Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, Ajothe napisał:

To raczej osoba, która chciałaby udowodnić brak wpływu kabli na prezentację audio musiałaby przedstawić zrozumiałe pomiary wielu aspektów. 

Choć to na twierdzącym, że coś istnieje ciąży obowiązek dowodu, to wystarczy zrobić test różnicowy sygnału po przejściu przez dwa rożne kable by wykazać tego nieistnienie. Choć oczywiście warunek "zrozumiałości" testu uznać będziemy musieli za niespełniony pokazując, że nic z tego nie rozumiesz.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Kiedys czytalem znakomita wypowiedz na ten temat.

Naukowiec, ktory nie moze potwierdzic tezy pomiarem, podwaza poprawnosc tezy.

Wierzacy, ktory nie moze potwierdzic wiary pomiarem, podwaza poprawnosc pomiaru.

To jest znakomite!

Mozna by przytoczyc setki pomiarow na dowod „nieistnienia roznic“, zaden z nich nie zostanie zaakceptowany, wszystkie beda zdyskredytowane jako niedoskonale, nie bedace w stanie uchwycic roznic.

Tak to funkcjonuje

Fakty i dowody jeszcze nigdy nie wygraly z wiara

Jak sie nie obrocisz, d… zawsze zostanie z tylu

27 minut temu, xajas napisał:

Psinco prawda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Co to za logika?

Jest na opak
Najprostsza logika wskazuje, ze to ten, kto stawia teze, ze cos istnieje (wplyw kabla), musi udowodnic swoja teze. A jesli nie jest w stanie tego udowodnic, musi zrewidowac swoja teze.

Jak chcesz udowadniac nieistnienie czegos co nie istniejeemoji6.png

To jest nez sensu.

PS.
Ja slysze jak trawa rosnie i nie musze tego udowadniac, bo to zwyczajnie slysze i uzywam emoji6.png

Już widzę jak rozmawiasz z innymi pasjonatami audio za pomocą skomplikowanych diagramów i wzorów, których przecież sam nie ogarniasz. 

Fajnie się czasami czyta co piszesz, ale widzę że wystarczy w 1 temacie przyłapać Ciebie na czymś i zaczyna się jazda urażonego ego 😉

Dajcie sobie spokój, bo już doświadczyłem rekordowo mierzących się urządzeń audio i byly kiepskie, więc poleganie jedynie na wykresach może być zgubne. 

Fajnego masz giermka 😉

36 minut temu, xajas napisał:

Jest na opak
Najprostsza logika wskazuje, ze to ten, kto stawia teze, ze cos istnieje (wplyw kabla), musi udowodnic swoja teze. A jesli nie jest w stanie tego udowodnic, musi zrewidowac swoja teze.

Jak ktoś jest naukowcem w danej dziedzinie to się zgadzam, ale w hobby audio? 

Weź się zastanów co piszesz 😃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już widzę jak rozmawiasz z innymi pasjonatami audio za pomocą skomplikowanych diagramów i wzorów, których przecież sam nie ogarniasz. 
Fajnie się czasami czyta co piszesz, ale widzę że wystarczy w 1 temacie przyłapać Ciebie na czymś i zaczyna się jazda urażonego ego
Dajcie sobie spokój, bo już doświadczyłem rekordowo mierzących się urządzeń audio i byly kiepskie, więc poleganie jedynie na wykresach może być zgubne. 
Fajnego masz giermka

Nie, to nie urazone ego, to alergia na gosci ktorzy neguja istnienie czegos (np. pomiarow „przestrzennosci“), tylko dlatego ze ich nie znaja.

I tak, sam ich nie ogarniam, bo jestem na to za ciemny.

Ale nie jestem na tyle ciemny, by twierdzic ze nie ma takich pomiarow, nie zapieram sie ze pomiary nic nie mowia, i nie uwazam, ze jesli ja takich pomiarow nie znam, to inni tez ich nie znaja.

