Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, baltfan napisał:

PSUJESZ dobrą zabawę ?

zabawa zabawą ale nie wprowadzajcie w błąd zaczynających zabawę.

20 minut temu, baltfan napisał:

To,że Ty nie słyszysz,nie oznacza ,że ja  nie mogę

oczywiście, że możesz. Zabroniłem Ci tego?

16 minut temu, Wito76 napisał:

Co chwilę wpada jakiś nawiedzony

rozumiem, że piszesz o sobie?

16 minut temu, Wito76 napisał:

A to CdRom i transport za 10k nie mają prawa się różnić bo przecież to te same zera i jedynki, a to wszystkie kable to jeden ch, kondensatory, rezystory to samo, listwa to halucynacje itd.

myślę, że czas na przerwę, nie ogarniasz już tego

9 minut temu, GhostR1 napisał:

Zabroniłem Ci tego?

Nie,na szczęście Nie zabroniłeś :)

15 minut temu, GhostR1 napisał:

zabawa zabawą ale nie wprowadzajcie w błąd zaczynających zabawę

Rozumie,chcesz tych ludzi skazać na podłączanie kolum ze wzmacniaczem kablem OMY 2x 1mm2 .

Przychodzili, przychodzą i będą przychodzić. Nie mamy na to wpływu.

Ale mamy wpływ na to czy damy się sprowokować.

Dlatego jedyna i skuteczna metoda - nie wchodzić w interakcje. To jak odciąć im dopaminę.

Żadne apele do rozsądku, tolerancji czy kultury skutku nie przyniosą.

42 minuty temu, GhostR1 napisał:
59 minut temu, Wito76 napisał:

Co chwilę wpada jakiś nawiedzony

rozumiem, że piszesz o sobie?

Jakość tej riposty robi wrażenie. Gdybyś chociaż niczym Szymon1977 pisał "nie muszę sprawdzać by wiedzieć" jakoś łatwiej byłoby cię wrzucić do odpowiedniej szufladki. A tak to rzucasz się niemiłosiernie przy okazji się kompromitując.

Panowie, jako ten zdecydowanie mniej doświadczony w tych dalece odległych tajnikach głębiny jaką niewątpliwie jest domena audio, dosłownie na chwilę przyłączę się po raz kolejny do tej jakże rzeczowej i barwnej dyskusji. Tak czytam i abstrahując zupełnie od pobocznych uwag wynikających bardziej z przenoszenia meritum na sferę emocjonalną (na zasadzie "jak tu się odgryźć"), która przecież nic nie wnosi do dyskusji, nasuwa mi się tu jedno zasadnicze pytanie, generalnie bardziej zamknięte, niż otwarte. Czy wziąwszy pod uwagę karkołomne niekiedy różnice cenowe między danymi kompletami konfekcjonowanego okablowania głośnikowego, naprawdę należy przyjąć, że nie ma między nimi zróżnicowania jakościowego? Są przecież dostępne odcinki w cenach kosmicznych pow. 100kPLN. Dlaczego nikt nie kwestionuje różnic w odniesieniu do wzmacniaczy, czy głośników. Oczywiście, z drugiej strony wiadomo, że nie zawsze to co droższe musi zagrać lepiej, o czym sam się kilkukrotnie przekonałem, jednak raczej trudno wyobrazić już sobie sytuację, gdy kolumny w cenie przykładowo 20 tys./szt. zostaną ocenione na równi, czy nawet gorzej od tych dostępnych za 2,5 tys. Z założenia z kablami powinno być przecież podobnie, w przeciwnym wypadku określone propozycje zostałyby dawno wykpione i wyparte z rynku, a górna granica zamykałaby się na kilkudziesięciu czy max. kilkuset zł za kpl. lub mb. Interesuje mnie jakiś konsensus, ujęcie tego tematu w ramach jakiejś elementarnej logiki, w końcu "po męsku" 🙂 nazwijmy to.

Jestem zaskoczony, że nadal nie wyksztalciliscie Panowie za Pawłowem 😉 bezwarunkowego pomijania pewnych autorów którzy nic nie wnoszą do tematu. No może poza próbami na wytrzymałość systemu nerwowego co można uznać jako pożyteczne z punktu widzenia nauki, na którą tak chętnie się powołują.

