Skocz do zawartości
IGNORED

RELigia - sub

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, Audiolubny napisał:

Podejrzewam ze mimo przewagi w mocy na korzysc sb2000 itd to one poprostu inaczej sa zestrojone i pod inne gusta.

W wersji pro jest DSP ktorym dopasowujesz / dostrajasz do potrzeb (i wad) pomieszczenia.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

13 minut temu, rafa napisał:

W wersji pro jest DSP ktorym dopasowujesz / dostrajasz do potrzeb (i wad) pomieszczenia.

Tak dla wyjaśnienia equalizer DSP nie jest lekiem na wszystko. Niektórym się podoba innym nie. Identycznie jest w przypadku wzmacniaczy z kalibracją.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ktoś pisał, że REL jest słaby?

W UK na ebay 49 REL vs 23 SVS

Tak pisal ktos ze parametry przy podobnej cenie sa na niekorzysc Rel-a

Nie dziwie sie skoro tam sa produkowane.. 

1 godzinę temu, S4Home napisał:

Tak dla wyjaśnienia equalizer DSP nie jest lekiem na wszystko. Niektórym się podoba innym nie. Identycznie jest w przypadku wzmacniaczy z kalibracją.

Można również sobie zewnętrzne dokupić dsp do każdego suba. 

23 godziny temu, BlueDot napisał:

Barwa basu? A co to jest barwa basu?

Polecam posłuchać więcej niż jednego subwoofera żeby mieć porównanie i wtedy się dowiesz bez problemu 🙂

Ciekawe dlaczego REL zdecydowal sie montowac klase D do wyzszych serii swoich subwooferow.

Już ci to napisałem bo tam z kolei one muszą być mocniejsze i wydajniejsze. Seria T nie służy do burzenia ścian. Tylko do uzupełniania basu w stereo.

Ja i jeszcze kilku innych ktorych dobrze znam.

Chciałoby się powiedzieć w takim razie 1 do 1.

Ale gdyby Pacula tak napisal w Audio to kto wie, moze nawet zaczal bys powielac jego opinie na forum 😉

Gdybyś śledził moje posty wiedział byś że ja generalnie nie jestem za czasopismami 🙂

Ehhh

Nooo, T9x jest szczegolnie muzykalny 🤣

Przeciez on jest zamulony jak stary staw.

Ktory to parametr odpowiada za to zamulenie?

22 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ktoś pisał, że REL jest słaby?

W UK na ebay 49 REL vs 23 SVS

Zobacz ja w takim razie.

Co to za wyłącznik w ogole 

16 godzin temu, Ajothe napisał:

Można również sobie zewnętrzne dokupić dsp do każdego suba. 

Tu też jest racja bo są takowe urządzenia jak miniDSP z Dirac i można próbować szczęścia. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Już ci to napisałem bo tam z kolei one muszą być mocniejsze i wydajniejsze. Seria T nie służy do burzenia ścian. Tylko do uzupełniania basu w stereo.

Ale seria S tez jest do stereo. S510 ma 500W w klasie D wiec tez raczej do burzenia scian sie nie nadaje. No wiec jak? W serii T klasa AB dla lepszego brzmienia a w serii S czyli wyzszej klasa D dla pogorszenia dzwieku?

🤣

Pogubiles sie.

Polecam posłuchać więcej niż jednego subwoofera żeby mieć porównanie i wtedy się dowiesz bez problemu 🙂

Bylo juz kilka w moim zestawie.

22 minuty temu, S4Home napisał:

Tu też jest racja bo są takowe urządzenia jak miniDSP z Dirac i można próbować szczęścia.

To ile bedzie taki T9x kosztowal z dodatkowym miniDSP? Czy to juz nie bedzie lekka przesada? Konkurencja daje to za free w tej samej cenie.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

500W to mało?! .....🤯

Niewazne. Wazne ze w klasie D. Wyglada na to ze u REL'a im wyzsza seria tym gorsze wzmacniacze.

