Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gra zestaw za grubą kasę

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, J4Z napisał:

Bezsensowne bo 1000 słów jest nic niewarte. Nie posłuchasz, się nie dowiesz

Niby tak J4Z.. a jednak na tym forum setki osób pyta jak zagrają kolumny A czy wzmacniacz B.... idąc tym tokiem myślenia moje pytanie było jak najbardziej zasadne

Na forum to można pobajerzyć, wymienić się wrażeniami, ewentualnie zebrać propozycje, a odsłuchać i tak trzeba. Niestety audio jest tak subiektywne...

Ja nie słuchałem systemów za mln, a też mogę Ci powiedzieć, że rozmach, gradacja, separacja i naturalność brzmienia, to +800% do tych za kilkadziesiąt tys. xD

.

8 minut temu, Piniu2906 napisał:

Niby tak J4Z.. a jednak na tym forum setki osób pyta jak zagrają kolumny A czy wzmacniacz B.... idąc tym tokiem myślenia moje pytanie było jak najbardziej zasadne

Im się więcej wie tym większa świadomość, że polecanie komuś jakiegoś systemu ma średni sens.

Największy sens ma odpowiedź jedź posłuchaj parę zestawów i sam oceń co Tobie się podoba.

11 minut temu, Ajothe napisał:

Im się więcej wie tym większa świadomość, że polecanie komuś jakiegoś systemu ma średni sens.

Największy sens ma odpowiedź jedź posłuchaj parę zestawów i sam oceń co Tobie się podoba.

Pozniej  wypożycz do domu ten, który się podobał i zrób pomiary akustyki, bo w przeciwnym razie możesz żonglować do usranej śmierci. :D

Edytowane przez J4Z

.

6 minut temu, Ajothe napisał:

Dzięki... jedna rzecz - od kilku tygodni czytam, oglądam recenzje na Youtube i próbki dźwięku odnośnie DAC RME DAC ADI 2 fs.. im więcej zbieram na jego temat informacji, tym bardziej mam wykreowany obraz tego jak to zagra (przetworzy dźwięk) więc jednak takie czytanie, czy też zbieranie informacji ma swój sens 😉 nie mówię, że TAK wiem dokładnie jak zagra, ale jednak to pomaga

3 minuty temu, Piniu2906 napisał:

Dzięki... jedna rzecz - od kilku tygodni czytam, oglądam recenzje na Youtube i próbki dźwięku odnośnie DAC RME DAC ADI 2 fs.. im więcej zbieram na jego temat informacji, tym bardziej mam wykreowany obraz tego jak to zagra (przetworzy dźwięk) więc jednak takie czytanie, czy też zbieranie informacji ma swój sens 😉 nie mówię, że TAK wiem dokładnie jak zagra, ale jednak to pomaga

Pozycz go i zweryfikuj. Taki obraz może być bardzo mylny. Dla mnie to średni dac, ale jego funkcjonalność jest mi potrzebna. 

A tak z ciekawości, jaki obraz Ci się wykreował?

Edytowane przez J4Z

.

4 minuty temu, Piniu2906 napisał:

Moim zdaniem jedynie przy bezpośrednim porównaniu z jakimś innym Dac można określić dla siebie jak on gra i co wnosi w system. 

Kazdy ma swoje priorytety, jedni chcą jak najwierniej oddać nagranie, inni chcą mieć sprzęt muzykalny barwny i podbijający nagrania.

Można wszystko, a nawet mieć dwa system skrajnie różne, to też fajna sprawa 🙂

1 godzinę temu, psychofizyk napisał:

U znajomego...Lipinski, Wadia, d'Agostino 

No to fajne spotkania musicie mieć. Dzięki!

I pozdrów znajomego. 

40 minut temu, J4Z napisał:

Pozniej  wypożycz do domu ten, który się podobał i zrób pomiary akustyki, bo w przeciwnym razie możesz żonglować do usranej śmierci. 😄

A pewnie zdziwiło by nas jak mało osób z takimi systemami robi pomiar akustyki w pomieszczeniu 🙂

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A pewnie zdziwiło by nas jak mało osób z takimi systemami robi pomiar akustyki w pomieszczeniu 🙂

Mnie nie, zdaję sobie sprawę że bardzo mało. Bardzo mało cokolwiek robi z akustyką. 