A to sa zupelniev rozne „ciemnoty“
2 minuty temu, xajas napisał:

Nie, to nie urazone ego, i tak, sam ich nie ogarniam, bo jestem na to za ciemny.

Ale nie jestem na tyle ciemny, by twierdzic ze nie ma takich pomiarow, nie zapieram sie ze pomiary nic nie mowia, i nie uwazam, ze jesli ja takich pomiarow nie znam, to inni tez ich nie znaja i takie pomiary nie istnieja

A to sa zupelniev rozne „ciemnoty“

Ukryta Zawartość

Nigdzie nie napisałem, że nie ma takich pomiarów, pomyliłeś mnie z innym użytkownikiem. 

Ja mam szacunek do pomiarów, ale mam też zaufanie do tego co słyszę, bo na końcu i tak najważniejszy jest fun z audio. 

Nikomu nie wciskam żadnych kabli, a też nikomu nie zarzucam ze jak nie słyszy to jest gluchy, albo ma słaby system, bo mnie to właściwie mało obchodzi.

Natomiast jeśli w drugą stronę ktoś mnie atakuje i próbuje wmawiać, że nie mam prawa słyszeć roznic między kablami, to sorry, ale nie jestem chory psychicznie 😉

Ukryta Zawartość

Nigdzie nie napisałem, że nie ma takich pomiarów, pomyliłeś mnie z innym użytkownikiem. 
Ja mam szacunek do pomiarów, ale mam też zaufanie do tego co słyszę, bo na końcu i tak najważniejszy jest fun z audio. 
Nikomu nie wciskam żadnych kabli, a też nikomu nie zarzucam ze jak nie słyszy to jest gluchy, albo ma słaby system, bo mnie to właściwie mało obchodzi.
Natomiast jeśli w drugą stronę ktoś mnie atakuje i próbuje wmawiać, że nie mam prawa słyszeć roznic między kablami, to sorry, ale nie jestem chory psychicznie

Nie pisalem o tobie
9 minut temu, Ajothe napisał:

...próbuje wmawiać, że nie mam prawa słyszeć roznic między kablami, to sorry, ale nie jestem chory psychicznie 😉

Nie jesteś, wszak to całkiem prawidłowe i pospolite zjawisko pyschoakustyczne, któremu ulega każdy z nas... tylko niektórzy się nie przyznają, bo im się z chorobą psychiczną kojarzy.

9 minut temu, Ajothe napisał:

Natomiast jeśli w drugą stronę ktoś mnie atakuje...

Ktoś Cię atakuje? Serio? Przedstawiając odmienne zdanie oraz argumenty?

Jak ktoś jest naukowcem w danej dziedzinie to się zgadzam, ale w hobby audio? 
Weź się zastanów co piszesz

Dla mnie logika jest logika. Zawsze. W kazdej dziedzinie.
Zastanow sie co piszesz
To nie boli
1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Widowiskowe w sensie, że mają ładnie wyglądać? 

Mhm

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

14 minut temu, xajas napisał:

Dla mnie logika jest logika. Zawsze. W kazdej dziedzinie.
Zastanow sie co piszesz

Ukryta Zawartość

To nie boli

Dla mnie nie, dlatego że nie każdy jest naukowcem, to proste 🙂

I tu mam na myśli metodę naukową, co jest chyba logiczne 😃

Jakbym każdemu probowal naukowo udowodnić jego wrażenia to bym nie miał znajomych 🤣

9 minut temu, xetras napisał:

Mhm

Jestem w stanie sobie wyobrazić, że istnieją ludzie kupujący całe systemy audio za grubą kasę na podstawie wyglądu 😉

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, Ajothe napisał:

Jakbym każdemu probowal naukowo udowodnić jego wrażenia to bym nie miał znajomych 🤣

Znajomi, przy których cały czas musisz ściemniać nie są znajomymi.  🙂

Edytowane przez Nil
Teraz, Nil napisał:

Znajomi, przy których cały czas musisz ściemniać nie są znajomymi.  🙂

Wiesz co to jest metoda naukowa?