Tak wynika z wypowiedzi @Piotr Sonido.

Pogubil sie facet i tyle.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

tory to parametr odpowiada za to zamulenie?

Membrana bierna. Starali sie zrobic cos co zagra i w kinie i w stereo i wyszlo co wyszlo. B&W 610XP gra ladniej za duzo mniej.

10 minut temu, Ajothe napisał:

500W to mało?! .....🤯

To zalezy jak glosno sluchamy. Zapas mocy ma byc po to zeby obsluzyc peak'i bo inaczej dynamika siadzie.

2 minuty temu, rafa napisał:

To zalezy jak glosno sluchamy. Zapas mocy ma byc po to zeby obsluzyc peak'i bo inaczej dynamika siadzie.

No tak....niektórzy pewnie słuchają ponad 100db 😃

11 minut temu, BlueDot napisał:

To ile bedzie taki T9x kosztowal z dodatkowym miniDSP? Czy to juz nie bedzie lekka przesada? Konkurencja daje to za free w tej samej cenie.

Konkurencja nie daje za free tylko liczy sobie to w cenie całego projektu (podstawy logiki), a resztę to sobie Ty dopowiedziałeś. Masz pretensję do świata, że różne sprzęty mają różnorodną funkcjonalność. Napisz do producenta z zażaleniem. 

Zaraz Ci druga osoba napiszę że chce SVS'a, a musi płacić za DSP, którego nie chce i co wtedy producent ma mu obniżyć cenę czy wyprodukować na zamówienie? Jest jeszcze trzecia opcja, wylać żale na forum że nie jest po jego myśli... Paranoja...

27 minut temu, Ajothe napisał:

Nie recze za innych. Ja nie slucham przy 100 🙂

41 minut temu, BlueDot napisał:

Ale seria S tez jest do stereo. S510 ma 500W w klasie D wiec tez raczej do burzenia scian sie nie nadaje. No wiec jak? W serii T klasa AB dla lepszego brzmienia a w serii S czyli wyzszej klasa D dla pogorszenia dzwieku?

🤣

Pogubiles sie.

Ja to może jeszcze raz napiszę: "Projekt jest własnością intelektualną danego producenta i w interesie żadnego z nich nie jest to aby przeciętny użytkownik znał jego tajemnice. Mają na coś koncepcję i to tworzą grunt że się sprawdza."

Ja osobiście podejrzewam że mają inną koncepcję na serię T, a inną na resztę. Seria T ma najsłabsze wzmocnienia więc zapewne mogą tam upchać końcówki w klasie AB w przypadku wyższych serii zapewne idzie wszystko w klasie D z racji wydajności, która to jest znacznie lepsza, a moc tam na pewno jest potrzeba. SVS chyba we wszystkich konstrukcjach posiada klasę D z tego co mi wiadomo.

27 minut temu, S4Home napisał:

Konkurencja nie daje za free tylko liczy sobie to w cenie całego projektu (podstawy logiki), a resztę to sobie Ty dopowiedziałeś. Masz pretensję do świata, że różne sprzęty mają różnorodną funkcjonalność. Napisz do producenta z zażaleniem. 

Zaraz Ci druga osoba napiszę że chce SVS'a, a musi płacić za DSP, którego nie chce i co wtedy producent ma mu obniżyć cenę czy wyprodukować na zamówienie? Jest jeszcze trzecia opcja, wylać żale na forum że nie jest po jego myśli... Paranoja...

Paranoja jest to, ze jako branza nie kumasz tego ze mowa o tej samej cenie. Ja nie porownuje sb3000 czy kc62 do T5x tylko do T9x.

Czaisz.

31 minut temu, S4Home napisał:

Konkurencja nie daje za free tylko liczy sobie to w cenie całego projektu (podstawy logiki), a resztę to sobie Ty dopowiedziałeś.

Co ja sobie dopowiadam. T9x kosztuje wiecej niz sb2000 tak? Wiec gdzie doplacasz za DSP? 

