Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do Leema Tucana 2 + Spendory 3/1 w budżecie 10-20k

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, baron_bartek napisał:

Ja zainstalowałem AIMP i po prawie 20 latach foobar poszedł w odstawkę.

Program to tylko front do wywoływania bibliotek, gra lepiej do używa wasabi zamiast direct sound (foobara też można tak skonfigurować, ale to + rewolucja w interfejsie + inne rzeczy i się przesiadłem)

W wolnej chwili płatne programy też potestuje, ale nie lubię płacić abonamentów.... jak coś jest na abonament to w dłuższej perspektywie czasu jest przeraźliwie drogie i nigdy nie jest twoje.

EDIT: no ale dobra, bo poszedłem w offtopic :P. Lab12 Dac1, Gustard R26 to ciągle moje typy. Tutaj jest fajne porównanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak potestujesz laba lub gustarda to opisz wrażenia proszę. 

Ukryta Zawartość

Ja na przykład jakby to nie było intuicyjne nie do końca ogarniam płacenie za roon. Większość urządzeń wręcz bije się aby mieć to funkcjonalność w swoich zasobach natomiast ja tylko czekam kiedy ktoś wpadnie na identyczny pomysł i spuści dwa dolary. 

Po to już płacimy w samych subskrypcjach Spotify i Tidal żeby używać w nich connecty A no sorry jeżeli soft nie potrafi puścić radia internetowego w przyjemny sposób lub korzystać z domowej biblioteki DLNA No to znaczy że soft programu jest do poprawy.

2 godziny temu, aryman napisał:

Jak potestujesz laba lub gustarda to opisz wrażenia proszę. 

Zawszę opisuje co w końcu kupiłem. Uważam to za minimum przyzwoitości i wymaganą wdzięczności, za pomoc otrzymaną na forum.

6 godzin temu, baron_bartek napisał:

Zawszę opisuje co w końcu kupiłem. Uważam to za minimum przyzwoitości i wymaganą wdzięczności, za pomoc otrzymaną na forum.

No i pięknie.  To tak jak ja🙂

6 godzin temu, baron_bartek napisał:

Ja chce poprobowac jeszcze lampizatora.

Godzinę temu, aryman napisał:

Ja chce poprobowac jeszcze lampizatora.

To jak popróbujesz to dajz nać, bo mi znaleźć jakaś używkę chodziło po głowie. Za mało jednak rozumiem tą firmę, to raczej nie fabryka tylko manufaktura, gdzie się nie produkuje seryjnie tylko wypuszcza udane perełki?

25 minut temu, baron_bartek napisał:

To jak popróbujesz to dajz nać, bo mi znaleźć jakaś używkę chodziło po głowie. Za mało jednak rozumiem tą firmę, to raczej nie fabryka tylko manufaktura, gdzie się nie produkuje seryjnie tylko wypuszcza udane perełki?

No tak. Podobno to prawdziwe dzieła sztuki w audio...

W używkach jest teraz do kupienia model amber2 za 7 kafli ale jest też Big 7 za 20 tys...   hmm ciekawe jak graja...

32 minuty temu, aryman napisał:

No tak. Podobno to prawdziwe dzieła sztuki w audio...

W używkach jest teraz do kupienia model amber2 za 7 kafli ale jest też Big 7 za 20 tys...   hmm ciekawe jak graja...

Ja lubię takie, aczkolwiek trochę drogie na "zabawe w testy" 🙂 Kiedyś kupiłem w ciemno stary wzmacniacz lampowy słuchawkowy WBA i to był SPAS! Jeszcze go mam gdzieś schowanego bo myślę, że szkoda sprzedawać (kupiłem za 2k... nie wiem ile trzeba wydać by kupić coś podobnie grającego - dosłownie wokal jakby śpiewał do mnie i dla mnie)

EDIT: tylko lampizator nie ma xlr, ów a mi na nich zależy. Oraz dochodzi problem lamp - do wspomaninego wzmacniacz kupiłem kilka starych (40-50 lat?!) ruskich na próbę - straszne różnice były, niektóre grały jak perełki, a inne jakby koc narzucić na źródło dźwięku.

Edytowane przez baron_bartek
21 godzin temu, baron_bartek napisał:

Ja zainstalowałem AIMP i po prawie 20 latach foobar poszedł w odstawkę.

