Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Ajothe napisał:

Dlatego, że wiem co słyszałem i potrafię opisać jak dany kabel gra. 

Mało tego moje opinie o danym kablu często znajdują potwierdzenie  u innych użytkowników. 

Dokładnie, jakoś tak niechcący i przypadkiem te zeznania są spójne. Kilka miesięcy temu rozmawialiśmy z godzinę albo lepiej telefonicznie z Ajothe i od słowa do słowa o kablach też. No przecież nie umówiliśmy się co mamy słyszeć i okazało się, że mamy identyczne spostrzeżenia i obserwacje. Przypadek?

6 minut temu, Wito76 napisał:

A dlaczego uważasz, że słyszenie kabli to ułomność tudzież problem techniczny z systemem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nic takiego nie uważam (pomieszałeś dwie sprawy).

W dniu 10.08.2024 o 22:39, szymon1977 napisał:

Przeczyć nie będę, że Twój MR780 był wrażliwy na kable - Ty nie przecz, że nawet jeśli, to świadczy o problemie technicznym systemu a nie jego wyższej jakości.

o tutaj Szymonie tak twierdzisz

.

Edytowane przez Wito76
6 minut temu, Wito76 napisał:

o tutaj Szymonie tak twierdzisz

Nie, owszem "tutaj" pisałem o problemie technicznym, ale nie o słyszeniu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

No proszę Cię, "wrażliwy na kable" nie oznacza że są słyszalne? Nie proszę o sprostowanie w prasie, ale nie wypierajmy się swoich słów zwłaszcza gdy są cytaty

13 minut temu, Wito76 napisał:

nie wypierajmy się swoich słów zwłaszcza gdy są cytaty

Wypada czytać to co cytujesz. Pomiędzy słyszeniem kabli a graniem kabli jest jeszcze psychoakustyka: można usłyszeć kabel choć kabel nie zagrał (jest to zjawisko całkiem normalne, którego sam wielokrotnie doświadczyłem, więc nie traktuj tego jako obelgę), z drugiej strony można kabla nie słyszeć choć kabel zagrał (podobno to mój przypadek, też całkiem pospolity). Dlatego nie myl pojęć i nie wmawiaj, że wpis o graniu kabli dotyczył słyszenia kabli, bo te zjawiska nie są tożsame i nie muszą występować jednocześnie.

Ps

Widzę, że klika lajków za przekręcanie moich słów dostałeś - potraktuję to jako pomyłkę a nie celową manipulację i pozostawię bez komentarza. Poproszę tylko byś postarał się więcej tego nie robić.

Edytowane przez szymon1977

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Pomiędzy słyszeniem kabli a graniem kabli jest jeszcze psychoakustyka: można usłyszeć kabel choć kabel nie zagrał (jest to zjawisko całkiem normalne, którego sam wielokrotnie doświadczyłem, więc nie traktuj tego jako obelgę), z drugiej strony można kabla nie słyszeć choć kabel zagrał

Chyba że tak. 🙂

Edytowane przez Wito76
40 minut temu, Wito76 napisał:

może po prostu prozaiczna impedancja wejściowa, które to są różne w różnych sprzętach i jedne są bardziej inne mniej wrażliwe na okablowanie

Mam wrażenie, że ta uwaga dotyka sedna problemu.

17 minut temu, Wito76 napisał:

Chyba że tak. 🙂

Dokładnie tak. Uwzględniając Twoją pomyłkę, obstawiam, że chciałbyś zapytać: dlaczego uważasz, że słyszenie kabli to ułomność tudzież problem techniczny z systemu? Tylko wczoraj wyjaśniałem to kilka razy - odszukasz sobie, czy mam wyjaśnić jeszcze raz?

10 minut temu, Wito76 napisał:

Hmm, wydaje mi się że od mojej odpowiedzi zależy, czy wracamy na pole walki czy idziemy spać - odpuszczę 🙂

Ja i tak idę spać, nawet jak nie odpuścisz, to na odpowiedź będziesz musiał zaczekać do jutra.

14 godzin temu, przemak napisał:

Serio?

Mydłem że coś na czasie. To było miliard lat temu.

To ja posłowiem coś aktualnego.

Argon sa1 - nad amp1

Dynavoice

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wróć loxjie a30 🙂

Nie mówiąc o tym że na przykład Onkyo Pioneer i Integra to są praktycznie te same amplitunery wrzucone w inne opakowanie które także znacząco różni cena.

Jakoś teraz to nikogo nie dziwi. 

Amplituner focal? Kto go robi? Podpowiedź nie focal :):)

A wyciągasz rzeczy sprzed wieku 🙂

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, Wito76 napisał:

A jakie to ma znaczenie czy z miedzi OCC, OFC czy aluminium pokrytego miedzią czyli CCA? Przecież dla kablosceptykow wszystkie kable to jeden czort i jakiekolwiek różnice między nimi to ściema i kosztowne nabijanie nas w butelkę. Mając na imię Szymon kupiłbym ten CCA.

nie zawiodłeś mnie po raz kolejny i znowu napisałeś bzdury zamiast coś sensownego. Poza tym "różnice słyszą" tylko użytkownicy...a producenci? Ciekawe dlaczego nie piszą co "wnosi" ich kabel? Nie ciekawi Cię to?

Nawet jeśli niewiele, to i tak wnosi pewnie więcej, niż mądrości różnych sceptyków 

do wątku, w którym na temat WYBORU kabli nie mają zupełnie NIC do powiedzenia.

Mam wrażenie nawet, że ich wpisy przeważają  ..... co dziwne bardzo 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

Ciekawe dlaczego nie piszą co "wnosi" ich kabel?

Poszukam w wolnej chwili,na pewno coś się znajdzie 🙂

Ja bym nie oczekiwał typowo recenzenckich opisów,a bardziej ogólnych.

32 minuty temu, baltfan napisał:

Poszukam w wolnej chwili,na pewno coś się znajdzie 🙂

Ja bym nie oczekiwał typowo recenzenckich opisów,a bardziej ogólnych.

mi nie chodzi o recenzje tylko o informację, którą zamieszcza producent przy swoim kablu. Skoro kabel X wielu ocenia, że np. poprawia on górę czy szerokość sceny to producent powinien o tym poinformować bo przecież to zaleta...

1 godzinę temu, GhostR1 napisał:

nie zawiodłeś mnie po raz kolejny

I nawzajem. Już kilka razy skompromitowałeś się i jeszcze mało? Czego nie rozumiesz w tym cytowanym wpisie? Ironii? A rozumiesz jak ktoś dowcip opowiada?

Godzinę temu, audioburak napisał:

Nawet jeśli niewiele, to i tak wnosi pewnie więcej, niż mądrości różnych sceptyków 

do wątku, w którym na temat WYBORU kabli nie mają zupełnie NIC do powiedzenia.

nie wiem o kim piszesz bo ja nie jestem sceptykiem a praktykiem więc mam coś do powiedzenia w temacie. 

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Serio?

Mydłem że coś na czasie. To było miliard lat temu.

To ja posłowiem coś aktualnego.

Argon sa1 - nad amp1

Dynavoice

Ukryta Zawartość

Wróć loxjie a30 🙂

Nie mówiąc o tym że na przykład Onkyo Pioneer i Integra to są praktycznie te same amplitunery wrzucone w inne opakowanie które także znacząco różni cena.

Jakoś teraz to nikogo nie dziwi. 

Amplituner focal? Kto go robi? Podpowiedź nie focal :):)

A wyciągasz rzeczy sprzed wieku 🙂

No ale co z tego wynika? Że te droższe identyczne produkty są lepsze czy że są takie same, bo się zgubiłem?

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

1 minutę temu, Wito76 napisał:

I nawzajem. Już kilka razy skompromitowałeś się i jeszcze mało? Czego nie rozumiesz w tym cytowanym wpisie? Ironii? A rozumiesz jak ktoś dowcip opowiada?

gdzie się niby skompromitowałem? To, że Ty omijasz szerokim łukiem fakty i boisz się douczyć to Twój a nie mój problem. Moje wpisy aż tak Cię bolą? Możesz zrobić to co robią ludzie, którzy nie mają nic sensownego do powiedzenia czyli dodaj mnie do ignorowanych. 

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

bo ja nie jestem sceptykiem a praktykiem więc mam coś do powiedzenia w temacie. 

