Skocz do zawartości
IGNORED

WiiM Ultra | Wszytko co wiemy o urządzeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Wiim Ultra, wrócił do Amazonu bez otwierania pudełka bo po zamówieniu potwierdzono trwały i niezamienialny brak wsparcia dla Apple Music, niestety u mnie wymagane...

Warto poprawić opis, bo będą zwroty w ramach rękojmi za wprowadzenie w błąd (Airplay 2)

Edytowane przez marek.zakupy
Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, marek.zakupy napisał:

Wiim Ultra, wrócił do Amazonu bez otwierania pudełka bo po zamówieniu potwierdzono trwały i niezamienialny brak wsparcia dla Apple Music, niestety u mnie wymagane...

Warto poprawić opis, bo będą zwroty w ramach rękojmi za wprowadzenie w błąd (Airplay 2)

Uwaga zamieszczona, od co najmniej 12.08,  na stronie Amazona

UWAGA: To urządzenie jest niekompatybilne z AirPlay i nie może działać jako odbiornik AirPlay.

https://www.amazon.pl/WiiM-Multiroom-Kompatybilny-Chromecast-Sterowanie/dp/B0D41YCLW8

Wbrew pozorom, nie wszystko co najnowsze jest najlepsze pod każdym względem. Lepiej było wziąć Wiim Pro Plus. Jest świetny i ma wszystko co trzeba oprócz usb i małego ekranu. Można zmienić zasilacz na liniowy. Airplay śmiga jak należy.

Edytowane przez Arth_A
15 godzin temu, ITI - SERWIS napisał:

A jak to sie ma do EverSolo DMP-A6

Ale jako streamer (DAC) czy tylko jako źródło dla DAC ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
14 godzin temu, Arth_A napisał:

Wbrew pozorom, nie wszystko co najnowsze jest najlepsze pod każdym względem. Lepiej było wziąć Wiim Pro Plus. Jest świetny i ma wszystko co trzeba oprócz usb i małego ekranu. Można zmienić zasilacz na liniowy. Airplay śmiga jak należy.

Brak obsługi AirPlay to nie aż tak istotna „wada”.

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Arth_A napisał:

Dla jednych nie, dla innych tak 🙂

Tyle, że to forum audio stereo, gdzie znaczenie AirPlay w streamerze jest w zasadzie marginalne.

6 godzin temu, Piopio napisał:

Jako źródło dla DAC to pewno wersja WIIM pro starczy.

No nic trzeba pożyczyć i posłucham na swoim sprzęcie.

Pozdrawiam

4 godziny temu, Nil napisał:

Tyle, że to forum audio stereo, gdzie znaczenie AirPlay w streamerze jest w zasadzie marginalne.

Ciekawa teoria. Rozumiem, że jeden z największych serwisów streamingowych z bezstratną muzyką (i to stereo) Apple Music jest niegodny tego forum? Czy ja czegoś nie wiem?

Jakoś moi domownicy lubią wygodnie przesyłać sobie muzykę stereo w całkiem niezłej jakości z Apple Music za pomocą Airplay w Wiim Pro Plus. Ja co prawda wolę Tidala przez Tidal Connect, ale dla moich dziewczyn to niewygodne. Wolą AM i Airplay.

Mam je teraz wydziedziczyć? Osoby słuchające Apple Music przez Airplay są niegodne zabierać głos na tym Forum?
A osoby słuchające muzyki poprzez wbudowanego w Wiima Chromecasta od Google mogą się tu wypowiadać, czy też nie?

Chyba o coś innego Ci chodziło, coś Ci się pomyliło. Tylko tak jestem w stanie to zrozumieć. 

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, Arth_A napisał:

Ciekawa teoria. Rozumiem, że jeden z największych serwisów streamingowych z bezstratną muzyką (i to stereo) Apple Music jest niegodny tego forum? Czy ja czegoś nie wiem?

Jakoś moi domownicy lubią wygodnie przesyłać sobie muzykę stereo w całkiem niezłej jakości z Apple Music za pomocą Airplay w Wiim Pro Plus. Ja co prawda wolę Tidala przez Tidal Connect, ale dla moich dziewczyn to niewygodne. Wolą AM i Airplay.

