Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód zasilający hi end od ściany do wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono .Chodzi mi po głowie przewód jak w temacie .wzmacniacz leema tucana 2, Kolumny na ss, tor cyfrowy słucham głównie z tidala.Chcem uzyskac jeszcze lepsza scenę tzn. szerokość 3d.z lepszym dźwiękiem  na  pierwszym i drugim planie grającym tam gdzie ma być . W tej chwili do ściany mam yarbo 800. Do wzmacniacza tunami V2 na wtykach monosa 109 .do daca kabel acoustic revive 1100 na monos 109.   Do convertera i2s ricable na wtykach watgatae Zasilacze liniowe  sigma11 do switcha byfallo zasilający ricalle na  wtyku wattgate. ZasilacZ liniowy do lumin u1 mini  .gm audio kabel zasilajacy xangshane  srebrny wtyki Monos 109.wtyki mam oprucz wattgate na rodzie  .Próbowałem różnych kombinacji z tymi ich k ty ore nam najlepiej w ścianie gra yarbo i tunami .Może ktoś coś poleci ,z metra a może coś gotowego .Myślałem i harmonixie i acrolinku

• Moderatorzy
13 minut temu, greg1973 napisał:

szerokość 3d.z lepszym dźwiękiem  na  pierwszym i drugim planie grającym tam gdzie ma być .

W tej konkurencji najlepiej powinien się sprawdzić Hijiri Takumi Maestro. Kabel wybitnie pokazujący głębsze plany.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Greg sprawdził cenę i już więcej nie ma pytań 🙂

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

24 minuty temu, Seyv napisał:

W tej konkurencji najlepiej powinien się sprawdzić Hijiri Takumi Maestro. Kabel wybitnie pokazujący głębsze plany.

Nigdy nie próbowałem hijiri lub harmonixa ic. Choć mam głośnikowy harmonixa który zastąpił  a raczej zmiotł wile 5.1 .Drogo trochę ten hijiri może lepiej nie testowac

Godzinę temu, Seyv napisał:

Oraz wybitnie twardy, grajacy krawedzia - po prostu "zylasty". Choc szybki i precyzyjny. Za nic w swiecie nie chcialbym miec w systemie kabla z tak wyrazna sygnatura 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Moderatorzy
4 minuty temu, rafa napisał:

Oraz wybitnie twardy, grajacy krawedzia - po prostu "zylasty". Choc szybki i precyzyjny

Testowałem w dwóch systemach i tak bym go nie określił. 

• Redaktorzy

Skoro to zakładka High-End więc pozwolę sobie podrzucić propozycje dla dużych dziewczynek i chłopaków:

- Furutech Project-V1 Power  - dla 99,9 % szczęśliwców mogących sobie na niego pozwolić koniec drogi

- ZenSati Cherub Power - przewód którego praktycznie nie słychać i na tle którego większość konkurencji ewidentnie coś ma za uszami

-  Stealth Audio Dream 20-20 - z jednej strony niezwykłe dostojeństwo z drugiej holograficzna przestrzeń, hektary przestrzeni

- Synergistic Research Galileo SX AC - jeśli tylko zmieści się za systemem to brać i zapomnieć o temacie, na plus możliwość delikatnego modelowania brzmienia "bulletami" UEF Silver i Gold + uziemieniem.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

2 godziny temu, audiograde napisał:

Greg sprawdził cenę i już więcej nie ma pytań 🙂

Sprawdziłem racja .Najgorzej wpiąć u siebie i kiedy zagra jest problem.

W sumie dzięki za konkretne propozycje ,widzę że będzie bolało.

To ja polecam poczytać, a następnie przetestować coś ze stajni japońskiego Tiglona. Najlepiej topowego TPL-2000A.

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

• Moderatorzy
3 minuty temu, greg1973 napisał:

sumie dzięki za konkretne propozycje ,widzę że będzie bolało.

Założyłeś temat w zakładce hi-end więc takie otrzymałeś propozycje. Mogę temat przenieść do hi-fi i tam zapewne padną propozycje z niższych półek.

Niestety wiele kabli zasilających to gonienie własnego ogona i próby naprawienia problemów w systemie, których kablami naprawiać się nie powinno.

4 godziny temu, greg1973 napisał:

wzmacniacz leema tucana 2

W leema wymień sobie lepiej te opki na wyjściu na jakiś dyskretne, będzie dużo taniej, a efekt będzie miał bardziej efektywny.

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Założyłeś temat w zakładce hi-end więc takie otrzymałeś propozycje. Mogę temat przenieść do hi-fi i tam zapewne padną propozycje z niższych półek.

Niestety wiele kabli zasilających to gonienie własnego ogona i próby naprawienia problemów w systemie, których kablami naprawiać się nie powinno.

Taniej wyszłaby wymiana źródła na coś wyższej klasy bo zaproponowane kable w większości są droższe od małego Lumina. Ma być lepiej, to może warto pomyśleć o rezygnacji z Tidala na rzecz Qobuz lub Amazon . I tu nastąpi realna poprawa w jakości dźwięku 

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Coś w tym jest . Ale chciałbym żeby to co mam zagrało na tyle na ile to możliwe,tzn nic nie ograniczało   a myślę ze od kabla do ściany trzeba zaczac

3 godziny temu, guinness_bis napisał:

To ja polecam poczytać, a następnie przetestować coś ze stajni japońskiego Tiglona. Najlepiej topowego TPL-2000A.