Ale na Winzgrozie?

Ja mam AIMP na telefonie (Android). Poza absolutnie beznadziejną biblioteką to jest fantastyczny player pozwalający na ustawienie w zasadzie wszystkiego "pod siebie". Oferuje rzeczy nieznane innym darmowym playerom. Na AIMP (po odpowiednich korektach) nawet mój JVC XTreme 4 gra w bardzo ładny i cywilizowany sposób.

A o ciulowe rozwiązanie biblioteki w zasadzie nie dbam, bo używam go praktycznie tylko do audiobooków. Na telefonie mam 3 płyty na krzyż. Po co mi, gdy jest Spotify?

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 13.11.2024 o 14:39, Piotr Sonido napisał:

Niech skonam jakie burzujstwo. 

Jeba.. biedę. 

Zrzut-ekranu-2025-01-20-060238.png

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

O, zamontowałem sobie AIMP na Windows. 🙂 Ładniejszy interfejs, niż na Androidzie.

Bardzo ładny player i darmowy.

Zrzut-ekranu-2025-01-20-070043.png

W dniu 14.01.2025 o 16:09, aryman napisał:

No ja miałem ta vege z zasilaczem w grudniu. Piękne granie. Dużo przestrzeni,  mnóstwo detalu ale u mnie za ostro grała góra i oddałem. Potem miałem Pontusa 12-1 i tu już wszystko się zgadzało. Przestrzeń,  detal a przy tym ciepło. Ale.. też oddałem bo chce jeszcze poszukać.  

A teraz będzie gd audio lub lab12 lub..  Może audio note?   Coś napewno potestuje.

LAiV Harmony i po temacie

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, rafa napisał:

LAiV Harmony i po temacie

Przeleciałem parę testów. Wygląda nieźle (oraz nieźle i kompaktowo wizualnie).

Natomiast piszą, że koniecznie używać z preampem (trochę tego nie rozumiem.... wzmacniacz nie wystarczy?)

2 minuty temu, baron_bartek napisał:

Natomiast piszą, że koniecznie używać z preampem (trochę tego nie rozumiem.... wzmacniacz nie wystarczy?)

🙂 wystarczy

Nie ma wbudowanej regulacji glosnosci i to wszystko. Jak masz typowy wzmacniacz tzw integre jak wiekszosc ludzi (a nie koncowke mocy i pre amp) to nic wiecej nie potrzebujesz.

To jest normalny 100% DAC

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

9 godzin temu, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

W politykę nie wchodzę. To gorsze od dyskusji o bezpiecznikach i kablach zasilających. 

8 godzin temu, il Dottore napisał:

O, zamontowałem sobie AIMP na Windows. 🙂 Ładniejszy interfejs, niż na Androidzie.

Bardzo ładny player i darmowy.

Zrzut-ekranu-2025-01-20-070043.png

To może i ja to zrobię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

To może i ja to zrobię.

Polecam ten styl życia. 🙂 

Foobar2K to w porównaniu... nie! Od strony użytkowej nie ma porównania.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To może i ja to zrobię.

Polecam bo to nie boli 🙂 Jeśli mnie 20 letniego foobarowca program przekonał to musi to coś znaczyć 😛

12 godzin temu, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

No tej mordy zakazanej mogłeś tu nie wstawiać. Rozprawiamy tu o sztuce, muzyce , audio i pięknie a nie o skrajnych oszołomach!

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, aryman napisał:

No tej mordy zakazanej mogłeś tu nie wstawiać. Rozprawiamy tu o sztuce, muzyce , audio i pięknie a nie o skrajnych oszołomach!

Bardzo przepraszam!

Tak samo nie znoszę Memcena ale to jedyny obrazek w internecie z napisem TAK TRZEBA ŻYĆ jaki znalazłem na szybko.

Jeszcze raz przepraszam.

21 minut temu, aryman napisał:

Chyba naprawdę polityka jest tematem nietykalnym w polsce, bo bym zapytał niby kto nie jest tam oszołomem, zdr0jcą, zł0dziejem i agentem.

Odpowiedź nikt, bo wtedy by nie rządził w kraju który defacto jest kolonią (polityczną jeszcze bardziej niż gospodarczą, właśnie z nas robią militarnego golema) - dobra zamykam się, bo mogę godzinami, a tylko można się poróżnić 🙂

22 minuty temu, baron_bartek napisał:

Chyba naprawdę polityka jest tematem nietykalnym w polsce, bo bym zapytał niby kto nie jest tam oszołomem, zdr0jcą, zł0dziejem i agentem.

Odpowiedź nikt, bo wtedy by nie rządził w kraju który defacto jest kolonią (polityczną jeszcze bardziej niż gospodarczą, właśnie z nas robią militarnego golema) - dobra zamykam się, bo mogę godzinami, a tylko można się poróżnić 🙂

Jest i było kilku pozytywnych, ideowych i wartościowych ludzi w polityce. Ale ok. To inny temat.

44 minuty temu, il Dottore napisał:

Bardzo przepraszam!

Tak samo nie znoszę Memcena ale to jedyny obrazek w internecie z napisem TAK TRZEBA ŻYĆ jaki znalazłem na szybko.

Jeszcze raz przepraszam.

Spoko 🙂

22 godziny temu, il Dottore napisał:

Polecam ten styl życia. 🙂 

Foobar2K to w porównaniu... nie! Od strony użytkowej nie ma porównania.

Bardzo długo już go nie używałem ale w panach jest powrót grania z kompa. 

29 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Bardzo długo już go nie używałem ale w panach jest powrót grania z kompa. 

To najlepiej JRMC. Gwarantowany bitperfect i fantastyczna biblioteka bez żadnych ograniczeń w jej wielkości. Prędzej dysk zapełnisz, niż JRMC dostanie czkawki. Do tego sterowanie z telefonu lub tabletu programem Gizmo z identyczną funkcjonalnością.

W dniu 11.11.2024 o 21:05, piotrek7 napisał:

Sam mam Pontusa II

15'th?

22 minuty temu, il Dottore napisał:

To najlepiej JRMC. Gwarantowany bitperfect i fantastyczna biblioteka bez żadnych ograniczeń w jej wielkości

@Piotr Sonido to wszystko co powiedział kolega ma Audirvāna, plus obsługę Tidal. Z tego co pamiętam korzystasz ze streamingu.

W dniu 30.06.2024 o 11:56, baron_bartek napisał:

Denafrips Pontus II - porządny chińczyk? Wygląda zachęcająco w relacji cena/jakość.

Teraz oglądałem reckę na YT i facet rozkręcił Pontusa 15'th. Okazało się, że w tej wersji wpakowali tam bebechy z poprzedniej wersji Venus, a to już nie są żarty bo ten DAC (Venus) był sprzedawany za 4000€ i w tej cenie traktowany jako okazja.

Ja koło Denafrips nigdy nawet nie stałem, ale IMO warto się zainteresować. Chińczycy tymi drabinkami R2R pozamiatali strasznie na rynku.

Jeszcze pomyśl o Holo Audio Spring. Straszny hajp jest na te przetworniki. Zalecają Springa do jaśniejszych systemów a Denafrips do ciemniejszych kolumn i mulących lamp.

Denafrips ma EU dystrybucję: dostawa z EU, bez cła i serwis też w EU.

Ukryta Zawartość

A dystrybutorem Holo Audio na EU jest holenderska firma Magna HiFi. Są niesamowici jeśli chodzi o szybkość wysyłki, kontakt i poziom obsługi klienta! To od nich brałem swojego Singxera ale nie wiem czy na Springa też się nie skuszę.

Ukryta Zawartość

Z Holo Audio jest taka historia, że ich projektant znalazł sprytny sposób na walkę z (i tak już znikomymi) różnicami w powtarzalności rezystorów. Dawniej stosowano piekielnie drogie laserowe trymowane a on po prostu dołożył kolejną drabinkę, która kompensuje ew. nieprawidłowości drabinki podstawowej. Poza tym Holo Audio Spring było pierwszym na świecie przetwornikiem gdzie sygnał DSD też robi dyskretna drabinka a nie gotowe chipy. Tak się dzieje np. w Lampizatorze - osobny chip do DSD i drabinka do PCM a Holo ma 2 drabinki - osobne do PCM  i DSD a do tego ta drabinka kompensacyjna. Technicznie to jest kosmos.