.

8 minut temu, J4Z napisał:

Mnie nie, zdaję sobie sprawę że bardzo mało. Bardzo mało cokolwiek robi z akustyką. 

Właśnie. 

19 godzin temu, piotrek7 napisał:

Dlatego temat jest bezsensowny 

Tylko gdyby go tak uproscic jak ty to zrobiles. Pincset Sabajow...

Ale wystarczy potraktowac temat otwarcie ze chodzi o dobrze dobrane komponenty tworzace synergie w odpowiednio przyjaznym akustycznie pomieszczeniu..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, psychofizyk napisał:

Kolega "piotrek7" ma jakieś kompleksy, żale?

Nie. Realnie oceniam takie tematy. "Opowiedzcie mi jak to  gra" . A Pacułę se poczytaj!!! 

2 godziny temu, J4Z napisał:

Na forum to można pobajerzyć, wymienić się wrażeniami, ewentualnie zebrać propozycje, a odsłuchać i tak trzeba. Niestety audio jest tak subiektywne...

Jak ma się podobny punkt odniesienia i mówi się o konkretnych spostrzeżeniach. A nie o abstrakcji w stylu "a jak gra sprzęt za grubą kasę" 

W dniu 3.06.2024 o 16:38, Piniu2906 napisał:

Miałbym pytanie do tych audiofili co słuchali zestaw za powiedzmy 1 milion PLN. Nie mogę sobie wyobrazić jak to gra. Obecnie posiadam sprzęt Hi-Fi za 10k i mam muzyczny orgazm, szczególnie wtedy gdy uruchamiam ten zestaw po kilku dniach od poprzedniego odsłuchu. Koledzy audiofile skoro zestaw audio za 10k wywołuje u mnie tak pozytywne emocje to nie wiem czy ktoś może mi opisać co się dzieje z naszą percepcją przy słuchaniu czegoś za tyle siana jak 1 million zlotych? Pytanie grzecznościowe, jestem bardzo ciekawy.

Jak kogoś stać na taki zestaw,to musi mieć dom za 20 mln. Więc w tym przypadku pewnie specjalnie zaadaptowane pomieszczenie. Więc przy optymalnym doborze pewnie gra to zjawiskowo. Bo sam sprzęt za 1 mln nie koniecznie musi grać doborze np w złych warunkach mieszkalnych.

56 minut temu, kinomaniak 2 napisał:

Jak kogoś stać na taki zestaw,to musi mieć dom za 20 mln.

A ja znam gościa, który ma sprzęt audio droższy niż mieszkanie w starej płycie, w którym mieszka. Tak więc błędne założenie 

7 minut temu, piotrek7 napisał:

A ja znam gościa, który ma sprzęt audio droższy niż mieszkanie w starej płycie, w którym mieszka. Tak więc błędne założenie 

To straszne. Dlaczego się tak męczy?

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Jak ma się podobny punkt odniesienia i mówi się o konkretnych spostrzeżeniach. A nie o abstrakcji w stylu "a jak gra sprzęt za grubą kasę"

Bredzisz przyjacielu

14 minut temu, szpakowski napisał:

Wychodząc z założenia, że to nie moja sprawa, nie wnikałem w to. 

4 minuty temu, Piniu2906 napisał:

Bredzisz przyjacielu

No proszę. Ja bredzę???? 😁

Jaki ty nieuprzejmy 😭

22 minuty temu, szpakowski napisał:

Bo woli słuchać niż mieszkać. 😜

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Również widziałem ogłoszenia hajendowe, a na zdjęciu mieszkanie PRL po Babci....

