Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wysokotonowy do pary z Satori MW16tx TeXtreme ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mówi się, że budowanie kolumn głośnikowych, to nie jest budowanie instrumentu, aby nadawać mu określone brzmienie, ale to nie jest prawda. Każdy projekt, nawet ten najbardziej techniczny, idealny, wypieszczony w pomiarach będzie miał odbicie subiektywnego smaku i gustu jego projektanta. Dzięki temu, mamy tak duży wybór różnych wizji dźwięku i większość z nich jest warta uwagi.

4 godziny temu, SamoBiBo napisał:

Dzięki za linka . Zastanawiam się nad tym wysokotonowym SEAS PRESTIGE TWEETER H0532-08 ( 19TAFD / G) powinien się sprawdzić. 

No i pięknie wyszło. Czym malowałeś ,lakier mat ? ja swoje dam do lakiernika co maluje fronty meblowe na lakier mat. Ale zwrotnicę to będę musiał schować do środka 🙃

Trzecia opcja to Monacor AIRMT-85 -ale to wtedy zwrotnica całkiem od podstaw.

Hej. Wpierw malowałem kilka razy białą farbą gruntującą z action:) później chciałem sprayem ale nie do końca mi to wychodziło. Miałem jeszcze stara farbę Levis chyba mat, pomalowałem tanim wałkiem z gąbki , 3 razy delikatnie matując pomiędzy warstwami. Efekt wyszedł znacznie lepiej niż się spodziewałem. Pozdrawiam 

11 godzin temu, SamoBiBo napisał:

Zastanawiam się nad tym wysokotonowym SEAS PRESTIGE TWEETER H0532-08 ( 19TAFD / G) powinien się sprawdzić. 

Jak ma być taniej to bym poszedł w projekt na tekstylnym Satori

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub też bardzo ciekawy, darmowy projekt z forum diyaudio.pl od Tatami 

Ukryta Zawartość

Masz gotowe projekty, praktycznie tylko wszystko poskładać w całość.786yu

10 godzin temu, meloV8 napisał:

Nie, nie sprawdzi się. Nie dziaduj i odłóż kasę na odpowiedniej jakości tweeter, bo to głównie od niego zależy finalna jakość dźwięku.

Lepiej mieć gorszy midwoofer i świetny tweeter, niż znakomity midwoofer z dziadowskim tweeterem.

Zgadzam się albo zastosować dwa tańsze równorzędne głośniki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się po co ludzie zakładają tematy, których tytułem jest pytanie, sugerując że potrzebują pomocy i rady w doborze przetworników do swoich projektów a gdy już dostaną taką radą to i tak robią po swojemu 🙂 

Ten Seas jest bez sensu z Fs 1700,a do tego z zalecanym minimum 4 kHz. Do tego margines by się przydał... 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

17 godzin temu, Prewwit napisał:

Jak ma być taniej to bym poszedł w projekt na tekstylnym Satori

TW29R-B jest na tyle dobry że można go traktować jako docelowy.

Jeszcze lepiej TW29RN

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

35 minut temu, jurek napisał:

"bliźniaków miękiszonów"

Zdefiniuj proszę

12 godzin temu, robert19091990 napisał:

Zastanawiam się po co ludzie zakładają tematy, których tytułem jest pytanie, sugerując że potrzebują pomocy i rady w doborze przetworników do swoich projektów a gdy już dostaną taką radą to i tak robią po swojemu 🙂 

Bardzo często ludzie zadają pytania, proszą o pomoc w celu potwierdzenia swoich wyborów, a nie faktycznej pomocy. Dlatego robią po swojemu.

2 godziny temu, jurek napisał:

z miękką kopułką...to też źle się kojarzy... hm..

jedwabnych

Ale nie napisałeś które konkretnie masz na myśli. Jest ich sporo modeli.

TW29RN-B-8 są zapewne najlepsze z materiałowych pierścieniowych Satori i dla wielu mogą się stać end game. Zbudowano na nich sporo bardzo dobrych i drogich konstrukcji.

Ale na pewno Beryl czy Textreme  stoją wyżej od nich.

Ukryta Zawartość

Beryl vs textreme, brak porównania do jedwabiu:

"...Tweeter beryllium brzmi zauważalnie jaśniej i uroczyście. Cymbały brzmią bardziej realistycznie, a fortepiany bardziej energiczne. Dałbym mu moją preferencję dla gatunków muzycznych, takich jak rock, heavy metal, blues, big bands, pop, techno, orkiestry symfoniczne z mnóstwem perkusji. Brzmi bardziej dynamicznie i realistycznie.

TeXtreme brzmi nieco wyciszone, spokojniejsze i neutralne. Jego mocną stroną jest bardzo delikatny wokal i niskopoziomowe mikrotexturysy dęty i instrumenty smyczkowe. Tutaj zaskakuje swoją zdolnością do odtworzenia najmniejszych szczegółów i muzycznych akcentów. Jeśli takie instrumenty i ludzkie głosy są tym, co lubisz najbardziej, TW29TXN-B podziękuje ci w całości. Dzięki swojej zdolności do oddawania bardzo delikatnych niuansów i pokazaniu mikrotexturystyki dźwięku, zdecydowanie przypomniało mi to o charakterystycznej dla dźwięku diamentowych głośników wysokotonowych..."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek

A jeśli już budżetowo to jest taka Vifa DX25TG59-04 z 640 Hz i pracą od 2500 Hz. Jeszcze tańsza od Seasa. Produkowana jako Peerless, Tymphany, czy Scan Speak ... 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To teraz tak, bierze tani tweeter + zapłacić za zaprojektowanie zwrotnicy  = droższy tweeter z gotowym, darmowym projekt do zrobienia. Moim zdaniem opcja z tanim tweeterem ma to tylko sens jak się samemu potrafi ogarnąć zwrotkę.

My ze szwagrem po pijaku nie takie 😉 Jak to było : potrzymaj mi piwo ... 

Tylko że wtedy trzeba też słuchać też po pijaku😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś w tym jest, bo u mego sąsiada za ścianą żaden utwór nie trwa dłużej niż 30s. Mam świadomość, że nie jest to odosobniony przypadek bo wydaje się, że często wybory przy zakupach są dokonywane pod tym kątem ... 

• Pokaż nowe odpowiedzi