9718895.jpg

Gdy na początku produkcji Holo Spring sprzedawano poniżej 2000 dolarów, to amerykański dystrybutor, firma Kitsune, robił pokazy. I tam puszczano muzę z tego przetwornika i pytano ludzi, ile ich zdaniem to kosztuje. Odpowiadano zwykle że pomiędzy 5 a 10 tys baksów. 🙂 Tyle wówczas taki dźwięk kosztował. 🙂 

Oczywiście dziś cena Holo Audio już nie jest tak okazyjna.  Dobry dźwięk na rynku przetworników można mieć już za naprawdę umiarkowane pieniądze.

8 minut temu, robo27 napisał:

@Piotr Sonido to wszystko co powiedział kolega ma Audirvāna, plus obsługę Tidal. Z tego co pamiętam korzystasz ze streamingu.

No coż... JRiver MIAŁ integrację z Tidalem. Ale już nie ma, ponieważ... 😉 

"JRiver actually did do a Tidal integration years ago, but it was removed before release due to Tidal's unreasonable demands regarding things like controlling how the UI looked if memory serves. Because of that bad experience, I don't honestly think it's going to ever change unless something drastic happens, e.g. Tidal pays JRiver to integrate and they don't interfere with demands that previously derailed the whole thing. That likely also applies to Qobuz, Amazon, etc. integrations too. Hell probably has a better chance of freezing over, or more likely Tidal goes under first, which could happen as they don't seem to do too well operating with losses.

You can find more by searching the forums and reading Jim's posts about the experience, here's one of them:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) and here's another that keeps track of the struggles of streaming services:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

14 minut temu, il Dottore napisał:

Ja koło Denafrips nigdy nawet nie stałem,

A ja go mam. O ile w pierwotnej wersji był dobry, o tyle po aktualizacji oprogramowania stał się naprawdę rewelacyjny w swej cenie. Choć tak jak ze wszystkim. Musi trafić w gust użytkownika i wkomponować się w całość systemu. 

Godzinę temu, il Dottore napisał:

JRMC

Kolejny darmowy? Wypróbuje! Wpadłem w szał dzikich zmian, jak się nie odezwę w ciągu paru dni znaczy, że w padłem od tego trupem.

47 minut temu, il Dottore napisał:

Teraz oglądałem reckę na YT i facet rozkręcił Pontusa 15'th. Okazało się, że w tej wersji wpakowali tam bebechy z poprzedniej wersji Venus, a to już nie są żarty bo ten DAC (Venus) był sprzedawany za 4000€ i w tej cenie traktowany jako okazja.

Muszę poczytać, bo w sumie cenowo jest osiągalny i pewnie lepszy niż Gustard R26 (tylko czy warto...).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) j cenie co nowy Gutek.

Ukryta Zawartość

Nie kupuj Denafripsa na Ali, bo zostaniesz bez wsparcia w razie …

Official Statement:

Denafrips, as well as all of our distributors and authorized dealers, have never sold any Denafrips products on the AliExpress platform. All Denafrips products sold on this platform are considered grey market items and are not covered by Denafrips' warranty or after-sales services.
Any products requiring after-sales support must provide valid proof of purchase. Products that cannot be verified as purchased through our authorized channels will not be eligible for after-sales service. 

We are actively investigating the source of these sales and reserve the right to take legal action against grey market sellers, as well as seek compensation for any damages caused to our brand.

Kupujesz  i nie masz gwarancji taka różnica. Tzn masz 90 dni ochrony od Ali. Zdaje się iż w EU mają tylko 12 miesięcy gwarancji Denafprips

8 minut temu, Ghotti napisał:

Kupujesz  i nie masz gwarancji taka różnica

Jak komuś nie zależy na gwarancji przy zakupie nowego sprzętu za 8k, to niech kupuje na Ali.

1 minutę temu, robo27 napisał:

Jak komuś nie zależy na gwarancji przy zakupie nowego sprzętu za 8k, to niech kupuje na Ali.

Widziałem tu wpisy odnośnie awaryjności  denafrips także też bym wolał dorzucić te 2k i mieć jakąś gwarancję. 

• Pokaż nowe odpowiedzi