Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gra zestaw za grubą kasę

Rekomendowane odpowiedzi

Miałbym pytanie do tych audiofili co słuchali zestaw za powiedzmy 1 milion PLN. Nie mogę sobie wyobrazić jak to gra. Obecnie posiadam sprzęt Hi-Fi za 10k i mam muzyczny orgazm, szczególnie wtedy gdy uruchamiam ten zestaw po kilku dniach od poprzedniego odsłuchu. Koledzy audiofile skoro zestaw audio za 10k wywołuje u mnie tak pozytywne emocje to nie wiem czy ktoś może mi opisać co się dzieje z naszą percepcją przy słuchaniu czegoś za tyle siana jak 1 million zlotych? Pytanie grzecznościowe, jestem bardzo ciekawy.

Czemu? Gra 🙂

Nawet taki 100k gra 😄

Większość wystawców stara się ogarnąć gołe pokoje. To mit, że większość gra źle. 

Oczywiście zdarzają się wtopy, jak w tym roku Klipsch 75, który był ustawiony skandalicznie i grał cichutko, a ważniejsze były amplitunery Onkyo. 

Mimo to słychać było wysoką klasę dźwięku i robiło dobre wrażenie, ale niestety nie można było posłuchać jakby się chciało. 

54 minuty temu, NRK napisał:

I się okaże, że system za milion nie gra😂

Diraca się podepnie i zagra.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, Piniu2906 napisał:

Pytanie grzecznościowe

Tyleż grzecznościowe co bezsensowne

Gdyby stworzyć ranking najbardziej bezsensownych tematów, ten ma szansę na podium

2 godziny temu, Piniu2906 napisał:

Pytanie grzecznościowe, jestem bardzo ciekawy.

Najlepiej wpaść do jakiegoś salonu gdy będą mieli jakąś ciekawą prezentację.

13 minut temu, Piniu2906 napisał:

Nie rozumiem jadu.

Nie jadu tylko nazwania rzeczy po imieniu. 

14 minut temu, Piniu2906 napisał:

i nie sądze, że bezsensowne.

jest. A może nie tyle bezsensowne co dziecięco naiwne 

14 minut temu, Piniu2906 napisał:

nie chcę abyś udzielał więcej odpowiedzi w tym temacie..

Forum otwarte więc licz się z tym, że ktoś (choćby ja) napisze zgodnie z regułami tego forum, co myśli. 

A jak się zastanowisz, być może sam dojdziesz do wniosku, że  to pytanie jest (delikatnie mówiąc) niepoważne. 

A gdyby tak kupić za bańkę 500 Sabajów A30 (to chyba jeden z najbardziej trendy sprzętów na forum) i spiąć je razem? Będzie system za bańkę? No nie. Bo jeszcze trzeba do tego jakieś głośniki. No więc 498 sabajów i dajmy na to jakieś Focale za 4 tysie. Będzie system za bańkę? Będzie!!!! A jak to zagra? Jak system za bańkę ? 

Niewątpliwie 

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, NRK napisał:

I się okaże, że system za milion nie gra😂

słuchałem z synem Living Voice za 7 mln zł

deczko byłem rozczarowany a syn stwierdził , że u nas gra znacznie lepiej i mówi chodź stąd tato 🙂

38 minut temu, Piniu2906 napisał:

Nie rozumiem jadu...

Niektóre tematy wzbudzają nieuzasadnione emocje ... 

Jak zagra taki system w zasadzie już Ci kolega Piopio odpowiedział ... 

3 godziny temu, Piopio napisał:

Zestaw za 1 mln to najczęściej zestaw z pełnopasmowymi kolumnami grający w dość sporym pomieszczeniu. Zachwyca skalą dźwięku, naturalną barwą instrumentów akustycznych i wokali, wspaniałą stereofonią, gradacją planów i separacją. Ma się wrażenie uczestniczenia w prawdziwym koncercie ale z dźwiękiem o znacznie lepszej jakości. 

Jeżeli nigdy nie słuchałeś dobrych zestawów to ten opis niewiele wniesie ... tak jak już pisałem, najlepiej posłuchać samemu. 

34 minuty temu, szpakowski napisał:

Jeżeli nigdy nie słuchałeś dobrych zestawów to ten opis niewiele wniesie ..

A jeśli słuchał jakiegoś, to też nic nie wniesie bo mowa o odczuciach bardzo subiektywnych i to co dla jednego będzie 

38 minut temu, slawek.xm napisał:

słuchałem z synem Living Voice za 7 mln zł

deczko byłem rozczarowany

dla drugiego będzie spełnieniem marzeń. A dla trzeciego jedynie ilością zer na fakturze. Każdy słyszy inaczej. Każdy ma inny punkt odniesienia i inny system wartości.  Dlatego temat jest bezsensowny 

Przyrost jakości w audio nie jest proporcjalny z przyrostem gotówki do pewnego poziomu. 

Generalnie jak ktoś się spodziewa, że zostanie rzucony na kolana, a ma całkiem dobry system to się rozczaruje. 

Według mnie drogie systemy za grube miliony odróżnia od tych tradycyjnych za bardziej przyziemne kwoty skala dźwięku i jego rozmach bo zazwyczaj te ultra drogie stoją w dużych i bardzo dużych pomieszczeniach.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

7 minut temu, Tal napisał:

Według mnie drogie systemy za grube miliony odróżnia od tych tradycyjnych za bardziej przyziemne kwoty skala dźwięku i jego rozmach bo zazwyczaj te ultra drogie stoją w dużych i bardzo dużych pomieszczeniach.

Dokładnie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

56 minut temu, slawek.xm napisał:

że u nas gra znacznie lepiej i mówi chodź stąd tato

Powiem ci tak.

Magia Ellipticora działa😄

Edytowane przez NRK
1 godzinę temu, Piniu2906 napisał:

Nie rozumiem jadu... zadałem pytanie i nie sądze, że bezsensowne... pytanie grzecznościowe, czego nie można opowiedzieć o Twojej odpowiedzi.. trochę życzliwości... nie chcę abyś udzielał więcej odpowiedzi w tym temacie.. dziękuje 🙂

Bezsensowne bo 1000 słów jest nic niewarte. Nie posłuchasz, się nie dowiesz. Bez urazy oczywiście 🙏

Edytowane przez J4Z

.

Jeden gra lepiej drugi gra gorzej. Jednego się słucha przyjemnie i faktycznie miło z innej sali masz ochotę wyjść czym prędzej.

Mając, raczej bym nie wydał tyle na sprzęt audio. Wolał bym te środki przeznaczyć na pomóc komuś. Ale miałbym solidny system. 

Nie mam problemu i dylematu na razie takiego. 

Zapytasz zapewne czy gra na swoją cenę?

W większości przypadków nie.

Regularnie słucham zestawu za około 2 mln zł i...dla mnie żadna rewelacja a wręcz za każdym razem chce mi się wracać do domu, do systemu za ułamek tej ceny. Uważam, że dobrze dobrany, ustawiony system za 15-20 tyś, dodatkowo z głową stuningowany jest w stanie zapewnić bardzo satysfakcjonujące doznania. Kwota okolo 50 tyś za system to według mnie max , jaki jest sens wydać, pod warunkiem powtarzam bardzo starannego ustawienia wszystkiego 

17 godzin temu, piotrek7 napisał:

Tyleż grzecznościowe co bezsensowne

Gdyby stworzyć ranking najbardziej bezsensownych tematów, ten ma szansę na podium

Absolutnie tak nie uważam, temat bardzo ciekawy. Kolega "piotrek7" ma jakieś kompleksy, żale? Nie rozumiem 

20 hours ago, Piniu2906 said:

Koledzy audiofile skoro zestaw audio za 10k wywołuje u mnie tak pozytywne emocje to nie wiem czy ktoś może mi opisać co się dzieje z naszą percepcją przy słuchaniu czegoś za tyle siana jak 1 million zlotych?

Skoro takie są twoje wrażenia, to nawet nie próbuj, bo emocje cię zabiją.

13 minut temu, psychofizyk napisał:

U znajomego...Lipinski, Wadia, d'Agostino 

Nie znam się ale taki system to raczej nie jest w cenie 2 mln ...

6 minut temu, szpakowski napisał:

Nie znam się ale taki system to raczej nie jest w cenie 2 mln ...

Osobno końcówki mocy, przedwzmacniacz, pełny zestaw Wadii, czyli osobno napęd, przetworniki, komputer, pełny zestaw Lipiński, bardzo drogie kable, stoliki...chyba rzeczywiście się nie znasz 😛

3 minuty temu, psychofizyk napisał:

Osobno końcówki mocy, przedwzmacniacz, pełny zestaw Wadii, czyli osobno napęd, przetworniki, komputer, pełny zestaw Lipiński, bardzo drogie kable, stoliki...chyba rzeczywiście się nie znasz 😛

Wychodzi max milion 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, mztv napisał:

Relentless Epic 1600 Monoblock + Relentless Preamplifier już wychodzi 2,6 bańki 🙂

Do takich kolumn ... ?

No, rzeczywiście się nie znam ... 

• Pokaż nowe odpowiedzi