia np. qbakos czy brewka87 tu obecni czy im podobni,  to nie jest krytyka, to jest typowe polaczkowe szukanie dziury w calym i nic nie wnoszace wartosciowego proby zjechania kogos dla nie wiem, leczenia swoich kompleksow czy sa to proby innego podbudowywania ego 🙂 Rzeczywiscie mam tendencje to wytykania polaczkom polaczkowego zachowania i to robie w takich przypadkach 🙂 Wiekszosc zycia mieszkalem za granicami i kole mnie to w oczy bardzo, wiec mam do tego krotki lont, jak to zgrabnie ujales 😄

A co do reszty Twego wpisu, dziekuje bardzo, milo mi 🙂 Robie to co mnie pasjonuje i dziele sie bezinterosownie tym w roznych miejscach, bo uwazam ze jak sie czlek czegos wartosciowego nauczy, to powinien sie podzielic 🙂 Dostalem nie wiem juz ile wiadomosci z podziekowaniami, pytaniami, prosbami o porade, wielu ludzi dzieki mnie ma po prostu lepszy bas 🙂 Robie to dla takich wlasnie ludzi, ktorzy maja otwarte glowy i chca skorzystac, nie dla tych wspomnianych polaczkow ktorym wszystko nie pasuje i nie potrafia nic docenic 🙂
 Tak wiec jak to mowia, psy szczekaja a karawana jedzie dalej, wiec posty nadal beda sie pojawiac, tym bardziej ze wlasnie skonczylem kino i jest sie czym podzielic 🙂

Mysle tez ze tracisz czas na tlumaczenia, teraz zleca sie wszyscy ktorych nazwalem polaczkiem i beda jechac ile tylko moga, bo w kocu mysla ze maja okazje mi dopiec bo sprzedaje sprzet, mimo ze nigdy nie robilem tego tu 🙂 Jakby wiedzieli jak bardzo mi sa obojetne owe opinie czy zjechania, to by poszukali innego miejsca na ujscie emocji 🙂 No ale nie sa, ale to juz jest ino ich problem 🙂

Edytowane przez T
56 minutes ago, donsalieri said:

Myślę że przesadzacie

Myślę, ze jedyną osobą która tu przesadza jest T 🙃

59 minutes ago, donsalieri said:

Testy subów które kolega T robi od dłuższego czasu i które obserwuję, są jak na warunki w kórych je przeprowadza bardzo fachowe- ma sprzęt pomiarowy, umie się nim posługiwać 🙂 przestawia, ustawia kombinuje jak się da i wyciska siódme poty

Ja przeciez nie uwazam, ze wyniki tych testow są bezwartosciowe. Problem tkwi w samym podejsciu T do innych userów. Nazywanie ich "polaczkami" juz samo w sobie jest z mojego punktu widzenia nieakceptowalne. Pogarda jaką T prezentuje wobec innych jest wszechobecna w praktycznie kazdym jego temacie. Wystarczy, ze ktos zada jakies niewygodne pytanie i od razu ma pocisnięte, ze jest "polaczek". Przeciez są inne fora, po co na siłę udzielać się na tych "polaczkowych"?🤔

• Pokaż nowe odpowiedzi