Tiglona słuchałem z kolegom staropolska ale dawno i niezbyt pamiętam czy grał u mnie w scianie,ale ten o którym piszesz był bardzo dobry 

Witam szanowne grono .Chodzi mi po głowie przewód jak w temacie .wzmacniacz leema tucana 2, Kolumny na ss, tor cyfrowy słucham głównie z tidala.Chcem uzyskac jeszcze lepsza scenę tzn. szerokość 3d.z lepszym dźwiękiem  na  pierwszym i drugim planie grającym tam gdzie ma być . W tej chwili do ściany mam yarbo 800. Do wzmacniacza tunami V2 na wtykach monosa 109 .do daca kabel acoustic revive 1100 na monos 109.   Do convertera i2s ricable na wtykach watgatae Zasilacze liniowe  sigma11 do switcha byfallo zasilający ricalle na  wtyku wattgate. ZasilacZ liniowy do lumin u1 mini  .gm audio kabel zasilajacy xangshane  srebrny wtyki Monos 109.wtyki mam oprucz wattgate na rodzie  .Próbowałem różnych kombinacji z tymi ich k ty ore nam najlepiej w ścianie gra yarbo i tunami .Może ktoś coś poleci ,z metra a może coś gotowego .Myślałem i harmonixie i acrolinku

Czy moge zapytac ile kasy wydales lacznie na te wszystkie kable, wtyki, liniowe zasilacze itp., a ile na zestawy glosnikowe?

Ricable jeszcze możesz wziąć pod uwagę. Są rozsądnie wycenione.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

52 minuty temu, rafa napisał:

Ricable jeszcze możesz wziąć pod uwagę. Są rozsądnie wycenione.

Ale szału też nie robią 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

59 minut temu, xajas napisał:

Czy moge zapytac ile kasy wydales lacznie na te wszystkie kable, wtyki, liniowe zasilacze itp., a ile na zestawy glosnikowe?

Na kable i zasilacze.Policzmy po łebkach xlr siltech 3000zl, głośnikowe harmonix okolo3000zl ,zasilające w sumie z wtykami około 7000 zł ,USB aq diamond 2000zl,i2s około 500 zł zasilacze sigma około 600 zł  do switcha,pd creatiwe do lumina 1300 .i nostromo 500 zł do routera . To daje prawie 18000 zł .za kolumny dałem 10500 yb audio na ss z drugiej ręki .Oczywiście są też inne kabelki nie wpięte w system ktõre gdzieś leżą,cholerka trochę kasy się nazbieralo

Edytowane przez greg1973
11 minut temu, greg1973 napisał:

Na kable i zasilacze.Policzmy po łebkach xlr siltech 3000zl, głośnikowe harmonix okolo3000zl ,zasilające w sumie z wtykami około 7000 zł ,USB aq diamond 2000zl,i2s około 500 zł zasilacze sigma około 600 zł  do switcha,pd creatiwe do lumina 1300 .i nostromo 500 zł do routera . To daje prawie 18000 zł .za kolumny dałem 10500 yb audio na ss z drugiej ręki .Oczywiście są też inne kabelki nie wpięte w system ktõre gdzieś leżą,cholerka trochę kasy się nazbieralo

A to większość zasilających na tanich Monosach 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

6 godzin temu, greg1973 napisał:

Druty 18k, głośniki 10,5k...i uważasz, że tu wszystko jest ok? 🤣

• Moderatorzy
6 godzin temu, sir.jax napisał:

A to większość zasilających na tanich Monosach 😉

Te Monosy jeszcze nie są takie złe. Nie zawsze wtyki droższe są lepsze. Miałem u siebie wtyki Sonarquesty, Furutechy, Watgatte, Oyaide, Monosaudio i jeszcze kupę tanich, wszystko w różnych wykończeniach. Zostały tylko Sonarquesty i Oyaide. 

Dzieki za szczera odpowiedz

Dlaczego o to pytalem i do czego zmierzam?

Jaki podzial budzetu na poszczegolne elementy toru audio prowadzi do najlepszego koncowego lacznego efektu / jakosci reprodukcji?

I tutaj trafiamy na rozne filozofie i opinie.

Moja osobista filozofia / opinia

Elementem absolutnie dominujacym, majacym najwiekszy wplyw na jakosc i charakter brzmienia to zestawy glosnikowe!

Dlatego ponad 40-50% posiadanego budzetu wydal bym na zestawy glosnikowe!

Potem 45% na zrodlo, wzmacniacze i adaptacje akustyczna.

A pozostale 5% na kable.

Czyli na zestawy glosnikowe wydal bym 10 razy wiecej kasy, niz na wszystkie kable!

W twoim wypadku (nie mowilismy o cenie pozostalych elementow zrodla), przyjmijmy dla uproszczenia, ze zrodlo to 30.000 (50%), na kable to 20.000 (33%) a na zestawy glosnikowe 10.000 (17%)

Czyli na kable wydales dwa razy wiecej niz na glosniki!

