Skocz do zawartości
IGNORED

RELigia - sub

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.07.2024 o 11:03, BlueDot napisał:

Rozmawiamy o tym co dostajemy za wydane pieniadze. Niestety, ale u REL'a dostajemy bardzo malo.

W jakim sensie mało? Czego mało?

W dniu 12.07.2024 o 11:26, BlueDot napisał:

Moze sie podobac.

Burger King robi burgery ktore ludzie chwala, ale wole isc na domowego do dobrej knajpy bo mnie to wali jak on sie nazywa, wazniejsze jest dla mnie z czego jest zrobiony.

Kosztują proporcjonalnie mniej od prawdziwego burgera. 

Nie rozumiem tego porównania. 

REL jest burger Kingiem dla ciebie?

W dniu 12.07.2024 o 16:35, BlueDot napisał:

Mnie narazie wyroby tej firmy odstraszaja cena a raczej tym co dostajemy za ta cene. Zdecydowanie wole sprzet bardziej zaawansowany.

Czyli 

Klipsch?

W dniu 12.07.2024 o 16:53, Aprox napisał:

Panowie mający inne zdanie niż 2 sub "ekspertów" w tym wątku ...dajcie sobie spokój bo jakiekolwiek Wasze argumenty nie docierają a wręcz giną już w trakcie ich czytania. Jak to kiedyś powiedział "prezes" ..."nas nie przekonają, że białe jest białe a czarne jest czarne", i powtórzę się ale im więcej podstron tego tematu to tym bardziej wzmacnia się kultowa scena i wypowiedziany tam tekst polityka z ambony ..."Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza! ...". Jest piątek Panowie i są milsze rzeczy do robienia ( ot np. 🥃 ) niż wdawanie się bezproduktywne rozmowy. Wasze zdrowie 🤘😁 ...idę poczytać jakieś mądre tematy na tym forum.

To jest fakt. Temat jest wyjątkowo jałowy. Ciągle to samo 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Kosztują proporcjonalnie mniej od prawdziwego burgera. 

Nie rozumiem tego porównania. 

REL jest burger Kingiem dla ciebie?

Czyli 

Klipsch?

To jest fakt. Temat jest wyjątkowo jałowy. Ciągle to samo 

Nie sadzisz ze jest w tym co pisze BluDot jest jednak prawda. Czy REL jest jak burgery z BK? Mysle ze jest nawet gorzej. Niezdrowo jest ladowac tyle pieniedzy w tak slaby sprzet. Ten REL nie ma sie czym bronic w swojej kategorii cenowej. To nacisk branzy sprawia ze ta marka cos znaczy na rynku europejskim, gdyby nie to i to ze kiedys byli pionierami w tym temacie dawno zostaliby sprzedani, bo konkurencja nie spi i w tej cenie oferuje znacznie wiecej.

Temat moze Ci sie wydawac jalowy bo nie posiadasz ani jednego argumentu ktorym moglbys zaskoczyc autora tematu. Sledze ten watek od poczatku i musze stwierdzic ze ani razu nie padlo nic co mogloby podwazyc to o czym pisze BlueDot.

Muzykalnosc, szybkosc, eeeehhhh, nie badzmy dziecmi.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ciągle to samo

Myslales ze zmienie zdanie bo ktos stwierdzil ze REL jest muzykalny? Sory, ale dla mnie to jakies herezje.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ogolnie to wszystkiego.

Pokaz cos czego w REL'u jest wiecej/lepiej niz u konkurencji z tego samego przedzialu cenowego.

W dniu 12.07.2024 o 09:29, BlueDot napisał:

No walsnie. Tylko ze my tu nie rozmawiamy o tym co jest dla Ciebie lepsze, tylko co producent REL daje nam w zalozonym budzecie.

Co nam daje?

Bajke o polaczeniu Speakon, muzykalnosci, slaba obudowe, slaby wzmacniacz, blaszane kosze malych przetwornikow, brak DSP, pelno kretynskich filmikow na YT. No i ta cena za ten caly pakiet.