Mam je teraz wydziedziczyć? Osoby słuchające Apple Music przez Airplay są niegodne zabierać głos na tym Forum?
A osoby słuchające muzyki poprzez wbudowanego w Wiima Chromecasta od Google mogą się tu wypowiadać, czy też nie?

Chyba o coś innego Ci chodziło, coś Ci się pomyliło. Tylko tak jestem w stanie to zrozumieć. 

Na co przesyłasz muzykę ze streamera za pomocą AirPlay?

Airplay służy do przesyłania muzyki Apple Music z dowolnego urządzenia Apple na Wiima. A z niego dalej gdzie chcesz, na wzmacniacz czy do dac. Bardzo wygodna opcja dla użytkowników jabłka.

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, Arth_A napisał:

Airplay służy do przesyłania muzyki Apple Music z dowolnego urządzenia Apple na Wiima. A z niego dalej gdzie chcesz, na wzmacniacz czy do dac. Bardzo wygodna opcja dla użytkowników jabłka.

Właśnie dlatego napisałem, że na forum to marginalna funkcja.

Mam iphona 15 pro oraz Mac mini 2, ale nie widzę sensu ich używania do odtwarzania muzyki. Znam lepsze źródła sygbału.

Brak obsługi airplay w tym przypadku nie jest jak, już napisałem, zbyt istotny.

Rozumiem, że jest weekend i może to przez to. Nadal nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Bez urazy. 
A dlaczego marginalna? Airplay jest to jeden ze sposobów przesyłania muzyki. Przeznaczony dla użytkowników jabłek.
Jedni używają Tidala, inni Amazona, Deezera, Spotify, ktoś używa Chromecasta, ktoś inny DLNA, USB, a jeszcze ktoś Airplay z Apple Music. 
Który z tych sposobów jest dla kogoś ważny, a który marginalny, to chyba wybór danego użytkownika?
Jeśli dla Ciebie Airplay nie jest ważny to napisz, że jest marginalny dla Ciebie. Dla kogoś innego może być istotny i jaki masz w tym problem? 
Na Ultra sam miałem chęć upgrade z Pro Plus ale okazało się, że najpierw na oficjalnym forum sam producent pisał, że pracują nad certyfikacją Apple i Airplay ma być. A teraz czytam, że jest jakiś problem sprzętowy i chyba nie będzie? Dziwne, czyżby popełnili jakiś błąd przy projektowaniu? Bo wyższy model raczej powinien mieć większy wybór możliwości. Dla wielu osób pewnie to nie problem, bo i tak nie używają. Ale mnóstwo ludzi ma iphony i Apple Music. No i klops, bo mają problem. Trzeba kombinować z androidem i Chromecastem albo z kablem USB. Chyba nie o to chodzi?

Teraz to już totalne bzdury wypisujesz. Ty się ożeniłeś z tym Ultra czy co, że nie można o nim nic złego napisać?

Sporządź jakieś statystyki obejmujące wszystkich forumowiczów i je pokaż. Poza tym świat się nie kończy na forumowiczach Audiostereo.

Ty wiesz ile osób na świecie używa urządzeń Apple i Airplay, jaki to jest ogrom ludzi? Coroczne dane sprzedaży są publikowane, poczytaj.

Palnąłeś bez zastanowienia jakąś niepopartą niczym tezę, a teraz brniesz w to coraz bardziej. Po prostu już przestań o tym pisać, bo robi się żenująco.

