Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do Leema Tucana 2 + Spendory 3/1 w budżecie 10-20k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie posiadam Burson Conductor v2+ i jest ok, ale jak mi zasugerowali forumowicze, to jest sprzęt głównie do słuchawek (tak zresztą był do tej pory używany). W planach był wyższy Burson, ale jednak będzie coś innego i typowo pod stereo (i dlatego zakładam na no nowy wątek - bo stary stracił rację bytu).

Dźwięk lubię ciepły i łagodny, ale szczegółowy. Muzyka prawie wszystka jaka może być, ale bez filmów, bo do tego mam oddzielny tor.

Bardzo proszę o propozycje. Preferuje używki.

Bardzo wstępne:

Fezza Audio Equinox Evo

iFi Audio Pro iDSD Signature

Zależy mi był miał XLR (a najlepiej i xlr i rca) - jednym z powodów czemu chcę nowy dac i xlr jest to, że czeka mnie kupno kabla RCA zatem można zaoszczędzić kupując XLR (który tańszy zagra lepiej)

PS: Mam pewną wątpliwość: Jasne, że da ma wpływ na system, ale czy w dzisiejszych czasach nie jest tak, że każdy naprawdę porządny da radę i nie ma sensu jakoś szczególnie przepłacać?

Osobiście mając owy budżet szedł bym w Meitner MA-1 V1 bądź V2

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Z tego co widzę, to nie jest ten budżet 🙂 bo nowy kosztuje 35-40 tysięcy 🙂 Chyba, że miałeś na myśli używkę, to pewnie się znajdzie poniżej 20 (raczej 10-20 chciałem wydać na nowy, ale poczytam i rozważę to - uważam, że zawsze warto dopłacić byle być zadowolonym).

PS: Jezus Maria, czy ja dobrze widzę, że w tych pieniądzach dali do sprzętu mini-pilota z przyciskami typu tabletka? 😄

Edytowane przez baron_bartek

Wzmacniacza miałem kolumny znam ale nigdy nie zestawialem ich że sobą.

Poszedł bym w chord Hugo TT2. Moim mógłby też dobrze spasować.

Na sąsiednim forum zaglądaj do Bogusława. Nie wiem czy cokolwiek pisze na tym forum bo na tamtym też udziela się już rzadko. Z tego co pamiętam to miał okazję sprawdzić w ostatnim czasie kilka ciekawych przetworników.

Z nowych urządzeń ciekawą opcją wydaje się być Fezz Equinox Evo, w przypadku którego można pobawić się lampami i dopasować charakter brzmienia do własnych preferencji. Jeśli tylko nie odtwarzasz plików DSD i nie korzystasz z XLR to wydaje się to być jeden z ciekawszych DACów. 
Alternatywą dla Equinoxa byłby Vincent DAC700, który zaprezentuje bardziej wyrównane tonalnie brzmienie z łagodniejszą górą. 
Analogowe brzmienie zapewniłby Audio-GD R-8 MK3 ale mam obawy czy byłby wystarczająco dynamiczny i szczegółowy. Tutaj lepiej byłoby wcześniej posłuchać i ocenić. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do tej pory używany Meitner MA-1 chyba byłby najrozsądniejszym wyborem.

DAC audio gd r2r 7 - porządny chińczyk? Wygląda zachęcająco w relacji cena/jakość.

dCS Debussy - to już naprawdę naciągnięcie budżetu, co więcej mam wątpliwość, czy DAC, akurat nie jest czymś co warto kupić im nowsze tym lepsze.

chord Hugo TT2 - o używkę ciężko bo to nowe, ale jakby była to bym pewnie brał (chociaż, ten design to musiałbym się przyzwyczaić)

Vincent DAC700 - myślę, że odpada, bo to za mały przeskok (jeśli wogóle) nad Bursonem, a chciałbym słyszeć, że zmieniłem sprzęt.

Za to wzmacniacz kosztuje (nowy) 25, jeśli to coś pomoże :P. Dlatego wyraziłem wątpliwość na samym początku. Czy naprawdę warto dać tyle za Dac - może nie warto, bo nie będzie takiej różnicy.

Tak czy inaczej propozycje urządzeń zawsze docenię, a potem się zastanowię 😄. Kolumny zawsze można zmienić chociaż z tych jestem zadowolony (szczegółnie, że to standy, wersje tower by były droższe a grały podobnie, tylko większym dźwiękiem - wiem, że upraszczam i nie chce offtopica)

Parowanie urządzeń z różnych przedziałów cenowych wcale nie musi oznaczać absurdu czy nonsensu bo akurat w tej pasji bardzo znane i popularne są mezaliansy które zdecydowanie na dobre wychodziły poszczególnym elementom toru audio. Z pewnością Spendory Classic 3/1 pod względem ceny nie należą do segmentu high-end jednak oferowane brzmienie można z dumą zaliczyć do high-endowego. Podobnie wzmacniacz Leema Tucana II zakwalifikować można do high-endu. Przymierzając się zatem jak autor do źródła dla wymienionego towarzystwa nie uważam wydania około 20kpln na przetwornik za przesadę ponieważ źródło jest bardzo istotnym elementem toru i im lepsza jego jakość tym lepszy będzie sygnał zgodnie z powiedzeniem "shit in shit out", także podtrzymuję propozycję i niewzruszenie autora namawiam na Meitnera 😉 

Pozdrawiam.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

3 godziny temu, Tal napisał:

Z pewnością Spendory Classic 3/1 pod względem ceny nie należą do segmentu high-end jednak oferowane brzmienie można z dumą zaliczyć do high-endowego

Podobnie wzmacniacz Leema Tucana II zakwalifikować można do high-endu.

Dlatego je kupiłem. Moją pasją jest nie tylko audio (i z dumą doszedłem do "taniego" High-endu), ale też kupowanie w relacji cena jakość 🙂

także podtrzymuję propozycję i niewzruszenie autora namawiam na Meitnera 😉 

Tak, ten Meitner mi się coraz bardziej podoba. Myślę, że ta pólka by pasowała bo reszty klocków i bym poczuł różnicę.

PS: Mogę potwierdzić zasadę najważniejsze kolumny, potem wzmak (i pewnie w przyszłości sygnał - co dopiero odkryje), bo spendory nieco większy dały skok niż leema Tucana. Po przejściu z Castle Knightów 4 to był szok.

30 minut temu, baron_bartek napisał:

Mogę potwierdzić zasadę najważniejsze kolumny,

A robisz zupełnie odwrotnie.

W budżecie dac plus te kolumny, masz to drugie na takim poziomie, że żaden dac się nawet do tego nie zbliży. 

10 minut temu, NRK napisał:

A robisz zupełnie odwrotnie.

W budżecie dac plus te kolumny, masz to drugie na takim poziomie, że żaden dac się nawet do tego nie zbliży. 

Myśle, że wchodzimy w offtopic, ale nie bardzo rozumiem. Jaki ma sens porównywanie dac do kolumn? Ja wiem, że kolumny są bardziej znaczące od dac (no napisałem to wprost), ale dac jest obecnie wąskim gardłem - Ja chce dac do tych kolumn, bo zdecydowanie myśle, że nurso jest najsłabszym elementem mojego toru.

Co sugerujesz bym zrobił/kupił?

PS: cena kolumn to też coś ponad 20k (nowe), ale chyba ostatnio staniały.

na początek wypożycz sobie z jakiegoś sklepu, zobacz czy w ogóle słyszysz roznice

wg mnie porządny dac w używce w cenie 6-8k spokojnie wystarczy 

fezzy, Vincenty itp bym raczej odpuścił 

11 minut temu, krolewicz napisał:

na początek wypożycz sobie z jakiegoś sklepu, zobacz czy w ogóle słyszysz roznice

Tak chyba zrobię.

12 minut temu, krolewicz napisał:

fezzy, Vincenty itp bym raczej odpuścił 

Czemu? (to właśnie podobny budżet) A co polecasz?

4 minuty temu, baron_bartek napisał:

Tak chyba zrobię.

Czemu? (to właśnie podobny budżet) A co polecasz?

mialem wzmacniacz od fezza, przyjmując ze dac prezentuje podobny poziom jakości to sugeruje trzymać się z daleka

zreszta zobacz sobie zdjęcia w sieci, tam nie ma nic prócz ładnej obudowy, 10k za to to jest doprawdy zart

ja jestem miłośnikiem przetworników typu multibit, sam używam parasound dac1000, ostatnio drożeją, ale kiedyś w cenie fezza można było 4 takie dostać, jestem przekonany ze dźwiękowo jest lepiej 😉

ale abstrahując od antyków, dobrze wycenione i możliwe do kupienia nowe, mogę polecić urządzenia marki Schiit, myślę ze bifrost 2 by wpasował się super, z budżetu dużo zostanie

W dniu 27.06.2024 o 10:31, baron_bartek napisał:

Dźwięk lubię ciepły i łagodny, ale szczegółowy

Spełnia kryteria i w zupełności wystarczy do tego zestawu - Denafrips Ares II

Denafrips Ares II: Całkiem ciekawe - dobry (i dość tani) chińczyk - bez mrugnięcia okiem można kupić nowy, ale obawiam się, że to żaden przeskok nad bursona, więc pewnie lepie nie robić nic (chyba, że się myle).

DAC audio gd r2r 7 - droższy (ponad 2 razy). Słuchał ktoś?

Miałem Aresa. U mnie zagrał z mniejszym wypełnieniem niż irdac z liniowym. Poszedł do zwrotu. ...ale sprawdź sam albo mocno chwalonego na forum Pontusa. 

Edytowane przez J4Z

.

DENAFRIPS PONTUS II ? To ten? Całkiem ciekawy, dodam go do listy do rozkminy.

Irdac i Ares to raczej krok w tył względem mojego Bursona (lub ewentualnie krok w bok, bo to jest rzacz jasna takie ot gadanie, jeśli nie postawić urządzeń obok siebie)

Z chińczyków DAC audio gd r2r 7 z chęcią bym wysłuchał opinię (na forum w innych wątkach wyczytałem, że jest to świetny dac nawet za swoją cenę, a przecież kosztuje 15k - wydaje mi się to skrajnie wysoka cena za chińczyka, zatem ciekawi mnie skąd się taka kwota bierze).

Ja też chyba napomknąłem, że dopiero (parę miesięcy) te kupiłem 🙂 (złe są?) i po przejście z castle knight 4 jestem bardzo zadowolony. Oczywiście zawsze można wydać więcej na kolumny, ale to już się dla mnie abstrakcja robi. Obecnie najsłabszym elementem mojego systemu jest dac/kable i stąd ten wątek.

A jak kiedyś będę chciał kupić kolumny to oczywiście to zrobię i będę je napędzał dacem lepszym niż obecny.

24 minuty temu, chcheckitout napisał:

Pewnie już ktoś napomknął. Zmień kolumny

Albo kolor ścian. Kwiatek na parapecie też do wymiany

3 minuty temu, baron_bartek napisał:

a też chyba napomknąłem, że dopiero (parę miesięcy) te kupiłem 🙂 (złe są?) i

Bezsensowne rady są złe. Głośniki są bardzo dobre

DAC wody w wino nie zamieni. Ja też próbowałem nie raz zmienić, ulepszyć i system i DACiem się nie da (dla mnie). Chodzi o WOW. W ślepych testach to zawsze były kolumny i wzmacniacz.  

10 minut temu, chcheckitout napisał:

W ślepych testach to zawsze były

Całe szczęście, że w ślepych, nie głuchych.

Jeśli zestaw jest dobrze ustawiony, słychać jak ogromną rolę pełni w nim źródło 

• Pokaż nowe odpowiedzi