Ale za to duzo, bardzo duzo swojego logo z kazdej strony zeby kazdy wyraznie widzial legende z daleka.

Czy ta wypowiedz jest wystarczajaco merytoryczna dla Ciebie?

Nie można przejść obok tego obojętnie, bo to bzdura. Obudowa jest bardzo dobrze zrobiona, SpeakON jest stosowany przez wiele innych producentów i pozwala na podpięcie subwoofera bezpośrednio w terminale głośnikowe gdy nie ma dedykowanego wyjścia na subwoofer, sprawdza się to często w kinie gdzie subwoofer jest podpięty do ampa kina i do wzmacniacza który robi również za końcówkę. DSP nie jest standardem lecz opcją w niektórych markach, dla niewtajemniczonych procesor DSP również ma swoje wady o których już pisałem wcześniej, aczkolwiek posiada też spore zalety. 

Oprócz specyfikacji technicznej liczą się też odczucia soniczne tak jak pisali koledzy powyżej, czyli widmo częstotliwości względem natężenia dźwięku w kwestii czasu. To nie jest żadna tajemnicza wiedza i można dokształcić się nawet samemu jeśli się chce.

18 godzin temu, Sweetepete napisał:

Sledze ten watek od poczatku i musze stwierdzic ze ani razu nie padlo nic co mogloby podwazyc to o czym pisze BlueDot.

No właśnie nie bądźcie dziećmi. Za wszelką cenę staracie się sprowadzić dyskusję do porównań osiągów na polu zejścia i mocy, wyposażenia. Czyli to forum też jest bez sensu, po co dyskutować o wyborze kolumn, wzmacniaczy jak można popatrzeć na parametry producenta i wielkość głośników. Czyli  wg was Altusy albo jeszcze 'lepsze' Zeusy górą nad Sonus Faber Minima Amator 🙂 

A tak na poważnie to jakość dźwięku jest niemierzalna. To że Rel w oczywisty sposób przegrywa na polu osiągów mocowych, zejścia, nic nie znaczy. Rel nie ukrywa nawet że nie rywalizuje na tym polu, jego produkty są skierowane do innej grupy odbiorców. 

2 godziny temu, S4Home napisał:

Oprócz specyfikacji technicznej liczą się też odczucia soniczne tak jak pisali koledzy powyżej

Pora zauważyć, że właśnie ze względu na "odczucia soniczne" (ja pi.lę, co za grafomaństwo) REL nie zawsze jest wybierany.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

47 minut temu, szymon1977 napisał:

Pora zauważyć, że właśnie ze względu na "odczucia soniczne" (ja pi.lę, co za grafomaństwo) REL nie zawsze jest wybierany.

I w koło Macieju takie pierdoły. A kto twierdzi że zawsze był wybierany? Jest często wybierany, nie wiem kogo wy prostujecie tymi stwierdzeniami. 

Nie ma co tracic czasu na te niepotrzebne dyskusje . Dla ich spokoju niech im bedzie 😀, rel to szajs 😉. Ide kupic SVS-a 😀

Przeciez oni nie moga sie mylic sa specami od audio/akustyki/fonetyki i przeplywow elektromagnetycznych 😀😉

1 minutę temu, Audiolubny napisał:

rel to szajs

Ktoś poza Tobą wpadł na taki pomysł?

38 minut temu, don111 napisał:

nie wiem kogo wy prostujecie tymi stwierdzeniami. 

Poglądy "milionów słuchaczy".

Godzinę temu, Audiolubny napisał:

Nie ma co tracic czasu na te niepotrzebne dyskusje . Dla ich spokoju niech im bedzie 😀, rel to szajs 😉. Ide kupic SVS-a 😀

No nie ma co tracić, niech im będzie. Ja mam zarówno Rele jak i SVSa 😉

6 godzin temu, Audiolubny napisał:

Dla ich spokoju niech im bedzie 😀, rel to szajs

4 godziny temu, don111 napisał:

No nie ma co tracić, niech im będzie.