Tymi swoimi tekstami, tym machaniem szabelką przypominasz mi gościa "co ciągle się uczy". Jeśli miałbyś praktykę to byś słyszał różnice. To samo w kwestii wcześniejszej kondensatorowej żenady,

do wątku, w którym na temat WYBORU kabli

Ten wątek nie jest na temat wyboru kabla, jeśli ktoś tu nic nie wnosi, to to m. in. Ty.

Nie ma w tym nic dziwnego, wszak "słyszący" nt grania kabli zazwyczaj nie mają nic do powiedzenia (poza "ja słyszę, a Ty masz za słaby sprzęt, słuch i doświadczenie", zaczepkami personalnymi oczywiście i marudzeniem, że ktoś mial czelność przedstawić i uzasadnić odmienne zdanie).

2 minuty temu, Wito76 napisał:

Tymi swoimi tekstami, tym machaniem szabelką przypominasz mi gościa "co ciągle się uczy". Jeśli miałbyś praktykę to byś słyszał różnice. To samo w kwestii wcześniejszej kondensatorowej żenady,

Heh, nie bądź śmieszny. Znowu nic sensownego. Widocznie taki już Twój styl bycia, "nie wiem ale się wypowiem"...

I dalej ciągnięcie tematu przez nie rozróżniających kable głośnikowe. 

Po co to?

Myślicie, że ktoś u kogo słychać różnice w okablowaniu głośnikowym nagle stwierdzi, że jednak mu wszystko jedno?

15 minut temu, GhostR1 napisał:

mi nie chodzi o recenzje tylko o informację, którą zamieszcza producent przy swoim kablu.

Tylko oo co, skoro granie kabli nie ma te technicznego uzasadnienia ani związku z jego budową?

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Myślicie, że ktoś u kogo słychać różnice w okablowaniu głośnikowym nagle stwierdzi, że jednak mu wszystko jedno?

Nie, ale jak osoba postronna pozna "argumentację" słyszących, to się może zastanowi. Przeczytasz w końcu temat dyskusji?

5 minut temu, GhostR1 napisał:

nie chodzi o recenzje tylko o informację, którą zamieszcza producent przy swoim kablu.

To prawda. Tym bardziej, patrząc na szerokość oferty, dziwi generalnie mocna pozycja rynkowa i zapewne niemały sukces takich firm, jak wspomniany przeze mnie wcześniej Tellurium. Producent nie tylko nie zamieszcza opisów mających w jego ocenie miejsce zmian w charakterystyce brzmieniowej, ale nawet podstawowych danych technicznych. Nie znajduję tu żadnego wyjaśnienia logicznego, jakie stoi za tą sytuacją. Ewidentnie ludzie coś słyszą albo tylko zakładają że musi być poprawa nawet jeśli jej nie słychać, i są gotowi za nią zapłacić.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Tylko oo co, skoro granie kabli nie ma te technicznego uzasadnienia ani związku z jego budową?

bo dobrze wiemy, że producenci nie wypisują takich bzdur jakie można usłyszeć czy przeczytać choćby tutaj. Przecież gdyby faktycznie było jakiekolwiek, naukowe uzasadnienie różnic w brzmieniu to producenci raczej by się tym chwalili...

2 minuty temu, Mark75X napisał:

To prawda. Tym bardziej, patrząc na szerokość oferty, dziwi generalnie mocna pozycja rynkowa i zapewne niemały sukces takich firm, jak wspomniany przeze mnie wcześniej Tellurium. Producent nie tylko nie zamieszcza opisów mających w jego ocenie miejsce zmian w charakterystyce brzmieniowej, ale nawet podstawowych danych technicznych. Nie znajduję tu żadnego wyjaśnienia logicznego, jakie stoi za tą sytuacją. Ewidentnie ludzie coś słyszą albo tylko zakładają że musi być poprawa nawet jeśli jej nie słychać, i są gotowi za nią zapłacić.

tak jak już kiedyś wspomniałem, jest popyt, jest i podaż...

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie, ale jak osoba postronna pozna "argumentację" słyszących, to się może zastanowi. Przeczytasz w końcu temat dyskusji?

Czyli Wasza odpowiedź na pytanie jakie kable kupić to:

Wszystko jedno 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi