Skocz do zawartości
IGNORED

Być może lokowanie produktu ale jednak 2x 3,5" które ponoć odtwarza od 40Hz

Rekomendowane odpowiedzi

Być może lokowanie produktu ale jednak 2x 3,5" które ponoć odtwarza od 40Hz :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przecież to nic nowego!

Słuchawki przenoszą od 15Hz...

Autor wyraźnie o tym mówi. Moje głosniki przy komputerze biją na głowę wszelkie konstrukcje. Autor również o tym wspomina. 

Kluczem jest energia czyli całka z natężenia pola po powierzchni którą przenika. W przybliżeniu maleje z kwadratem odległości od emitera dźwięku. Dlatego słuchawkom wystarczy 30mW, głośnikom przy monitorze 2-10W a zespołom głośnikowym nagłaśniającym salon 100W. Abstrahując oczywiście od geometrii, odbić, tłumienia środowiska, itp...

A wiec Autor nie obalił Fizyki... A już myślałem...

37 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Przecież to nic nowego!

Słuchawki przenoszą od 15Hz...

Autor wyraźnie o tym mówi. Moje głosniki przy komputerze biją na głowę wszelkie konstrukcje. Autor również o tym wspomina. 

Kluczem jest energia czyli całka z natężenia pola po powierzchni którą przenika. W przybliżeniu maleje z kwadratem odległości od emitera dźwięku. Dlatego słuchawkom wystarczy 30mW, głośnikom przy monitorze 2-10W a zespołom głośnikowym nagłaśniającym salon 100W. Abstrahując oczywiście od geometrii, odbić, tłumienia środowiska, itp...

A wiec Autor nie obalił Fizyki... A już myślałem...

Do tej pory monitory przeważne były w kompletach aktywny z pasywnym i miały większe rozmiary. Chyba każdy kto prównywał 3,5"  z większymi głośnikami wie czego są warte. Nawet dolna 50Hz byłby już ok. Cały czas piszę o odsłuchu poniżej 2 metrów od głośników.

Idę sobie idę kiedyś na spacerku...

I słyszę jakąś imprezę na polanie w lasku...

A to młodzież z takimi małymi walcowymi głośnikami co to modne były niedawno... Było tego kilka sztuk i wszystkie gadały po BlueTooth. Jazgotu to narobiło w lesie aż wszystkie zwierzęta pouciekały.

A tam są głośniczki 2 calowe... i można tym nagłośnić imprezę na wolnym powietrzu...

🙂

A jak to pięknie czysto grało. Aż ptaki zamilkły...

Autokalibracja, miniaturyzacja, żyłowanie basu za pomocę DSP za kilka lat będzie standardem.  A może już jest? To jest o wiele tańsza technologia niż zmudne, analogowe dostrajanie kolumn.

Ukryta Zawartość

Autor pisze, że autokalibracja nie przyniosła poprawy. Osobiście mam pozytywne doświadczenia (na innych koumnach) w poprawianiu przebiegów SPL za pomocą DSP. Wbrew pozorom na takie precyzyjne a przy tym podobające się słuchaczowi ustawienie brzmienia trzeba   poświecić sporo czasu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek

Już dawno jest i to już nie wróci z prostego powodu - nikt tego nie chce ani producenci ani klienci. Wczoraj byłem na airshow - piloci się cieszą że mogli się załapać na czasy w których mogli polatać ale przynajmniej mają świadomość zmian. Był ostatni przelot pokazowy modelu szwedzkiego myśliwca który pełnił służbę 60lat. Na emeryturze pewno trafi w ręce prywatnych pasjonatów ale nikt z nich nie wierzy w bajki pt że one jeszcze będą któregoś dnia miały sens bojowy.

Jeśli jakaś firma zaoferuje porównywalne i/lub lepsze parametry do zwrotnicy Behringer CX2310 w dużo mniejszych rozmiarach będę jednym z pierwszych klientów. Sprzęty od Behringera są super jednak powoli je wycofuję bo mam zwyczajnie mało miejsca. Jeszcze od czasu do czasu wyciągam ULTRAMATCHa mimo jego 96k @24bit, bo lubię dźwięki z AKMów.

Mając, nawet nie najwyższych lotów, procesor DSP i wystarczającą moc wzmacniaczy, stosując transformację Linkwitza bez najmniejszego problemu można uzyskać tak niskie zejście z dowolnych głośników. Jednakowoż, całkiem inaczej brzmi bas z 12" głośnika bez korekcji niż skorygowane 6,5", jedno i drugie gra od 35Hz, ale osobiście wybieram 12".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Zalety 12" są niezaprzeczalne. Zastanawia mnie opis MTMów u pana Wróblewskiego (niewątpliwie gość dobrze słyszy) i recenzja owych, którą wrzucił Jurek.

Słabe DSP na małych głośnikach zwykle słyszę od razu i twarz mi się wykrzywia, stąd zastanawiają mnie tak pozytywne opinie MTMów. Jeśli istnieją takie małe "popierdułki", które "oszukują" poniżej  progu detekcji  wyrobionego ucha do poziomu kilku watów - rewelacja; (choć wewnętrznie się trochę brzydzę , są sytuacje gdzie byłyby takie głośniki dobrym rozwiązaniem).

Ja osobiście robię korekcję na sygnale cyfrowym, w sumie dość mocnym DSP ADAU1452, dopiero potem jest DAC i reszta. Obstawiam, że rzeczone monitory też są tak zbudowane. IMHO jako głośniki "codzienne" do pracy przy kompie mogą być idealne, ja mam taki "przerobiony" zestaw na bazie ELAC CL 82i i na biurku w pracy sprawdza się znakomicie. Czy również te głośniki będą dobre do wsłuchiwania się w niuanse to już trudno powiedzieć na podstawie jakichś tam opinii.

Edytowane przez frobek

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

5 godzin temu, audiostyk napisał:

Zastanawia mnie opis MTMów u pana Wróblewskiego (niewątpliwie gość dobrze słyszy) i recenzja owych, którą wrzucił Jurek

Mam te głośniki. Kupiłem w ciemno bo trafiła się okazja. Jeden z nich miał być uszkodzony a uszkodzenie miało polegać na nie działającej kalibracji. Okazało się, że problemem nie był głośnik tylko uszkodzony mikrofon kalibracyjny. Po dokupieniu drugiej sztuki i podpięciu nowego mikrofonu kalibracyjnego, który jest w komplecie okazało się, że głośnik jest całkowicie sprawny. Pan Wróblewski mówi prawdę. To jak te głośniki grają i jakie mają zejście fajnego, sprężystego basu na prawdę potrafi wprawić w osłupienie. Grają klasowo, równiutko, szczegółowo i z fajną panoramą stereo. Problem zaczyna się gdy chcemy posłuchać głośno. Tu już fizyki nie oszukamy. Porty nie są w stanie przepompować takiej ilości powietrza i zaczynają być słyszalne zniekształcenia. Ale to jedyna przeze mnie stwierdzona przypadłość. Imprezy nimi nie nagłośnimy. No może gdyby podpiąć suba, i odciąć się na głośnikach na poziomie 80Hz to mogło by się zrobić ciekawie. Muszę kiedyś spróbować. Przy codziennym odsłuchu na średnim poziomie głośności grają iLoud'y kozacko i basta. Polecam odsłuchać.