Też tak myślę, niech im będzie. Od tej pory będę na swojego RELa patrzył z obrzydzeniem 🤣

13 godzin temu, don111 napisał:

Czyli  wg was Altusy albo jeszcze 'lepsze' Zeusy górą nad Sonus Faber Minima Amator

A kosztuja tyle samo? 

4 godziny temu, spokojnie napisał:

Też tak myślę, niech im będzie. Od tej pory będę na swojego RELa patrzył z obrzydzeniem 🤣

Wyglad to akurat jego zaleta i chyba tylko tym moze konkurowac z innymi.

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Widzę że na siłę próbujesz mnie zaczepić, ja chciałbym tylko nakreślić dla sprostowania że napisanie 20tys. komentarzy nie czyni z nikogo specjalisty ani nie daje tytuł doktora, żeby pouczać całe forum. 

Kilka osób dało sobie za cel w tym temacie jechać po RELu jak tylko się da nie odpowiadając na argumenty oraz zdania innych użytkowników.

Podkreślam jeszcze raz że na podstawie specyfikacji technicznej nie da się dobrać odpowiednio subwoofera, ponieważ każdy model posiada swoją indywidualną barwę. SVS ma swoich zwolenników jak i również REL. Każdy szuka czegoś najlepszego dla siebie.

22 minuty temu, S4Home napisał:

Widzę że na siłę próbujesz mnie zaczepić

Widzisz zaczepkę w rzeczowym komentarzu?

23 minuty temu, S4Home napisał:

Kilka osób dało sobie za cel w tym temacie jechać po RELu

Ja do nich mie należę, ale prawdopodobnie mie czytasz moich postów.

24 minuty temu, S4Home napisał:

SVS ma swoich zwolenników jak i również REL

No widzisz? A inne marki też swoich mają. Czyli jednak REL nie jest tym najlepszym a tylko jednym z wielu.

31 minut temu, S4Home napisał:

Podkreślam jeszcze raz że na podstawie specyfikacji technicznej nie da się dobrać odpowiednio subwoofera

Ale można wykreślić z listy rozważanych .

Godzinę temu, S4Home napisał:

Kilka osób dało sobie za cel w tym temacie jechać po RELu jak tylko się da nie odpowiadając na argumenty oraz zdania innych użytkowników

To nie jest zadna jazda tylko zwykle porownanie do konkurencji. Co Cie to tak boli ze ktos ma zle zdanie na temat REL'a, szczegolnie po bezposrednim porownaniu.

Nie moze skrytykowac?

Edytowane przez BlueDot
2 minuty temu, BlueDot napisał:

To nie jest zadna jazda tylko zwykle porownanie do konkurencji. Co Cie to tak boli ze ktos ma zle zdanie na temat REL'a?

Nie moze skrytykowac?

To po prostu boli jak się kupi REL, a posiadacze "gorszych" nie pieją z zachwytu.

Podkreślam jeszcze raz że na podstawie specyfikacji technicznej nie da się dobrać odpowiednio subwoofera,

No jasne ze nie, ale specyfikacja swiadczy o tym ze produkt kuleje tu i tam.

ponieważ każdy model posiada swoją indywidualną barwę

Wiec dlaczego jezeli ktos pyta o suba do stereo, to w 99% pierwsza propozycja jest REL? Z gory jest zakladane ze wlasnie takiej barwy szuka klient. To jest jakas paranoja.

jak tylko się da nie odpowiadając na argumenty oraz zdania innych użytkowników.

Jak do tej pory to dosyc zrecznie sa omijane moje pytania i po za argumentem o mitycznej muzykalnosci REL'a nie padly zadne inne argumenty ktore moglyby wyciagnac ten produkt na czolo stawki.

17 godzin temu, don111 napisał:

Za wszelką cenę staracie się sprowadzić dyskusję do porównań osiągów na polu zejścia i mocy,

Bo generalnie to wlasnie te parametry swiadcza o jakosci basu jaki mozemy z suba uzyskac.

18 godzin temu, S4Home napisał:

Obudowa jest bardzo dobrze zrobiona,

Co? Obudowa suba ktora wpada w rezonanse jest dobrze zrobiona? 

10 minut temu, BlueDot napisał:

No jasne ze nie, ale specyfikacja swiadczy o tym ze produkt kuleje tu i tam.

Niektórzy ze specyfikacji technicznej usiłują odczytać co innego niż ona przedstawia, a później z miną Kopernika odkrywającego Amerykę* wieszczą, że parametry są "be" bo zagrało inaczej.

-----

* - błąd zamierzony dla lepszego zobrazowania sytuacji 🙂

4 minuty temu, BlueDot napisał:

To nie jest zadna jazda tylko zwykle porownanie do konkurencji. Co Cie to tak boli ze ktos ma zle zdanie na temat REL'a?

Nie moze skrytykowac?

Ależ oczywiście że można krytykować bo krytyka dla każdego rynku jest jak najbardziej potrzebna, tylko że w tym temacie granica krytyki już dawno została przekroczona.

W dniu 14.07.2024 o 22:04, Sweetepete napisał:

Nie sadzisz ze jest w tym co pisze BluDot jest jednak prawda. Czy REL jest jak burgery z BK? Mysle ze jest nawet gorzej. Niezdrowo jest ladowac tyle pieniedzy w tak slaby sprzet. Ten REL nie ma sie czym bronic w swojej kategorii cenowej. To nacisk branzy sprawia ze ta marka cos znaczy na rynku europejskim, gdyby nie to i to ze kiedys byli pionierami w tym temacie dawno zostaliby sprzedani, bo konkurencja nie spi i w tej cenie oferuje znacznie wiecej.

Temat moze Ci sie wydawac jalowy bo nie posiadasz ani jednego argumentu ktorym moglbys zaskoczyc autora tematu. Sledze ten watek od poczatku i musze stwierdzic ze ani razu nie padlo nic co mogloby podwazyc to o czym pisze BlueDot.

Ale słabo w czym słabo? 

Właśnie o to chodzi że od samego początku nie jesteście w stanie podać realnych informacji dlaczego uważacie że są to słabe i przereklamowane suby. Mówicie o mocy? 

No to jak pytam o porównanie do innych subwooferów to wtedy okazuje się że walory dźwiękowe są tutaj najważniejsze. 

Kiedy rozmawiamy jednak o walorach dźwiękowych no to właśnie wracacie że są to suvy które nie dysponują miażdżącą mocą. 

Szybkość, driver, precyzja, tempo?

Bądźmy szczerzy to są akurat wartości dźwiękowe które są niepodważalne dla tych subwooferów jeżeli mówimy o serii T.

W dniu 14.07.2024 o 22:13, BlueDot napisał:

Myslales ze zmienie zdanie bo ktos stwierdzil ze REL jest muzykalny? Sory, ale dla mnie to jakies herezje.

Myślałem że ty podasz mi walory soniczne które ci nie pasują w tym subwooferze A powiesz które ci pasują w innym konkretnym modelu do którego porównujesz. 

Ale też nie. 

W dniu 14.07.2024 o 22:13, BlueDot napisał:

Pokaz cos czego w REL'u jest wiecej/lepiej niz u konkurencji z tego samego przedzialu cenowego.

Piszemy o tym od samego początku ale nie dociera. 

Dźwięk! Dźwięk w stereo.

15 godzin temu, Audiolubny napisał:

Przeciez oni nie moga sie mylic sa specami od audio/akustyki/fonetyki i przeplywow elektromagnetycznych 😀😉

Na prawdę tak jałowej dyskusji to tu dawno nie było.

50 minut temu, BlueDot napisał:

Obudowa suba ktora wpada w rezonanse jest dobrze zrobiona? 

Miałem T i HT testowałem S. Udowodnij jak wpada. 

Gdzie?

30 minut temu, Ajothe napisał:

Tak naprawdę dokładnie to samo można pisać o wielu innych popularnych producentach kolumn, słuchawek, wzmacniaczy itd. 

Tylko po co? 

Audio jest akurat taką dziedziną gdzie wybór sprzętu jest podyktowany stricte indywidualnymi kryteriami. 

