Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe oddające zakres na niskiej waterski odsłuchu

Rekomendowane odpowiedzi

Wbrew pozorom nie jest to  prosty temat obecnie osiadam wzmacniacz TAGA HARMONY HTA-2000B V2, źródło Vincent CD-200 kolumny obecnie  podstawkowe  rozmysłem nie pisze nazwy są membranami 11 cm nisko tonowymi ,spełniają opisane kryteria lecz mam je długo i przyszedł czas na cos nowego drugi zestaw kolumn , większe musiały być bardziej napędzane żeby oddały zakres i się nie sprawdziły  , Isophon vantage z przetwornikami alnico  były T+a również potrzebują mocy wiec kolumny zacne  ,pomieszczenie wygłoszone 90 procent jak w studio ,PYTANIE do branży lub osób doświadczonych budżet do 4k zakup używanych (cena nie gra roli  nie jest wyznacznikiem znam kolumny za 300 złotych rewelacyjne jak na tą cenę  i tragiczne za 5000 zł -w zakresie kolumn używanych ) proszę nie wypowiadać  się o innych elementach zestaw gra bardzo  dobrze szukam raczej czegoś nowego słucham wszystkiego, lubię i detaliczne i ciepłe wiec zaprzeczenie .Tylko podstawkowe!

4 minuty temu, krol16 napisał:

Wbrew pozorom nie jest to  prosty temat obecnie osiadam wzmacniacz TAGA HARMONY HTA-2000B V2, źródło Vincent CD-200 kolumny obecnie  podstawkowe  rozmysłem nie pisze nazwy są membranami 11 cm nisko tonowymi ,spełniają opisane kryteria lecz mam je długo i przyszedł czas na cos nowego drugi zestaw kolumn , większe musiały być bardziej napędzane żeby oddały zakres i się nie sprawdziły  , Isophon vantage z przetwornikami alnico  były T+a również potrzebują mocy wiec kolumny zacne  ,pomieszczenie wygłoszone 90 procent jak w studio ,PYTANIE do branży lub osób doświadczonych budżet do 4k zakup używanych (cena nie gra roli  nie jest wyznacznikiem znam kolumny za 300 złotych rewelacyjne jak na tą cenę  i tragiczne za 5000 zł -w zakresie kolumn używanych ) proszę nie wypowiadać  się o innych elementach zestaw gra bardzo  dobrze szukam raczej czegoś nowego słucham wszystkiego, lubię i detaliczne i ciepłe wiec zaprzeczenie .Tylko podstawkowe!

O co chodzi z tytułem?

Nie musi być tanio lecz z doświadczenia wiem że nie zawsze cena idzie za jakością.

Edytowane przez krol16

Piszesz niezrozumiale po polsku. To dziwne... to mój język, a nie rozumiem tytułu wątku, podobnie wpis inicjujący jest zagmatwany i haotyczny. Może przemyśl to, co chcesz przekazać...

"Tynk pożera dźwięk" 747

Pewnie miało być" na niskiej wartości odsłuchu." 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

A ściślej rzecz ujmując - czy woofery mają membranę 11 cm, czy też są to

tak naprawdę wymiary kosza głośnika. Ale tak na szybko, to nie ma co schodzić

z wooferem poniżej 18 cm i ten warunek spełnia choćby Canto Grand - tu poprawiony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednak trzeba pamiętać, że duży udział w basie przy cichym słuchaniu ma

wydajność wzmacniacza a jeszcze lepiej, gdyby miał loudness. Poza tym uwagi

mogą dotyczyć również czytelności góry pasma i tu moją obsesją są kable.

Chyba, że coś z innej beczki - Monitor Audio Bronze 100 - woofer 20 cm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

23 minuty temu, audioburak napisał:

duży udział w basie przy cichym słuchaniu ma

wydajność wzmacniacza

...a najwiekszy i najbardziej znaczacy ma po prostu konstrukcja, juz na samym wstepie odpada 95% czyli wszystkie bass-reflex, wiec albo konstrukcja zamknieta albo z membrana bierna

Też miałem problem w zrozumieniu ale ok brnijmy dalej.

Wiesz że to także kwestia wzmacniacza? Na przykład takowy posiadający funkcje loudness pomoże.

Szkoda że nie napisałeś jakie masz kolumny bo było by łatwiej.

Budżet 4k to już całkiem fajne kolumny używane kupisz.

Albo można by się zastanowić też nad subem na przykład REL Tzero. To też poprawi

Z samych kolumn polecam sprawdzić elaci oraz amphion. 

Małe kolumny które grają dużym dźwiękiem.

11 godzin temu, krol16 napisał:

Odsłuchiwane bardzo cicho 

Loudness załatwi sprawę.

Albo kolumny z charakterystyką typu "uśmiech Altusa".

😁

44 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Wiesz że to także kwestia wzmacniacza?

Oraz zasady działania ludzkiego słuchu - patrz "krzywe Fletchera- Munsona".

Fajne, słodkie mini paczuszki...

Fenomenalnie budują przestrzeń. Niestety mocno rzuca się w uszy, że nisko nie schodzą. Za to wyższy basik fajnie kopię "stópką". 

W moim systemie zagrały w niektórych kawałkach za mdło. Nie wiem, czy dobrze spiszą się przy cichych odsłuchach, bo górę zapamiętałem jako bardzo delikatną i chciało się ich głośno słuchać. 

No, ale system, ucho, muzyka, akustyka... Niech cieszą. 👍

Edytowane przez J4Z

.

Godzinę temu, krol16 napisał:

dużo i nie na temat wybrałem i takie kupię

...czyli kolejny przyklad "sobie a muzom" i "perly przed wieprze" 😉