Dlaczego sugerujesz, że w rozmowie ze znajomymi ściemniam, bo nie posługuje się naukowymi metodami? 

.......wtf 🤯

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, Ajothe napisał:

Dla mnie nie, dlatego że nie każdy jest naukowcem, to proste 🙂

To, że dla Ciebie logika jest nieistotna to już zauważyli chyba wszyscy. 

Jak mawiał klasyk :

Nikt Ci nie powie że "białe jest białym, a czarne czarnym" ! 😁

38 minut temu, xajas napisał:

Nie pisalem o tobie

Nie czytasz ze zrozumieniem. Lekceważysz innych. I nie potrafisz zrozumieć że ktoś słyszy inaczej od Ciebie i inne rzeczy są dla niego ważniejsze. Lekceważę pomiary sprzętu audio bo nie są pełne i zbyt mało mówią o sprzęcie.  Nie potrafisz nawet odróżnić pomiarów sprzętu i pomiarow akustyki, albo celowo ciągniesz swoją mantrę.  Kiedyś mi napisałeś w temacie dla mnie bardzo przeciętnego Rme żebyśmy się omijali. Szkoda ze tego nie podtrzymujesz.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, Nil napisał:

To, że dla Ciebie logika jest nieistotna to już zauważyli chyba wszyscy. 

Jak mawiał klasyk :

Nikt Ci nie powie że "białe jest białym, a czarne czarnym" ! 😁

Wskaż gdzie to napisałem, bo chyba mijasz się z prawdą i logika nie jest twoim przyjacielem 🤔

Teraz, Nil napisał:

Na forum ściemniasz niemal  bez przerwy...

Pokaż 🙂

Gość

(Konto usunięte)
35 minut temu, Ajothe napisał:

Wskaż gdzie to napisałem, bo chyba mijasz się z prawdą i logika nie jest twoim przyjacielem 🤔

Pokaż 🙂

Nie da się zacytować  niemal wszystkich Twoich wpisów, ale masz możliwość ich przejrzenia na swoim profilu 🙂

1 godzinę temu, Nil napisał:

Nie da się zacytować  niemal wszystkich Twoich wpisów, ale masz możliwość ich przejrzenia na swoim profilu 🙂

Ale prosiłbym o niecytowanie tych wpisów-litości...
🙁

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

23 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

🙁

I tak The Best Of ukryła moderacja... żeby mieć te arcydzieła wyłącznie dla siebie? Nie sądzę.

Pojawił sie wątek o naciągaczu,który działa oferując m.in customowe kable do kolumn.
Pewnie temat znany,ale warto ostrzec:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 godzin temu, Ajothe napisał:

poza sobą, testuje różne rzeczy w tym kable na swojej partnerce, jest w tym świetna 😄

To takie lekkie sado maso😉

7 godzin temu, Nil napisał:

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

I tak The Best Of ukryła moderacja... żeby mieć te arcydzieła wyłącznie dla siebie? Nie sądzę.

5 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

🙁

Jak zwykle spam i obrażanie z braku argumentów 🙂 

14 minut temu, Ajothe napisał:

Jak zwykle spam i obrażanie z braku argumentów 🙂 

Jak zwykle trafna samoocena.

12 godzin temu, xajas napisał:

Za skomplikowane

Ukryta Zawartość

Sam fakt, ze zaczynasz od wzmacniacza i kolumn zamiast od pomieszczenia i psychoakustyki mowi za siebie

Ha, wiedzialem ze bedzie manipulacja i proba ucieczki do latwych rejonow 😆

Nie kolego, nie pomieszczenie i psychoakustyka bo to za latwe. Tak, wlasnie wzmacniacze i kolumny. Zrodla.. to sa takie testy porownawcze?

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Jak zwykle trafna samoocena.

Na więcej cie nie stać 🙂 

Jakby to była samoocena to bym o tym poinformował, ale trzeba umieć czytać ze zrozumieniem 🤭

9 godzin temu, Ajothe napisał:

Fajnie się czasami czyta co piszesz, ale widzę że wystarczy w 1 temacie przyłapać Ciebie na czymś i zaczyna się jazda urażonego ego

Trafiles tu w 10. A przy takiej skali.. 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

12 godzin temu, Wito76 napisał:

No i znowu ta sama mantra. Wszystkich wysyłasz by się douczyli - znaczy się nieuki, matoły, amatorzy i laicy sami z Tobą dyskutują, tak? Ta niby dyskusja na argumenty to "doucz się" do każdego? Chętnie poznałbym to Twoje douczenie, jakiś dyplom obejrzał czy coś. Oczywiście nie praktykuje się czegoś takiego na forum, ale jakoś poza pustymi przechwałkami, nic czym mógłbyś zaimponować nie pokazujesz. Po co więc ta poza guru i pompowanie pustego w środku balonika ? - nie rozumiem.

skoro za takiego się uważasz...

Nie znasz podstaw a chcesz rozmawiać na bardziej zawiłe tematy?

12 godzin temu, Ajothe napisał:

Serio to nie działa, trzeba mieć jakieś specjalne kolumny? 

przecież to słyszący twierdzą, że trzeba mieć "odpowiedni" system żeby usłyszeć różnicę.

11 godzin temu, Ajothe napisał:

Przecież ludzie słyszący scenę, barwę, detaliczności, ciepłe lub analityczne granie, nie potrzebują skomplikowanych pomiarów, żeby wymieniać się spostrzeżeniami. 

a wiesz, że możesz słyszeć coś co w ogóle nie istnieje? Podobnie jest np. z zapachem, możesz czuć zapach, którego nie ma. Tak, to są choroby i to się leczy, a przede wszystkim jest to wszystko wytłumaczalne w przeciwieństwie do "słyszenia kabli".

Nie znasz podstaw, doucz się - ech klasyka tej płycizny merytorycznej. Ten douczony inaczej coraz bardziej szoruje brzuchem po dnie.

18 minut temu, GhostR1 napisał:

przecież to słyszący twierdzą, że trzeba mieć "odpowiedni" system żeby usłyszeć różnicę.

Gdy ktoś z dobrym systemem, niekwestionowanym słuchem i sporym doświadczeniem napisze "nie słyszę" to ma za słaby sprzęt, słuch i doświadczenie - gdy w dziale Start pojawi się młody, to zlatują się jak muchy do..., a słaby sprzęt, niewiadomy słuch i brak doświadczenia, przestaje przeszkadzać w misji i powtarzają "wypożycz, wypożycz, wypożycz..." Nie ma w tym żadnej konsekwencji, ba! "słyszący" sami podważają swoje własne pseudo-argumenty.

7 minut temu, Ajothe napisał:

Znowu coś zabawnego, dzięki 😄

śmiej się śmiej ale to "wasza" gadka...

6 minut temu, Wito76 napisał:

Nie znasz podstaw, doucz się - ech klasyka tej płycizny merytorycznej. Ten douczony inaczej coraz bardziej szoruje brzuchem po dnie.

przykro mi, że masz taki brzuch

BTW. czy którykolwiek z Was zrozumiał teksty, pomiary wstawiane przez @xajas🤔 podejrzewam, że ze względu na Waszą "wszechwiedzę" nawet nie zajrzeliście...

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Gdy ktoś z dobrym systemem, niekwestionowanym słuchem i sporym doświadczeniem napisze "nie słyszę" to ma za słaby sprzęt, słuch i doświadczenie - gdy w dziale Start pojawi się młody, to zlatują się jak muchy do..., a słaby sprzęt, niewiadomy słuch i brak doświadczenia, przestaje przeszkadzać w misji i powtarzają "wypożycz, wypożycz, wypożycz..." Nie ma w tym żadnej konsekwencji.

"polują" na "nowych" by przekazywać im coś czego nie da się wytłumaczyć ale jednak, według nich "istnieje"... coś mi to przypomina.

• Pokaż nowe odpowiedzi