Ale wiele osób nie może tego zrozumieć i będzie ci narzucać zawsze z góry swoje zdanie. 

47 minut temu, Ajothe napisał:

Tak naprawdę dokładnie to samo można pisać o wielu innych popularnych producentach kolumn, słuchawek, wzmacniaczy itd. 

Tylko po co? 

Nie przy każdej marce jest tak liczna grupa fanbojów, która kreuje początkującym fałszywy obraz rzeczywistości. Mi na szczęście udało się uniknąć skojarzenia sub=REL, dzięki temu kupiłem model, który się zmieścił i gra na poziomie T5. Zdaniem niektórych powinienem mieć kompleksy, że to B&W, ale dzięki opiniom tych co porównywali nie mam.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

ale dzięki opiniom tych co porównywali nie mam

Czyli jak ci pasuje to opinie odsluchujacych maja znaczenie a jak ci nie pasuje to sa nie douczeni ignoranci technicznie nie umiejacy odczytac danych technicznych 🙂 hipokryzja na calego

Ja w kazdym razie z tego watku nie wyciagam niczego wartosciowego poza paroma wyjatkami ludzi ktorzy mieli/maja te suby i znaja ich cechy.

Dla potencjalnego poszukujacego dalej pozostaje kup sobie 2-3 suby i sam porownaj u siebie..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 minut temu, rafa napisał:

Czyli jak ci pasuje to opinie odsluchujacych maja znaczenie

Wszystkie brałem pod uwagę, a nie tylko te piejących z zachwytu nad REL

6 minut temu, rafa napisał:

Dla potencjalnego poszukujacego dalej pozostaje kup sobie 2-3 suby i sam porownaj u siebie..

Głupotą byłoby kupić ten jeden, co na Forum polecają.

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

który się zmieścił i gra na poziomie T5

Przecież pisałeś, że nie słuchałeś żadnego RELa 🫣

35 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie przy każdej marce jest tak liczna grupa fanbojów, która kreuje początkującym fałszywy obraz rzeczywistości.

Nie wiem, nie spotkałem się, zazwyczaj jest polecany Rel, SVS, Velodyne.

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Głupotą byłoby kupić ten jeden, co na Forum polecają.

Głupotą jest kupowanie sprzętów audio, bez wcześniejszego odsłuchu i porównania z konkurencją.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Tylko po co? 

Po to zeby pokazac ze jest tez inna droga. Moim zdaniem krytyka jest potrzebna, szczegolnie jezeli produkt tej krytyki wymaga.

1 godzinę temu, S4Home napisał:

tylko że w tym temacie granica krytyki już dawno została przekroczona

Gdzie? W ktorym miejscu? Prosze o numer postu.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Kiedy rozmawiamy jednak o walorach dźwiękowych no to właśnie wracacie że są to suvy które nie dysponują miażdżącą mocą. 

Porownalem kilkukrotnie T9x do SVS sb3000, svs sb3000 micro i kc62. Wszystkie 3 sa lepsze od T9x pod kazdym wzgledem, brzmieniowo tez. Reprodukuja bas prawidlowo, z wiekszym zasiegiem, realniej, sa lepiej zbudowane i wyposazone i kosztuja tyle samo co T9x.

Ale wiele osób nie może tego zrozumieć i będzie ci narzucać zawsze z góry swoje zdanie

Ja mam wrazenie ze w tym temacie wyznawcy REL'a staraja sie cos tutaj komus narzucac i maja problem z pogodzeniem sie z tym ze ktos ma inne zdanie na temat produktow marki REL.

Dźwięk! Dźwięk w stereo

No ale ten dzwiek w porownaniu do konkurencji jest slaby. Brakuje mocy, zejscia, szybkosci, mozliwosci dopasowania do pomieszczenia (brak korekcji) itp.

Obudowa w T9x drga i to dosc mocno. Daj go glosniej i postaw na nim szklanke wody to zobaczysz. U konkurencji ten problem nie wystepuje.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Jak się podłącza zwykły wzmacniacz stereo do tego suba?

A do tego?

Latwo to sprawdzic.

• Pokaż nowe odpowiedzi