Też mi przykro, ale coś poszło nie tak z certyfikacją Apple. Wszystkie urządzenia Wiim mają Airplay, nawet najtańszy Mini. Do dystrybutorów poszła informacja o Airplay 2 w Ultra i wszyscy publikowali taką informację w specyfikacji. A potem zaczęli się z tego wycofywać. Sama firma oficjalnie na początku pisała, że pracują nad certyfikacją i żeby czekać. Więc od razu widać, że coś się wydarzyło.
Ale mam nadzieję, że sobie z tym Wiim poradzi, bo głupio wyszło. Nie chcą się oficjalnie przyznać, bo to mogłaby być podstawa do zwrotów urządzeń w zależności od przepisów w danych krajach. To byłby cios wizerunkowy i finansowy. 
Uważam, że nie jest to powód do tragizowania ale to nie znaczy, że nie należy o tym pisać. Każdej firmie zdarzają się błędy. Ja po prostu na razie zostaję przy Pro Plus, który jest świetnym urządzeniem i ma wszystko, czego potrzebuję.
To wszystko, nie ciągnę tego wątku, bo nie da się dyskutować z kimś, kto nie ma żadnego poparcia w faktach, tylko działa na zasadzie „a bo tak” i „moja racja jest najmojsza”, bo ego nie pozwala odpuścić. 

Żeby ten temat zamknąć, wklejam oficjalne stanowisko firmy Wiim:

„Cześć Społeczność WiiM,

Zawsze staramy się być transparentni na tym forum, dzieląc się wczesnymi zapowiedziami produktów, specyfikacjami oraz odpowiadając na Twoje obawy i pytania. Zdajemy sobie sprawę, że brak dostępności AirPlay w WiiM Ultra spowodował zamieszanie i przepraszamy za to. WiiM Ultra nie obsługuje AirPlay i nie działa jako odbiornik AirPlay. Nie będzie mógł mieć AirPlay z powodu ograniczeń sprzętowych. Podczas pierwotnej premiery wierzyliśmy, że będziemy w stanie wspierać AirPlay, dlatego wielu z was widziało to w początkowym komunikacie prasowym. Nie byliśmy jednak w stanie go uwzględnić i zdecydowaliśmy się nie opóźniać dalszej premiery, zachowując dodatkowe funkcje streamera, które zapewniają wysokiej jakości wrażenia słuchowe.

Rozumiemy, że może to być rozczarowujące dla naszych użytkowników, którzy głównie korzystają z AirPlay, a dla tych użytkowników sugerujemy wybór innego rozwiązania WiiM na razie. Alternatywnie, sugerujemy podłączenie urządzenia Apple do WiiM Ultra przez Bluetooth, który oferuje taką samą jakość dźwięku jak AirPlay przy użyciu kodeka AAC 256 kb/s. Jeśli którykolwiek z użytkowników kupił Ultra głównie dla AirPlay i jest niezadowolony z jego zakupu, sprzedawcy detaliczni honorują zwrot w oparciu o ich zasady.

WiiM Ultra nadal zapewnia wyjątkowy dźwięk, wysoką wydajność i wartość, obsługując bogatą różnorodność opcji, takich jak Chromecast Audio, Alexa Casting, Spotify Connect, TIDAL Connect, Qobuz, Amazon Music, Deezer, TuneIn, iHeartRadio i inne.

Przepraszamy za wszelkie nieporozumienia i niezadowolenie, które mogło to spowodować, i dziękujemy za zrozumienie.

Dziękuję,
Zespół WiiM”

I tyle tego tematu. 

22 godziny temu, Piopio napisał:

Należy się sprostowanie: DAC jest źródłem a streamer transportem. Oczywiście istnieją urządzenia zintegrowane, które w jednej skrzynce łączą DAC i streamer, są więc jednocześnie źródłem i transportem.

A dlaczego tak? Źródłem jest DAC bo w nim powstaje analogowy sygnał audio, natomiast streamer przekazuje tylko dane cyfrowe z internetu do DAC i dlatego jest tylko transportem.

15 godzin temu, ITI - SERWIS napisał:

Jako źródło dla DAC

9 godzin temu, Nil napisał:

lepsze źródła sygbału.

Błąd powtórzony 100x staje się prawdą - jeszcze 98x.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Arth_A napisał:

Żałosne. Dopowiadasz słowa, których nie wypowiedziałem, przypisujesz mi wypowiedzi, których nie wypowiedziałem. Wiesz lepiej ode mnie, co mam i co wiem. Interpretujesz sobie wszystko tak jak Ci pasuje, żeby tylko Twoje było na wierzchu.
Jedyną osobą bredzącą jesteś Ty. Coś sobie upieprzyłeś i pleciesz jak potłuczony. Jakbyś miał coś z tych rzeczy, to głupot nie pisałbyś. Teraz już wszystko napiszesz, żeby tylko wybrnąć.