Nawet sb3000 w cenie T9x idzie dorwac. Wiec gdzie dokladasz wybierajac sb3000. To do T9x bedziesz jeszcze musial doplacic do miniDSP.

37 minut temu, Ajothe napisał:

Nie rozumiesz sprawy kolego, dlatego wypisujesz takie farmazony.

Wiesz ile mocy jest potrzebne zeby wyprodukowac bas o czestotliwosci 30Hz tak zeby byl slyszalny w rownowadze z 1kHz przy 70dB? Dzieje sie tak przez krzywa slyszenia. Polecam zainteresowac sie tematem a pozniej pisac o tym czy 500W to dozo czy malo.

15 minut temu, S4Home napisał:

Ja to może jeszcze raz napiszę: "Projekt jest własnością intelektualną danego producenta i w interesie żadnego z nich nie jest to aby przeciętny użytkownik znał jego tajemnice. Mają na coś koncepcję i to tworzą grunt że się sprawdza."

Ale my tu nie o tym. Chodzi o to ze @Piotr Sonido twierdzi ze seria T brzmi tak wspaniale (wg niego, ja tak nie twierdze) dzieki zastosowaniu wzmacniaczy w klasie AB co jest bzdura. Musialaby brzmiec lepiej od serii S ktora jest w klasie D a tak nie jest.

18 minut temu, S4Home napisał:

Ja osobiście podejrzewam że mają inną koncepcję na serię T, a inną na resztę.

To sie zgadza, tylko ze ta koncepcja jest sianie dezinformacji ze jakoby klasa AB brzmi lepiej niz D. Pytam sie w takim razie dlaczego AB jest tylko i wylacznie w najtanszych produktach REL'a i chyba juz tylko REL'a? Nie przypominam sobie zeby jeszcze jakis inny producent subwooferow pchal AB do subow. 

28 minut temu, BlueDot napisał:
59 minut temu, S4Home napisał:

Paranoja jest to, ze jako branza nie kumasz tego ze mowa o tej samej cenie. Ja nie porownuje sb3000 czy kc62 do T5x tylko do T9x.

Czaisz.

59 minut temu, S4Home napisał:

Konkurencja nie daje za free tylko liczy sobie to w cenie całego projektu (podstawy logiki), a resztę to sobie Ty dopowiedziałeś.

Co ja sobie dopowiadam. T9x kosztuje wiecej niz sb2000 tak? Wiec gdzie doplacasz za DSP? 

Nawet sb3000 w cenie T9x idzie dorwac. Wiec gdzie dokladasz wybierajac sb3000. To do T9x bedziesz jeszcze musial doplacic do miniDSP.

Ty sobie ubzdurałeś jakieś swoje własne porównania w głowie i tego się trzymasz. Przyjdzie Ci nie jeden i powie że T9x gra x razy lepiej od tego SB3000 i co wtedy? Trochę taki zachowanie apodyktyczne w którym występuje brak zrozumienia pod kątem tego że każdy kupuje sprzęt dla swoich potrzeb i to co się mu podoba.

Ja osobiście nie chciał bym SVS, mam jednego w domu rodzinnym SB16-Ultra słuchałem go tysiące razy i za każdy razem uważam że REL i JL Audio bardziej mi się podoba, ale to jest moje osobiste zdanie i nie próbuje całego świata przekonać do moich racji, a kalibracja czy EQ DSP to gadżet dla właśnie takich jak ty. Innych to rajcuje, a mnie totalnie nie bo wiem jakie to za sobą niesie minusy. Tutaj też pragnę zaznaczyć że dla niejednego taka kalibracja może być ratunkiem jeśli ma spore problemy z uporządkowaniem basu, ale jaka będzie wypadkowa tych zmian pod kątem jakości to już temat rzeka.

Nie zmienia to też faktu że można mieć milion gadżetów a to jak subwoofer będzie wybrzmiewać to kwestia jakości całej konstrukcji. SVS czy z DSP czy bez gra po prostu inaczej niż REL i właśnie dlatego ta marka ma swoich zwolenników bo im się po prostu podoba brzmienie tego subwoofera.