A co do kolumn, to ośmielę się twierdzić, że z dobrymi kablami te za 2,5 mogą zagrać lepiej, niż te za 20 kzł z podłymi. 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jakość tej riposty robi wrażenie. Gdybyś chociaż niczym Szymon1977 pisał "nie muszę sprawdzać by wiedzieć" jakoś łatwiej byłoby cię wrzucić do odpowiedniej szufladki. A tak to rzucasz się niemiłosiernie przy okazji się kompromitując.
Nie mam przed kim się kompromitować i nie mam czym . Ja sobie nie mam nic do zarzucenia a widzę, że prawda boli. To Ty sobie nie radzisz skoro musisz "szufladkować ".

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

2 godziny temu, baltfan napisał:

Rozumie,chcesz tych ludzi skazać na podłączanie kolum ze wzmacniaczem kablem OMY 2x 1mm2 .

To może być świadomy wybór.

2 godziny temu, baltfan napisał:

Powiedz mi ,po co Nam Audiofilom (piszę o sobie,słyszę bezpieczniki 🙂 ) PSUJESZ dobrą zabawę ?

Zaraz, zaraz! Ktoś Ci przylazł do domu, wcisnął pause i zmienił kabel na zwykły, żebyś nie czerpał radości z "audiofilskiego"? Nie, to Ty przyszedłeś do dyskusji i marudzisz, bo ktoś napisał co innego niż  chciałbyś przeczytać. Czytać nie musisz, możesz dodać do ignorowanych, możesz przejść do wątku, w którym piszą o tym co Cię interesuje, możesz założyć klub, do którego nie będziecie przyjmować userów, którzy Wam nie pasują... możliwości jest sporo, ale oczekiwanie, że ktoś przestanie pisać bo Ty nie chcesz go czytać, to szczyt forumowego chamstwa.

-----

1 godzinę temu, spokojnie napisał:

Żadne apele do rozsądku, tolerancji czy kultury skutku nie przyniosą.

Nie oczekuj od innych czegoś, czego sam nie prezentujesz.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, audioburak napisał:

A co do kolumn, to ośmielę się twierdzić, że z dobrymi kablami te za 2,5 mogą zagrać lepiej, niż te za 20 kzł z podłymi. 

nie obawiasz się o swoje bezpieczeństwo, przedstawiając powyższą tezę ?

Edytowane przez Zbi_Rek

Takie teksty jak "w imię prawdy", lub "bo nie lubię, gdy ktoś w błąd innych wprowadza", albo "to wbrew nauce i logice". "to nie ignorancja a uświadamianie" .- to często powielane wypowiedzi osób rozwalających wątki o różnych przewodach. Jakież to szlachetne - prawdziwi krzyżowcy o czystym sercu i sumieniu jak kryształ 😉  Może koledzy załóżcie jakąś fundację np. na cel "początkujących audiofili, w błąd wprowadzonych" ???

Koledzy "krzyżowcy", może niech "Ci początkujący" sami, we własnych systemach, warunkach lokalowych i akustycznych, wyrobią sobie zdanie na temat wpływu różnych przewodów na brzmienie własnego systemu??? Nie odbierajcie im wolnej woli i nie zniechęcajcie do doświadczeń i poszukiwań (różnych) w temacie audio. Nie pomyśleliście że może to Wy wprowadzacie ludzi w błąd i siejecie ferment???  - W imię tak "szlachetnych" intencji jak sami twierdzicie.

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Esencja.

Owszem, ale wątpię byś rozumiał co napisałeś .....

1 godzinę temu, urkoni napisał:

Takie teksty jak "w imię prawdy", lub "bo nie lubię, gdy ktoś w błąd innych wprowadza", albo "to wbrew nauce i logice". "to nie ignorancja a uświadamianie" .- to często powielane wypowiedzi osób rozwalających wątki o różnych przewodach. Jakież to szlachetne - prawdziwi krzyżowcy o czystym sercu i sumieniu jak kryształ 😉  Może koledzy załóżcie jakąś fundację np. na cel "początkujących audiofili, w błąd wprowadzonych" ???

Koledzy "krzyżowcy", może niech "Ci początkujący" sami, we własnych systemach, warunkach lokalowych i akustycznych, wyrobią sobie zdanie na temat wpływu różnych przewodów na brzmienie własnego systemu??? Nie odbierajcie im wolnej woli i nie zniechęcajcie do doświadczeń i poszukiwań (różnych) w temacie audio. Nie pomyśleliście że może to Wy wprowadzacie ludzi w błąd i siejecie ferment???  - W imię tak "szlachetnych" intencji jak sami twierdzicie.

Właśnie przez takie wypowiedzi jak powyższa warto pisać prawdę o kablach.

Zwykłe oszustwo z pobudek merkantylnych. Każdy myślący człowiek, mający elementarną wiedzę z fizyki to wie i nawet milion z różnych pobudek działających wyznawców voodoo tego nie zmieni.

Chociażby nie wiem jak głośno owi wyznawcy krzyczeli i używali najgorszych wyzwisk.

W fizyce na szczęście nie ma demokracji i jej prawa nie zależą od nikogo 😄

2 godziny temu, urkoni napisał:

Nie odbierajcie im wolnej woli i nie zniechęcajcie do doświadczeń i poszukiwań (różnych) w temacie audio. Nie pomyśleliście że może to Wy wprowadzacie ludzi w błąd

Pomyśleliśmy, dlatego nie marudzimy, gdy ktoś odmienne zdanie przedstawia.

siejecie ferment??? 

Nie, Ty to robisz i Twoi koledzy, którzy marudzą, że w dyskusji ktoś odmienne zdanie przedstawia.

może niech "Ci początkujący" sami, we własnych systemach, warunkach lokalowych i akustycznych, wyrobią sobie zdanie na temat wpływu różnych przewodów na brzmienie własnego systemu???

Niech robią co chcą, warto żeby byli świadomi, że istnieją różne teorie a nie tylko jedna prawda objawiona. Uważasz, że "wolna wola" polega na przedstawieniu tylko jednej opcji a pominięciu innych? I kto tu ma misję przekonania do swojego? Nie wiem jak to skomentować, ale jest to żałosne.

Edytowane przez szymon1977

8 godzin temu, bum1234 napisał:
9 godzin temu, Wito76 napisał:

Esencja.

Owszem, ale wątpię byś rozumiał co napisałeś .....

Ileż ja już takich twoich prowokujących wpisów widziałem. Ambicja podpowiada, by napisać ripostę i sprowadzić cię do parteru, tylko pytanie czy warto, czy jest z kim się szarpać?

Jesteś osobnikiem z ogromnym wkładem w to forum, znanym chyba każdemu. Ba, dorobiłeś się nawet dedykowanego, spersonalizowanego wątku dotyczącego tylko twojej osoby. Co za wyróżnienie. Niektórzy pewnie widzieli. Tak więc w myśl zasady "nie karmić..." udam że nie widziałem. Link do peanów na twoją cześć poniżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wito76
10 godzin temu, szymon1977 napisał:

świadomy wybór.

Niekoniecznie ,zazwyczaj na starcie dysponuje się przypadkowym okablowaniem,albo takim,jakie jest dostępne.W przeszłości ,kiedy zaczynałem przygodę z hobby po prostu nie było innych kabli.Prawdą jest,że nikt nie zwracał uwagi na kable.Ja zacząłem od dublowania kabli,żeby zwiększyć ich efektywny przekrój ,a co za tym idzie zmniejszyć rezystancję.

Żeby wybór był świadomy,trzeba go dokonać wypożyczając kable i posłuchać.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

przyszedłeś do dyskusji i marudzisz,

Masz rację ,lepiej się odnajduję w innych tematach.

Niestety,jako niezadeklarowany Audiofil ,a jednak 🙂 postanowiłem bronić swoich racji .

Chamstwo z mojej strony ? Przepraszam z góry ,inny już nie będę.

9 godzin temu, bum1234 napisał:

Zwykłe oszustwo

Nie można tak uogólniać ,bo obraża się ludzi ,którzy mają wkład ,w tym naukowy na tą dziedzinę audio.

9 godzin temu, bum1234 napisał:

Każdy myślący człowiek, mający elementarną wiedzę z fizyk

Zna być może pojęcia takie jak : rezystancja,pojemność,indukcyjność czy upływność G.

Zdaje sobie sprawę z tego jakie mechanizmy rządzą zjawiskiem słyszenia . 

49 minut temu, baltfan napisał:

Chamstwo z mojej strony ? Przepraszam z góry ,inny już nie będę.

Dasz radę, wystarczy że nie będziesz wypraszać z dyskusji innych tylko dlatego, że przedstawili odmienne zdanie. Nie odbieraj innym wolnej woli ukrywając przed nimi innych opcje, pozwól niech sami dokonają wyboru a  nie dokonuj go za nich. Nie pomyślałeś, że to Ty możesz wprowadzać ich w błąd?

Niekoniecznie

Nie musi ale może być świadomy. Nie trzeba przy tym negować grania kabli, by zrezygnować z zabawy nimi.

Żeby wybór był świadomy,trzeba go dokonać wypożyczając kable i posłuchać.

Mam to za sobą.

Nie można tak uogólniać ,bo obraża się ludzi

Też jestem tego zdania, niektórzy w błąd wprowadzają, bo sami będąc w błędzie są przekonani o posiadaniu racji, wtedy nie można im odmówić szczerości i uczciwości.