Wyobraz sobie, jak by brzmial caly system, gdybys kupil glosniki za 28.000 (czyli ZNACZNIE lepsze) a na kable wydal tylko 2.000

Czy to nie wprowadzilo by ZNACZNIE WIEKSZOGO skoku w jakosci reprodukcji?

Powtorze sie, to moje osobiste zdanie, ale takie razwiazanie to by byla zupelnie inna liga

Na chlopski rozum / porownanie w przenosni

Mam 30.000€ i chce kupic nowe auto.

A) moge kupic fabryczne Audi A3 za 30.000€ (moje glosniki)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

B) moge kupic fabryczne Dacia Sondero za 10.000€ (twoje glosniki), a nastepne 20.000€ (twoje kable) wydac na aluminiowe felgi, szersze opony, spojler, chip-tuning, tlumik,…

IMG_4131.thumb.jpg.e6ef9d81f090c8a8b9276f23c16f3a78.jpg

Czy z Daci wyjdzie Audi?

Moim zdaniem nie wyjdzie.
Ja wole A)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
44 minuty temu, iro III napisał:

Druty 18k, głośniki 10,5k...i uważasz, że tu wszystko jest ok? 🤣

A gdyby wydał na odwrót to by to dużo zmieniło? Wątpię.

13 minut temu, xajas napisał:

Na chlopski rozum / porownanie w przenosni

Tego typu rady są niewielkie warte. Dlaczego? Ano dlatego, że nikt tych wszystkich kabli nie kupuje na raz. To znaczy, że te 18 tysięcy jest wydawane w ciągu kilku lat. A na kolumny pieniądze trzeba wyłożyć od razu. Nikt nie kupuje po jednym głośniku (poza DIYowcami) a po jednym kablu ludzie kupują. 

Edytowane przez Seyv

• Moderatorzy

Ale Ty kupujesz te głośniki na sztuki 😉

Nie rozumiem tego „na sztuki“

„Sztuki“ nie odgrywaja zadnej roli. Co sie dla mnie liczy, to „priorytet“, czyli ktory element jest najwazniejszy, ma najwiekszy wolyw na jakosc i ile jestem gotow na niego wydac

BTW.

Czy watpisz, ze zestawy glosnikowe za 20.000 z kablami za 10.000 nie zbrzmialy by znacznie lepiej niz zestawy glosnikowe za 10.000 z kablami za 20.000?

OK, pmietajmy tez o tym, ze zabawa w „kable“ to takze przyjemnosc, ktora nalezy do tego hobby, ktorej nie mozna „mierzyc“ w kategoriach jakosci, a mimo to daje duzo satysfakcji i zadowolenia.

9 minut temu, Seyv napisał:

gdyby wydał na odwrót to by to dużo zmieniło? Wątpię.

Tylko że ani drogie ani tanie druty nie za bardzo, a nawet wcale, nie wpływają na głośniki. Natomiast jest szansa, że głośniki za 18k jednak będą lepsze od tych za 10k. 🙂

Nie mówiąc już o takich za 28k ! 

Edytowane przez iro III
  • Moderatorzy
11 minut temu, xajas napisał:

Nie rozumiem tego „na sztuki“

Do DIY kupowałeś głośniki na sztuki, później zmieniałeś niektóre na inne też kupione na sztuki. 

14 minut temu, iro III napisał:

Tylko że ani drogie ani tanie druty nie za bardzo, a nawet wcale, nie wpływają na głośniki.

W tej zakładce nie ciągniemy tego tematu 😉

Do DIY kupowałeś głośniki na sztuki, później zmieniałeś niektóre na inne też kupione na sztuki. 

Nie zupelnie

W zasadzie od poczatku mialem stala koncepcje jak caly system bedzie wygladal i ile chce na okreslony element systemu przeznaczyc. I mimo to, ze caly system zostal wielokrotnie przebudowany, niewiele sie w tych elementach i kosztach zmienilo.

Szybki „szacunek“

1.Zestawy glosnikowe

przetworniki:
2 x AMT 550€
2 x 10“ 550€
4 x 15“ 1.200€
4 x 18“ 2.000€

Obudowy (2 x OB + 4 x sub) 2.700€
———————————————————
Suma 7.000€

2. Koncowki mocy (10 kanalow / Hypexy) 3.000€
3. DSP (Motu + Acourate) 1.500€
4. Zrodlo (iMac + JRiver + HD) 1.700€
5. Kable 300€

Kompletny system: 13.500€

I duzo duzo pracy

Oczywiscie ciagle sie tam cos zmienia, ale „finansowo“ to male zmiany. Wazna jest relacja tych kosztow, czyli moj wspomniany powyzej „priorytet“ poszczegolnych elementow.
  • Moderatorzy
4 minuty temu, xajas napisał:

przetworniki:
2 x AMT 550€
2 x 10“ 550€
4 x 15“ 1.200€
4 x 18“ 2.000€

Czyli jednak na sztuki.

• Pokaż nowe odpowiedzi