Skoro lubisz się wymądrzać i ludziom przypinać łatki to spodziewaj się, że od czasu do czasu sam się błotem pochlapiesz albo ktoś Ci odda pięknym za nadobne. Takie ryzyko trolla. 

Jak bierzesz się za trollowanie, to przynajmniej się przyłóż do tego. Na razie wychodzisz na kogo wychodzisz i coraz głębiej wchodzisz w tę czarną dziurę. Dałem Ci szansę to zakończyć, ale skoro lubisz z siebie robić kogo robisz to Twoja wola. Niech inni czytają, będą mieli radochy co niemiara. 

Naprawdę nie masz niczego lepszego do roboty? Współczuję 🤣

Znowu, dużo i bez jakiegokolwiek sensu, o argumentach nawet nie ma co wspominać. 😁

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, Arth_A napisał:

Sporządź jakieś statystyki obejmujące wszystkich forumowiczów i je pokaż. Poza tym świat się nie kończy na forumowiczach Audiostereo.

Statystyki są tu do niczego niepotrzebne. 
ile osób na forum, tak jak Ty bezkrytycznie wychwala AirPlay i słuchanie muzyki z iPhone’a.

To niestety, ale  jak już pisałem, marginalny „problem”.

I vice versa. Znajdź jakikolwiek argument u siebie. Powodzenia😁

Dla niewtajemniczonych, którzy się pogubili: zaczęło się od tego, że flagowe urządzenie Wiima czyli Ultra, nie posiada Airplay. Dla jednych to problem, dla innych nie. I tu chyba jest największy problem w dyskusji, czy to duży problem, czy nie. Ja uważam, że kto chce to kupi, kto nie to nie. Kto chce to poczeka na nowe urządzenie lub użyje innego ze stajni Wiim. Wybór jest spory przecież 🙂

Ale faktem jest, że stało się coś, czego firma Wiim się nie spodziewała, bo gdzieś ktoś dał ciała i czegoś nie przypilnował. Informacje do dystrybutorów poszły inne, na stronach wielu sklepów do tej pory jest nieprawdziwa informacja o Airplay. W efekcie sporo ludzi kupiło urządzenie i trochę ludzi już zwróciło. 
Na oficjalnym forum producenta było trochę draki, aż trochę dyskusji zostało usuniętych. Widać wyraźnie, że firma się przestraszyła tej sytuacji. Nie dziwota, bo na pewno sporo zainwestowali w nowy produkt, koszty zwrotów, poza tym chodzi o reputację i wizerunek.
Ostatecznie firma za to oficjalnie przeprosiła, to jest fakt.

Jak komuś zależy na tym, można użyć np. dodatkowe  urządzenie typu Belkin Adapter SoundForm ale to obejście problemu i nie zmienia to faktu, że flagowy produkt Wiima powinien mieć wszystkie funkcjonalności tańszych modeli plus coś ponad to.

Bardzo trzymam kciuki za Wiima, bo bardzo podoba mi się ich rozwojowe i ekonomiczne podejście do produktów i szkoda, że w przypadku Ultra coś nie zagrało. 

A całą zbędną i zaśmiecającą wątek „dyskusję” zgłosiłem Moderatorowi, bo nic nie wnosi i nikomu w niczym nie pomoże. 

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Należy się sprostowanie: DAC jest źródłem a streamer transportem. Oczywiście istnieją urządzenia zintegrowane, które w jednej skrzynce łączą DAC i streamer, są więc jednocześnie źródłem i transportem.

A dlaczego tak? Źródłem jest DAC bo w nim powstaje analogowy sygnał audio, natomiast streamer przekazuje tylko dane cyfrowe z internetu do DAC i dlatego jest tylko transportem.

Błąd powtórzony 100x staje się prawdą - jeszcze 98x.

