Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gra zestaw za grubą kasę

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, partick napisał:

Loudspeakers, stupid 🙂

No i własnie... Miasto, kurła 1,3 miliona mieszkańców i nie ma gdzie posłuchać kolumn, które mnie interesują. Żadna egzotyka - znane brytyjskie wytwórnie.

To ja podziękuję i będę grał na żwawych trzydziestolatkach, jednocześnie pilnując ogłoszeń na secondhandach, bo inaczej chyba się nie da. 😞

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No i własnie... Miasto, kurła 1,3 miliona mieszkańców i nie ma gdzie posłuchać kolumn, które mnie interesują. Żadna egzotyka - znane brytyjskie wytwórnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś mieli niezły wybór i ceny (po dogadaniu się), zadzwoń, pogadaj.

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

W dniu 3.06.2024 o 16:38, Piniu2906 napisał:

Miałbym pytanie do tych audiofili co słuchali zestaw za powiedzmy 1 milion PLN. Nie mogę sobie wyobrazić jak to gra. Obecnie posiadam sprzęt Hi-Fi za 10k i mam muzyczny orgazm, szczególnie wtedy gdy uruchamiam ten zestaw po kilku dniach od poprzedniego odsłuchu. Koledzy audiofile skoro zestaw audio za 10k wywołuje u mnie tak pozytywne emocje to nie wiem czy ktoś może mi opisać co się dzieje z naszą percepcją przy słuchaniu czegoś za tyle siana jak 1 million zlotych? Pytanie grzecznościowe, jestem bardzo ciekawy.

Zestaw top high end dobrze skonfigurowany (niekoniecznie za banke) gra tak, że nie wiesz o tym, ze gra zestaw. Masz muzykę na żywo w pokoju, kolumn nie zauważasz, dźwiek wychodzi daleko poza linię ścian. Wstając z kanapy zbijasz piątke z Knopflerem i idzesz spać nie mogąc doczekac się kolejnego dnia i przesłuchania kolejnych płyt.

14 minut temu, barni napisał:

idzesz spać nie mogąc doczekac się kolejnego dnia i przesłuchania kolejnych płyt.

To prawda 

15 minut temu, quatross napisał:

To prawda 

dla szczęściarzy którzy mają dobry prąd , u mnie losowo czasami we wtorek , środa , czwartek , piątek wieczorem cienko  natomiast weekend kiedy  większość jest w domu 210 v w porywach , dźwięk płaski bez dynamiki , przypuszczam że w takich warunkach wszystkie hajendy za miliony tez będą cienko grac

Edytowane przez krzystekov
14 godzin temu, krzystekov napisał:

dla szczęściarzy którzy mają dobry prąd , u mnie losowo czasami we wtorek , środa , czwartek , piątek wieczorem cienko  natomiast weekend kiedy  większość jest w domu 210 v w porywach , dźwięk płaski bez dynamiki , przypuszczam że w takich warunkach wszystkie hajendy za miliony tez będą cienko grac

Jak Ci spadnie poniżej 207V zgłoś elektrowni mają ustawowy obowiązek to naprawić przy spadku napięcia 10% poniżej nominalnych 230Volt

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 20.09.2024 o 18:12, krzystekov napisał:

Zgadzam się że to powinno podlegać serwisowi. Z drugiej strony możesz zastosować kondycjoner, w systemach H1 do których jest umówione jest to raczej norma albo bank energii w postaci UPS. Aczkolwiek audiofile nie są do tego przekonani

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Zgadzam się że to powinno podlegać serwisowi. Z drugiej strony możesz zastosować kondycjoner, w systemach H1 do których jest umówione jest to raczej norma albo bank energii w postaci UPS. Aczkolwiek audiofile nie są do tego przekonani

dziękuję za podpowiedź , tak się składa ze to minimum 210 jest w miarę zachowanie , oczywiście tylko w określonych porach występuje taki spadek napięcia . Podchodzę do wszelkich tłumików z rezerwą i np listwa dedykowana do audio bez żadnych filtrów ani innych przeszkadzajek , tylko w miarę możliwości dobre kable zasilające . Odnośnie banku energii wydaje mi się że to jest kaprys naprawdę majętnych osób gdzie takowy nigdy się nie zwróci a zużycie następuje dość szybko , alternatywny przykład to auta elektryczne które na obecną chwile , przy tych magazynach energii , przypuszczam że poniosą porażkę.

21 godzin temu, krzystekov napisał:

dziękuję za podpowiedź , tak się składa ze to minimum 210 jest w miarę zachowanie , oczywiście tylko w określonych porach występuje taki spadek napięcia . Podchodzę do wszelkich tłumików z rezerwą i np listwa dedykowana do audio bez żadnych filtrów ani innych przeszkadzajek , tylko w miarę możliwości dobre kable zasilające . Odnośnie banku energii wydaje mi się że to jest kaprys naprawdę majętnych osób gdzie takowy nigdy się nie zwróci a zużycie następuje dość szybko , alternatywny przykład to auta elektryczne które na obecną chwile , przy tych magazynach energii , przypuszczam że poniosą porażkę.

Wiesz co tu jest trochę inna sytuacja bo równie dobrze możesz zastosować taki bank energii w postaci naprawdę prostego ups-a który jest stosowany do serwerów za nie dużą kasę. 

To nie są elementy audio więc one nie kosztują kroci 🙂

I nie mówię o tym żebyś miał baterię zasilającą całe mieszkanie. 

I generalnie rzecz biorąc są to dość wydajne i trwałe elementy weź pod uwagę że wszystkie serwery są na tym zrobione i one działają nieprzerwanie lata. Korpa też na tym bazują.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Wiesz co tu jest trochę inna sytuacja bo równie dobrze możesz zastosować taki bank energii w postaci naprawdę prostego ups-a który jest stosowany do serwerów za nie dużą kasę. 

Podobno UPS strasznie sieją zakłóceniami i nie nadają się do audio. Wersje do audio kosztują już majątek ... więcej niż sprzęt, który mają zasilać. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 27.09.2024 o 16:57, Piopio napisał:

Podobno UPS strasznie sieją zakłóceniami i nie nadają się do audio. Wersje do audio kosztują już majątek ... więcej niż sprzęt, który mają zasilać. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

😉

Dobrze powiedziane - podobno.

Do pracy serwerów nie sieją ale do audio sieją. Wiesz że to samo co jest w innych branżach ale sygnowane audio jest droższe.

Jak jest nie wiem. Też osobiście nie testowałem. Ale na pewno wolał bym wypożyczyć i posłuchać niż czytać to w dziale hi end;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Do pracy serwerów nie sieją ale do audio sieją.

Ale to chyba normalne ? Audio jest wrażliwe na zakłócenia. Komputery dużo, dużo mniej.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, Piopio napisał:

Ale to chyba normalne ? Audio jest wrażliwe na zakłócenia. Komputery dużo, dużo mniej.

Nie wiem. 

Kurcze no nie chce mi się tego sprawdzać. Ja z kolei słyszałem że takie coś rozwiązywali problemy z skokami napięcia czy brumieniem. Stąd propozycja sprawdzenia. Osobiście nie mam zdania.

3 godziny temu, partick napisał:

Do NAS mam UPS, ale audio to wtyczka w ścianę 🙂

Co to za filozofia? Po co więc UPS w ogóle? To inna elektronika? dlaczego do audio UPS niet?!!

Nikt nie umie tego wyjaśnić. Jest mało audiofilski i pochodzi z dziedziny komputerowej z którą audio nie ma po drodze. 

Tak mniemam, tak strzelam.

A nas musi pracować cały czas. Z drugiej strony jak nie ma prądu to też mało przydatny działający dysk. 

Może w rejonie patricka są  częstsze wyłączenia prądu i na UPS do NAS-a go stać a do sprzętu audio już nie bo UPS musi być znacznie mocniejszy-droższy

Ciche dni też mają uroki swe i kolacja przy świecach staje się romantyczna tylko kurna jak bez prądu zrobić ciepłą herbatę-kawę podgrzać jedzenie nie mając alternatywnego źródła ciepła?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nikt nie umie tego wyjaśnić. Jest mało audiofilski i pochodzi z dziedziny komputerowej z którą audio nie ma po drodze. 

Tak mniemam, tak strzelam.

A nas musi pracować cały czas. Z drugiej strony jak nie ma prądu to też mało przydatny działający dysk. 

A to nie jest tak, że UPS przy pracy na akumulatorze generuje przebieg prostokątny (zamiast sinusa), a niektórzy myślą, że tak jest cały czas i dlatego się nie nadaje do audio? Zasilaczowi NAS-a jest to faktycznie obojętne...

Edytowane przez tym
11 minut temu, tym napisał:

A to nie jest tak, że UPS przy pracy na akumulatorze generuje przebieg prostokątny (zamiast sinusa), a niektórzy myślą, że tak jest cały czas i dlatego się nie nadaje do audio? Zasilaczowi NAS-a jest to faktycznie obojętne...

Z drugiej strony jak pracuje on-line to jest transparentny i nic nie wnosi ... więc po co go stosować ? UPS to nie jest power-regenerator ...