Edytowane przez S4Home
28 minut temu, S4Home napisał:

Ty sobie ubzdurałeś jakieś swoje własne porównania w głowie i tego się trzymasz. Przyjdzie Ci nie jeden i powie że T9x gra x razy lepiej od tego SB3000 i co wtedy? Trochę taki zachowanie apodyktyczne w którym występuje brak zrozumienia pod kątem tego że każdy kupuje sprzęt dla swoich potrzeb i to co się mu podoba.

Ja osobiście nie chciał bym SVS, mam jednego w domu rodzinnym SB16-Ultra słuchałem go tysiące razy i za każdy razem uważam że REL i JL Audio bardziej mi się podoba, ale to jest moje osobiste zdanie i nie próbuje całego świata przekonać do moich racji, a kalibracja czy EQ DSP to gadżet dla właśnie takich jak ty. Innych to rajcuje, a mnie totalnie nie bo wiem jakie to za sobą niesie minusy. Tutaj też pragnę zaznaczyć że dla niejednego taka kalibracja może być ratunkiem jeśli ma spore problemy z uporządkowaniem basu, ale jaka będzie wypadkowa tych zmian pod kątem jakości to już temat rzeka.

Nie zmienia to też faktu że można mieć milion gadżetów a to jak subwoofer będzie wybrzmiewać to kwestia jakości całej konstrukcji. SVS czy z DSP czy bez gra po prostu inaczej niż REL i właśnie dlatego ta marka ma swoich zwolenników bo im się po prostu podoba brzmienie tego subwoofera.

A ja mysle ze REL dobrze placi i stad tego typu opinie, szczegolnie branzy i youtubowych recenzentow.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

A ja mysle ze REL dobrze placi i stad tego typu opinie, szczegolnie branzy i youtubowych recenzentow.

Tak tez moze byc , ja tak sadzilem o Samsungu ale tutaj racja byla 50/50 . Tv ktory kupilem jest zajebisty pod kazdym wzgledem ale mialem ogromne obawy bo od zawsze kupowalem panasonica a druga sprawa to ze placili dobrze sprzedawcom za marketing itd

6 godzin temu, BlueDot napisał:

🤣

Pogubiles sie.

Nie. Po prostu nie czytasz uważnie ci pisze.

Seria S wymagała mocniejszych subwooferów. A nie spotkałem się z opakowaniem 500 w wzmacniacza AB do subwoofera. 

Więc poszli tutaj w D. 

W tańszej serii rozumiem że łatwiej im było uzyskać satysfakcjonujący odbiorców dźwięk stosując AB.

6 godzin temu, BlueDot napisał:

ile bedzie taki T9x kosztowal z dodatkowym miniDSP? Czy to juz nie bedzie lekka przesada? Konkurencja daje to za free w tej samej cenie.

No nie za free bo svs bez pro był tańszy niż z pro 🙂

Płacisz za to ale cmto jest w cenie.

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Ale my tu nie o tym. Chodzi o to ze @Piotr Sonido twierdzi ze seria T brzmi tak wspaniale (wg niego, ja tak nie twierdze) dzieki zastosowaniu wzmacniaczy w klasie AB co jest bzdura. Musialaby brzmiec lepiej od serii S ktora jest w klasie D a tak nie jest.

Ehhh. 

Dobra albo nie rozumiesz albo przekręcasz. 

Powiem tak krótko bo naprawdę nie chce mi się kręcić wokół tego więcej makaronu. 

Skoro mi seria T bardziej odpowiada w stereo, A widać po tym wątku że nie tylko mi, to nie powinno cię obchodzić że wydaje na to swoje pieniądze.

A jeśli inna osoba pyta o suba o zobacz dobrze że nikomu nigdy nie napisałem aby w ciemno brał jakiś model tylko wyraźnie zaznaczyłem żeby go przetestował odsłuchał wypożyczył bo dla mnie jest to model godny sprawdzenia. 