33 minuty temu, baltfan napisał:

Zna być może pojęcia takie jak :

Jesteś świadom, że kabel jako element bierny, może sygnał popsuć a nie poprawić?

5 minut temu, szymon1977 napisał:

że nie będziesz wypraszać z dyskusji innych

Nie miałem intencji wypraszać kogokolwiek z dyskusji .Może faktycznie tak to zabrzmiało .

10 minut temu, szymon1977 napisał:

może sygnał popsuć a nie poprawić?

Zgadzam się .Nie jestem zwolennikiem poprawiania kablami dźwięku,co podkreślam zresztą.

5 minut temu, baltfan napisał:

Nie miałem intencji wypraszać kogokolwiek z dyskusji

👍🏻

18 minut temu, szymon1977 napisał:

że kabel jako element bierny, może sygnał popsuć a nie poprawić?

Nareszcie coś konkretnego. Jak opisałeś masz już testowanie kabli za sobą, więc wytłumacz nam co poszczególne kable psują w stosunku do siebie:

Albedo Monolith Reference MONOCRYSTAL MKII

Van den Hul The Revelation

I proszę pozostałych kolegów o ignorowanie  wszelkiego innego bełkotu dopóki nie dostaniemy od kolegi odpowiedzi na te pytanie.

13 minut temu, lamario napisał:

Nareszcie coś konkretnego. Jak opisałeś masz już testowanie kabli za sobą, więc wytłumacz nam co poszczególne kable psują w stosunku do siebie:

Nie wytłumaczę co psują Tobie, bo rozważaniem co popsuć mogłyby mi nie jestem zainteresowany. Tym bardziej nie jestem zainteresowany rozważaniem, czy faktycznie coś psują, czy to tylko złudzenie. Rozczaruję Cię, ale ja nie jestem przeciwną stroną w wojence, którą usiłujesz tu prowadzić. Idź ze swoją misją szerzenia prawdy do kogoś innego.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie wytłumaczę co psują Tobie, bo rozważaniem co popsuć mogłyby mi nie jestem zainteresowany. Tym bardziej nie jestem zainteresowany rozważaniem, czy faktycznie coś psują, czy to tylko złudzenie. Rozczaruję Cię, ale ja nie jestem przeciwną stroną w wojence, którą usiłujesz tu prowadzić. Idź ze swoją misją szerzenia prawdy do kogoś innego.

Jak narazie to ty probujesz szerzyc same konflikty na tym forum, wtracasz sie zawsze nieproszony, zawsze krytykujesz jakbys mial prawde objawiona a to wszystko oparte na pdstawie 3 elementow : onkoyo a5vl , b&w608 i kolumny b&w 606 … reszta forumowiczow niech zobaczy twoje wielkie audio doswiadczenie i wiedze 😆

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie wytłumaczę co psują Tobie

Proszę o odpowiedź na zadanie pytanie oraz popracowanie w domu na pracami z zakresu szkoły podstawowej " czytanie tekstu ze zrozumieniem" Nie pytałem co psują u mnie . Pytanie było co psują w stosunku do siebie.

12 godzin temu, urkoni napisał:

Nie odbierajcie im wolnej woli i nie zniechęcajcie do doświadczeń i poszukiwań (różnych) w temacie audio. Nie pomyśleliście że może to Wy wprowadzacie ludzi w błąd i siejecie ferment???  - W imię tak "szlachetnych" intencji jak sami twierdzicie.

nie odbieram nikomu wolnej woli. Prawda tak Cię boli, że aż musiałeś się wypowiedzieć? To może napiszesz czy sprawdzałeś np. okablowanie w kolumnach za powiedzmy 100k? Widziałeś co jest w środku? Widziałeś jak i z czego zbudowana jest tam zwrotnica? Dlaczego się tak mocno burzycie jak ktoś z odmiennym niż Wy zdaniem wejdzie w rozmowę? Dlaczego sądzicie, że ktoś nie testował wcześniej tego wszystkiego? Ja przetestowałem w życiu setki różnych rodzajów kabli i mogę śmiało z tego wnioski wyciągać. Poza tym nie tylko podpieram się subiektywnymi ocenami a współpracą choćby z UJD w Częstochowie i badaniami nad rzeczami, o których tu rozmawiamy. Jeżeli nie dopuszczacie do siebie myśli, że możecie być w błędzie, podpierając się tylko subiektywnymi odczuciami to wasza sprawa i nic mi do tego.

• Pokaż nowe odpowiedzi