Ale są też tacy co jeżdżą mustangiem i mieszkają w szopie, także nie dziwi nic 🙂

W dniu 3.06.2024 o 16:38, Piniu2906 napisał:

Miałbym pytanie do tych audiofili co słuchali zestaw za powiedzmy 1 milion PLN. Nie mogę sobie wyobrazić jak to gra. Obecnie posiadam sprzęt Hi-Fi za 10k i mam muzyczny orgazm, szczególnie wtedy gdy uruchamiam ten zestaw po kilku dniach od poprzedniego odsłuchu. Koledzy audiofile skoro zestaw audio za 10k wywołuje u mnie tak pozytywne emocje to nie wiem czy ktoś może mi opisać co się dzieje z naszą percepcją przy słuchaniu czegoś za tyle siana jak 1 million zlotych? Pytanie grzecznościowe, jestem bardzo ciekawy.

Ja mam zestaw za około 15 tyś więc podobnie. D28 plus Simply Italy robi codziennie uśmiech na twarzy.

Nie słuchałem zestawu za milion ale słuchałem zestawu za 55 tys.

Wzmacniacz i streamer w jednym  B.Audio  za 22 tys i kolumny Intrada Claude za 33 tys.

Grało to w poszczególnych aspektach lepiej od mojego zestawu, było to słychać na dzień dobry.

Wokal..... WOW ... aksamitny wypchnięty do przodu.

średnica w ogóle piękna aksamitna

wysokie tony absolutnie nie kłujące ,delikatne, aksamitne

No i to magiczne ... "powietrze ".... tak... też było pomiędzy instrumentami.

Bas mocny , jest, szybko się kończy , nic nie zamula 

Ogólnie cały dźwięk jako całość bardzo równy nic się nie wysuwa. 

Tylko...... to nie były takie kolosalne różnice.... takie ..przez które szczeka mi opadła.. No nie były.

Nie były w takim sensie że chciałbym np. dopłacić do kolumn 27 tys.

Tak jak już tu było napisane, przemyślany dobór poszczególnych klocków, synergia pomiędzy nimi, dobrana tak aby oczekiwania były spełnione , aby był uśmiech na twarzy, to jest chyba ważniejsze niż cyferki na fakturze.

Edytowane przez tgiertuga1

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

5 minut temu, tgiertuga1 napisał:

zestaw

Bo złożyłeś kapitalny, klasowy, synergiczny zestaw, który gra muzykę! Czasem tak pięknie wyjdzie człowiekowi. Ja mam podobnie jak Ty: Audion Sterling + Art Deco 8. 

"Tynk pożera dźwięk" 747

Bo nie gra "gruba kasa" tylko właściwe zestawienie odpowiednich elementów. Ale do tej świadomości trzeba dorosnąć. Dlatego podniecanie się cenami zestawów jest mało poważne 

Nie uwazam, by cena byla absolutnym miernikiem jakosci, ale badzmy szczerzy, latwiej jest zestawic dobry system majac kase niz nie majac
Ja tez bym chetnie zamienic swoje tanie koncowki studyjne na SPLy albo Brystony, ale mnie nie stac

A jesli kros twierdzi, ze kasa nie odgrywa roli, to sie sam oszukuje

12 godzin temu, szpakowski napisał:

To pewnie nie jego wina. Tak wycenili mieszkanie 😛

W dniu 3.06.2024 o 21:15, piotrek7 napisał:

Dlatego temat jest bezsensowny 

80 % tematów na tym forum jest bezsensownych, ale jakoś się kręci ta zabawa.

43 minuty temu, MarkM napisał:

80 % tematów na tym forum jest bezsensownych, ale jakoś się kręci ta zabawa.

A w tych 80% trafiają się wybitnie bezsensowne 

23 godziny temu, kangie napisał:

Niestety wiele wystaw audio jest organizowanych w przypadkowych salkach hotelowych i tej klasy grania już tak nie czuć.

No właśnie i to pokazuje jakim wielkim kluczem do uzyskania bajecznego dźwięku jest akustyka. Wydane miliony na kolejny zegar do CD mogą nie pomoc gdy nie zadba się o to. 

Im sprzęt droższy tym wypadało by więcej zrobić i włożyć także koło niego. 

• Pokaż nowe odpowiedzi