Czemu będzie pasować czy nie to już jest inna sprawa. 

Klasa D nie gra gorzej od AB jeśli chodzi o suby. Nawet we wzmacniaczach stereo większość tych w klasie D ma ponadprzeciętny bas. Argument że Rel ma audiofilski wzmacniacz  w klasie AB to czysty marketing.  Można by im zadać kłopotliwe pytanie dlaczego w droższych liniach dają 'gorsze' klasie D. I wcale nie chodzi tylko o moc, bo linia R (205, 305, 505, 218 itp) i obecna linia S (np S2) też miały wzmacniacze po 200W, 250W czy 300W. W opisach linii S zachwyty jaki to wstawili nowy wspaniały innowacyjny wzmacniacz klasy D, a w opisie serii T zachwyty że Rel celowo stosuje 'audiofilski' wzmacniacz w klasie AB dla najlepszego dźwięku. Te są wszystko bajki marketingowe

41 minut temu, don111 napisał:

W opisach linii S zachwyty jaki to wstawili nowy wspaniały innowacyjny wzmacniacz klasy D, a w opisie serii T zachwyty że Rel celowo stosuje 'audiofilski' wzmacniacz w klasie AB dla najlepszego dźwięku. Te są wszystko bajki marketingowe

Zalegają im AB na magazynie to dorobili bajkę dla naiwnych.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 godzin temu, don111 napisał:

Klasa D nie gra gorzej od AB jeśli chodzi o suby. Nawet we wzmacniaczach stereo większość tych w klasie D ma ponadprzeciętny bas. Argument że Rel ma audiofilski wzmacniacz  w klasie AB to czysty marketing.  Można by im zadać kłopotliwe pytanie dlaczego w droższych liniach dają 'gorsze' klasie D. I wcale nie chodzi tylko o moc, bo linia R (205, 305, 505, 218 itp) i obecna linia S (np S2) też miały wzmacniacze po 200W, 250W czy 300W. W opisach linii S zachwyty jaki to wstawili nowy wspaniały innowacyjny wzmacniacz klasy D, a w opisie serii T zachwyty że Rel celowo stosuje 'audiofilski' wzmacniacz w klasie AB dla najlepszego dźwięku. Te są wszystko bajki marketingowe

Caly czas staram sie to wytlumaczyc.

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

to nie powinno cię obchodzić że wydaje na to swoje pieniądze.

Mnie to kompletnie nie obchodzi. Chcialem pokazac ze za te same a moze nawet mniejsze pieniadze mozna dostac cos znacznie lepszego.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Mnie to kompletnie nie obchodzi. Chcialem pokazac ze za te same a moze nawet mniejsze pieniadze mozna dostac cos znacznie lepszego.

Lepszego w twojej ocenie 🙂

Ja wiem co wolę 🙂

Więc dziękuję:)

Ja wiem co wolę 🙂

Każdy ma prawo woleć gorsze. Za to większość w tym wątku swój kaprys myli z obiektywną wartością produktu, która miała (chyba?) być przedmiotem dyskusji. Dochodzimy do takich paradoksów, że brak DSP jest wyżej ceniony niż DSP, bo ktoś nie używa. Jaja!

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Patrząc na wklejony przeze za cennik "od Ryśka", to za najtańszy warty rozważa nie REL, można przebierać wśród równie wysoko ocenianej konkurencji, więc chyba masz rację.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ja wiem co wolę 🙂

Juz pisalem ze male ma znaczenie w tym temacie co Ty wolisz. Ten temat jest po to by pokazac jak bardzo w tyle zostal REL i do jakich smiesznych trikow marketingowych musi sie dopuszczac zeby w oczach audiofilow widnial jako cos wyjatkowego.

Sorry za off-a ale czytam ten wątek i po przebrnięciu do końca przypomina mi się kultowy tekst z "Dnia świra" ...

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" 🤦.

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

• Pokaż nowe odpowiedzi