Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki model cayina wybrac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na początku chciałbym się przywitać jestem tu nowy mam pytanie jak w tytule jaki wzmacniacz lampowy wybrać do Tannoy precision 6.2le obecnie posiadam miusical fidelity m2si ale chciałbym sprubowac jak to zagra z lampą   słucham przez chromcasta audio przez dac smsl su 8n z tidala właściwie wszystkie gatunki muzyczne oprócz klasyki Jezzu blues rapu 

https://www.audiostereo.pl/topic/167556-jaki-model-cayina-wybrac/

Ja do modelu 6.4 miałem a55tp.

Mt35 gra nieco bardziej zamulonym dźwiękiem.

Co ciekawe bo to jednak lampa ale myślę że przy tych kolumnach to przy modelu 55 TP uzyskałbyś więcej energii i więcej blasku w górze pasma.

• Moderatorzy

U @RobG1974 słuchałem kilku wzmacniaczy z tymi kolumnami i nawet kilkuwatowe SE dobrze się sprawdzały i ile były na lampach o niskiej rezystancji wewnętrznej (czyli takie GM-70 zagrały słabo czytaj za jasno) ale 300 B czy inne już brzmiały dobrze.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Polecam Muzishare x7. naprawdę dobry wzmak, uważam, że klasa trochę wyżej od A55tp. u mnie a55tp zagrał tak sobie. Ale by l na lampach jaki s standardowych. X7 jest zrobione na pajączku i tylko wymieniłem kondensatory na miflexy białe i mogę dać kontakt do kolegi u którego porównywaliśmy z tranzystorem MA7200 znanej firmy i powie coś na temat tej lampy.

• Moderatorzy
4 godziny temu, Precision 6.2 le napisał:

Ze względu że to ma być moja pierwsza lampa to chce spróbować coś z puchpulla 

Na pierwszą lampę wybrałbym raczej SE. Wzmacniacz lampowy ma tę zaletę, że można dostosować jego brzmienie przez wymianę lamp a SE to często ponad polowa lamp mniej a więc i koszty zabawy mniejsze. Jedną z wad SE jest niewielka moc, jednak do Twoich kolumn jest ona wystarczająca.

Zgadza się pewno masz racje ale zakup wzmacniacza se to narazie nie w moim budżecie ,a że to moje pierwsze podejście do lampy to chce zobaczyć czy faktycznie lepiej brzmi niż tranzystor

12 godzin temu, Precision 6.2 le napisał:

Dziękuje a może ktoś w okolicach Poznania orientuje się gdzie można by wypożyczyć tego cayina do domu na odsluch

Niestety i Grześka 😞

Fajne masz kolumny, trzymaj się ich. Z ciekawości z czym do tej pory grały i jakie źródło?

• Moderatorzy
8 godzin temu, Precision 6.2 le napisał:

chce zobaczyć czy faktycznie lepiej brzmi niż tranzystor

Lepiej / gorzej to nie właściwe określenia. Tym bardziej, że brzmienie poszczególnych wzmacniaczy lampowych może się od siebie diametralnie różnic w zależności od konstrukcji, typu lamp i użytych elementów.

grają z Mf m2si a źródłem jest tidal przez chromcast audio a dac smsl su8n

4 godziny temu, Seyv napisał:

Lepiej / gorzej to nie właściwe określenia. Tym bardziej, że brzmienie poszczególnych wzmacniaczy lampowych może się od siebie diametralnie różnic w zależności od konstrukcji, typu lamp i użytych elementów.

Masz rację niewłaściwe słowo miałem powiedzieć inaczej

Oczywiście Cayin A55TP

PS. Z dystrybucją Cayin w Polsce jest tragicznie !!! 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki właśnie widzę w okolicy Poznania nic

W Poznaniu jest yaqin ale nie wiem czy warto się zainteresować opinie niby dobre ale ponoć są awaryjne

38 minut temu, Precision 6.2 le napisał:

Dzięki właśnie widzę w okolicy Poznania nic

W Poznaniu jest yaqin ale nie wiem czy warto się zainteresować opinie niby dobre ale ponoć są awaryjne

Nie warto Cayin lepszy wybór 

W dniu 3.07.2024 o 17:52, Precision 6.2 le napisał:

Dziękuje a może ktoś w okolicach Poznania orientuje się gdzie można by wypożyczyć tego cayina do domu na odsluch

Przez wiele lat mialem Cayina A88T i bylem bardzo zadowolony. Napedzalem nim rozne kolumny - w tym rozne modele Tannoya - a ostatnio dwie pary konstrukji open baffle (odgrody). To wzmacniacz wyzszej klasy od A55. Ma dwa rodzaje trybow pracy: ultralinearny (pentodowy) o mocy 45W i triodowy o mocy 27W.                                                Moze pomysl o tym modelu - spokoj na lata i napedzi bez problemu trudniejsze kolumny. 

