Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Wito76 napisał:

No to szkoda, że w salonach audio nie sprzedają mózgów.

Wprost przeciwnie - zrozumienie tematu zepsułoby wielu zabawę.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Tylko, że nie jest to świadectwo ułomności pomiarów a mierniczego, bo to mierniczego pomysł, że kilka liczb w pełni przedstawia charakterystykę pracy urządzenia elektronicznego. A już szczytem tej ułomności są pytania typu "jaki parametr odpowiada za scenę", podczas gdy wrażenia dźwiękowe są wypadkową wielu parametrów, i odpowiedź wymagała by zbadanie wielu ich zależności i to zmieniających się w czasie. Z drugiej strony świadomość np, jak w mózgu powstają źródła pozorne (tak, źródła pozorne powstają w mózgu a nie są wytworem hifi), pozwala zawęzić gdzie lepszej sceny możemy szukać, a gdzie na pewno nie znajdziemy. Ale bujanie w obłokach jest przyjemniejsze od szarej rzeczywistości.

Myślałeś o koncie na ASR? 

Czekają tam na Twoje mądrości 🙂

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie - zrozumienie tematu zepsułoby wielu zabawę.

Dlatego nie masz żadnego doświadczenia w dsp? 

3 minuty temu, Wito76 napisał:

No to szkoda, że w salonach audio nie sprzedają mózgów.

Na mięsnym można czasem trafić, wcale nie drogie 😉

37 minut temu, rafa napisał:

Wykrecasz rzeczywstosc pod swoje tezy

W punkt.

I znowu fajny wygodny temat, by podyskutować. Bo przecież nie ma tu eksperta od mózgu a nawet jeśli jakiś jest, to nauka wie kilka procent na te tematy. Tak więc łatwo podjąć taki wątek i młócić go godzinami. Można przy okazji "wykręcać rzeczywistość pod swoje tezy" i co mi zrobisz?

Co za czasy, wszędzie sami fachowcy od wszystkiego. Podobało mi się zdanie mojego ojca na temat szczepionek, gdzie jak pamiętamy wszyscy byli fachowcami od covida, szczepionek, DNA itd. Ojciec jest biologiem, nie jakimś tam wybitnym, naukowcem czy coś, po prostu szeregowy magister. I gdy tak słuchał tych wszystkich dyskusji, opinii z chodnika to mówi że jest w szoku jak ludzie pier***lą. On mając jakąś tam swoją pewną wiedzę nie odważyłby się wejść w dyskusję a tu dyskutanci, wszystkie zawody świata, sami eksperci od biologii molekularnej.

Edytowane przez Wito76

Próbując czytać ten wątek, przypomniał mi się  pewien film, a w nim scenę przy wybiegu dla lwów z kolesiem, co przeczytał 1500 książek.  

Co do kabla Klotz, to według mnie ścina mocno ,,górę". Lepszym wyborem będzie taniutki YDTY z wiązką około 12 drucików.

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Seb1 napisał:

Co do kabla Klotz, to według mnie ścina mocno ,,górę". Lepszym wyborem będzie taniutki YDTY z wiązką około 12 drucików.

Nic „mądrzejszego” nie mogłeś napisać! 🙂

Wiesz co oznaczają poszczególne litery w oznaczeniu przewodu?

A mi się przypomniał egzamin z fizyki a konkretnie ze światła, czyli cały ten dualizm korpuskularno-falowy, traktowanie światła jako cząstkę i jako zjawisko falowe. Egzaminator na "wyciągnięcie" studenta tudzież dobicie, zadawał swoje ulubione pytanie "czemu niebo jest niebieskie"? Chodziło o twierdzenia Rayleigha i zależności rozpraszania światła i długości fali. No i gdyby rzucić taki temat na forum na pożarcie trollom, to zaraz byśmy się dowiedzieli, że to wszystko robi mózg, że to jego projekcja, że tak jak jest psychoakustyka to pewnie jest i psycho-optyka i "wrażenia optyczne są wypadkową wielu parametrów, i odpowiedź wymagała by zbadanie wielu ich zależności i to zmieniających się w czasie". Tak jak kable można sprowadzić do autosugestii i innych marginalnych zagadnień , tak pewnie niebieskie w ciągu dnia niebo a czerwone wieczorem również.

28 minut temu, Seb1 napisał:

Kolejny głos tego typu na temat Klotza - więc chyba jest coś na rzeczy. Natomiast za sprawą "lobbingu" kolegi Audioburak wykonałem sobie kiedyś głośnikowy a nawet interkonekt z YTDY. Niestety tutaj wrażenia są odwrotne jak z Klotz - zbyt eksponuje górę i jakby spłaszcza przekaz.

