Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gra zestaw za grubą kasę

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Jakie to ma znaczenie jak i tak niewielu na to stać? 

Założyciel wątku zadał pytanie. Ma do tego prawo.

Godzinę temu, xajas napisał:

Gdzie mozna? Na Audio Show? W hotelowych pomieszczeniach?
To jest niepowazne.

Nigdzie nie pisalem, ze slyszalem. Dlatego sie nie odzywam!

Widzę że nie zrozumiałeś wypowiedzi..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, rafa napisał:

Ale ilu odwiedziłeś w domu takich z super systemem i zrobioną akustyką żeby na spokojnie posłuchać dłużej?

Jeden wystarczy, czy mam liczyć? Mniejsza o szczegóły, po kilku dniach wspomnienia i tak umykają, i słuchając dobrej płyty na low-endzie pojawia się pytanie: czy to w ogóle może zgrać lepiej? Więc zamiast martwić się kiepskim systemem, wolę się cieszyć dobrą muzyką.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 godzin temu, rafa napisał:

Nie znam twojej akustyki ale generalnie - nigdy w życiu

Hmmm... skoro elementy użytkowe salonu typu dywan, kanapa i kwiatek przedstawiane są na forum jako "adaptacja akustyczna", to komody wypchane poduchami (wedle forumowych standardów), czynią mój salon całkiem solidnie zaadoptowanym akustycznie.

15 godzin temu, jurek1 napisał:

Zestaw za grubą kasę powinien grać grubo!

Jaka jest definicja "grania grubego" 😉?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 minuty temu, jurek1 napisał:

to przeciwieństwo grania cienkiego 😉

To u mnie chyba gra "grubo" 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Hmmm... skoro elementy użytkowe salonu typu dywan, kanapa i kwiatek przedstawiane są na forum jako "adaptacja akustyczna", to komody wypchane poduchami (wedle forumowych standardów), czynią mój salon całkiem solidnie zaadoptowanym akustycznie.

To zależy, czy komody wykonane są przez dobrą firmę Audio....wtedy są akustyczne.🙃

De gustibus non est disputandum

Nie lubię jak gra cienko, ale za grubo też niedobrze. ;)

Komodami, kwiatkami i innymi duperelami nie zrobimy równego czasu pogłosu. 

Edytowane przez J4Z

.

5 minut temu, J4Z napisał:

Komodami, kwiatkami i innymi duperelami nie zrobimy równego czasu pogłosu.

Śmieszne, gdy ktoś dywan i kwiatek przedstawia jako "adaptacja akustyczna".

3 godziny temu, J4Z napisał:

Nie lubię jak gra cienko, ale za grubo też niedobrze. 😉

No właśnie chyba przesadziłem, jest tak lekko, pół grubo czyli wg mojej opinii tak jak trzeba 😉. Też nie przepadam za "grubym" graniem, cokolwiek to znaczy 😉.

3 godziny temu, Yankes napisał:

To zależy, czy komody wykonane są przez dobrą firmę Audio....wtedy są akustyczne.🙃

Uczestnictwo firmy audio w budowie komód jest obowiązkowe, inaczej nie będzie "hiendu" 😉.

Dziala skuteczniej niz kolec i sieciowka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokładnie, wystarczy zabrać wszystkie te niby nic nie znaczące element wystroju wnętrza żeby się przekonać o zakresie zmian.

Ukryta Zawartość

Reasumując: ... jak wynika z zamieszczanych wpisów zestaw za grubą kasę gra niezbyt interesująco. Zdecydowanie nie wart jest poniesionych kosztów, zwłaszcza, że większość jego apektów dźwiękowych możemy osiągnąć lowendowym sprzętem w super zrobionej akustyce. Patrząc przez pryzmat ceny takiego zestawu nie warto sobie tym głowy zawracać. @Piniu2906 zadowala Cię taka konkluzja?

2 godziny temu, Lech36 napisał:

wystarczy zabrać wszystkie te niby nic nie znaczące element wystroju wnętrza żeby się przekonać o zakresie zmian.

Nie mówię nie, ale nazywajmy dywanu i kanapy adaptacją akustyczną, to po prostu świadome użytkowanie RTV AGD

37 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie mówię nie, ale nazywajmy dywanu i kanapy adaptacją akustyczną, to po prostu świadome użytkowanie RTV AGD

Dywan to element adaptacji akustycznej, bez niego i innych w/w elementów często słuchanie staje się wyjątkowo przykre i zniechęcające.

Nie mówię nie, ale nazywajmy dywanu i kanapy adaptacją akustyczną,..

Jaka role odgrywa to, jak sie to nazywa? Nazywaj to sobie jak chcesz. Dzieki temu zaoszczedzimy sobie 20 stro typowych Szymonowych dyskusji o definicji adaptacji akustycznej“
Jedyne co sie liczy, to to, czy to dziala!

Jaka role odgrywa to, jak sie to nazywa?

Właściwe nazewnictwo jest podstawą wzajemnego zrozumienia w dyskusji. Jako jedni z najbardziej zaawansowanych forumowiczów powinniście szczególnie dbać o to, by młodzi po rozłożeniu dywanu i wstawieniu w róg kwiatka, nie wprowadzali innych i samego siebie w błąd twierdzeniem "mam zaadoptowany akustycznie pokój"

O "adaptacji akustycznej" możemy mówić, gdy ktoś zdefiniuje problem i świadomie go zniweluje.

Ps

Osoba jedzie - samochód osobowy?

301b022443f2a5759319d85a93a2

1 godzinę temu, xajas napisał:

Jaka role odgrywa to, jak sie to nazywa? Nazywaj to sobie jak chcesz. Dzieki temu zaoszczedzimy sobie 20 stro typowych Szymonowych dyskusji o definicji adaptacji akustycznej“

Ukryta Zawartość

Jedyne co sie liczy, to to, czy to dziala!

Forum będzie Wam wdzięczne ... 👍🏻

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Dywan to element adaptacji akustycznej

Stanie się mim dopiero gdy zmierzysz akustykę przed jego rozłożeniem, opiszesz co rozłożenie zmieni i dlaczego, zmierzysz po rozłożeniu czy się poprawiło i w jakim stopniu.

Edytowane przez szymon1977

27 minut temu, xajas napisał:

A nie mowilem? Teraz czeka nas 20 stron walkowania tego, co to jest Adaptacja 🥱

Rozwiązanie jest proste: nie masz nic do powiedzenia to nic nie mów.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Stanie się mim dopiero gdy zmierzysz akustykę przed jego rozłożeniem, opiszesz co rozłożenie zmieni i dlaczego, zmierzysz po rozłożeniu czy się poprawiło i w jakim stopniu.

Widać w pomiarze choćby clarity C80, ile to zależy jak duży i gruby.

21 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Widać w pomiarze choćby clarity C80, ile to zależy jak duży i gruby.

Następny... a czy ja pisałem, że jest bez wpływu? Nie. Ale posiadanie dywanu, kanapy i kwiatka nie czyni mojego pokoju zaadoptowanym akustycznie.

Faktycznie zapowiada się 20 stron wałkowania, ehhh...

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Następny... a czy ja pisałem, że jest bez wpływu? Nie. Ale posiadanie dywanu, kanapy i kwiatka nie czyni mojego pokoju zaadoptowanym akustycznie.

Nie, w poście #258, kwestionowałeś, że może to być element adaptacji, zatem dostosuj się do swojej rady z postu #260.

15 minut temu, Zwykły Drut napisał:

poście #258, kwestionowałeś, że może to być element adaptacj

Wprost przeciwnie, w poście#258 nie tylko nie kwestionowałem, ale nawet opisałem sytuację, w której bez wątoienia dywan elementem adaptacji akustycznej się stanie.

23 minuty temu, Zwykły Drut napisał:

Bicie piany to najlepiej wychodzi jak piecze się bezy...

Zamiast piec bezy, czytaj to co komentujesz a będzie dobrze.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Rozwiązanie jest proste: nie masz nic do powiedzenia to nic nie mów.

Zastosuj to wreszcie do siebie.

15 godzin temu, szymon1977 napisał:

A nie wystarczy posłuchać 😉

8 minut temu, Lech36 napisał:

A nie wystarczy posłuchać 😉

Posłuchać to sobie można kabli - ale pójdźmy na kompromis: jeśli z zniweczysz koncepcję wystroju salonu opracowaną przez żonę, rozkładając misiowaty dywan, to powiedzmy, że stanie się on elementem adaptacji akustycznej. Ale rozłożenie dywanu nadal nie uczyni pomieszczenia zaadoptowanym akustycznie, nawet jak w rogu postawisz kwiatek.

56 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale rozłożenie dywanu nadal nie uczyni pomieszczenia zaadoptowanym akustycznie, nawet jak w rogu postawisz kwiatek.

Ale prawdopodobnie będzie znacznie lepiej niż bez dywanu. Adaptacja akustyczna to skomplikowane i delikatne zagadnienie. Pomiary oczywiście pomagają, ale nie muszą być panaceum na genialne rozwiązanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi