Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Wito76 napisał:

Każdemu z nas marzy się by dowiedzieć się z którego przewodu został wykonany ten drogi kabel zasilający czy interkonekt.

jedni wolą kupować kota w worku. Ja wolę wiedzieć z czego np. jest wykonany kabel i sprawdzam jego kartę produktu. 

jedni wolą kupować kota w worku. Ja wolę wiedzieć z czego np. jest wykonany kabel i sprawdzam jego kartę produktu. 
Serio? Mam interkonekt Fezz Fac01. Pokaż mi jego kartę produktu. Wiemy że Fezz nie jest producentem drutu tylko manufakturą która lutuje z jakiegoś przewodu swoje interkonekty. Wybór na akurat ten a nie inny dokonał się na podstawie moich testów odsłuchowych i wybrałem go spośród 10 innych (opis w innym miejscu internetu).
13 minut temu, Wito76 napisał:
21 minut temu, GhostR1 napisał:

Serio? Mam interkonekt Fezz Fac01. Pokaż mi jego kartę produktu. Wiemy że Fezz nie jest producentem drutu tylko manufakturą która lutuje z jakiegoś przewodu swoje interkonekty. Wybór na akurat ten a nie inny dokonał się na podstawie moich testów odsłuchowych i wybrałem go spośród 10 innych (opis w innym miejscu internetu).

z tego co widziałem w necie to jest on neutralny, czyli nic nie wnosi do systemu. Wniosek jeden, kupiłeś przewód "nie zepsuty"...

27 minut temu, Ajothe napisał:

To chyba macie niewielki wybór 🤣

uważasz, że lepiej doszukiwać się czegoś co każdy ocenia indywidualnie? 🤔

12 minut temu, GhostR1 napisał:

uważasz, że lepiej doszukiwać się czegoś co każdy ocenia indywidualnie? 🤔

Uważam, że warto samemu ocenić u siebie. 

34 minuty temu, GhostR1 napisał:

Ale do czego potrzebna jest Ci ta karta. Przecież wg Ciebie nie ma różnicy jakie kable wnoszą zmiany w brzmieniu.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Uważam, że warto samemu ocenić u siebie. 

ale co? Materiał z jakiego został wykonany?

3 minuty temu, lamario napisał:

Ale do czego potrzebna jest Ci ta karta. Przecież wg Ciebie nie ma różnicy jakie kable wnoszą zmiany w brzmieniu.

a choćby dlatego, że producent w karcie będzie miał zawartą informację z jakiego materiału został wykonany przewodnik. Jeżeli nie ma to coś ukrywa...

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

ale co? Materiał z jakiego został wykonany?

Wpływ kabli głośnikowych na system, a są różne konstrukcje, izolowane, ekranowane, solid core itd itp. 

2 minuty temu, GhostR1 napisał:

będzie miał zawartą informację z jakiego materiału został wykonany przewodnik.

A jakie to ma znaczenie czy z miedzi OCC, OFC czy aluminium pokrytego miedzią czyli CCA? Przecież dla kablosceptykow wszystkie kable to jeden czort i jakiekolwiek różnice między nimi to ściema i kosztowne nabijanie nas w butelkę. Mając na imię Szymon kupiłbym ten CCA.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

a wewnątrz kabelki o wartości czterech tanich piw - nie zastanawia Cię to?

Nie, nie zastanawia i nigdy nie zastanawiało. Jeśli przyjąłeś takie założenie, to ewidentnie w ogóle nie zrozumiałeś moich intencji. Myślenie moje nigdy nie szło w tym kierunku, bo póki nie znajdę oficjalnego potwierdzenia oszustwa, to je najzwyczajniej nie tyle wykluczam całkowicie, co przyjmuję z niewielkim prawdopodobieństwem. W przeciwnym wypadku już dawno musiałbym leczyć się psychiatrycznie. Irytują mnie takie i im podobne analizy, przypominujące damskie rozważania czy ktoś kogoś na pewno kocha jak zbyt często albo zbyt rzadko o tym mówi. Jak może zauważyłeś, nigdy nie opowiadałem się w tej kwestii definitywnie po żadnej ze stron. Zależało mi na poznaniu większej ilości opinii n/t ewent. wpływu okablowania głośnikowego na jakość odbioru. Próbowałem jedynie odrzucać w głowie opinie skrajne lub niejednoznaczne typu "raczej chcę ale boję się". Tylko tyle. Obecnie ta kwestia jest w miarę wyjaśniona, a na pewno w stopniu który pozwala nie wracać do niej ponownie.