Edytowane przez Wito76
Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Wito76 napisał:

A mi się przypomniał egzamin z fizyki a konkretnie ze światła, czyli cały ten dualizm korpuskularno-falowy, traktowanie światła jako cząstkę i jako zjawisko falowe. Egzaminator na "wyciągnięcie" studenta tudzież dobicie, zadawał swoje ulubione pytanie "czemu niebo jest niebieskie"? Chodziło o twierdzenia Rayleigha i zależności rozpraszania światła i długości fali. No i gdyby rzucić taki temat na forum na pożarcie trollom, to zaraz byśmy się dowiedzieli, że to wszystko robi mózg, że to jego projekcja, że tak jak jest psychoakustyka to pewnie jest i psycho-optyka i "wrażenia optyczne są wypadkową wielu parametrów, i odpowiedź wymagała by zbadanie wielu ich zależności i to zmieniających się w czasie". Tak jak kable można sprowadzić do autosugestii i innych marginalnych zagadnień , tak pewnie niebieskie w ciągu dnia niebo a czerwone wieczorem również.

Dużo napisałeś, to fakt, ale czy mądrze?

Zapytaj daltonisty jaki kolor ma niebo?

W dzisiejszym, nowoczesnym świecie, gdy facet nie musi być facetem, kobieta kobietą, nic już nie jest oczywiste. 🙂

Prymitywna pyskata odpowiedź na pewno jest mądrzejsza.

1 minutę temu, Nil napisał:

Zapytaj daltonisty jaki kolor ma niebo?

A ty zapytaj kogoś kto nie zmienia kabli jak zmienia się brzmienie po ich zmianie.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Wito76 napisał:

Prymitywna pyskata odpowiedź na pewno jest mądrzejsza.

A ty zapytaj kogoś kto nie zmienia kabli jak zmienia się brzmienie po ich zmianie.

Nie muszę. Pytanie kogoś takiego to głupota. Sam mam kilka różnych kompletów dobrych kabli, nic nie zmieniają!

6 minut temu, Wito76 napisał:

Kolejny głos tego typu na temat Klotza - więc chyba jest coś na rzeczy.

Argument niesamowity! 😁

7 minut temu, Wito76 napisał:

Natomiast za sprawą "lobbingu" kolegi Audioburak wykonałem sobie kiedyś głośnikowy a nawet interkonekt z YTDY.

Wiesz co to za kabel YTDY?

Jak z niego zrobiłeś, jak piszesz, interkonekt, albo kabel głośnikowy?

No przecież napisałem, że używałem go w tym do audio, leży jeszcze sporo metrów w kantorku. Chodzi o przeznaczenie tego kabla?  Położyłem trochę metrów w domu i na posesji tego kabla, więc nie musisz mnie oświecać dlaczego sprzedają go np w sklepach z alarmami i gadżetami smart home.

Chyba że chodzi o to: kopiuj/wklej "Symbol YTDY oznacza, że zewnętrzna powłoka przewodu została wykonana z polwinitu (pierwsza litera Y). Litera T informuje, że mamy do czynienia z typem wtynkowym przewodu, zaś litera D dotyczy budowy żyły (jednodrutowa, drut okrągły). Druga litera Y ma związek z materiałem izolacji żył wewnętrznych."

Edytowane przez Wito76
Gość

(Konto usunięte)

No przecież napisałem, że używałem go, leży jeszcze sporo metrów w kantorku. Chodzi o przeznaczenie tego kabla?  Położyłem trochę metrów w domu i na posesji tego kabla, więc nie musisz mnie oświecać dlaczego sprzedają go np w sklepach z alarmami i gadżetami smart home.

Chyba że chodzi o to: kopiuj/wklej "Symbol YTDY oznacza, że zewnętrzna powłoka przewodu została wykonana z polwinitu (pierwsza litera Y). Litera T informuje, że mamy do czynienia z typem wtynkowym przewodu, zaś litera D dotyczy budowy żyły (jednodrutowa, drut okrągły). Druga litera Y ma związek z materiałem izolacji żył wewnętrznych."

To po co piszesz głupoty?

Ja robiłem zarówno IC jak głośnikowe i za KAŻDYM razem z sukcesem.

Jest to zwykły miedziany drut 0,2 mm2 o średnicy 0,5 mm który się nawet nie domyśla 😉 

jak dobrze może się sprawdzać w AUDIO.

Zarówno 2x0,5 ( do IC ) jak 20x0,5 w skrajnych przypadkach jako głośnikowy.

A pomiędzy jest jeszcze sporo krotności do wyboru.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 minut temu, Nil napisał:

Jak z niego zrobiłeś, jak piszesz, interkonekt, albo kabel głośnikowy?