23 minuty temu, Piopio napisał:

Z drugiej strony jak pracuje on-line to jest transparentny i nic nie wnosi ... więc po co go stosować ? UPS to nie jest power-regenerator ...

Oczywiście masz rację, ale pytanie dotyczyło przyczyn samej niechęci do UPS-ów... 😉

Teoretycznie UPS może być jakimś zabezpieczeniem sprzętu na wypadek dziwnych zjawisk w sieci, ale sam nigdy nie rozważałem stosowania go w zestawie audio. Z drugiej strony ciekaw jestem, na ile nowe sprzęty takie jak np. wzmacniacze naszpikowane dodatkową elektroniką (DAC, streamer itp. itd.) są wrażliwe na nagłe zaniki napięcia -- tu teoretycznie UPS mógłby mieć sens.

1 minutę temu, tym napisał:

Z drugiej strony ciekaw jestem, na ile nowe sprzęty takie jak np. wzmacniacze naszpikowane dodatkową elektroniką (DAC, streamer itp. itd.) są wrażliwe na nagłe zaniki napięcia -- tu teoretycznie UPS mógłby mieć sens.

A jak często masz niezapowiedziane zaniki napięcia ? Ja pamiętam je jako dziecko 😉 No chyba, że ktoś żyje na wsi ..

1 minutę temu, Piopio napisał:

A jak często masz niezapowiedziane zaniki napięcia ? Ja pamiętam je jako dziecko 😉 No chyba, że ktoś żyje na wsi ..

Skoro już rozważamy przypadki skrajne... 😉 Ale OK, nie ma co dalej ciągnąć off-topa... 😉

3 godziny temu, tym napisał:

Nie wiem a jest? A niektóre daci na baterii jak działały to niby lepiej nawet od liniowego zasilacza. Więc? 

Nie wiem. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Ja nie mam.

No ale dyskusja się zaczęła od tego że kolega ma na granicy składania reklamacji u dostawcy prądu. 

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

No ale dyskusja się zaczęła od tego że kolega ma na granicy składania reklamacji u dostawcy prądu. 

Ale UPS mu nie pomoże ... 

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A niektóre daci na baterii jak działały to niby lepiej nawet od liniowego zasilacza. Więc? 

Na baterii specjalnie stworzonej do zasilania DAC. Bateria, baterii nierówna. 

10 minut temu, Piopio napisał:

Ale UPS mu nie pomoże ... 

Na baterii specjalnie stworzonej do zasilania DAC. Bateria, baterii nierówna. 

Dlaczego nie. ?

Napięcie będzie miał stałe. Nie będzie tak skakać.

No to akurat zgoda. 

15 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem a jest? A niektóre daci na baterii jak działały to niby lepiej nawet od liniowego zasilacza. Więc? 

Nie wiem. 

Tylko wtedy bateria wchodzi w miejsce zasilacza i tak samo jak on daje na wyjściu prąd stały, natomiast UPS musi "zasztukować" po akumulatorze i dać na wyjście prąd przemienny, samemu generując jego przebieg (EDIT: oczywiście w przypadku pracy na akumulatorze).

Edytowane przez tym
3 minuty temu, tym napisał:

Tylko wtedy bateria wchodzi w miejsce zasilacza i tak samo jak on daje na wyjściu prąd stały, natomiast UPS musi "zasztukować" po akumulatorze i dać na wyjście prąd przemienny, samemu generując jego przebieg.

Mówię nie wiem na szczęście nie miałem potrzeby tego sprawdzać ale temat przewija się co jakiś czas na forach audio i z tego co wiem to jeżeli ktoś pożyczył takowego to na przykład ustąpiło mu brumienie trafa.

Ale mówię ja nie zachęcam nie jestem anty bo osobiście sam nie przetestowałem. 

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Mówię nie wiem na szczęście nie miałem potrzeby tego sprawdzać ale temat przewija się co jakiś czas na forach audio i z tego co wiem to jeżeli ktoś pożyczył takowego to na przykład ustąpiło mu brumienie trafa.

Ale mówię ja nie zachęcam nie jestem anty bo osobiście sam nie przetestowałem. 

Wiem, ja też nie testowałem, tak jakoś po prostu mi ten temat wpadł dzisiaj w oko. Swoją drogą odpłynęliśmy mocno od tematu 😉

Ja to w ogóle teraz zauważyłem że ten temat jest w dziale hi end!

Chyba początkowo nie był. Już stąd uciekam i także przepraszam za off top

• Pokaż nowe odpowiedzi