Wracajac do wypozyczenia tego modelu, to niedawno sprzedalem go komus, kto mieszka blisko ode mnie - moze by Ci wypozyczyl. Nie wiem jaka odleglosc masz na mysli piszac: "ktos w okolicach Poznania". Ja mieszkam, ale nie wiem czy dla Ciebie, to jeszcze okolice, gdyz ok. 110 - 120 km - pociagiem 84 km. Gdyby ten ktos zgodzilby sie pozyczyc wzmacniacz, to chcialbys wpasc? A najlepiej - moim zdaniem - byloby, gdybys wpadl ze swoimi kolumnami, ja pozyczylbym tego Cayina i u mnie bys posluchal, a przy okazji moglbys posluchac z moim tranzystorowym Rotelem i - jesli nigdy nie sluchalec tego typu konstrukcji, to tez i moich odgrod.  

Edytowane przez Lutek

Dobry pomysł ale myślisz że ten ktoś zgodziłby się pożyczyć ?a poza tym jednak wolałbym przetestować go u Siebie u kogoś innego może to zagrać inaczej niż u mnie.Bylem  kiedyś na odsłuchu w salonie audio i tam zagrało zupełnie inaczej niż u mnie więc nie chciał bym popełnić już tego bledu

8 minut temu, Precision 6.2 le napisał:

Dobry pomysł ale myślisz że ten ktoś zgodziłby się pożyczyć ?a poza tym jednak wolałbym przetestować go u Siebie u kogoś innego może to zagrać inaczej niż u mnie.

Aby dowiedziec sie, czy ten ktos zgodzilby sie pozyczyc, musze odszukac, kto kupil i go zapytac. A co do przetestowania, to jesli zabralbys ze soba zarowno kolumny, jak i swoj wzmacniacz, to niezaleznie od pomieszczenia uslyszysz ewentualne roznice w brzmieniu obu wzmacniaczy, jesli takie beda. W tym wypadku pomieszczenia i ich akutyka beda mialy o tyle znaczenie, ze dzwiek bedzie odbierany z kolumn jako rozniacy sie, gdyz akustyka ma wplyw tylko na jakosc tego dzwieku  generowanego przez kolumny, natomiast roznice dzwiekowe miedzy wzmacniaczami beda takie same, gdyz roznice akustyczne pomieszczen nie moga miec wplywu na sama jakosc przetwarzania wzmacniacza. Jesli beda roznice miedzy wzmacniaczami w jednym pomieszczeniu, to i beda takie same w innym, a odbierane przez nas inne granie w innym pomieszczeniu, to tylko wplyw jego akustyki na fale dzwiekowe emitowane przez kolumny.

Masz pełną rację różnicę się wyłapie ale mimo wszystko nie do końca będę wiedział jak to definitywnie zagra u mnie ale jak by była taka możliwość to mógłbym podjechać ze swoim sprzętem i posłuchać zawsze lepiej tak niż kupować w ciemno 

9 minut temu, Precision 6.2 le napisał:

jak by była taka możliwość to mógłbym podjechać ze swoim sprzętem i posłuchać

Ok. najpierw musze sprobowac poszukac tego kogos, kto ode mnie kupil tego Cayina. 

Dam Ci znac na PW

• 7 miesięcy później...
W dniu 3.07.2024 o 21:24, Precision 6.2 le napisał:

to moje pierwsze podejście do lampy to chce zobaczyć czy faktycznie lepiej brzmi niż tranzystor

Nie brzmi lepiej. Zła lampa zabrzmi gorzej niż dobry tranzystor, dlatego bierz SE a nie PP, dobrze Ci tu ludzie radzą.

Wówczas jest szansa, że zagra lepiej niż tranzystor. 🙂 Skoro Twoje kolumny pojadą nawet z 300B to nad czym się tu zastanawiać?

W dniu 5.07.2024 o 05:45, Piotr Sonido napisał:

dlaczego właściwe cayin

Brać bezpośrednio z Chin. A lampiaka naprawisz w każdym warsztacie z lampiakami. 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

44 minuty temu, bolo_senor napisał:

supeeer a gdzie są takie warsztaty 😄

A to na PW> 😄 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

10 minut temu, bolo_senor napisał:

wal śmiało tu to wszystkim się przyda 👍

Nie jestem upoważniony przez serwisanta. RODO, te sprawy. 🙂

2 minuty temu, il Dottore napisał:

Nie jestem upoważniony przez serwisanta. RODO, te sprawy. 🙂

3 godziny temu, il Dottore napisał:

A lampiaka naprawisz w każdym warsztacie z lampiakami. 🙂

musi być zapracowany jak pracuje w każdym warszracie 😄

ale będę pamiętał w razie awarii 👍

• Pokaż nowe odpowiedzi