25 minut temu, bum1234 napisał:

Tyle tekstu na marne 😄

Dla mnie tekst jest bardzo wartościowy przypominający mi niektóre tematy o których zapomniałem lub ich nie znałem. Być może jak to napisałeś "Tyle tekstu" stanowi jakiś problem dla Ciebie.

Ok, widzę, że dokonałeś edycji. Więc, cóż..

Edytowane przez lamario
3 godziny temu, lamario napisał:

Przepraszam, najwidoczniej źle zrozumiałem Twój post #483

Nie chodziło Nordost a inny często tu polecany, "testy" robiłem na stereo a nie KD, itd, itp, nie kontynuuj proszę.

-----

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Szymon, naprawdę apeluję , trochę pokory.

Zacznij od siebie, bo znów zamiast pisać na temat, zaśmiecasz wątek wymyślaniem bzdur o innych uczestnikach dyskusji.

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Kilkanaście semestrów miałem wykłady, ćwiczenia i laboratoria z teorii obwodów, pola elektromagnetycznego i sygnałów, fizycznych podstaw elektroniki, fizyki ciała stałego - jak to na Wydziale Elektroniki. I wiesz co, mimo dyplomu nie odważyłbym się wejść w grubszą, merytoryczną fachową dyskusję, taką gdzie diabeł tkwi w szczegółach, gdzie liczy się wiedza ekspercka

I słusznie, bo wykładasz się na podstawach.

-----

48 minut temu, Mark75X napisał:

Nie, nie zastanawia i nigdy nie zastanawiało.

A powinno: nasi forumowi "audiofile" wymieniając kilka cm kabelka, potrafią podnieść jakość kolumn czy wzmacniacza o klasę - czyżby konstruktorzy byli takimi partaczami, że kilkoma cm kabelka spieprzyli własny produkt o klasę?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

P.S

Co do geometrii to wiadomo temat rzeka. Temat wzajemnego znoszenia zakłóceń i przede wszystkim zjawisko naskórkowości. Im wyższa częstotliwość tym bardziej po obwodzie przewodnika płynie prąd i można sobie intuicyjnie wyobrazić, że wykorzystujemy roboczo mniejszą część przekroju przewodnika. Gdzieś czytałem, że przy najwyższych częstotliwościach akustycznych już może mieć to znaczenie, choć wiadomo to nie są jeszcze te tzw wysokie częstotliwości typu 100-200kHz gdzie naskórkowość robi już robotę i wtedy prosi się o wielożyłową geometrię czyli linkę.

2 godziny temu, baltfan napisał:

Szanujący się producenci podają podstawowe parametry ,jak przekrój ,zastosowane izolatory ,pojemność czy rezystancję

Czy aby na pewno? Mam tu pewne wątpliwości biorąc pod uwagę fakt, że Tellurium to jednak powszechnie ceniony producent. To wszystko, taki cable badge uświetniony nawet hologramem dla lepszego marketingowego blasku. Nic więcej prócz wkładki z podpisem składającego ręcznie i kontrolera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Mark75X napisał:

Mam tu pewne wątpliwości biorąc pod uwagę fakt, że Tellurium to jednak powszechnie ceniony producent.

Akurat Tellurium to taki specyficzny przypadek, gdzie nawet "niezależni recenzenci" zwracają uwagę na ten fakt, że nigdzie, nawet u źródła nie można zdobyć wiedzy na temat materiału przewodnika, izolatora, klasy miedzi itd

15 minut temu, lamario napisał:

Więc zapraszam, przedstaw nam teorię geometrii splotu, przecież to potrafisz. Jedno zastrzeżenie. Wyłącz ściągawki z google.

Nie ja o tym pisałem. Niech się nasz mistrz popisze 😄

6 minut temu, Wito76 napisał:

P.S

Co do geometrii to wiadomo temat rzeka. Temat wzajemnego znoszenia zakłóceń i przede wszystkim zjawisko naskórkowości. Im wyższa częstotliwość tym bardziej po obwodzie przewodnika płynie prąd i można sobie intuicyjnie wyobrazić, że wykorzystujemy roboczo mniejszą część przekroju przewodnika. Gdzieś czytałem, że przy najwyższych częstotliwościach akustycznych już może mieć to znaczenie, choć wiadomo to nie są jeszcze te tzw wysokie częstotliwości typu 100-200kHz gdzie naskórkowość robi już robotę i wtedy prosi się o wielożyłową geometrię czyli linkę.

A odniesiesz to wszystko do częstotliwości z jakimi mamy odczynienia w audio?

Tylko nie pisz już "gdzieś słyszałem".

Może w końcu podasz jakieś dane ilościowe?

Czy to co napisałeś miało na celu uświadomienie mniej zorientowanym, że "wiesz" 😄

7 minut temu, Mark75X napisał:

Czy aby na pewno?

Niestety, są i takie firmy, które wychodzą z założenie, że informacje o przewodniku są niepotrzebne. 

Ukryta Zawartość

Ciekawe przedstawienie filozofii firmy Tellurium. 

Jak widać, mają kopę nagród i to ich strategia. 

Ukryta Zawartość

17 minut temu, baltfan napisał:

Jak widać, mają kopę nagród i to ich strategia.

Z jednej strony enigma konstrukcyjno-technologiczna, z drugiej kupa nagród. Ciekawe, czy to faktycznie od samych niesłyszących mających jedynie urojenia zmian. Być może, nie mam zdania. Jedno jest pewne. Takie podejście producenta ma pewien plus. Odpada nam psychoakustyczna autosugestia rzekomo słyszalnych zmian wynikająca nie tyle z faktycznej detekcji zmysłu, co z nadmiernej wiary w niuanse TDS.

Teraz, Pseudodrummer napisał:

A mnie ciekawi  zdanie osób, które z góry sobie założyły, że różnice są i koniec

Na tym polega rozmowa-ludzie sie nie zgadzaja i rozmawiają na argumenty,starając się wzajemnie siebie przekonac do swoich racji.

Co więcej,to nieobowiązkowe.

Kto tutaj według Ciebie ma takie założenie z góry? 

Ja osobiście u siebie przetestowałem kilka par kabli i ich wpływ lepszy lub gorszy usłyszałem i zostałem z jedną parą. 

Moje wrażenia zawsze porównuje z moją drugą połówką, która ma świetny słuch i bardzo dobrze potrafi ubrać wrażenia w słowa, lepiej ode mnie. 

A Wy sobie z łatwością zwyczajnie w kółko piszecie to samo co jest nudne, nieprawdziwe i niczego nie wnosi! 

• Moderatorzy

Panowie bez ataków personalnych i osobistych wycieczek. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Coś tu znika.

40 minut temu, baltfan napisał:

Ciekawe przedstawienie filozofii firmy Tellurium. 

To taka kawiarniana filozofia a la marketing.

7 minut temu, Ajothe napisał:

Ja osobiście u siebie przetestowałem kilka par kabli

Ja też. Dlaczego uważasz, że Tobie przysługuje prawo przedstawienia swoich wniosków, a nasze wnioski to trolling?

7 minut temu, Ajothe napisał:

A Wy sobie z łatwością zwyczajnie w kółko piszecie to samo co jest nudne, nieprawdziwe

Nieprawdziwe? Udowodnij. A że nudne... szara rzeczywistość zazwyczaj jest nudniejsza od fantazji.

Edytowane przez szymon1977

Teraz, szymon1977 napisał:

Ja też. Dlaczego uważasz, ze Tobie przysługuje prawo przedstawienia swoich wniosków, a nasze wnioski to trolling?

Dlatego, że wiem co słyszałem i potrafię opisać jak dany kabel gra. 

Mało tego moje opinie o danym kablu często znajdują potwierdzenie  u innych użytkowników. 

Skoro nie słyszycie tych niuansów to zwyczajnie nie mamy o czym rozmawiać. 

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ja też. Dlaczego uważasz, ze Tobie przysługuje prawo przedstawienia swoich wniosków, a nasze wnioski to trolling?

A dlaczego uważasz, że słyszenie kabli to ułomność tudzież problem techniczny z systemem. A może po prostu prozaiczna impedancja wejściowa, które to są różne w różnych sprzętach i jedne są bardziej inne mniej wrażliwe na okablowanie.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Dlatego, że wiem co słyszałem

Ja też.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

moje opinie o danym kablu często znajdują potwierdzenie  u innych użytkowników. 

Moje też.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Skoro nie słyszycie tych niuansów to zwyczajnie nie mamy o czym rozmawiać. 

To znajdź sobie wątek, w którym "audiofile" wymieniają się wrażeniami - temat tej dyskusji jest inny.

Teraz, szymon1977 napisał:

Ja też.

Moje też.

To znajdź sobie wątek, w którym "audiofile" wymieniają się wrażeniami - temat tej dyskusji jest inny.

To wystarczy, że napiszesz raz:

Nie usłyszałem wpływu kabli w moim systemie i ELO. 

Co tu jeszcze robisz? 

1 minutę temu, Wito76 napisał:

A dlaczego uważasz, że słyszenie kabli to ułomność tudzież problem techniczny z systemem.

Nic takiego nie uważam (pomieszałeś dwie sprawy).

• Pokaż nowe odpowiedzi