HMMMMMMMM  

Nie bardzo rozumiem Co Autor wypowiedzi ma na myśli SPOSTOWANIE 

Pytałem o porównanie jakości dźwięku a nie jak to działa.

2 godziny temu, ITI - SERWIS napisał:

Nie bardzo rozumiem Co Autor wypowiedzi ma na myśli SPOSTOWANIE 

Pytałem o porównanie jakości dźwięku a nie jak to działa.

Za @Piopio użyłeś określenia niezgodnie z jego znaczeniem.

W dniu 16.08.2024 o 20:59, Nil napisał:

Uwaga zamieszczona, od co najmniej 12.08,  na stronie Amazona

UWAGA: To urządzenie jest niekompatybilne z AirPlay i nie może działać jako odbiornik AirPlay.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest, owszem, tylko zamówienie złożone 6 sierpnia 🙂

Natomiast w pierwszym poście, podobnie jak w wielu sklepach nadal jest opis

Cytat

Wszechstronność strumieniowania

Jedną z największych zalet WiiM Ultra, jak  jest jego wszechstronność w zakresie strumieniowania muzyki. Urządzenie oferuje szeroką gamę opcji, w tym Spotify Connect, TIDAL Connect, AirPlay 2, Google Chromecast Audio, wbudowaną Alexę, DLNA oraz Roon (w certyfikacji). Możliwość kontrolowania urządzenia za pomocą Alexy, Siri czy Google Voice sprawia, że zarządzanie muzyką jest proste i intuicyjne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marek.zakupy
10 minut temu, marek.zakupy napisał:

Natomiast w pierwszym poście, podobnie jak w wielu sklepach nadal jest opis

Zgłosiłem moderacji sugestię, żeby usunąć Airplay2 z pierwszego wpisu.

Myślę że nie będzie to poziom eversolo A6 ale zobaczymy.

Jako transport na USB może być bardzo fajnym urządzeniem. 

Czekam na coś takiego od eversolo i się doczekać nie mogę.

Na forum obok jest jednak dyskusja co do kalibracji którą firma zaimplementowała w tym urządzeniu. 

Jest robiona poprzez mikrofon w telefonach co już jest w pewnym bardzo dużym ograniczeniem i polem do dyskusji. 

Pytanie ile ludzi zdecyduje się na to urządzenie właśnie ze względu na wspomnianą kalibrację bo być może mimo iż cena urządzenia jest niska to będzie to taki nieco marketingowy chwyt aby przyciągnąć potencjalnego klienta.

Z mojego osobistego doświadczenia na Pro Plusie i w mojej ocenie RC nie jest tylko chwytem marketingowym. W tej cenie urządzenia taka funkcjonalność to duży argument za. W moim pomieszczeniu okazało się, że RC zrobiło świetną robotę. Sama redukcja dudnienia na niskich częstotliwościach to jak zdjęcie przysłowiowego koca. A w innych zakresach też zrobiło się lepiej i czytelniej. Tylko jest na razie ale: odradzam telefony z androidem, bo za bardzo się różnią, sprawdzałem. Jednak dla niektórych z bólem trzeba się przeprosić z iphonem. Bez etui koniecznie. 
Kalibracja przy niskich szumach tła, czyli najlepiej w nocy. Robić wielokrotnie i zapisywać każdą korekcję. Szukać powtarzalności. Znaleźć „złoty środek” i obniżyć trochę limit głośności, ja mam 88%. I jest fajnie.
Kolejny plus to ogromna prostota. 
Ale zaznaczam, to moje doświadczenia.
Jak ktoś ma super sprzęt i dobrze zaadaptowane pomieszczenie, to pewnie nie potrzebuje. 
Ale kończąc, w tej cenie urządzenia taka nawet niezaawansowana funkcja (ale cały czas dopracowywana) to może być języczek u wagi przy decyzjach zakupowych. 

Edytowane przez Arth_A

Do użytkowników Wiim Ultra mam prośbę aby pisali jak w porównaniu z innym streamerem wypada ultra, bez dac . W porównaniu np z laptopem ,Digione sig. Eversolo itp. 

• Pokaż nowe odpowiedzi