Poszukaj sobie na forum, jest mnóstwo informacji na ten temat. Interkonekt to dwie żyły splecione w warkocz a głośnikowe to już cała forumowa szkoła jest na ten temat. Różne warianty ilości żył, tak jak np kolega @Seb1 proponował 12 nitek, albo mniej albo więcej. Używając twojego języka - doucz się.

Gość

(Konto usunięte)

Powodzenia w dalszej nauce.

Teraz, Wito76 napisał:

Poszukaj sobie na forum, jest mnóstwo informacji na ten temat. Interkonekt to dwie żyły splecione w warkocz a głośnikowe to już cała forumowa szkoła jest na ten temat. Różne warianty ilości żył, tak jak np kolega @Seb1 proponował 12 nitek, albo mniej albo więcej. Używając twojego języka - doucz się.

Różne idiotyzmy ludzie tworzą.

9 minut temu, Nil napisał:

To po co piszesz głupoty?

Już wiesz? Spytam jak Kiepski Paździocha - i kto jest teraz głupi?

4 minuty temu, Nil napisał:

Różne idiotyzmy ludzie tworzą.

A najwięcej mają do powiedzenia tworzący trollujące posty. Poćwicz trochę tematy, trochę praktyki i wtedy wróć do dyskusji.

Edytowane przez Wito76
Gość

(Konto usunięte)

Już wiesz? Spytam jak Kiepski Paździocha - i kto jest teraz głupi?

Odpowiem prosto - niestety Ty

Jak napiszesz coś naprawdę mądrego, daj znać na priv, chętnie przeczytam. 🙂

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, audioburak napisał:

Ja robiłem zarówno IC jak głośnikowe i za KAŻDYM razem z sukcesem.

Jest to zwykły miedziany drut 0,2 mm2 o średnicy 0,5 mm który się nawet nie domyśla 😉 

jak dobrze może się sprawdzać w AUDIO.

Zarówno 2x0,5 ( do IC ) jak 20x0,5 w skrajnych przypadkach jako głośnikowy.

A pomiędzy jest jeszcze sporo krotności do wyboru.

BRAWO, nagroda „mądrości” roku gwarantowana. 😁

Pewnie mu coś domieszał 😉 i wreszcie przesadził ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, lamario napisał:

Nil, nie wiem co bierzesz ale radzę zmienić dealera.

Przeczytaj wcześniejsze wpisy, może je zrozumiesz. 🙂

14 minut temu, audioburak napisał:

Pewnie mu coś domieszał 😉 i wreszcie przesadził ...

Następne kable montuj bez „wspomagaczy” 😁

2 godziny temu, Wito76 napisał:

nie ma tu eksperta od mózgu a nawet jeśli jakiś jest, to nauka wie kilka procent na te tematy.

Dwo tych kilku procent zalicza się powstawanie W MÓZGU pozornych źródeł dźwięku. Wiesz dlaczego te źródła nazywają się "pozorne"? Bo w rzeczywistości ich nie ma.

2 godziny temu, Wito76 napisał:

Tak więc łatwo podjąć taki wątek i młócić go godzinami.

Temat powstawania W MÓZGU źródeł pozornych był już młócony godzinami: dwie osoby zajmujące się zagadnieniami zawodowo potwierdziło, kilku userów, którym rzecz rozminęła się z przekonaniami zaśmieciło dyskusję prywatą, a reszta nie wykazała zainteresowania. Młócenie to całkiem trafne określenie biorąc pod uwagę "argumentację" oponentów. Ale jeśli założysz stosowny wątek i wykażesz chęć zrozumienia tematu, to czemu nie?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Akurat, co do Klotza głośnikowego 2,5 mm mam coś do powiedzenia, tak że ten tego... Napij się Kolego Nil zimnego piwka, bo wprowadzasz niepotrzebne napięcia w wątku.

W dniu 19.06.2024 o 12:52, andyet napisał:

Jestem 😉, ale na razie jeszcze nie testowałem żadnych kabli.

Po 26 stronach lektury tej niezłej dyskusji ,pozwalam sobie wywołać autora wątku .

Gdzie jesteś andyet ? Podejrzewam,że jednak wziąłeś jakieś inne kable i sobie słuchasz ? 

Jestem ciekaw tego,czy forum ci pomogło w jakimś stopniu ,czy tylko się dobrze bawiłeś ? 

pozdrawiam :)

36 minut temu, szymon1977 napisał:

Dwo tych kilku procent zalicza się powstawanie W MÓZGU pozornych źródeł dźwięku. Wiesz dlaczego te źródła nazywają się "pozorne"? Bo w rzeczywistości ich nie ma.

Pozorne bo sa odtwarzane przez system audio. I tyle z tego. Na zywo sluchany instrument jest tak samo odbierany przez aparat ucho-mozg. 

Wedlug twojej "logiki" z zamknietymi oczami staje sie pozorny a z otwartymi jest rzeczywisty? 😄 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi